Caminoen – Alt du bør vide om at gå Caminoen i 2024

Er du en af mange som drømmer om at gå Caminoen, og ønsker du samtidig at blive klogere på hvad Caminoen egentlig er?
Vi har i dette blogindlæg listet alt det nødvendige information som du skal vide før, og under din vandretur til i Spanien i 2024.

Hvorfor skal man gå Caminoen i 2024?

Vi har i denne 2024 udgave af vores populære artikel om at gå til Camino de Santiago inkorporeret vores mere end 50 spørgsmål fra jer omkring at gå Caminoen.

Det bedste tidspunkt at gå Caminoen på i 2024

En af de spørgsmål, som vi har fået oftest omkring Caminoen er: Hvornår på året er det bedst at gå caminoen? Helt generelt er en tommelfingerregel, at foråret og efteråret er de mest populære tidspunkter at gå Caminoen, efterfulgt af sommeren.

Det kan virke underligt, at det ikke er mest populært at gå Caminoen om sommeren – men dette skyldes primært den meget varme hede der er i Spanien, Portugal og Frankrig om sommeren. Men når det er sagt, så dikterer feriedagene også, hvornår danske vandrer vælger at gå caminoen – hvorfor man ser mange gå caminoen i den danske industriferie.

I forhold til at gå Caminoen om vinteren er dette muligt, men nogle ruter kræver, at man har erfaring ift. vandring, og du vil på en camino-vintertur oplevelse, at mange albergues (vandrehjem) er lukket i vintermånederne.

Nu hvor du kender tidspunktet, kunne du være interesseret i at se nærmere på camino ruterne. Her kan du se læse mere om de forskellige længder af camino ruterne i vores artikel her.

Caminoen og dens historie 

Caminoen er en af verdens mest kendte pilgrimsrejser, som historisk set har været en af de vigtigste kristne pilsgrimsruter. Caminoen har som netværksrute været en del af UNESCO’s Verdensarvliste siden 1993! Navnet Camino betyder “vej” eller “sti” på spansk, og dækker ikke alene over én vej, men over mange forskellige ruter og veje. Tilfælles har de, at de alle fører til den nordvestslige spanske by Santiago de Compostela, hvor det Ifølge historien menes at apostlen Jakob er begravet, og derfor er Caminoen også kaldes for Jakobsvejen.

Muslingeskallen / østersskallen og Jakobsskallen er blevet et særligt symbol for pilgrimsrejsende, som har valgt at vandre Caminoen mod Santiago de Compostela. Symbolet og muslingsskallen kan i dag købes langs camino-ruten og bærers ofte om halsen, eller sættes fast på ens rygsæk når vandringen begynder eller slutter. For de traditionelle pilgrimsrejsende indsamles Jakobsskallen først når man er nær Finistere, som bæres som et minde for turen og et symbol på ens oplevelse og forandring turen har medført.

Caminoen er igennem årerne kun blevet et mere populært vandringsmål og rute, hvor der både er mulighed for at cykle, gå i grupper og på egen hånd. Samtidig har vi danskere også fået øjnene op for denne historiske rejse, hvor flere og flere dansker har gået en pilgrimsrejse.

Hvorfor går man egentlig Caminoen?

Der er mange forskellige grunde til at gå caminoen. For mange er det en klassisk “bucket liste” oplevelse, hvor man gerne vil opleve naturen, menneskerne og den gode mad. Andre vælger at gå Caminoen af religiøse grunde – og derudover er der andre, som vælger at gå den på jagt efter store oplevelser.

Indkøb, mad og drikkevare under caminoen

Det er svært at give et endegyldigt svar på hvornår og hvordan man kan handle ind på caminoen, da det varierere fra landsby til landsby 🙂 Men, der vil være små lokale butikker i mange byer, og de større byer har også større supermarkeder. Du vil i de små butikkre kunne finde frugt, nødder, drikkevare, ost osv.

Butikkerne (specielt de små butikkers) åbningstider varierer meget fra sæson til sæson, hvor der er langt flere åbne i sommerhalvåret end vinterhalvåret. I vinterhalvåret vil du kunne opleve at der vil være byer hvor både barer og butikker ikke har åbent – og derfor er det et godt “camino-trick” at gå have nødforplejning klar som kiks, te, vand, god spansk pølse og ost og lignende.

Det er i langt de fleste byer, du kommer til, muligt at købe en pilgrimsmenu, som koster ti euro. Menuen består af tre retter mad. Der er inkluderet vin eller øl i prisen.

Tips og tricks når du skal gå Camino de Santiago

Hvordan gør du dig klar til Caminoen?

Noget af det første du skal tage stilling til, er hvilken rute du skal vælge. Da mulighederne er mange, så har vi i vores artikel også listet de 6 mest populære ruter ned, som mange pilgrimsrejsende vælger at vandre til Santiago de Compostela. Før du vælger en rute, så er det vigtigt at du vælger en rute som passer til dit behov og matcher din fysiske form – så får du den bedste oplevelse under turen. Yderligere skal du vide hvor mange dage du har til rådighed, da det er de færreste som har tiden til at vandre de længste ruter på Caminoen. Et godt udgangspunkt er at gå mellem 15-20 kilometer om dagen inklusiv dine pauser.

Dit valg af rute afhænger af temperament og fysisk form

Det er dog forskelligt fra person til person hvor langt man kan gå og hvor øvet man er, hvor vi heraf vil anbefale at man inde sin tur anskaffer sig et kort over Caminoen og ruten, så man på forhånd kan danne dig et overblik. På den måde kan du også opstille realistiske mål, og antal kilometer som du tænker passer til dit behov. Når du har dannet dig et overblik over din rute og hvor mange kilometer du ønsker at gå i løbet af en dag, så kan du også planlægge hvad du ønsker at opleve under din vandretur. Der er rig mulighed for at opleve skøn og smuk natur, hvor du samtidig kan besøge de lokale, og sammensæt gerne en kombination som passer til dit behov og dine ønsker.

Hvad tid på året går man ofte Caminoen?

Der er også forskel hvornår man vælger at gå Caminoen. Det er super populært at gå ruterne om sommeren, hvor både natur og godt vejr mødes på midten. Dog vælger nogle pilgrimsrejsende at vandre udenfor sommerperioden, da turen kan blive en hård og varm omgang at gå.

Værd at vide når man skal gå Caminoen: Hvilken vej man skal vælge? 

En af de største beslutninger man skal tage, er samtidig hvor langt man vil gå, og hvilken rute man har lyst til at gå fra start til slut. Der er utrolig mange alternativer af ruter som man kan vælge og derfor kan finde en rute som passer til ens personlige behov og fysiske form.

 • Camino Francés – kaldes den franske vej, og er den klassike rute på cirka 780 km. vandreturen tager cirka 35-40 dage og er en smuk og traditionsrig vandretur med en særligt udfordrende distance. Kendetegnet ved den franske vej, er heraf også at den er forbundet med en masse forskellige indtryk, udforinger og spirituel oplevelse, hvor man virkelig kan fordybe sig i sin tur af kulinariske oplevelser
 • Camino Primitivo – Er den ældste pilgrimsvej til santiago de compostela, hvor ruten er på 365 km og tager cirka 13-18 dage at vandre. Ruten starter her ved byerne sebrayo eller villaviciosa, som ligger i den nordlige del af Galicien. Denne tur er samtidig præet af bakker og bjerge, hvor der i bjergene ofte falder meget regn, og man derfor skal være opmærksom på at det kan regne og blive mere koldt. primitivio er en del kortere end den franske vej, men hvor den udover distancen har et ry for at være en af de mest udfordrende ruter til Santiago.
 • Camino del Norte – Ruten Irún er en rute som løber langs den spanske nordkyst og er 820 km lang, og tager cirka 37-43 dage at vandre. Dette gør også ruten distancemæssigt rigtig barsk og rå. På trods af terrænet, så er der en smuk udsigt over havet hvilket gør turen værd at gå. Befolkningsmæssigt er denne rute ikke så populært befolket som den franske, hvor den er oplagt for personer der ønsker at tilbringe tid i sit eget selvskab og nyde naturen.
 • Camino Portugues – Er en rute på cirka 242 km og tager cirka 10-14 dage at vandre. Portugues er samtidig en af de mest populære ruter på Caminoen de Santiago. De 242 kilometer kan nemlig fint gås i løbet af et par ugers ferie og er derfor en opnåelig distance for de fleste vandre, som ønsker et ideelt mix af spændende kultur, varieret og smuk natur, storby, historie, strand, bakkede skovlandskaber, floder og idylliske landsbyer.
 • Camino Inglés – Er en 118 kilometer lange rute fra Ferrol og tager cirka 5-7 dage at vandre. I modsat til de andre ruter, så er denne tur en kortere distance, og ikke lige så populær som de andre. Dette giver dig mulighed for at få oplevelsen for dig selv, uden at det bliver for befolket. På vejen vil du også her vandre langs fjorden, gennem bakker og skove og opleve smukke omgivelser og besøge et væld af små landsbyer, historiske kirker og klostre inden du når til Santiago de Compostela.
 • Camino Finisterre – Er en rute på 87 km. og tager cirka 4-6 dage at vandre. Dette er en af de korteste ruter og kendetegnes som “verdens ende” – Udtrykket “verdens ende” ses som en afslutning, og en forlængelse af Camino de Santiago for mange vandre. Pilgrimsrejsende som vælger at at gå hele vejen til “verdens ende” kan forvente en del bakker, gamle stier gennem skove og smukke landskaber.
Kvinde der vandre caminoen
Mange går caminoen om foråret og sommeren, men om efteråret er der færre vandrere på vejen, og stadig flot natur, som her.

Pakkeliste til caminoen

Når man ved, at man skal gå med alt sit udstyr over mange kilometer, så bliver det meget relevant, at man har valgt det rigtige udstyr at tage med. Man går hurtigt 30-50.000 skridt per dag, så det er essentielt, at man har overvejet sin oppakning nøje. Men samtidig, så er det også vigtigt, at man har rigtige udstyr med, så man ikke mangler noget vigtigt udstyr såsom gode vandresokker, vandresko eller et førstehjælpssæt hvis uheldet er ude. 

Vi har derfor lavet en pakkeliste til caminoen, som du kan se på linket her.

Kan man tage telt med på caminoen?

Der er mange forskellige holdninger til teltning når man gå caminoen, ja nogle vil kalde det for en religion. Nogle vandrere mener at det er fantastisk at have et telt med, imens andre synes at det er spild af kræfter at slæbe et telt 800 km. Du vil godt kunne slå et telt op nogle steder på ruten, men inden du tager et telt med på caminoen, skal du holde disse ting for øje:

1) Telte må ikke slås op alle steder. Megen jord i Spanien er privatejet, så der kan man “trespasse”. Dog kan man slippe afsted med det hvis man spørger pænt eller er diskret.
2) Der er forskellige regler i forskellige regioner på hvorvidt man må slå sit telt op

Dernæst så er en stor del af caminoen oplevelsen for mange, at man spiser, mødes og drikker sammen med andre rejsende, den såkaldte “albergue livsstil”. Denne oplevelse kan man få en mindre del af, hvis man ligger ude i sit telt og sover. Det er derfor værd at overveje om den sociale del er så vigtigt, at det at sove i telt vil komme i vejen for dette.

Omvendt så kan man på mange albergues sætte et telt op ude i gården, og hvis det lykkedes at wild-campe kan du både spare penge og få nogle fantastiske naturoplevelser. Så der er ikke noget endeligt facit på, om man skal tage et telt med 🙂

Vandreudstyr til caminoen i 2024

Det er essentielt at man inden sin tur til Caminoen laver en pakkeliste, og har styr på hvilken noget rejseudstyr man skal bruge. En overbelastede rygsæk, og vabler kan nemt og hurtigt ødelægge din tur. Derfor anbefaler vi også at man sørger for at investere i en god og holdbar rygsæk, og kun pakker det nødvendige til ens tur. På den måde så undgår man også at overelaster sin ryg. Herunder vil vi komme med vores bud på godt camino udstyr.

Hvad kendetegner en camino rygsæk?

Caminoen er kendetegetn ved, at man går utrolig mange kilometer hver dag. Dette stiller krav til valget af rygsæk, da din rygsæk skal kunne vægtditribuere din vægt fra dine skulder og ryg – ned til dine ben. Dine ben vil altid være stærkere end din ryg. Derfor skal du finde en rygsæk der har følgende egenskaber:

 1. Justerbart rygsystem
 2. Justerbare skulderstropper
 3. Hoftebælte der kan spændes ind

Har du disse tre egenskaber, så er alt andet nice to have. Dermed ikke sagt at designet, størrelse på rygsækken, påspændingsmuligheder og lignende ikke er vigtigt. Disse er også ting man skal have i mente.

Populære rygsække til at gå caminoen

Mange vandrere vil vælge en lille eller mellemstore rygsæk at tage med på caminoen. Dette skyldes, at den volumen (plads) man har i rygsækken, det fylder man op. Derfor vil garvede camino-gængere ofte gå med så lille en rygsæk som muligt. Gode bud på små og mellemstore rygsække er følgende:

Store rygsække til at gå caminoen med

Hvis man føler at pladsen bliver for trang med en 30-40 liters rygsæk, så kan man vælge at gå op i større vandrerygsække på mellem 50-70 liter. Dette er typisk noget man vil gøre hvis man er afsted i meget kolde måneder (da gearet fylder mere) eller hvis man er førstegangsvandrende. Dog anbefaler vi, at man sigter efter en rygsæk på mellem 30 til 50 liter.

Vandreudstyr til at gå caminoen

Udover en rygsæk, så er der meget andet udstyr, som også at vigtigt at have med på ens tur. For eksempel er det vigtigt at have en god drikkeflaske med, en pandelampe, førstehjælpssæt, vabelplaster og en bøllehat/kasket hvis du går turen om sommeren. Vi har herunder udvalgt nogle populære produkter til at bruge på din camino vandretur.

Find yderligere inspiration om Caminoen her:

Har du fået vækket din rejselyst og er du klar til at smide vandrestøvlerne på og gå Caminoen? Hvis det er tilfældet, så anbefaler vi dig også at finde mere information på følgende links.

 1. Se DR´s udsendelse om Caminoen
 2. Se Caminoen.dk på Facebook
 3. Bliv klogere på caminoen på engelske Walk The Camino

Ofte stillede spørgsmål om at gå caminoen i 2024

Hvorfor hedder caminoen caminoen?

Camino betyder “vejen”, hvor Caminoen dækker over en række populære vandreruter i det sydlige Europa. Caminoens slut destination er i den spanske by Santiago de Compostela, hvor legenden siger, at en af de tolv apostle, Saint Jakob, ligger begravet.

Hvilke ruter er de mest populære camino vandreruter?

Der findes mange forskellige caminoruter, men generelt er de mest populære caminoruter følgende; 1) Francés, 2) Del Norte, 3) Primotivo, 4) Íngles, 5) Den portugisiske og 6) Finistere-ruten.

Hvor lang tid tager det at gå caminoen?

Det tager typisk 25-35 dage. Hvis du går den mest populære camino rute, Frances, og går 25-27 km på en dag, så tager denne rute mellem 30-35 dage at gå.

Hvad koster det at gå caminoen?

Prisen for at gå caminoen er individuel, men vil som udgangspunkt ligger i spændet 180-400 kr om dagen. Mad, husly (på albergues) og aktiviteter under ruten har stor indflydelse på ens daglige budget.

Buen camino! 🙂

4.1/5 - (188 votes)

75 kommentarer

 1. Mads Johnstad - Møller

  Hej

  Hvis man vil gå camino Portgues – hvor skal man så flyve til?

  • Lars Kjær

   Hej Mads

   Det er et super godt spørgsmål 😊🎉 Hvis du går Camino Portuguese vil du typisk starte i Porto eller i Lissabon. Er det Porto vil det være Porto’s lufthavn, er det Lissabon, vil det være Lissabon’s lufthavn 😊

   Buen camino!

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 2. Frederik Rose

  Hey
  Jeg vil rigtig gerne gå LEÒN-SANTIAGO-Caminoen med min kammerat. Gerne her til maj.
  Vi vil helst gøre det gennem et bureau da ingen af os har erfaring indenfor vandring eller noget som helst der ligner. Vi overvejer Vagabond Tours da de har en tur fra Leon til Santiago, hvor man for 8500,00 kr. får hotel/hostel og morgenmad på de 14 forskellige steder (det tager cirka 15 dage).
  Vi er totalt grønne så det ville være sindsygt fedt at høre fra en pro, hvad der er den fedeste løsning. Vi vil gerne gå cirka 300 km så vi er også åbne for andre ruter, hvis der er noget, der lyder mere spændende.
  Vh Frederik Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *