Letvægts sovepose guide 2022: Sådan vælger du den rigtige sovepose

Letvægts soveposer. Det kan være en jungle at finde ud af, hvilken sovepose du skal vælge. Det kommer alt sammen an på hvilken type rejse du skal på. Skal soveposen kunne klare lave temperaturer? Skal vægten være så lav som muligt? Skal den bruges til en MC-tur?

Vi kigger i dette blogindlæg nærmere på de forskellige former for letvægts soveposer der findes og i hvilken situation soveposen passer til. Alt du skal vide om soveposer med lille pakkevolumen finder du lige her.

Den rigtige sovepose er sin vægt værd i guld. En letvægts sovepose skal gerne være alsidig.

Hvorfor rejse med en lille letvægtssovepose?

At rejse med en letvægts sovepose er ideelt når du er på en backpacking rejse, adventure-tur eller ude og trekke. Fordelene er mange. For det første vil man ofte kun bruge sin sovepose nogle udvalgte dage på turen. Det betyder, at man de dage hvor du ikke sover i soveposen er posen blot dødvægt i rygsækken. Derfor gælder det om at have tænkt en over valget af ens sovepose. Skal du eksempelvis bruge en MC-sovepose, som optager meget rum i din oppakning på motorcyklen, er det vigtigt at du vælger den rigtige for at spare plads. Men her er pakkevolumen nok vigtigere end soveposen vægt – da posen primært “bæres” af motorcyklen. Skal du trekke meget skal du derimod bære rundt på soveposen, og soveposens vægt bliver endnu vigtigere – ikke blot en lille pakkevolumen.

Ideelt set vil man gerne have en letvægtssovepose, som er funktionel til både at kunne bruge på et eventuelt trek i bjergene, på det hostel man bor på – men som stadig ikke er en tung mursten i rygsækken. Den bedste sovepose er derfor alsidig.

Hvorfor vælge en letvægts sovepose til outdoor?

Der er mange grunde til at vælge en letvægts sovepose til outdoor- og vandreturen. Mange af grundene er de samme som når man rejser – man vil gerne gå med så lille og let en oppakning som muligt. Men modsat rejser så er man tvunget til at gå med det udstyr man har med på vandretur, og dette stiller endnu større krav til, at man ikke slæber noget ekstra og unødvendigt tungt udstyr med.

Omvendt, så er der ikke noget der kan ødelægge en outdoor tur som det at have en kold nats søvn. Derfor anbefaler vi, at du bruger nedenstående temperatur-skema, og prøver dig frem løbende på turen, så du kan få en optimal varme til lavest mulige vægt. Husk, at du på outdoor turen kan benytte dig af lag til lag princippet, så du i dit letvægtige sovesystem tager både dit undertøj, evt. lagenpose og liggeunderlag med i en samlet vurdering.

Hvad kendetegner en lille letvægtssovepose?

Dermed er en letvægts sovepose to vigtigste karakteristika som følger:

 1. Soveposen kan komprimeres så posen har så en lille pakkevolume som muligt
 2. Soveposen valgt i den rigtige sæson (temperatur-skala), så du ikke unødvendigt slæber rundt på en masse isoleringsfyld du ikke har brug for

Hvilken former for soveposer findes der så?

Soveposer kommer i mange former og findes fra meget store 4+ sæsons soveposer til meget små soveposer. Af form findes der primært firkantede og mummy-style soveposer.

 • Mummy-style soveposer
  Mummy-style soveposer er nok den mest populære type af soveposer der findes. Denne type sovepose er populær fordi den holder den varme luft inde i soveposen tæt på din krop, så luften ikke cirkulerer rundt og dermed køles ned. Mummy-style soveposer findes i alt fra én enkelt sæsons sovepose (til varme klimaer) over til special-designede 4+ sæsons soveposer til minusgrader.
 • Firkantede soveposer
  Firkantede soveposer er kendetegnet ved større bevægelsesfrihed. Du har mere rum til at bevæge din ben i bunden, og det finder nogle backpackere øger komforten. Derudover kan de fleste firkantede soveposer åbnes helt op, så man kan bruge soveposen som et tæppe.

Hvad betyder de forskellige sæsoner i soveposer inddeles i?

Soveposer inddeles i sæsoner for at betegne klimaet den er lavet til. En sæson betegner således blot temperaturskalaen for soveposen. Skalaen går som følger:

SæsonType af soveposeTemperatur i celsiusBeskrivelse
1. sæsonVarmt klima10 grader eller mereTil varmere verdensdele såsom Sydøstasien, Afrika og Syd- og Centralamerika.
2. sæsonerKøligere nætter5 grader eller mereTil overstående verdensdele, men til køligere nætter.
3. sæsonerKolde nætter uden frost0 grader eller mereTil mildere vinternætter.
4. sæsonerFrost og sne-5 grader eller mereTil når temperaturen går under frysepunktet.

Derudover findes der en europæisk 4 trins standard temperatur-ratings forklaringsmetode indenfor en soveposes temperatur. Det er den såkaldte Europæiske EN13537 temperaturmålings standard.

 1. Øvre limit / upper limit – her kan man som mand sove uden at svede med for meget tøj på og man kan have hænderne udenfor soveposen.
 2. Komfort / comfort – her kan en kvinde sove komfortabelt i en rolig position (Kvinder er mindre fysiske end mænd ofte).
 3. Nedre grænse / lower limit – temperaturgrænsen hvor en normal mand kan sove otte timer i en fosterstilling uden at vågne.
 4. Ekstrem – Extreme – minimum temperatur hvor en normal kvinde kan være i seks timer uden at dø af kulde. Forfrysninger er stadig mulige.

Når man snakker letvægtssoveposer, så vil en højere sæsons sovepose være lig med større pakkevolumen, da det der klart har mest indflydelse på både soveposens vægt og størrelse er isoleringsfyldet. En sommer sovepose fylder selvfølgelig mindre end en vinter sovepose.

Bedste letvægts soveposer i 2022

Mest kompakte sovepose – Trekker 50

Skotske Highlanders trekker kompakt 50 sovepose er en meget lille sovepose, som kan komprimeres til at fylde blot 18 x 15 cm i pakkevolumen! Komforttemperaturen er på 12-25 grader, hvilket gør soveposen velegnet til varmere klima. Pakket ud fylder posen 220 x 80 x 50 cm. Derudover har soveposen et smart integreret myggenet og er isoleret med de lækre hollow-fibre.

Denne lille sovepose er trods en vægt på kun 500 gram lavet i slidstærkt 400T/20D Ripstop nylon materiale. En lille sovepose i rigtig høj kvalitet. Klik her for link til trekker 50.

Trekker kompakt 50 sovepose fra Highlander

Mest værdi for pengene – Letvægts sovepose – Ultra lite 100

Er du på jagt efter en sovepose, som er letvægt, men hvor der er en god balance mellem pris og egenskaber er Ultra lite 100 et stærkt bud. Highlanders Ultra Lite 100 sovepose vejer blot 750 gram og kan pakkes sammen til at fylde 19 x 15 cm. Soveposen er lavet i vandafvisende udvendigt stof og kommer med syntetisk indvendigt materiale for at nedbringe vægten. Dette uden at gå på kompromis med komforten. Klik her for link til Ultra Lite 100.

Kompakt ultralite sovepose fra Yellowstone.

Kan du helt undvære soveposen? Så overvej en lagenpose!

Den letteste sovepose man overhovedet kan tage med på rejsen, er naturligvis den sovepose du lader blive hjemme! Hvis du primært skal rejse i meget varme klimaer, kan du overveje et køb af blot en lagenpose. Lagenposer kan bruges selvstændigt eller som indlæg i soveposen. Som indlæg forlænger en lagenpose soveposens levetid. Lifeventures lagenpose har en pakkevolumen på blot 18 x 12,5 x 9,5 cm, vejer kun 418 gram og har ovenikøbet indbygget pudelomme. Engelske Lifeventures lagenpose er lavet til et liv på farten, og er behandlet med polygiene lugthæmmer. Klik her for link til lagenposen.

Lagenpose fra LifeVenture.

Ofte stillede spørgsmål om letvægtssoveposer

Hvad er en letvægtig sovepose?

En letvægtig sovepose er kendetegnet ved, at man opnår den ønskede varme (komfort-temperatur) med mindst mulig vægt. En letvægtig sovepose kan ofte komprimeres meget ned, og vejer ofte blot 5-600 gram.

Hvornår bruger man en letvægtig sovepose?

Ofte vil en så letvægtig sovepose være at foretrække på rejser med lidt oppakning og på længere vandreture, hvor man skal gå med sin oppakning.

Hvad betyder de forskellige sæsoner letvægtige soveposer inddeles i?

Sæsoner er også kendt som komfort temperaturer – og det er en generel tommelfingerregel for, hvor varm soveposen er ved en given udendørs temperatur.

4 kommentarer

 1. Mathilde Bordessoule

  Jeg undrer mig over hvad en letvægts vinter sovepose normalt vejer omkring?

  • Lars Hansen

   Hej Mathilde

   Tak for din besked! 🙂 Det er en kompliceret spørgsmål at svare på, da vintersoveposer generelt er mere isolerende, har lavere komfort temperaturer, og de nogle gange har lidt ekstra features såsom tykkere hætte, mere isolering ved lynlås m.m. Alene det at en vintersovepose skal gå ned til meget lavere grader (ofte -5 eller mere) så betyder det at soveposen vil veje og fylde mere.

   Soveposer lavet med syntetisk fyld og lave komfort temperaturer vil ofte have en vægt omkring 1500-2500 gram. Derfor, hvis man vil have en meget letvægtig vintersovepose, så bliver det enten en hybrid sovepose eller en vinter dunsovepose. Disse soveposer er ofte dyre, men da dun har en bedre varme-til-vægt ratio, så vil vinter dunsovepose veje mindre i vægt til samme komfort temperatur. Kan man nøjes med at gå ned til omkring frysepunktet kan man finde modeller i dun der vejer 500-600 gram. Skal man eksempelvis ned omkring -5 grader så vil sådan en dunsovepose veje omkring 600 gram.

   Jeg håber overstående er svar på dit spørgsmål, og hvis der er andet vi kan hjælpe med så må du endelig sende os en mail på kontakt@backpackerlife.dk eller ringe til os på tlf 42 55 59 19 (10-16 på hverdage).

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 2. Martin Grønbech

  Hej Lars

  Jeg har søgt efter en letvægtspose til sommerklimaet i DK i ekstra bredde. Jeg er en stor gut og det er kun lykkedes at finde frem til soveposer i wide udgave som fylder forholdsvist meget.

  Kan du være behjælpelig med et link evt?

  De bedste hilsner fra Martin

  • Lars Hansen

   Hej Martin

   Tak for din besked. Jeg håber du kan bruge noget af mit svar i din anden kommentar, men har du yderligere spørgsmål til andre soveposer må du meget gerne hive fat i mig eller en i teamet på kontakt@backpackerlife.dk eller på tlf 42 55 59 19 (9-16 i hverdage).

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *