Caminoen – Alt du bør vide om at gå Caminoen i 2021

Er du en af mange som drømmer om at gå Caminoen, og ønsker du samtidig at blive klogere på hvad Caminoen egentlig er?
Vi har i dette blogindlæg listet alt det nødvendige information som du skal vide før, og under din vandretur til i Spanien i 2021.

Caminoen og dens historie 

Caminioen er en af verdens mest kendte pilgrimsrejser, som historisk set har været en af de vigtigste kristne pligrimsruter. Navnet Camino betyder “vej” eller “sti” på spansk, og dækker ikke alene over én vej, men over mange forskellige ruter og veje. Tilfælles har de, at de alle fører til den nordvestslige spanske by Santiago de Compostela, hvor det Ifølge historien menes at apostlen Jakob er begravet, og derfor er Caminoen også kaldes for Jakobsvejen. Muslingeskallen / østersskallen og Jakobsskallen er blevet et særligt symbol for pilgrimsrejsende, som har valgt at vandre Caminoen mod Santiago de Compostela. Symbolet og muslingsskallen kan i dag købes langs camino-ruten og bærers ofte om halsen, eller sættes fast på ens rygsæk når vandringen begynder eller slutter. For de traditionelle pilgrimsrejsende indsamles Jakobsskallen først når man er nær Finistere, som bæres som et minde for turen og et symbol på ens oplevelse og forandring turen har medført.

Caminoen er igennem årerne kun blevet et mere populært vandringsmål og rute, hvor der både er mulighed for at cykle, gå i grupper og på egen hånd. Samtidig har vi danskere også fået øjnene op for denne historiske rejse, hvor flere og flere dansker har gået en pilgrimsrejse.

Gå caminoen og Covid-19

Vi har fået mange spørgsmål på hvorvidt man stadig kan gå caminoen på trods af coronakrisen, og det korte svar er; ja, du kan godt gå caminoen på trods af Covid-19! Der er nogle udfordringer ift. rejseforsikringer hvis regeringen bibeholder deres nuværende status med verden som værende rød – men som udgangspunkt er caminoen stadig “åbent”. Du vii opleve at der er færre albergues, dvs. hostels, som er ledige. Men generelt vil du stadig kunne sove forskellige steder på ruten. Det er en god idé at ringe i forvejen og planlægge din rute. Dog er en afledt effektiv af coronakrisen, at du vil opleve meget færre mennesker på din rute, og du vil opleve at du har caminoen “mere for dig selv”. Hvis du vil læse beretningen om to pilgrimsrejsende, som har gået caminoen i slutningen af 2020 kan du læse mere på linket her.

Kan man tage telt med på caminoen?

Der er mange forskellige holdninger til teltning når man gå caminoen, ja nogle vil kalde det for en religion. Nogle vandrere mener at det er fantastisk at have et telt med, imens andre synes at det er spild af kræfter at slæbe et telt 800 km. Du vil godt kunne slå et telt op nogle steder på ruten, men inden du tager et telt med på caminoen, skal du holde disse ting for øje:

1) Telte må ikke slås op alle steder. Megen jord i Spanien er privatejet, så der kan man “trespasse”. Dog kan man slippe afsted med det hvis man spørger pænt eller er diskret.
2) Der er forskellige regler i forskellige regioner på hvorvidt man må slå sit telt op

Dernæst så er en stor del af caminoen oplevelsen for mange, at man spiser, mødes og drikker sammen med andre rejsende, den såkaldte “albergue livsstil”. Denne oplevelse kan man få en mindre del af, hvis man ligger ude i sit telt og sover. Det er derfor værd at overveje om den sociale del er så vigtigt, at det at sove i telt vil komme i vejen for dette.

Omvendt så kan man på mange albergues sætte et telt op ude i gården, og hvis det lykkedes at wild-campe kan du både spare penge og få nogle fantastiske naturoplevelser. Så der er ikke noget endeligt facit på, om man skal tage et telt med 🙂

Indkøb, mad og drikkevare under caminoen

Det er svært at give et endegyldigt svar på hvornår og hvordan man kan handle ind på caminoen, da det varierere fra landsby til landsby 🙂 Men, der vil være små lokale butikker i mange byer, og de større byer har også større supermarkeder. Du vil i de små butikkre kunne finde frugt, nødder, drikkevare, ost osv.

Butikkerne (specielt de små butikkers) åbningstider varierer meget fra sæson til sæson, hvor der er langt flere åbne i sommerhalvåret end vinterhalvåret. I vinterhalvåret vil du kunne opleve at der vil være byer hvor både barer og butikker ikke har åbent – og derfor er det et godt “camino-trick” at gå have nødforplejning klar som kiks, te, vand, god spansk pølse og ost og lignende.

Tips og tricks til caminoen

Hvordan gør du dig klar til Caminoen?

Noget af det første du skal tage stilling til, er hvilken rute du skal vælge. Da mulighederne er mange, så har vi i vores artikel også listet de 6 mest populære ruter ned, som mange pilgrimsrejsende vælger at vandre til Santiago de Compostela. Før du vælger en rute, så er det vigtigt at du vælger en rute som passer til dit behov og matcher din fysiske form – så får du den bedste oplevelse under turen. Yderligere skal du vide hvor mange dage du har til rådighed, da det er de færreste som har tiden til at vandre de længste ruter på Caminoen. Et godt udgangspunkt er at gå mellem 15-20 kilometer om dagen inklusiv dine pauser.

Dit valg af rute afhænger af temperament og fysisk form

Det er dog forskelligt fra person til person hvor langt man kan gå og hvor øvet man er, hvor vi heraf vil anbefale at man inde sin tur anskaffer sig et kort over Caminoen og ruten, så man på forhånd kan danne dig et overblik. På den måde kan du også opstille realistiske mål, og antal kilometer som du tænker passer til dit behov. Når du har dannet dig et overblik over din rute og hvor mange kilometer du ønsker at gå i løbet af en dag, så kan du også planlægge hvad du ønsker at opleve under din vandretur. Der er rig mulighed for at opleve skøn og smuk natur, hvor du samtidig kan besøge de lokale, og sammensæt gerne en kombination som passer til dit behov og dine ønsker.

Hvad tid på året går man ofte Caminoen?

Der er også forskel hvornår man vælger at gå Caminoen. Det er super populært at gå ruterne om sommeren, hvor både natur og godt vejr mødes på midten. Dog vælger nogle pilgrimsrejsende at vandre udenfor sommerperioden, da turen kan blive en hård og varm omgang at gå.

Værd at vide når man skal gå Caminoen: Hvilken vej man skal vælge? 

En af de største beslutninger man skal tage, er samtidig hvor langt man vil gå, og hvilken rute man har lyst til at gå fra start til slut. Der er utrolig mange alternativer af ruter som man kan vælge og derfor kan finde en rute som passer til ens personlige behov og fysiske form.

 • Camino Francés – kaldes den franske vej, og er den klassike rute på cirka 780 km. vandreturen tager cirka 35-40 dage og er en smuk og traditionsrig vandretur med en særligt udfordrende distance. Kendetegnet ved den franske vej, er heraf også at den er forbundet med en masse forskellige indtryk, udforinger og spirituel oplevelse, hvor man virkelig kan fordybe sig i sin tur af kulinariske oplevelser
 • Camino Primitivo – Er den ældste pilgrimsvej til santiago de compostela, hvor ruten er på 365 km og tager cirka 13-18 dage at vandre. Ruten starter her ved byerne sebrayo eller villaviciosa, som ligger i den nordlige del af Galicien. Denne tur er samtidig præet af bakker og bjerge, hvor der i bjergene ofte falder meget regn, og man derfor skal være opmærksom på at det kan regne og blive mere koldt. primitivio er en del kortere end den franske vej, men hvor den udover distancen har et ry for at være en af de mest udfordrende ruter til Santiago.
 • Camino del Norte – Ruten Irún er en rute som løber langs den spanske nordkyst og er 820 km lang, og tager cirka 37-43 dage at vandre. Dette gør også ruten distancemæssigt rigtig barsk og rå. På trods af terrænet, så er der en smuk udsigt over havet hvilket gør turen værd at gå. Befolkningsmæssigt er denne rute ikke så populært befolket som den franske, hvor den er oplagt for personer der ønsker at tilbringe tid i sit eget selvskab og nyde naturen.
 • Camino Portugues – Er en rute på cirka 242 km og tager cirka 10-14 dage at vandre. Portugues er samtidig en af de mest populære ruter på Caminoen de Santiago. De 242 kilometer kan nemlig fint gås i løbet af et par ugers ferie og er derfor en opnåelig distance for de fleste vandre, som ønsker et ideelt mix af spændende kultur, varieret og smuk natur, storby, historie, strand, bakkede skovlandskaber, floder og idylliske landsbyer.
 • Camino Inglés – Er en 118 kilometer lange rute fra Ferrol og tager cirka 5-7 dage at vandre. I modsat til de andre ruter, så er denne tur en kortere distance, og ikke lige så populær som de andre. Dette giver dig mulighed for at få oplevelsen for dig selv, uden at det bliver for befolket. På vejen vil du også her vandre langs fjorden, gennem bakker og skove og opleve smukke omgivelser og besøge et væld af små landsbyer, historiske kirker og klostre inden du når til Santiago de Compostela.
 • Camino Finisterre – Er en rute på 87 km. og tager cirka 4-6 dage at vandre. Dette er en af de korteste ruter og kendetegnes som “verdens ende” – Udtrykket “verdens ende” ses som en afslutning, og en forlængelse af Camino de Santiago for mange vandre. Pilgrimsrejsende som vælger at at gå hele vejen til “verdens ende” kan forvente en del bakker, gamle stier gennem skove og smukke landskaber.
  Kvinde der vandre caminoen
  Mange går caminoen om sommeren, men om efteråret er der færre vandrere på vejen, og stadig flot natur, som her.

Vandreudstyr til caminoen i 2021

Det er essentielt at man inden sin tur til Caminoen laver en pakkeliste, og har styr på hvilken noget rejseudstyr man skal bruge. En overbelastede rygsæk, og vabler kan nemt og hurtigt ødelægge din tur. Derfor anbefaler vi også at man sørger for at investere i en god og holdbar rygsæk, og kun pakker det nødvendige til ens tur. På den måde så undgår man også at overelaster sin ryg. Herunder vil vi komme med vores bud på godt camino udstyr.

Hvad kendetegner en camino rygsæk?

Caminoen er kendetegetn ved, at man går utrolig mange kilometer hver dag. Dette stiller krav til valget af rygsæk, da din rygsæk skal kunne vægtditribuere din vægt fra dine skulder og ryg – ned til dine ben. Dine ben vil altid være stærkere end din ryg. Derfor skal du finde en rygsæk der har følgende egenskaber:

 1. Justerbart rygsystem
 2. Justerbare skulderstropper
 3. Hoftebælte der kan spændes ind

Har du disse tre egenskaber, så er alt andet nice to have. Dermed ikke sagt at designet, størrelse på rygsækken, påspændingsmuligheder og lignende ikke er vigtigt. Disse er også ting man skal have i mente.

Populære rygsække til at gå caminoen

Mange vandrere vil vælge en lille eller mellemstore rygsæk at tage med på caminoen. Dette skyldes, at den volumen (plads) man har i rygsækken, det fylder man op. Derfor vil garvede camino-gængere ofte gå med så lille en rygsæk som muligt. Gode bud på små og mellemstore rygsække er følgende:

F10 GR rygsæk – 35:40 liter
Vango
F10 GR rygsæk – 35:40 liter
999 kr
 • Kapacitet: 35-40 liter
 • Dimensioner: 64 x 30 x 27 cm
 • Vægt: 1440 gram
 • Let justerbart og komfortabelt Alp-Fit rygsystem
 • Integreret raincover
 • Excel® 210D Ripstop Nylon materiale
 • Airmesh på ryg, skulderstropper samt hoftebælte
 • Adgang til hovedrum fra top samt front
 • Elastisk front- og sidelommer
 • Lynlåslomme i låget
 • Videoen nedenfor demonstrerer, hvor hurtigt man kan indstille rygsystemet
Vorlich rygsæk sort
Highlander
Vorlich rygsæk – 40 liter – Sort
649 kr
 • Kapacitet: 40 liter
 • Dimensioner: 64 x 27 x 27cm
 • Vægt: 1480 gram
 • Airmesh ryg- og skulderpolstring øger ventilationen
 • Justerbare skulderremme, brystrem og hoftebælte
 • Stort hovedrum med flap lukning
 • Mesh sidelommer
 • Elastisk lomme på fronten
 • Integreret raincover
 • I farven sort med røde detaljer
Summit 25l grøn
Highlander
Summit daypack – 25 liter – Grøn
495 kr
 • Kapacitet: 25 liter
 • I farven grøn
 • AVB luftventilerende rygsystem
 • Slidstærkt og letvægtigt materiale
 • Polstret hoftebælte med lynlåslomme
 • Justerbare skulder- og bryststropper
 • 2 x mesh sidelommer
 • Lynlåslomme på front
 • Vægt: 1200 gram
 • Raincover inkluderet
Trail 40 liters rygsæk fra Highlander
Highlander
Trail rygsæk – 40 liter – Sort
449 kr
 • Vandrerygsæk 40L fra skotske Highlander
 • Har stort hovedrum og et nedre opbevaringsrum
 • Front-adgang via lynlås til hovedrummet
 • Kompatibel med hydration/camelbag system
 • Integreret raincover
 • Sidelommer i elastisk stretch materiale
 • "Loops" i bunden til at hænge vandrestave eller økse
 • Dimensioner: 58 x 31 x 26 cm

Store rygsække til at gå caminoen med

Hvis man føler at pladsen bliver for trang med en 30-40 liters rygsæk, så kan man vælge at gå op i større rygsække. Dette er typisk noget man vil gøre hvis man er afsted i meget kolde måneder (da gearet fylder mere) eller hvis man er førstegangsvandrende. Dog anbefaler vi, at man sigter efter en rygsæk på mellem 30 til 50 liter.

Yukon 50+10L kvinderygsæk fra Tatonka
Tatonka
Yukon kvinderygsæk – 50+10 liter
1.599 kr
 • Farve: bordeaux
 • Kapacitet: 50 + 10 liter
 • Dimensioner: 66 x 30 x 22 cm
 • Vægt: 2300 gram
 • Designet til kvinder: Kortere ryg + specielt designet skulderstropper
 • Lavet i slidstærkt CORDURA® materiale
 • Integreret regnslag
 • Let justerbart og komfortabelt Women V2 bæresystem
 • Stor frontlomme med lynlås
 • Sidelommer i elastisk materiale
 • Stort bundrum med seperat lynlås
 • Kompatibel med hydration system
 • Hovedrummet er tilgængeligt både fra både top, bund samt front
Ben Nevis rygsæk – 65 liter – Blå
Highlander
Ben Nevis rygsæk – 65 liter – Blå
1.049 kr
 • Farve: Blå
 • Kapacitet: 65 liter
 • Dimensioner: 63 x 33 x 30 cm
 • Vægt: 1900 gram
 • Vandafvisende materiale
 • Let justerbart og komfortabelt T3 Tri Active Adjust ryg-system
 • Integreret regnslag
 • Store for- og sidelommer i elastisk materiale
 • Stort bundrum med seperat lynlås
 • Ryg-, hofte- og skulder stropper i åndbart mesh-skum
 • Stort polstret hoftebælte med lynlåslomme
 • Hovedrummet er tilgængeligt både fra top, bund samt front
 • Inder- og ydre lynlåslomme i toppen
Findes også i sort. Se videoen nedenfor for en fuld gennemgang af rygsækken
Sherpa
Vango
Sherpa rygsæk – 60:70 liter
999 kr
 • Farve: Sort
 • Kapacitet: 60+10 liter
 • Dimensioner: 76 x 36 x 25 cm
 • Vægt: 2400 gram
 • SA - Self Adjust ryg system
 • Integreret regnslag
 • Vandafvisende rum med lynlås
 • Professionelt vævet sidelommer
 • Ergonomisk polstret hoftebælte med vandafvisende lomme
 • Airmesh på rygsækkens stropper
 • Stort bundrum med seperat lynlås
 • Lynlåslomme på indersiden af toppen
 • Top- og sidegreb
 • Anbefalet til en ryglængde mellem 50 og 60 cm
 • Se videoen nedenfor for en fuld gennemgang af rygsækken
Pro Force 66 liters rygsæk i camo farve.
Highlander
Pro Force rygsæk – 66 liter – Camo
949 kr
 • Pro Force militær rygsæk på 66 liter
 • Lavet i det stærke 1000D XTP materiale
 • Med selv-reparerende YKK lynlåse
 • Daisy chains og 1,5 liters siderum sikre opdeling af dit gear
 • Justerbart rygsystem
 • Sikret komfort via polstret ryg, hoftebælte og skulderstropper
 • Mulighed for camelbag system
 • Dimensioner: 76 x 34 x 30 cm
Findes også i sort og grøn.
Trek rygsæk – 66 liter – Sort
Trespass
Trek rygsæk – 66 liter – Sort
449 kr
 • Farve: Sort
 • Kapacitet: 66 liter
 • Dimensioner: 80 x 42 x 30 cm
 • Vægt: 1800 gram
 • 600D Ripstop PVC materiale
 • Integreret regnslag
 • Stort hovedrum med adgang fra top, bund og side
 • Foret skulderstropper og hoftebælte
 • 2 udvendige sidelommer med lynlås
 • Let justerbart rygsystem
 • Stort bundrum med separat lynlås
Findes også i farverne: grøn, blå og rød.

Find yderligere inspiration om Caminoen her:

Har du fået vækket din rejselyst og er du klar til at smide vandrestøvlerne på og gå Caminoen? Hvis det er tilfældet, så anbefaler vi dig også at finde mere information på følgende links.

 1. Se DR´s udsendelse om Caminoen
 2. Se Caminoen.dk på Facebook
 3. Bliv klogere på caminoen på engelske Walk The Camino

Ofte stillede spørgsmål om at gå caminoen i 2021

Hvorfor hedder caminoen caminoen?

Camino betyder “vejen”, hvor Caminoen dækker over en række populære vandreruter i det sydlige Europa. Caminoens slut destination er i den spanske by Santiago de Compostela, hvor legenden siger, at en af de tolv apostle, Saint Jakob, ligger begravet.

Hvilke ruter er de mest populære camino vandreruter?

Der findes mange forskellige caminoruter, men generelt er de mest populære caminoruter følgende; 1) Francés, 2) Del Norte, 3) Primotivo, 4) Íngles, 5) Den portugisiske og 6) Finistere-ruten.

Hvor lang tid tager det at gå caminoen?

Det tager typisk 25-35 dage. Hvis du går den mest populære camino rute, Frances, og går 25-27 km på en dag, så tager denne rute mellem 30-35 dage at gå.

Hvad koster det at gå caminoen?

Prisen for at gå caminoen er individuel, men vil som udgangspunkt ligger i spændet 180-400 kr om dagen. Mad, husly (på albergues) og aktiviteter under ruten har stor indflydelse på ens daglige budget.

Buen camino! 🙂

26 kommentarer

 1. Claus Ulsø

  Hej jeg ønsker at gå hele caminoen, hvor skal jeg starte og hvordan kommer jeg dertil. jeg er 75 år, men rask og rørig. Jeg medbringer en lille hund.. vi er indstillet på primitive forhold, men kan også lide og betale for bekvemmeligheder.hvordan skal jeg forholde mig?

  • Lars Hansen

   Hej Claus

   Det lyder som en spændende tur 🙂 Hvad angår overnatning på caminoen, så er der ingen tvivl om, at det at sove på hostels langs ruten er den foretrukne måde for mange. Du kan finde mange forskellige typer af hostelsværelser – alt lige fra billige 10-12 personers dorm-rooms over til private værelser.

   I forhold til din hund, så vil du opleve at det kan være en udfordring. Mange hostels har strikse “ingen-dyr” politikker. Ingen hos os har selv gået caminoen med en hund, men husk at træne din hund og overvej om efteråret (som er køligere) er en bedre periode at gå den for hunden. Der er en god (dog engelsk) artikel om det her: https://followthecamino.com/en/blog/can-i-walk-the-camino-de-santiago-with-my-dog/

   Og en sjov ting til sidst; gennem APACA kan din hund få sit eget camino-hundekort (dog spansk side): https://apaca.paradoxahumana.com/credencial-e-compostela-canina-2

   God tur.

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

   • Bodil Wilmoy

    Hej Lars Hansen,

    Jeg har for mange år siden gået en del af Caminoen, og vil gerne afsted igen. Dengang – kunne man få sin rygsæk transporteret fra et sted på ruten til et andet. Ved du, om det stadig kan lade sig gøre? Jeg kan vandre – men ikke med tung rygsæk. Vil blive glad for dit svar

    mvh Bodil Wilmot

 2. susanne larsen

  Hvad koster det ca at gå camino frances? incl logi
  Eller camino portugues?
  Bare sådan cirka….og hvornår skal man senest tilmelde sig?

  Og er det overhovedet muligt i disse corona tider….vil nødig bære mundbind under vandre turen.
  Mvh Susanne Larrsen

  • Lars Hansen

   Hej Susanne

   Generelt falder de flestes budgetter inkl. logi for at gå caminoen på dagligt ca. 180-400 kr. Dette er så eksklusivt rejse- og vandreudstyr, men her vil du kunne spare penge ved at vælge nogle gode prisvenlige alternativer i fx vores shop.

   Flyet ned til selve start-destinationen kan man i øjeblikket booke rigtig billigt, men hvis du booker i normale “ikke-corona-tider”, så anbefales det at booke i god tid for at spare penge.

   I forhold til at gå caminoen i disse coronatider, så er der nogle forholdsregler man skal tage. For eksempel skal man fremvise en negativ PCR-prøve ved indgang til Spanien. Da sådanne informationer opdateres ret ofte, vil jeg anbefale dig at læse op på indrejse til Spanien her: https://travelsafe.spain.info/en/. Det samme gælder fx Frankrig, hvor man skal have taget en test ved grænsen. Læs mere her: https://www.euronews.com/2020/10/29/france-s-new-coronavirus-lockdown-what-is-allowed-and-what-is-banned.

   Men generelt så er det i disse camino-lande, som det er i Danmark. Noget er lukket ned, men en hel del er delvist åbent dog med restriktioner og det vil desværre være sådan, at ikke alt er åbent som det plejer. Så du vil godt kunne vandre, og du behøver naturligvis ikke have maske på hele tiden på vandreturen, men masken skal på i offentlige transportmidler, hoteller, hostels osv. Og så er der selvfølgelig muligheden for at tage turen med et telt hvis det er.

   Jeg håber overstående kan hjælpe dig en smule på vej. Safe travels! 🙂

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

  • Lars Hansen

   Hej Mads

   Generelt falder de flestes budgetter inkl. logi for at gå caminoen på dagligt ca. 180-400 kr. De forskellige overnatningsmuligheder, såkaldte “albergues”, varierer i pris og dette har stor indflydelse på dit daglige forbrug. Ligeledes er mad en stor post, og her kan du spare mange penge ved at lave din egen mad eller spise billigt. Omvendt, så er der på ruterne fantastiske spisesteder, som man ikke bør gå glip af 🙂

   Eksempler på prisforskelle:

   Offentlig albergues med delt badeværelse / dorm room: €8-€15
   Private værelse på albergue: €40 (men kan blive €100-€250 på 3* og 5* hoteller)

   Sandwich de fleste steder: €5
   Normale hovedmåltider: €10-€15 (noget mere for meget lækre hovedmåltider)

   Så derfor vil ens budget varierer, og vi anbefaler at man budgettere en smule højere end forventet – så bliver man kun positivt overrasket når man er afsted under caminoen 😊

 3. Line Schulz Andersen

  Hold op hvor er i gode til at svare på beskeder herinde og give nogle super brugbare svar.
  Jeg kunne læse at i hurtigt besked, at man egentlig godt kunne tage den i telt. Det er ikke noget jeg ville gøre hver nat, men måske hver tredje eller sådan noget – må man gost bare sætte træt op i skovområder langs ruten eller er der restriktioner ligesom vi har i Danmark med teltopsætning?

  Og vil der være butikker langs strækningen, hvor man vil kunne købe vand og mad, eller er det kun restauranter og kiosker?

  • Lars Hansen

   Hej Line

   Tak for de fine ord- vi er glade for at du kunne bruge vores hjælp 🙂 Vi har selv stået med alle de tvivlsspørgsmål man kan have på nye rejser, så jeg er glad for at høre at du har kunnet finde svar på nogle af dine spørgsmål her. Jeg deler dit spørgsmål om i et to-delt svar:

   Teltning under caminoen
   Der er mange forskellige holdninger til teltning når man gå caminoen. Nogle mener at det er fantastisk, andre synes at det er spild af kræfter at slæbe et telt 800 km. Du vil godt kunne slå et telt op nogle steder på ruten, men du skal holde disse ting for øje:

   1) Telte må ikke slås op alle steder. Megen jord i Spanien er privatejet, så der kan man “trespasse”. Dog kan man slibe afsted med det hvis man spørger pænt eller er diskret.
   2) Der er forskellige regler i forskellige regioner på hvorvidt man må slå sit telt op

   Dernæst så er en stor del af caminoen oplevelsen for mange, at man spiser, mødes og drikker sammen med andre rejsende, den såkaldte “albergue livsstil”. Denne oplevelse kan man få en mindre del af, hvis man ligger ude i sit telt og sover. Det er derfor værd at overveje om den sociale del er så vigtigt, at det at sove i telt vil komme i vejen for dette.

   Omvendt så kan man på mange albergues sætte et telt op ude i gården, og hvis det lykkedes at wild-campe kan du både spare penge og få nogle fantastiske naturoplevelser. Så der er ikke noget endeligt facit på, om man skal tage et telt med 🙂

   Hvordan køber man mad og drikkevare på caminoen?
   Det er svært at give et endegyldigt svar på hvornår og hvordan man kan handle ind på caminoen, da det varierere fra landsby til landsby 🙂 Men, der vil være små lokale butikker i mange byer, og de større byer har også større supermarkeder. Du vil i de små butikkre kunne finde frugt, nødder, drikkevare, ost osv.

   Butikkerne (specielt de små butikkers) åbningstider varierer meget fra sæson til sæson, hvor der er langt flere åbne i sommerhalvåret end vinterhalvåret. I vinterhalvåret vil du kunne opleve at der vil være byer hvor både barer og butikker ikke har åbent – og derfor er det et godt “camino-trick” at gå have nødforplejning klar som kiks, te, vand, god spansk pølse og ost og lignende.

   Dit svar har jeg lavet om til en del af artiklen nu, så jeg håber andre camino rejsende også kan få lidt svar på spørgsmål 🙂

   Buen camino!

 4. Helena

  Hej!

  Tak for en god og informativ artikel.

  Jeg kunne godt tænke mig at gå caminoen i sommerferien. Jeg har som de fleste 3 ugers sommerferie hvilket bliver til 21 dages ferie men med rejse til og fra caminoen ville et realistisk bud være at der er ca 17-18 dage til selve vandreturen.
  Jeg havde en ide om at jeg godt kunne tænke mig at gå den populære rute, camino frances, men da der skal mere tid til end jeg har til rådighed, kunne jeg godt tænke mig at høre om det er normalt (hvis overhovedet muligt?) at man starter et sted inde på caminoen og for eksempel går en halv camino? Er der nogen regler omkring dette? Eller ville det være bedre at vælge en anden rute som passer bedre tidsmæssigt? Muligvis camino portuges og tilføje verdens ende ruten.
  Hvis det er muligt at dele camino frances op hvor ville i så foreslå at starte med et tidsinterval på ca. 18 dage?
  Har i andre gode forslag?
  Jeg er nybegynder og jeg vil hellere have for god tid så der er mulighed for at nyde turen.

  På forhånd mange tak for hjælpen. 🙂

  Vh Helena, 26 år

  • Lars Hansen

   Hej Helena

   Tak for din besked, og først og fremmest fedt at du har taget beslutningen om at gå caminoen! 🙂

   I sidste ende er der ingen “regler” for hvordan man går caminoen, hvilket vil sige at man ikke nødvendigvis skal gå Camino Francés og starte i Saint Jean Pied de Port. Vi anbefaler at du overvejer at sætte minimum 1 hviledag ind i ugen, og med det i mente vil hele Camino Francés tage omkring 35 dage fra Saint Jean Pied de Port til Santiago de Compostela.

   Så hvad gør man så hvis man ikke har 35 dage? Jeg vil anbefale at du sætter dig ned med et kort, og kigger ruten igennem. Det vigtigste er naturligvis at du ender i Santiago de Compostela, men herefter kan du plukke hvad du tænker er de mest spændende seværdigheder og steder at se.

   Fx hvis du har to uger til rådighed og vil have flere hviledage, så kan du starte i Ponferrada og ende i Santiago. Dette tager ca. 11 dage / 10 overnatninger, så der er rigelig med hviledage. Her kan du tilføje at gå ud fra Santiago til det Atlantiske Ocean hvis du tænker ruten skal være længere. Alternativt kan du starte i Sarria, som er en del af det man kalder “The last 100 km of the camino”. Hvis du vil gå en portugisiske kan du tilsvarende starte i Porto eksempelvis.

   Så derfor kan du sagtens vælge den rute der giver mening for dig og din tidsramme, og så sørge for at ramme Santiago til sidst så du kan få dit “Compostela certificate” 🙂

   Buen camino! Lars, Backpackerlife

 5. Poul Erik Lauritsen

  Hej Backpackerlife

  Jeg skal gå min første Camino i uge 35-36-37 og 38
  Jeg regner med at gå fra St. Jean Pied de Port til Santiago de compostela.
  Jeg har fået min tur udsat 2 gang pga. Covid 19. Men har trænet til det i snart 2 år. Jeg går ca. 18 km. hver dag.
  Mit spørgsmål er-
  Er der realistisk at gå omkring 40 km. pr. dagen ?

  Mvh Poul Erik

  • Lars Hansen

   Hej Poul Erik

   Tak for dit spørgsmål – og fedt at du gerne vil gå caminoen og er begyndt at træne op. Jeg vil personligt mene, at det at forsøge og gå 40 km. om dagen vil være for meget, og at så lang et dagligt kilometerantal vil gøre, at du har sat en så stram ruteplanlægning, at du ikke vil nyde turen særlig meget hvis der skulle ske pludselige skader, du finder et godt hostel du gerne vil være en ekstra dag på osv. Hvis du på nuværende tidspunkt har trænet i 2 år og i hjemligt terræn går 18 km, så vil det være en meget markant stigning, at gå dagligt 40 km i ugevis – inkl. oppakning.

   Jeg har forsøgt at finde noget data på dit spørgsmål, og ud fra dette camino forum har jeg fundet en afstemning med 277 besvarelser på kilometer antal. Her kan jeg se, at den klare majoritet går mellem 20-30 km om dagen – vel og mærke på Camino Frances. Du kan se afstemningen på linket her: https://www.caminodesantiago.me/community/threads/what-is-your-average-walking-distance-per-day.46735/.

   Husk, at det at gå caminoen også handler om at nyde turen, være der i nu’et og hygge sig – selvom man gerne vil ud over stepperne. Planlæg derfor hellere en ekstra hviledag end en for lidt – og hvis du rammer Santiago og har ekstra tid på hånden, kan du altid gå en smule videre fra Santiago og ud til havet (tager ca 3-5 dage), som også er en smuk rute 🙂

   God tur – Buen camino! Lars, Backpackerlife

 6. Catrine Rasmussen

  Hejsa! Jeg kunne godt tænke mig at gå caminoen men jeg kunne godt tænke mig en gå makker. Findes der mon en gruppe/netværk hvor man kan finde en at gå med? 🙂

 7. Randi Durston

  Jeg vil gerne gå caminoen i efteråret 2021. Tænker på at starte i begyndelsen af oktober og bruge en god måned på det. Bliver det for koldt i November?

  • Lars Hansen

   Hej Randi

   Dejligt at du gerne vil gå caminoen! 🙂 Det er bestemt muligt at gå caminoen i starten af oktober og så gå ind i November. Da Caminoen jo er en rute i det sydlige Europa kan du sagtens gå senere end man typisk vil gå klassiske vandreruter i Danmark. Ja, der er sågar mange garvede camino-vandrere, som sværger til at gå caminoen i efteråret og som foretrækker dette.

   Vær opmærksom på at mange overnatningssteder begynder at lukke ca. i midten af Oktober, men der findes overnatningsmuligheder på de populære ruter der er åbent året rundt. Ved at gå caminoen off-season så vil du også få mere fred, og du vil have lettere ved at finde en god køjeseng.

   En sidste ting er at du skal tjekke vejrudsigten da man kan være uheldig og ramme dårligt vejr i efteråret med sne – men de fleste dage bør være solrige, om end naturligvis koldere end i sommermånederne.

   God tur – Buen Camino!

 8. Bjarke Gall

  Jeg påtænker at gå den oprindelige Camino – i maj, juni. Jeg tilrejser formentlig i bil.

  Hvor kan man høre om der er interesserede medrejsende til turen.

  • Johanne Sølvsten

   Hej. Vi er to veninder der planlægger at gå 25-27 dage af camino del norte her fra ca. 15. april til 15. maj. Først og fremmest:
   Er det muligt at gå ruten lige nu ift til de restriktioner der er indført i Spanien vedrørende indrejseforbud mellem regionerne? Ruten krydser jo mange regioner.

   Og hvis ja, har I nogle gode råd til hvilken strækning der ville være passende (vi er 2 piger i forholdsvis god form, men uden den store vandringserfaring) og også ift rejse til og fra start- og slutdestination.

   Vi krydser alle fingre for at det kan lade sig gøre:)

   • Lars Hansen

    Hej Johanne

    Det jeg kan læse mig til på nettet er, at pilgrimsruten er åbent lige i øjeblikket. Men hvis jeg var dig, så vil jeg sikre mig at følge 100% med på nyeste information – det kan du gøre via linket “Re-open EU” på EU’s hjemmeside her: https://reopen.europa.eu/en.

    Det tager ca. 5 uger at gå en fuld Camino del Norte fra San Sebastian til Santiago, så jeg anbefaler jer at i er en smule konservative, og prøver at sætte jer med Google Maps og se hvor i kan starte hvis i har ca 3,5 uge at gå i. Hvis i kan strække det til 30 dage så vil i fx kunne starte fra Irún – eller også vil det være oplagt at kigge på Bilbao 🙂

    Jeg håber i kommer afsted og får en fantastisk tur. Buen Camino!

 9. Bent Mouritzen

  Hej,
  planlægger at gå Camino Engles i oktober.
  Vil I anbefale vandrestøvle eller low cut?
  Mvh
  Bent

  • Lars Hansen

   Hej Bent

   Tak for din besked. Det lyder som en fed tur i skal på – Engles i Oktober er en god rute og et fedt tidspunkt på året 🙂

   I forhold dit spørgsmål, så er det et svært spørgsmål at svare kort på – da det kommer an på mange ting. Er det en tur hvor i vil lave afstikkere til kuperet terræn? Har du før haft problemer med anklen og brug for ekstra støtte? Er du vant til at gå i low-cut fremfor high-cut, eller omvendt?

   Generelt så tilbyder vandrestøvler i mid-cut eller high-cut modeller mere støtte end low-cut. Omvendt, så vejer de også mere og er “varmere” omkring foden. De gram der er i forskel på en high-cut model og en low-cut model kan virke som lidt, men hvis du går 30-50.000 skridt om dagen bliver det til en del over lang tid.

   Mit råd er derfor at du skal vælge en mid/high-cut støvle hvis du vil være mere komfortabel med den ekstra støtte omkring foden. Her kunne en model som fx. DLX Rhythmic II være et bud: https://backpackerlife.dk/produkt/vandrestoevler-til-maend-dlx-rhythmic-ll/. Rhythmic II er en letvægtig mid-cut støvle, som giver det bedste fra begge verdener.

   Alternativt kan du kigge på low-cut støvler såsom Scarp (https://backpackerlife.dk/produkt/vandresko-til-maend-trespass-scarp/) eller sågar bruge en model såsom Ricane (https://backpackerlife.dk/produkt/letvaegts-vandresko-til-maend-trespass-ricane/) eller dine egne løbesko. Dog er det at foretrække at forsøge at finde en vandresko/støvle med et ekstra godt greb i underlaget – her er eksempelvis Vibram undersål et godt tegn ved valg af sko/støvler.

   Husk at skoene kun er en del af ligningen, og det er vigtigt du også får testet hvilken type af strømper du har det bedst med at gå i 🙂

   Det blev en lidt længere svar på dit korte spørgsmål. Du må endelig give os et kald til os på tlf 42 55 59 19 (10-16 på hverdage) hvis du har brug for yderligere rådgivning.

   Buen Camino!

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 10. Bettina Lerche

  Hej Lars
  Fed tråd du har gang i😊
  Vi er to kvinder, der overvejer at gå fra Porto til Santiago på ca 20 dage. Hvad tror du, at gennemsnit temparaturen bliver? Vil der være mange steder at overnatte? Er hostel med eller uden soveposer? Er der en lufthavn i nærheden af Santiago? Hvad er sværhedsgraden på ruten? Er den for kort? Vi påtænker dog at tage vaskedage undervejs😉
  Hilsen janni og Bettina

  • Lars Hansen

   Hej Bettina og Janni

   Tak for de rosende ord – jeg er glad for at høre, at du/i kan finde hjælp i artiklen og i svarene fra kommende camino vandreres spørgsmål 🙂

   Det lyder som en rigtig spændende tur i har planlagt. Camino Portugues er en populær rute, og i kan jo bl.a. vælge to udgaver når i går fra Porto -> Santiago, dvs. enten Kystvejen (aka The Coastal Rute) på 280 km eller den centrale rute (Central Route) på ca. 260 km. Kystvejen er dermed en smule længere, ca. 15-20 kilometer. I kan naturligvis også kombinere lidt af ruterne, og gå jeres “egen vej” 🙂

   Ruten fra Porto er en populær rute, nok kun overgået af Francés, så jeg vil mene i, på trods af corona, kan finde mange overnatningsmuligheder på turen. Vil i optimere ift. at have chancer for at få gode overnatningssteder, så vil jeg anbefale jer at vælge den mere centrale rute, fremfor kystruten, som er mere populær og dermed også har flere overnatningsmuligheder.

   Ift. sværhedsgraden er dette svært at svare på, da det naturligvis kommer an på jeres fitness- og erfaringsniveau – men jeg vil mene at langt de fleste vandrere kan gå denne rute. Det vigtigste er, at i får trænet jer op hjemmefra, og prøver at gå en del lange ture med jeres oppakning, så i kender jeres max. kilometer, og kan planlægge ruten derefter.

   Ift. om i skal have sovepose med, så er caminoen en lidt speciel vandretur, da du ikke nødvendigvis behøver en sovepose når du sover på “Albergues” / overnatningssteder. Dog kan du med fordel tage en letvægtssovepose med eller en lagenpose i de varmeste måneder. Du kan fx se vores lagenposer på linket her: https://backpackerlife.dk/produkt-kategori/soveudstyr/lagenposer-undersheets/

   Ift. lufthavn så er der en lufthavn tæt på Santiago, kaldet Santiago de Compostela Airport, som du kan finde på eksempelvis Momondo, Kayak eller Skyscanner. Bemærk at i ikke kan flyve direkte til DK, men skal sandsynligvis flyve over en stor lufthavn i Paris, Madrid, eller London. Det er også populært at tage en bus til en af storbyerne, fx bus til Barcelona og så flyve derfra. Alternativt er et godt tip for at komme til og fra storbyerne er at bruge Blablacar (https://www.blablacar.com / https://www.blablacar.es/), som er Spaniens bud på Gomore.

   Ift. at bestille billet, hvis i vælger at flyve fra lufthavnen ved Santiago, så vil jeg anbefale dig at bestille en billet hjem, enten når i er tæt på Santiago og er ved at være færdige med at gå ruten (dvs. et par dage før), eller i kan også bestille i god tid hjemmefra. Når i er færdige med at gå jeres camino-tur, kan i naturligvis gå det sidste stykke til lufthavnen, men hvis i er meget trætte efter at gå caminoen, kan i tage lufthavnsbussen. Bussen afgår centralt i Santiago næsten hele døgnet og bussen hedder blot “Santiago Aeropuerto”. Lufthavnsbussen koster 4 euro.

   Og her til sidst, ift. spørgsmålet om ruten er for kort – så er det kun noget i selv kan svare på. Rutens længde og sværhedsgrad kommer an på mange faktorer såsom tid til rådighed, budget, erfarings niveau og meget mere. Det er vigtigt at huske på, at der findes flere forskellige camino-ruter, og bare fordi i fx har gået den portugisiske, betyder jo ikke, at i ikke kan gå caminoen endnu engang og vælge en anden – og længere – rute senerehen 🙂

   Jeg håber overstående har hjulpet jer på vej – Buen Camino!

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 11. Liselotte Ingemann Pedersen

  Hej Lars
  Tak for alle de gode svar der er i denne tråd.
  Jeg planlægger at gå fra Ponferrada fra søndag i uge 41 og forventer at være fremme i Santiago de Compostella ca fredag eller lørdag i uge 43, evt tidligere, alt efter hvad turen byder på. Jeg skal starte hjemtransport senest søndag, og ønsker samtidig at overvære messen. Er der mon realistisk?
  Har du kendskab til om der er pilgrimsmesse dagligt i den store kirke i Santiago de Compostella, eller er det udelukkende om søndagen?

  DBH Liselotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *