Caminoen – Alt du bør vide om at gå Caminoen i 2020

Caminoen rute

Er du en af mange som drømmer om at gå Caminoen, og ønsker du samtidig at blive klogere på hvad Caminoen egentlig er?
Vi har i dette blogindlæg listet alt det nødvendige information som du skal vide før, og under din vandretur til i Spanien.

Caminoen og dens historie 

Caminioen er en af verdens mest kendte pilgrimsrejser, som historisk set har været en af de vigtigste kristne pligrimsruter. Navnet Camino betyder “vej” eller “sti” på spansk, og dækker ikke alene over én vej, men over mange forskellige ruter og veje. Tilfælles har de, at de alle fører til den nordvestslige spanske by Santiago de Compostela, hvor det Ifølge historien menes at apostlen Jakob er begravet, og derfor er Caminoen også kaldes for Jakobsvejen. Muslingeskallen / østersskallen og Jakobsskallen er blevet et særligt symbol for pilgrimsrejsende, som har valgt at vandre Caminoen mod Santiago de Compostela. Symbolet og muslingsskallen kan i dag købes langs camino-ruten og bærers ofte om halsen, eller sættes fast på ens rygsæk når vandringen begynder eller slutter. For de traditionelle pilgrimsrejsende indsamles Jakobsskallen først når man er nær Finistere, som bæres som et minde for turen og et symbol på ens oplevelse og forandring turen har medført.

Caminoen er igennem årerne kun blevet et mere populært vandringsmål og rute, hvor der både er mulighed for at cykle, gå i grupper og på egen hånd. Samtidig har vi danskere også fået øjnene op for denne historiske rejse, hvor flere og flere dansker har gået en pilgrimsrejse.

Men hvorfor går man en pilgrimsrejse?

Grundene er mange, men for de fleste danskere er caminoen en ny og grænseoverskridende tur hvor man kan koble af fra den travle og stressede hverdag.

Tips og tricks til caminoen:

Hvordan gør du dig klar til Caminoen?

Noget af det første du skal tage stilling til, er hvilken rute du skal vælge. Da mulighederne er mange, så har vi i vores artikel også listet de 6 mest populære ruter ned, som mange pilgrimsrejsende vælger at vandre til Santiago de Compostela. Før du vælger en rute, så er det vigtigt at du vælger en rute som passer til dit behov og matcher din fysiske form – så får du den bedste oplevelse under turen. Yderligere skal du vide hvor mange dage du har til rådighed, da det er de færreste som har tiden til at vandre de længste ruter på Caminoen. Et godt udgangspunkt er at gå mellem 15-20 kilometer om dagen inklusiv dine pauser.

Dit valg af rute afhænger af temperament og fysisk form

Det er dog forskelligt fra person til person hvor langt man kan gå og hvor øvet man er, hvor vi heraf vil anbefale at man inde sin tur anskaffer sig et kort over Caminoen og ruten, så man på forhånd kan danne dig et overblik. På den måde kan du også opstille realistiske mål, og antal kilometer som du tænker passer til dit behov. Når du har dannet dig et overblik over din rute og hvor mange kilometer du ønsker at gå i løbet af en dag, så kan du også planlægge hvad du ønsker at opleve under din vandretur. Der er rig mulighed for at opleve skøn og smuk natur, hvor du samtidig kan besøge de lokale, og sammensæt gerne en kombination som passer til dit behov og dine ønsker.

Hvad tid på året går man ofte Caminoen?

Der er også forskel hvornår man vælger at gå Caminoen. Det er super populært at gå ruterne om sommeren, hvor både natur og godt vejr mødes på midten. Dog vælger nogle pilgrimsrejsende at vandre udenfor sommerperioden, da turen kan blive en hård og varm omgang at gå.

Værd at vide når man skal gå Caminoen. Hvilken vej man skal vælge? 

En af de største beslutninger man skal tage, er samtidig hvor langt man vil gå, og hvilken rute man har lyst til at gå fra start til slut. Der er utrolig mange alternativer af ruter som man kan vælge og derfor kan finde en rute som passer til ens personlige behov og fysiske form.

 

  • Camino Francés – kaldes den franske vej, og er den klassike rute på cirka 780 km. vandreturen tager cirka 35-40 dage og er en smuk og traditionsrig vandretur med en særligt udfordrende distance. Kendetegnet ved den franske vej, er heraf også at den er forbundet med en masse forskellige indtryk, udforinger og spirituel oplevelse, hvor man virkelig kan fordybe sig i sin tur af kulinariske oplevelser
  • Camino Primitivo – Er den ældste pilgrimsvej til santiago de compostela, hvor ruten er på 365 km og tager cirka 13-18 dage at vandre. Ruten starter her ved byerne sebrayo eller villaviciosa, som ligger i den nordlige del af Galicien. Denne tur er samtidig præet af bakker og bjerge, hvor der i bjergene ofte falder meget regn, og man derfor skal være opmærksom på at det kan regne og blive mere koldt. primitivio er en del kortere end den franske vej, men hvor den udover distancen har et ry for at være en af de mest udfordrende ruter til Santiago.
  • Camino del Norte – Ruten Irún er en rute som løber langs den spanske nordkyst og er 820 km lang, og tager cirka 37-43 dage at vandre. Dette gør også ruten distancemæssigt rigtig barsk og rå. På trods af terrænet, så er der en smuk udsigt over havet hvilket gør turen værd at gå. Befolkningsmæssigt er denne rute ikke så populært befolket som den franske, hvor den er oplagt for personer der ønsker at tilbringe tid i sit eget selvskab og nyde naturen.
  • Camino Portugues – Er en rute på cirka 242 km og tager cirka 10-14 dage at vandre. Portugues er samtidig en af de mest populære ruter på Caminoen de Santiago. De 242 kilometer kan nemlig fint gås i løbet af et par ugers ferie og er derfor en opnåelig distance for de fleste vandre, som ønsker et ideelt mix af spændende kultur, varieret og smuk natur, storby, historie, strand, bakkede skovlandskaber, floder og idylliske landsbyer.
  • Camino Inglés – Er en 118 kilometer lange rute fra Ferrol og tager cirka 5-7 dage at vandre. I modsat til de andre ruter, så er denne tur en kortere distance, og ikke lige så populær som de andre. Dette giver dig mulighed for at få oplevelsen for dig selv, uden at det bliver for befolket. På vejen vil du også her vandre langs fjorden, gennem bakker og skove og opleve smukke omgivelser og besøge et væld af små landsbyer, historiske kirker og klostre inden du når til Santiago de Compostela.
  • Camino Finisterre – Er en rute på 87 km. og tager cirka 4-6 dage at vandre. Dette er en af de korteste ruter og kendetegnes som “verdens ende” – Udtrykket “verdens ende” ses som en afslutning, og en forlængelse af Camino de Santiago for mange vandre. Pilgrimsrejsende som vælger at at gå hele vejen til “verdens ende” kan forvente en del bakker, gamle stier gennem skove og smukke landskaber.

Udstyr til vandringen og tips hertil

Det er essentielt at man inden sin tur til Caminoen laver en pakkeliste, og har styr på hvilken noget rejseudstyr man skal bruge. En overbelastede rygsæk, og vabler kan nemt og hurtigt ødelægge din tur. Derfor anbefaler vi også at man sørger for at investere i en god og holdbar rygsæk, og kun pakker det nødvendige til ens tur. På den måde så undgår man også at overelaster sin ryg. Vi har nedenfor listet 2 gode eksempler på en rygsæk som er lille og holdbar til din rejse.

Rambler rygsæk – 44 liter – God rygsæk på budget

Highlanders Rambler 44 er en robust og rummelig backpacker rygsæk. Rygsækken har en airmesh polstret ryg, et rummeligt hovedrum samt et bundrum, der er adskilt fra hovedrummet med en strop. Foruden hovedrummet og bundrummet, har Rambler to store sidelommer med lynlås. Rambler 44 er et billigt alternativ af rygsæk, hvis du ønsker funktionalitet og pris. Yderligere er tasken en mellemstørelse og robust. og derfor også et perfekt valg til Caminoen.

Læs mere om rygsækken her.

F10 GR rygsæk – 35:40 liter

F10 GR rygsækken er fra det britiske mærke Vango og er en 35-40 liters high performance trekking- og vandrerygsæk. Rygsystemet på denne rygsæk indeholder den seneste og mest innovative teknologi hidtil set fra Vango, hvor rygsystemet kan indstilles på få sekunder og derfor nem at tilapasse i løbet af turen. Yderligere er ryggen, samt skulderstropper og hoftebæltet i airmesh materiale hvor det under din vandre og pilgrimsrejse sikre bedst mulig ventilation. Hovedrummet kan tilgås på traditionel vis fra toppen, men F10 GR rygsækken har derudover en “muslinge åbning” på fronten, der tillader hurtig adgang til hele hovedrummet på fronten. Rygsækken har derudover elastiske sidelommer, samen en elastisk lomme på fronten, der alle sidder helt tæt ind til rygsækken, når de ikke er i brug. Rygsækken er lavet i slidstærkt materiale og derfor også et sikkert valg til Caminoen

Læs mere om rygsækken her.

 

 

Find yderligere inspiration om Caminoen her:

Har du fået vækket din rejselyst og er du klar til at smide vandrestøvlerne på og gå Caminoen? Hvis det er tilfældet, så anbefaler vi dig også at finde mere information på følgende links.

1. Se DR´s udsendelse om Caminoen

2. Se Caminoen.dk på Facebook

3. Se Pilgrimsvandring.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *