Guide til valg af regntøj: Sådan finder du det perfekte sæt regntøj i 2024

Det er aldrig til at stole på det danske vejr. Lige pludselig kan himlen åbne sig og det kan stå ned i stænger. Derfor bør regntøj være en uundværlig del af en hver danskers gaderobe, uanset om man er til friluftslivet eller ej. I denne artikel vil vi gøre dig klogere på hvad vandsøjletryk betyder og på hvilket regntøj, der passer til dine behov.

regntøj
De fleste kan skrive under på, at det regner meget i Danmark, men vidste du, at det i gennemsnit regner 179 dage om året?

Hvad er regntøj lavet af?

Regntøj findes i mange forskellige kvaliteter og materialer, hvilket også betyder, at det findes i mange forskellige prisklasser. Fælles for de fleste typer af regntøj er at de oftest er udført i ydermaterialer af polyester eller polyurethan. Disse materialer er alle kunststoffer, der er kemisk produceret på frabrikker. De har begge to mange gode egenskaber indenfor vandtæthed, men det kan være væsentligt at kende forskel på de forskellige materialer alt efter hvor, hvornår og hvordan du skal bruge dit regntøj.

Polyester

Polyester er et yderst holdbart, sildstærkt og hurtigtørrende materiale, der derfor er oplagt at bruge til regntøj. Det har en tekstillignede overflade med rigtig god åndbarhed, der gør regntøjet anvendeligt til fysisk aktivitet såsom cykling og vandring. Polyesteren er god til at aflede sved og fugt, og kan derfor holde dig komfortabel selv ved høj fysisk aktivitet. Dog giver du med den store åndbarhed afkald på 100% vandtæthed i store kraftige byger, så det er derfor et godt valg hvis du har en aktiv hverdag eller skal bruge regntøjet ved høj fysisk aktivitet.

Polyurethan

Polyurethan (PU) er et meget kraftigt, sildstærkt og vandtæt materiale, der er oplagt at lave holdbart regntøj af. Det har en gummilignende overflade, som gør materialet yderst vandtæt. Regntøjet vil derfor være godt at bruge i hvis du ved, at du kommer ud for udfordrende vejr med meget regn. Polyurethan er god til at holde dig tør fra vand udefra, men knap så god til at aflede fugt indefra. Du giver med den store vandtæthed afkald på åndbarheden, og det er derfor et oplagt valg hvis du skal bruge regntøjet i kraftig regn eller i koldere klima.

Populært regntøj i vores shop

Hvad betyder vandsøjletryk på regntøj?

Det kan være forvirrende at finde rundt, hvornår dit regntøj er vandtæt og hvad vandsøjletryk betyder i denne sammenhæng. Vandsøjletryk er et udtryk for den mængde af vand målt i millimeter, som en kvadratcentimeter af et materiale kan modstå i 24 timer. Vandsøjletrykket er derfor en indikator for, hvor vandtæt dit regntøj er. Jo højere tallet er jo mere vand kan materialet modstå, og jo mere vandtæt er regntøjet derfor.

Den nedre grænse for hvornår materiale er vandafvisende ligger på 1.500 mm i vandsøjletryk. Vi mener, at for noget kan betegnes som decideret vandtæt skal materialet have et vandsøjletryk på 3.000. Meget af regntøjet i vores shop ligger på 5.000 mm, og dette er derfor et sikkert valg, der kan holde dig tør og komfortabel. Du skal være opmærksom på at vandsøjletrykket kun er retvisende for dit nye tøj, og det vil med tiden minimeres grundet sild. Du kan med fordel for længe regntøjets levetid hvis du vasker og imprægnerer jævnligt.

Hvad betyder vandsøljetryk i forhold til vandtæthed?

0 – 1.500 mm: Afvisende materiale, der ikke er decideret vandtæt
1.500 – 3.000: Vandtæt i let regn på vandreture eller til hverdag
3.000 – 6.000: Vandtæt i regn på vandreture eller ved ophold udendørs
6.000 – 12.000: Vandtæt i kraftig regn til både vandreture, fysisk aktivitet eller arbejde
+ 12.000: Yderst vandtæt i meget kraftig regn over længere perioder og i hårdt klima

Hvornår er regntøj vandtæt?

Et godt vandsøjletryk kan ikke stå alene, og der er derfor andre vigtige detaljer, der skal være på plads før dit regntøj er fuldstændigt vandtæt. Regnvand kan blive presset gennem regntøjet ved ekstra pres eller intensitet. Hvis du skal bruge regntøjet på vandretur med rygsæk skabes der et stort pres på materialet henover skuldrene grundet rygsækkens vægt. Der vil også skabes pres på regntøjet hvis du bruger det til havearbejde eller fysisk arbejde, hvor du sidder på knæene. Ved disse aktiviteter kan det derfor svare sig at vælge et højere vandsøjletryk end først antaget.

Hvis det blæser meget kan vinden være med til at skabe en større mulighed for læk, og det kan derfor være nødvendigt med et større vandsøjletryk i et hårdt klima. Det kan også betale sig at kigge på om sømme og lynlåse er vandtætte, så du ikke ender i en situation, hvor der lækker vand ind fra disse samlinger. Hvis sømmene skal være vandtætte kan du kigge efter tapede sømme, da disse er forseglede, og derfor sikrer dig mod, at vandet vil trænge ind fra syningerne.

regntøj outdoor
Det er en god idé at have en regnjakke med på rejse og backpacking, hvis himlen pludselig åbner sig.

Bestseller regnjakke i vores shop

highlander lighthouse regnjakke

Highlander Lighthouse

Moderne og praktisk unisex regnjakke

Vandtæt og letvægtig regnjakke, der lukkes med knapper og kommer med praktisk hætte. Der er to dybe frontlommer på jakken. Regnjakken er lavet i et afslappet design som gør, at den kan bruges til outdoor og vandring, men også til hverdag i bymiljøet.

Ofte stillede spørgsmål om regntøj

Hvad er regntøj lavet af?

Regntøj er ofte lavet i ydermaterialer af polyester eller polyurethan. Begge materialer har mange gode egenskaber indenfor vandtæthed.

Hvad betyder vandsøjletryk?

Vandsøjletryk er et udtryk for den mængde af vand målt i millimeter, som en kvadratcentimeter af et materiale kan modstå i 24 timer.

Hvornår er regntøj vandtæt?

Regntøj er vandtæt hvis du kombinerer godt materiale, et højt vandsøjletryk, tapede sømme og vandtætte syninger.

4.9/5 - (14 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *