Letvægts sovepose guide (2024): Sådan vælger du den rigtige letvægts sovepose

Letvægts soveposer. Det kan være en jungle at finde ud af, hvilken sovepose du skal vælge. Det kommer alt sammen an på hvilken type rejse du skal på. Skal soveposen kunne klare lave temperaturer? Skal vægten være så lav som muligt? Skal den bruges til en MC-tur?

Vi kigger i dette blogindlæg nærmere på de forskellige former for letvægts soveposer der findes og i hvilken situation soveposen passer til. Alt du skal vide om soveposer med lille pakkevolumen finder du lige her.

Den rigtige sovepose er sin vægt værd i guld. En letvægts sovepose skal gerne være alsidig.

Hvorfor rejse med en lille letvægtssovepose?

At rejse med en letvægts sovepose er ideelt når du er på en backpacking rejse, adventure-tur eller ude og trekke. Fordelene er mange. For det første vil man ofte kun bruge sin sovepose nogle udvalgte dage på turen. Det betyder, at man de dage hvor du ikke sover i soveposen er posen blot dødvægt i rygsækken. Derfor gælder det om at have tænkt en over valget af ens sovepose. Skal du eksempelvis bruge en MC-sovepose, som optager meget rum i din oppakning på motorcyklen, er det vigtigt at du vælger den rigtige for at spare plads. Men her er pakkevolumen nok vigtigere end soveposen vægt – da posen primært “bæres” af motorcyklen. Skal du trekke meget skal du derimod bære rundt på soveposen, og soveposens vægt bliver endnu vigtigere – ikke blot en lille pakkevolumen.

Ideelt set vil man gerne have en letvægtssovepose, som er funktionel til både at kunne bruge på et eventuelt trek i bjergene, på det hostel man bor på – men som stadig ikke er en tung mursten i rygsækken. Den bedste sovepose er derfor alsidig.

Hvorfor vælge en letvægts sovepose til outdoor?

Der er mange grunde til at vælge en letvægts sovepose til outdoor- og vandreturen. Mange af grundene er de samme som når man rejser – man vil gerne gå med så lille og let en oppakning som muligt. Men modsat rejser så er man tvunget til at gå med det udstyr man har med på vandretur, og dette stiller endnu større krav til, at man ikke slæber noget ekstra og unødvendigt tungt udstyr med.

Omvendt, så er der ikke noget der kan ødelægge en outdoor tur som det at have en kold nats søvn. Derfor anbefaler vi, at du bruger nedenstående temperatur-skema, og prøver dig frem løbende på turen, så du kan få en optimal varme til lavest mulige vægt. Husk, at du på outdoor turen kan benytte dig af lag til lag princippet, så du i dit letvægtige sovesystem tager både dit undertøj, evt. lagenpose og liggeunderlag med i en samlet vurdering.

Hvad kendetegner en lille letvægtssovepose?

Dermed er en letvægts sovepose to vigtigste karakteristika som følger:

  1. Soveposen kan komprimeres så posen har så en lille pakkevolume som muligt
  2. Soveposen valgt i den rigtige sæson (temperatur-skala), så du ikke unødvendigt slæber rundt på en masse isoleringsfyld du ikke har brug for

Hvilken former for soveposer findes der så?

Soveposer kommer i mange former og findes fra meget store 4+ sæsons soveposer til meget små soveposer. Af form findes der primært firkantede og mummy-style soveposer.

  • Mummy-style soveposer
    Mummy-style soveposer er nok den mest populære type af soveposer der findes. Denne type sovepose er populær fordi den holder den varme luft inde i soveposen tæt på din krop, så luften ikke cirkulerer rundt og dermed køles ned. Mummy-style soveposer findes i alt fra én enkelt sæsons sovepose (til varme klimaer) over til special-designede 4+ sæsons soveposer til minusgrader.
  • Firkantede soveposer
    Firkantede soveposer er kendetegnet ved større bevægelsesfrihed. Du har mere rum til at bevæge din ben i bunden, og det finder nogle backpackere øger komforten. Derudover kan de fleste firkantede soveposer åbnes helt op, så man kan bruge soveposen som et tæppe.

Hvad betyder de forskellige sæsoner i soveposer inddeles i?

Soveposer inddeles i sæsoner for at betegne klimaet den er lavet til. En sæson betegner således blot temperaturskalaen for soveposen. Skalaen går som følger:

SæsonType af soveposeTemperatur i celsiusBeskrivelse
1. sæsonVarmt klima10 grader eller mereTil varmere verdensdele såsom Sydøstasien, Afrika og Syd- og Centralamerika.
2. sæsonerKøligere nætter5 grader eller mereTil overstående verdensdele, men til køligere nætter.
3. sæsonerKolde nætter uden frost0 grader eller mereTil mildere vinternætter.
4. sæsonerFrost og sne-5 grader eller mereTil når temperaturen går under frysepunktet.

Derudover findes der en europæisk 4 trins standard temperatur-ratings forklaringsmetode indenfor en soveposes temperatur. Det er den såkaldte Europæiske EN13537 temperaturmålings standard.

  1. Øvre limit / upper limit – her kan man som mand sove uden at svede med for meget tøj på og man kan have hænderne udenfor soveposen.
  2. Komfort / comfort – her kan en kvinde sove komfortabelt i en rolig position (Kvinder er mindre fysiske end mænd ofte).
  3. Nedre grænse / lower limit – temperaturgrænsen hvor en normal mand kan sove otte timer i en fosterstilling uden at vågne.
  4. Ekstrem – Extreme – minimum temperatur hvor en normal kvinde kan være i seks timer uden at dø af kulde. Forfrysninger er stadig mulige.

Når man snakker letvægtssoveposer, så vil en højere sæsons sovepose være lig med større pakkevolumen, da det der klart har mest indflydelse på både soveposens vægt og størrelse er isoleringsfyldet. En sommer sovepose fylder selvfølgelig mindre end en vinter sovepose.

Bedste letvægts soveposer i 2023

Treklife Compact sovepose

Treklife Compact

Treklife Compact er en letvægtig og kompakt sovepose, perfekt til at tage med på tur og spare plads i rygsækken. Soveposen måler kun 18 x 15 x 15 cm når soveposen er nedpakket i den medfølgende kompressionspose. Soveposen er en 1 sæsons sovepose, som har en komforttemperatur på 12-25 grader.

Sovepose – Snugpak Travelpak 1 kompakt

Snugpak Travelpak 1 kompakt

Denne sovepose er fra engelske Snugpak, og er en af deres mest kompakte soveposer. Travelpak 1 vejer blot 850 gram, og er antibakteriel, letvægtig og inklusiv indbygget myggenet ved hovedet.

Travelpak® er en del af Snugpaks nyeste antibakterielle teknologi, og Snugpak har formået at lave en behandling af inder materialet, som både er sikkert – og som fjerner lugt og bakterier. Dette medføre, at Travelpak 1 soveposen er behagelig og frisk mange nætter i streg – også i varmere klimaer.

Sovepose – Sea to Summit Spark SP1 – Left Zip – Regular

Sea to Summit Spark SP1 – Left Zip – Regular (Deluxe model)

Sea to Summit har en position som en af de førende producenter af letvægts udstyr i verden. Spark serien er Sea to Summits high-end ultra letvægts serie, og er en prisvindende sovepose-serie lavet til krævende backpacking ture.

Spark SP1 er en ultra letvægtssovepose med dun og har en samlet vægt på kun 340 gram. Spark SP1 er teknisk designet til at holde dig så varm som muligt, samtidig med at man minimerer vægt og størrelse. Soveposen er i et såkaldt mumie design, som sikrer en effektiv isolering, og Spark SP1 er designet til outdoorture- og rejser i sommerhalvåret.

Kan du helt undvære soveposen? Så overvej en lagenpose!

Lagenpose – Mumie

Lagenpose – Mumie

Den letteste sovepose man overhovedet kan tage med på rejsen, er naturligvis den sovepose du lader blive hjemme! Hvis du primært skal rejse i meget varme klimaer, kan du overveje et køb af blot en lagenpose. Lagenposer kan bruges selvstændigt eller som indlæg i soveposen. Som indlæg forlænger en lagenpose soveposens levetid.

Treklifes mumielagenpose kan både benyttes som et ekstra indvendigt lag i din sovepose, men kan ligeledes benyttes som en lagensovepose i varmere klima. Lagenposen tilføjer ekstra varme til din sovepose, forlænger levetiden på soveposen samt holder den ren.

Lagenposen måler 210 x 80 cm, vejer 240 gram, kan maskinvaskes og er hurtigtørrende.

Ofte stillede spørgsmål om letvægtssoveposer

Hvad er en letvægtig sovepose?

En letvægtig sovepose er kendetegnet ved, at man opnår den ønskede varme (komfort-temperatur) med mindst mulig vægt. En letvægtig sovepose kan ofte komprimeres meget ned, og vejer ofte blot 5-600 gram.

Hvornår bruger man en letvægtig sovepose?

Ofte vil en så letvægtig sovepose være at foretrække på rejser med lidt oppakning og på længere vandreture, hvor man skal gå med sin oppakning.

Hvad betyder de forskellige sæsoner letvægtige soveposer inddeles i?

Sæsoner er også kendt som komfort temperaturer – og det er en generel tommelfingerregel for, hvor varm soveposen er ved en given udendørs temperatur.

4.8/5 - (19 votes)

4 kommentarer

  1. Mathilde Bordessoule

    Jeg undrer mig over hvad en letvægts vinter sovepose normalt vejer omkring?

    • Lars Hansen

      Hej Mathilde

      Tak for din besked! 🙂 Det er en kompliceret spørgsmål at svare på, da vintersoveposer generelt er mere isolerende, har lavere komfort temperaturer, og de nogle gange har lidt ekstra features såsom tykkere hætte, mere isolering ved lynlås m.m. Alene det at en vintersovepose skal gå ned til meget lavere grader (ofte -5 eller mere) så betyder det at soveposen vil veje og fylde mere.

      Soveposer lavet med syntetisk fyld og lave komfort temperaturer vil ofte have en vægt omkring 1500-2500 gram. Derfor, hvis man vil have en meget letvægtig vintersovepose, så bliver det enten en hybrid sovepose eller en vinter dunsovepose. Disse soveposer er ofte dyre, men da dun har en bedre varme-til-vægt ratio, så vil vinter dunsovepose veje mindre i vægt til samme komfort temperatur. Kan man nøjes med at gå ned til omkring frysepunktet kan man finde modeller i dun der vejer 500-600 gram. Skal man eksempelvis ned omkring -5 grader så vil sådan en dunsovepose veje omkring 600 gram.

      Jeg håber overstående er svar på dit spørgsmål, og hvis der er andet vi kan hjælpe med så må du endelig sende os en mail på kontakt@backpackerlife.dk eller ringe til os på tlf 42 55 59 19 (10-16 på hverdage).

      Dbh
      Lars, Backpackerlife

  2. Martin Grønbech

    Hej Lars

    Jeg har søgt efter en letvægtspose til sommerklimaet i DK i ekstra bredde. Jeg er en stor gut og det er kun lykkedes at finde frem til soveposer i wide udgave som fylder forholdsvist meget.

    Kan du være behjælpelig med et link evt?

    De bedste hilsner fra Martin

    • Lars Hansen

      Hej Martin

      Tak for din besked. Jeg håber du kan bruge noget af mit svar i din anden kommentar, men har du yderligere spørgsmål til andre soveposer må du meget gerne hive fat i mig eller en i teamet på kontakt@backpackerlife.dk eller på tlf 42 55 59 19 (9-16 i hverdage).

      Dbh
      Lars, Backpackerlife

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *