Letvægts soveposer: Alt du skal vide for at vælge den rigtige sovepose

posted in: Rejseudstyr | 0

Letvægts soveposer. Det kan være en jungle at finde ud af, hvilken sovepose du skal vælge. Det kommer alt sammen an på hvilken type rejse du skal på. Skal soveposen kunne klare lave temperaturer? Skal vægten være så lav som muligt? Skal den bruges til en MC-tur? Vi kigger i dette blogindlæg nærmere på de forskellige former for letvægts soveposer der findes og i hvilken situation soveposen passer til. Alt du skal vide om soveposer med lille pakkevolumen finder du lige her.

Hvorfor rejse med en lille letvægtssovepose?

At rejse med en letvægts sovepose er ideelt når du er på en backpacking rejse, adventure-tur eller ude og trekke. Fordelene er mange. For det første vil man ofte kun bruge sin sovepose nogle udvalgte dage på turen. Det betyder, at man de dage hvor du ikke sover i soveposen er posen blot dødvægt i rygsækken. Derfor gælder det om at have tænkt en over valget af ens sovepose. Skal du eksempelvis bruge en MC sovepose, som optager meget rum i din oppakning på motorcyklen, er det vigtigt at du vælger den rigtige for at spare plads. Men her er pakkevolumen nok vigtigere end soveposen vægt – da posen primært “bæres” af motorcyklen. Skal du trekke meget skal du derimod bære rundt på soveposen, og soveposens vægten bliver endnu vigtigere – ikke blot en lille pakkevolumen.

Ideelt set vil man gerne have en letvægtssovepose, som er funktionel til både at kunne bruge på et eventuelt trek i bjergene, på det hostel man bor på – men som stadig ikke er en tung mursten i rygsækken. Den bedste sovepose er derfor alsidig.

Hvad kendetegner en lille letvægtssovepose?

Dermed er en letvægts sovepose to vigtigste karakteristika som følger:

  1. Soveposen kan komprimeres så posen har så en lille pakkevolume som muligt
  2. Soveposen valgt i den rigtige sæson (temperatur-skala), så du ikke unødvendigt slæber rundt på en masse isoleringsfyld du ikke har brug for

Den rigtige sovepose er sin vægt værd i guld. En letvægts sovepose skal gerne være alsidig.

Hvilken former for soveposer findes der så?

Soveposer kommer i mange former og findes fra meget store 4+ sæsons soveposer til meget små soveposer. Af form findes der primært firkantede og mummy-style soveposer.

Mummy-style soveposer
Mummy-style soveposer er nok den mest populære type af soveposer der findes. Denne type sovepose er populær fordi den holder den varme luft inde i soveposen tæt på din krop, så luften ikke cirkulerer rundt og dermed køles ned. Mummy-style soveposer findes i alt fra én enkelt sæsons sovepose (til varme klimaer) over til special-designede 4+ sæsons soveposer til minusgrader.

Firkantede soveposer
Firkantede soveposer er kendetegnet ved større bevægelsesfrihed. Du har mere rum til at bevæge din ben i bunden, og det finder nogle backpackere øger komforten. Derudover kan de fleste firkantede soveposer åbnes helt op, så man kan bruge soveposen som et tæppe.

Hvad betyder de forskellige sæsoner i soveposer inddeles i?

Soveposer inddeles i sæsoner for at betegne klimaet den er lavet til. En sæson betegner således blot temperaturskalaen for soveposen. Skalaen går som følger:

Sæson Type af sovepose Temperatur i celsius Beskrivelse
1. sæson Varmt klima 10 grader eller mere Til varmere verdensdele såsom Sydøstasien, Afrika og Syd- og Centralamerika.
2. sæsoner Køligere nætter 5 grader eller mere Til overstående verdensdele, men til køligere nætter.
3. sæsoner Kolde nætter uden frost 0 grader eller mere Til mildere vinter nætter.
4. sæsoner Frost og sne -5 grader eller mere Til når temperaturen går under frysepunktet.

 

Derudover findes der en europæisk 4 trins standard temperatur-ratings forklaringsmetode indenfor en soveposes temperatur. Det er den såkaldte Europæiske EN13537 temperatur-målings standard.

  1. Øvre limit / upper limit – her kan man som mand sove uden at svede med for meget tøj på og man kan have hænderne udenfor soveposen.
  2. Komfort / comfort – her kan en kvinde sove komfortabelt i en rolig position (Kvinder er mindre fysisk end mænd ofte).
  3. Nedre grænse / lower limit – temperaturgrænsen hvor en normal mand kan soveotte timer i en foster-stilling uden at vågne.
  4. Ekstrem – Extreme – minimum temperatur hvor en normal kvinde kan være i seks timer uden at dø af kulde. Forfrysninger er stadig mulige.

Når man snakker letvægtssoveposer så vil en højere sæsons sovepose være lig med større pakkevolumen, da det der klart har mest indflydelse på både soveposens vægt og størrelse er isoleringsfyldet. En sommer sovepose fylder selvfølgelig mindre end en vinter sovepose.

Bedste letvægts soveposer i 2019

Mest kompakte sovepose – Trekker 50

Skotske Highlanders trekker kompakt 50 sovepose er en meget lille sovepose, som kan komprimeres til at fylde blot 18 x 15 cm i pakkevolumen! Komforttemperaturen er på 12-25 grader, hvilket gør soveposen velegnet til varmere klima. Udpakket fylder posen 220 x 80 x 50 cm. Derudover har soveposen et smart integreret myggenet og er isoleret med de lækre hollow-fibre.

Denne lille sovepose er trods en vægt på kun 500 gram lavet i slidstærkt 400T/20D Ripstop nylon materiale. En lille sovepose i rigtig høj kvalitet. Klik her for link til trekker 50.

Trekker kompakt 50 sovepose fra Highlander

Mest værdi for pengene lille sovepose – Ultra lite 100

Er du på jagt efter en sovepose, som er letvægt, men hvor der er en god balance mellem pris og egenskaber er Ultra lite 100 et stærkt bud. Highlanders Ultra Lite 100 sovepose vejer blot 750 gram og kan pakkes sammen til  at fylde 19 x 15 cm. Soveposen er lavet i vandafvisende udvendigt stof og kommer med syntetisk indvendig materiale for at nedbringe vægten. Dette uden at gå på kompromis med komforten. Klik her for link til ultra lite 100.

Kompakt ultralite sovepose fra Yellowstone.

Kan du helt undvære soveposen? Så overvej en lagenpose!

Den letteste sovepose man overhovedet kan tage med på rejsen er naturligvis den sovepose du lader blive hjemme! Hvis du primært skal rejse i meget varme klimaer kan du overveje et køb af blot en lagenpose. Lagenposer kan bruges selvstændigt eller som indlag i soveposen. Som indlag forlænger en lagenpose soveposens levetid. Lifeventures lagenpose har en pakkevolumen på blot 18 x 12,5 x 9,5 cm, vejer kun 418 gram og har ovenikøbet indbygget pudelomme. Engelske Lifeventures lagenpose er lavet til et liv på farten, og er behandlet med polygiene lugthæmmer. Klik her for link til lagenposen.

Lagenpose fra LifeVenture.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *