Caminoen – Alt du bør vide om at gå Caminoen i 2023

Er du en af mange som drømmer om at gå Caminoen, og ønsker du samtidig at blive klogere på hvad Caminoen egentlig er?
Vi har i dette blogindlæg listet alt det nødvendige information som du skal vide før, og under din vandretur til i Spanien i 2023.

Hvorfor skal man gå Caminoen i 2023?

Vi har i denne 2023 udgave af vores populære artikel om at gå til Camino de Santiago taget udgangspunkt i den nuværende situation i Spanien, men vi har samtidig inkorporeret vores mere end 50 spørgsmål fra jer omkring at gå Caminoen.

I 2023 er året hvor vi forventer at tingene er tilbage til normalen i Spanien. Det betyder at den autentiske Camino oplevelse med lokal kultur, er “tilbage”. Er 2023 derfor året hvor du skal gå Caminoen, så er 2023 et perfekt år til at gå caminoen ovenpå et par corona år.

Det bedste tidspunkt at gå Caminoen på i 2023

En af de spørgsmål, som vi har fået oftest omkring Caminoen er: Hvornår på året er det bedst at gå caminoen? Helt generelt er en tommelfingerregel, at foråret og efteråret er de mest populære tidspunkter at gå Caminoen, efterfulgt af sommeren.

Det kan virke underligt, at det ikke er mest populært at gå Caminoen om sommeren – men dette skyldes primært den meget varme hede der er i Spanien, Portugal og Frankrig om sommeren. Men når det er sagt, så dikterer feriedagene også, hvornår danske vandrer vælger at gå caminoen – hvorfor man ser mange gå caminoen i den danske industriferie.

I forhold til at gå Caminoen om vinteren er dette muligt, men nogle ruter kræver, at man har erfaring ift. vandring, og du vil på en camino-vintertur oplevelse, at mange albergues (vandrehjem) er lukket i vintermånederne.

Nu hvor du kender tidspunktet, kunne du være interesseret i at se nærmere på camino ruterne. Her kan du se læse mere om de forskellige længder af camino ruterne i vores artikel her.

Caminoen og dens historie 

Caminoen er en af verdens mest kendte pilgrimsrejser, som historisk set har været en af de vigtigste kristne pilsgrimsruter. Caminoen har som netværksrute været en del af UNESCO’s Verdensarvliste siden 1993! Navnet Camino betyder “vej” eller “sti” på spansk, og dækker ikke alene over én vej, men over mange forskellige ruter og veje. Tilfælles har de, at de alle fører til den nordvestslige spanske by Santiago de Compostela, hvor det Ifølge historien menes at apostlen Jakob er begravet, og derfor er Caminoen også kaldes for Jakobsvejen.

Muslingeskallen / østersskallen og Jakobsskallen er blevet et særligt symbol for pilgrimsrejsende, som har valgt at vandre Caminoen mod Santiago de Compostela. Symbolet og muslingsskallen kan i dag købes langs camino-ruten og bærers ofte om halsen, eller sættes fast på ens rygsæk når vandringen begynder eller slutter. For de traditionelle pilgrimsrejsende indsamles Jakobsskallen først når man er nær Finistere, som bæres som et minde for turen og et symbol på ens oplevelse og forandring turen har medført.

Caminoen er igennem årerne kun blevet et mere populært vandringsmål og rute, hvor der både er mulighed for at cykle, gå i grupper og på egen hånd. Samtidig har vi danskere også fået øjnene op for denne historiske rejse, hvor flere og flere dansker har gået en pilgrimsrejse.

Hvorfor går man egentlig Caminoen?

Der er mange forskellige grunde til at gå caminoen. For mange er det en klassisk “bucket liste” oplevelse, hvor man gerne vil opleve naturen, menneskerne og den gode mad. Andre vælger at gå Caminoen af religiøse grunde – og derudover er der andre, som vælger at gå den på jagt efter store oplevelser.

Indkøb, mad og drikkevare under caminoen

Det er svært at give et endegyldigt svar på hvornår og hvordan man kan handle ind på caminoen, da det varierere fra landsby til landsby 🙂 Men, der vil være små lokale butikker i mange byer, og de større byer har også større supermarkeder. Du vil i de små butikkre kunne finde frugt, nødder, drikkevare, ost osv.

Butikkerne (specielt de små butikkers) åbningstider varierer meget fra sæson til sæson, hvor der er langt flere åbne i sommerhalvåret end vinterhalvåret. I vinterhalvåret vil du kunne opleve at der vil være byer hvor både barer og butikker ikke har åbent – og derfor er det et godt “camino-trick” at gå have nødforplejning klar som kiks, te, vand, god spansk pølse og ost og lignende.

Det er i langt de fleste byer, du kommer til, muligt at købe en pilgrimsmenu, som koster ti euro. Menuen består af tre retter mad. Der er inkluderet vin eller øl i prisen.

Tips og tricks når du skal gå Camino de Santiago

Hvordan gør du dig klar til Caminoen?

Noget af det første du skal tage stilling til, er hvilken rute du skal vælge. Da mulighederne er mange, så har vi i vores artikel også listet de 6 mest populære ruter ned, som mange pilgrimsrejsende vælger at vandre til Santiago de Compostela. Før du vælger en rute, så er det vigtigt at du vælger en rute som passer til dit behov og matcher din fysiske form – så får du den bedste oplevelse under turen. Yderligere skal du vide hvor mange dage du har til rådighed, da det er de færreste som har tiden til at vandre de længste ruter på Caminoen. Et godt udgangspunkt er at gå mellem 15-20 kilometer om dagen inklusiv dine pauser.

Dit valg af rute afhænger af temperament og fysisk form

Det er dog forskelligt fra person til person hvor langt man kan gå og hvor øvet man er, hvor vi heraf vil anbefale at man inde sin tur anskaffer sig et kort over Caminoen og ruten, så man på forhånd kan danne dig et overblik. På den måde kan du også opstille realistiske mål, og antal kilometer som du tænker passer til dit behov. Når du har dannet dig et overblik over din rute og hvor mange kilometer du ønsker at gå i løbet af en dag, så kan du også planlægge hvad du ønsker at opleve under din vandretur. Der er rig mulighed for at opleve skøn og smuk natur, hvor du samtidig kan besøge de lokale, og sammensæt gerne en kombination som passer til dit behov og dine ønsker.

Hvad tid på året går man ofte Caminoen?

Der er også forskel hvornår man vælger at gå Caminoen. Det er super populært at gå ruterne om sommeren, hvor både natur og godt vejr mødes på midten. Dog vælger nogle pilgrimsrejsende at vandre udenfor sommerperioden, da turen kan blive en hård og varm omgang at gå.

Værd at vide når man skal gå Caminoen: Hvilken vej man skal vælge? 

En af de største beslutninger man skal tage, er samtidig hvor langt man vil gå, og hvilken rute man har lyst til at gå fra start til slut. Der er utrolig mange alternativer af ruter som man kan vælge og derfor kan finde en rute som passer til ens personlige behov og fysiske form.

 • Camino Francés – kaldes den franske vej, og er den klassike rute på cirka 780 km. vandreturen tager cirka 35-40 dage og er en smuk og traditionsrig vandretur med en særligt udfordrende distance. Kendetegnet ved den franske vej, er heraf også at den er forbundet med en masse forskellige indtryk, udforinger og spirituel oplevelse, hvor man virkelig kan fordybe sig i sin tur af kulinariske oplevelser
 • Camino Primitivo – Er den ældste pilgrimsvej til santiago de compostela, hvor ruten er på 365 km og tager cirka 13-18 dage at vandre. Ruten starter her ved byerne sebrayo eller villaviciosa, som ligger i den nordlige del af Galicien. Denne tur er samtidig præet af bakker og bjerge, hvor der i bjergene ofte falder meget regn, og man derfor skal være opmærksom på at det kan regne og blive mere koldt. primitivio er en del kortere end den franske vej, men hvor den udover distancen har et ry for at være en af de mest udfordrende ruter til Santiago.
 • Camino del Norte – Ruten Irún er en rute som løber langs den spanske nordkyst og er 820 km lang, og tager cirka 37-43 dage at vandre. Dette gør også ruten distancemæssigt rigtig barsk og rå. På trods af terrænet, så er der en smuk udsigt over havet hvilket gør turen værd at gå. Befolkningsmæssigt er denne rute ikke så populært befolket som den franske, hvor den er oplagt for personer der ønsker at tilbringe tid i sit eget selvskab og nyde naturen.
 • Camino Portugues – Er en rute på cirka 242 km og tager cirka 10-14 dage at vandre. Portugues er samtidig en af de mest populære ruter på Caminoen de Santiago. De 242 kilometer kan nemlig fint gås i løbet af et par ugers ferie og er derfor en opnåelig distance for de fleste vandre, som ønsker et ideelt mix af spændende kultur, varieret og smuk natur, storby, historie, strand, bakkede skovlandskaber, floder og idylliske landsbyer.
 • Camino Inglés – Er en 118 kilometer lange rute fra Ferrol og tager cirka 5-7 dage at vandre. I modsat til de andre ruter, så er denne tur en kortere distance, og ikke lige så populær som de andre. Dette giver dig mulighed for at få oplevelsen for dig selv, uden at det bliver for befolket. På vejen vil du også her vandre langs fjorden, gennem bakker og skove og opleve smukke omgivelser og besøge et væld af små landsbyer, historiske kirker og klostre inden du når til Santiago de Compostela.
 • Camino Finisterre – Er en rute på 87 km. og tager cirka 4-6 dage at vandre. Dette er en af de korteste ruter og kendetegnes som “verdens ende” – Udtrykket “verdens ende” ses som en afslutning, og en forlængelse af Camino de Santiago for mange vandre. Pilgrimsrejsende som vælger at at gå hele vejen til “verdens ende” kan forvente en del bakker, gamle stier gennem skove og smukke landskaber.
Kvinde der vandre caminoen
Mange går caminoen om foråret og sommeren, men om efteråret er der færre vandrere på vejen, og stadig flot natur, som her.

Pakkeliste til caminoen

Når man ved, at man skal gå med alt sit udstyr over mange kilometer, så bliver det meget relevant, at man har valgt det rigtige udstyr at tage med. Man går hurtigt 30-50.000 skridt per dag, så det er essentielt, at man har overvejet sin oppakning nøje. Men samtidig, så er det også vigtigt, at man har rigtige udstyr med, så man ikke mangler noget vigtigt udstyr såsom gode vandresokker, vandresko eller et førstehjælpssæt hvis uheldet er ude. 

Vi har derfor lavet en pakkeliste til caminoen, som du kan se på linket her.

Kan man tage telt med på caminoen?

Der er mange forskellige holdninger til teltning når man gå caminoen, ja nogle vil kalde det for en religion. Nogle vandrere mener at det er fantastisk at have et telt med, imens andre synes at det er spild af kræfter at slæbe et telt 800 km. Du vil godt kunne slå et telt op nogle steder på ruten, men inden du tager et telt med på caminoen, skal du holde disse ting for øje:

1) Telte må ikke slås op alle steder. Megen jord i Spanien er privatejet, så der kan man “trespasse”. Dog kan man slippe afsted med det hvis man spørger pænt eller er diskret.
2) Der er forskellige regler i forskellige regioner på hvorvidt man må slå sit telt op

Dernæst så er en stor del af caminoen oplevelsen for mange, at man spiser, mødes og drikker sammen med andre rejsende, den såkaldte “albergue livsstil”. Denne oplevelse kan man få en mindre del af, hvis man ligger ude i sit telt og sover. Det er derfor værd at overveje om den sociale del er så vigtigt, at det at sove i telt vil komme i vejen for dette.

Omvendt så kan man på mange albergues sætte et telt op ude i gården, og hvis det lykkedes at wild-campe kan du både spare penge og få nogle fantastiske naturoplevelser. Så der er ikke noget endeligt facit på, om man skal tage et telt med 🙂

Vandreudstyr til caminoen i 2023

Det er essentielt at man inden sin tur til Caminoen laver en pakkeliste, og har styr på hvilken noget rejseudstyr man skal bruge. En overbelastede rygsæk, og vabler kan nemt og hurtigt ødelægge din tur. Derfor anbefaler vi også at man sørger for at investere i en god og holdbar rygsæk, og kun pakker det nødvendige til ens tur. På den måde så undgår man også at overelaster sin ryg. Herunder vil vi komme med vores bud på godt camino udstyr.

Hvad kendetegner en camino rygsæk?

Caminoen er kendetegetn ved, at man går utrolig mange kilometer hver dag. Dette stiller krav til valget af rygsæk, da din rygsæk skal kunne vægtditribuere din vægt fra dine skulder og ryg – ned til dine ben. Dine ben vil altid være stærkere end din ryg. Derfor skal du finde en rygsæk der har følgende egenskaber:

 1. Justerbart rygsystem
 2. Justerbare skulderstropper
 3. Hoftebælte der kan spændes ind

Har du disse tre egenskaber, så er alt andet nice to have. Dermed ikke sagt at designet, størrelse på rygsækken, påspændingsmuligheder og lignende ikke er vigtigt. Disse er også ting man skal have i mente.

Populære rygsække til at gå caminoen

Mange vandrere vil vælge en lille eller mellemstore rygsæk at tage med på caminoen. Dette skyldes, at den volumen (plads) man har i rygsækken, det fylder man op. Derfor vil garvede camino-gængere ofte gå med så lille en rygsæk som muligt. Gode bud på små og mellemstore rygsække er følgende:

Store rygsække til at gå caminoen med

Hvis man føler at pladsen bliver for trang med en 30-40 liters rygsæk, så kan man vælge at gå op i større vandrerygsække på mellem 50-70 liter. Dette er typisk noget man vil gøre hvis man er afsted i meget kolde måneder (da gearet fylder mere) eller hvis man er førstegangsvandrende. Dog anbefaler vi, at man sigter efter en rygsæk på mellem 30 til 50 liter.

Vandreudstyr til at gå caminoen

Udover en rygsæk, så er der meget andet udstyr, som også at vigtigt at have med på ens tur. For eksempel er det vigtigt at have en god drikkeflaske med, en pandelampe, førstehjælpssæt, vabelplaster og en bøllehat/kasket hvis du går turen om sommeren. Vi har herunder udvalgt nogle populære produkter til at bruge på din camino vandretur.

Find yderligere inspiration om Caminoen her:

Har du fået vækket din rejselyst og er du klar til at smide vandrestøvlerne på og gå Caminoen? Hvis det er tilfældet, så anbefaler vi dig også at finde mere information på følgende links.

 1. Se DR´s udsendelse om Caminoen
 2. Se Caminoen.dk på Facebook
 3. Bliv klogere på caminoen på engelske Walk The Camino

Ofte stillede spørgsmål om at gå caminoen i 2023

Hvorfor hedder caminoen caminoen?

Camino betyder “vejen”, hvor Caminoen dækker over en række populære vandreruter i det sydlige Europa. Caminoens slut destination er i den spanske by Santiago de Compostela, hvor legenden siger, at en af de tolv apostle, Saint Jakob, ligger begravet.

Hvilke ruter er de mest populære camino vandreruter?

Der findes mange forskellige caminoruter, men generelt er de mest populære caminoruter følgende; 1) Francés, 2) Del Norte, 3) Primotivo, 4) Íngles, 5) Den portugisiske og 6) Finistere-ruten.

Hvor lang tid tager det at gå caminoen?

Det tager typisk 25-35 dage. Hvis du går den mest populære camino rute, Frances, og går 25-27 km på en dag, så tager denne rute mellem 30-35 dage at gå.

Hvad koster det at gå caminoen?

Prisen for at gå caminoen er individuel, men vil som udgangspunkt ligger i spændet 180-400 kr om dagen. Mad, husly (på albergues) og aktiviteter under ruten har stor indflydelse på ens daglige budget.

Buen camino! 🙂

4.1/5 - (184 votes)

68 kommentarer

 1. Claus Ulsø

  Hej jeg ønsker at gå hele caminoen, hvor skal jeg starte og hvordan kommer jeg dertil. jeg er 75 år, men rask og rørig. Jeg medbringer en lille hund.. vi er indstillet på primitive forhold, men kan også lide og betale for bekvemmeligheder.hvordan skal jeg forholde mig?

  • Lars Hansen

   Hej Claus

   Det lyder som en spændende tur 🙂 Hvad angår overnatning på caminoen, så er der ingen tvivl om, at det at sove på hostels langs ruten er den foretrukne måde for mange. Du kan finde mange forskellige typer af hostelsværelser – alt lige fra billige 10-12 personers dorm-rooms over til private værelser.

   I forhold til din hund, så vil du opleve at det kan være en udfordring. Mange hostels har strikse “ingen-dyr” politikker. Ingen hos os har selv gået caminoen med en hund, men husk at træne din hund og overvej om efteråret (som er køligere) er en bedre periode at gå den for hunden. Der er en god (dog engelsk) artikel om det her: https://followthecamino.com/en/blog/can-i-walk-the-camino-de-santiago-with-my-dog/

   Og en sjov ting til sidst; gennem APACA kan din hund få sit eget camino-hundekort (dog spansk side): https://apaca.paradoxahumana.com/credencial-e-compostela-canina-2

   God tur.

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

   • Bodil Wilmoy

    Hej Lars Hansen,

    Jeg har for mange år siden gået en del af Caminoen, og vil gerne afsted igen. Dengang – kunne man få sin rygsæk transporteret fra et sted på ruten til et andet. Ved du, om det stadig kan lade sig gøre? Jeg kan vandre – men ikke med tung rygsæk. Vil blive glad for dit svar

    mvh Bodil Wilmot

  • Jess Ingemann Jensen

   Hej
   Super fine forklaringer på alt omkring caminoerne. Det var lige så, en som jeg der endnu ikke har været afsted, blev endnu mere opsat på det.
   Men har dog et lille spørgsmål, det er muligt jeg har set mig blind på det, men hvordan kommer man frem til startsteder?
   Havde eksempelvis forestillet mig og prøve den korteste rute i første omgang – camino ingles – hvor starter man fra?

   • Lars Kjær

    Hej Jess

    Tak for rosen – jeg håber at vores camino guide kan hjælpe dig med at blive klar til caminoen 🌏🤙 Husk at vi også har lavet en camino e-bog, som kan hjælpe dig med at blive klar både med forberedelsen af udstyr, oversigt over ruter m.m.

    I forhold til hvordan man kommer hen til caminoen, så er det et godt spørgsmål: De fleste flyver ind til lufthavnen i Santiago De Compostela. Ellers er der mulighed for at flyve ind til lufthavnene i Sevilla eller Levante, men det kommer an på hvor man starter sin rute.

    Går du eksempelvis Camino Frances, som er den mest populære rute, så vil du typisk starte i byen St. Jean de Port – her vil den billigste måde at komme dertil være at flyve direkte til Bordeaux, hvor du ville lande i Bordeaux lufthavn (BOD). Sidst jeg tjekkede var der flyvninger tirsdag og lørdag. Herfra vil du kunne tage toget til St. Jean de Port, som er en lille by i baskerlandet, hvor rigtig mange starter deres camino frances rute 😊

    Jeg håber overstående er en hjælp til din planlægning, og du må endelig hive fat i mig eller teamet hvis du har yderligere spørgsmål 🌏

    De bedste hilsner
    Lars, Backpackerlife

 2. susanne larsen

  Hvad koster det ca at gå camino frances? incl logi
  Eller camino portugues?
  Bare sådan cirka….og hvornår skal man senest tilmelde sig?

  Og er det overhovedet muligt i disse corona tider….vil nødig bære mundbind under vandre turen.
  Mvh Susanne Larrsen

  • Lars Hansen

   Hej Susanne

   Generelt falder de flestes budgetter inkl. logi for at gå caminoen på dagligt ca. 180-400 kr. Dette er så eksklusivt rejse- og vandreudstyr, men her vil du kunne spare penge ved at vælge nogle gode prisvenlige alternativer i fx vores shop.

   Flyet ned til selve start-destinationen kan man i øjeblikket booke rigtig billigt, men hvis du booker i normale “ikke-corona-tider”, så anbefales det at booke i god tid for at spare penge.

   I forhold til at gå caminoen i disse coronatider, så er der nogle forholdsregler man skal tage. For eksempel skal man fremvise en negativ PCR-prøve ved indgang til Spanien. Da sådanne informationer opdateres ret ofte, vil jeg anbefale dig at læse op på indrejse til Spanien her: https://travelsafe.spain.info/en/. Det samme gælder fx Frankrig, hvor man skal have taget en test ved grænsen. Læs mere her: https://www.euronews.com/2020/10/29/france-s-new-coronavirus-lockdown-what-is-allowed-and-what-is-banned.

   Men generelt så er det i disse camino-lande, som det er i Danmark. Noget er lukket ned, men en hel del er delvist åbent dog med restriktioner og det vil desværre være sådan, at ikke alt er åbent som det plejer. Så du vil godt kunne vandre, og du behøver naturligvis ikke have maske på hele tiden på vandreturen, men masken skal på i offentlige transportmidler, hoteller, hostels osv. Og så er der selvfølgelig muligheden for at tage turen med et telt hvis det er.

   Jeg håber overstående kan hjælpe dig en smule på vej. Safe travels! 🙂

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

  • Benny jensen

   Hej Susanne

   Jeg vil gerne gå den franske rute til september men har lidt svært ved at finde vej og er bekymret for at komme til at stå uden tag overhovedet.
   Er det unødige bekymringer at have

   Mvh Benny

  • Lars Hansen

   Hej Mads

   Generelt falder de flestes budgetter inkl. logi for at gå caminoen på dagligt ca. 180-400 kr. De forskellige overnatningsmuligheder, såkaldte “albergues”, varierer i pris og dette har stor indflydelse på dit daglige forbrug. Ligeledes er mad en stor post, og her kan du spare mange penge ved at lave din egen mad eller spise billigt. Omvendt, så er der på ruterne fantastiske spisesteder, som man ikke bør gå glip af 🙂

   Eksempler på prisforskelle:

   Offentlig albergues med delt badeværelse / dorm room: €8-€15
   Private værelse på albergue: €40 (men kan blive €100-€250 på 3* og 5* hoteller)

   Sandwich de fleste steder: €5
   Normale hovedmåltider: €10-€15 (noget mere for meget lækre hovedmåltider)

   Så derfor vil ens budget varierer, og vi anbefaler at man budgettere en smule højere end forventet – så bliver man kun positivt overrasket når man er afsted under caminoen 😊

 3. Line Schulz Andersen

  Hold op hvor er i gode til at svare på beskeder herinde og give nogle super brugbare svar.
  Jeg kunne læse at i hurtigt besked, at man egentlig godt kunne tage den i telt. Det er ikke noget jeg ville gøre hver nat, men måske hver tredje eller sådan noget – må man gost bare sætte træt op i skovområder langs ruten eller er der restriktioner ligesom vi har i Danmark med teltopsætning?

  Og vil der være butikker langs strækningen, hvor man vil kunne købe vand og mad, eller er det kun restauranter og kiosker?

  • Lars Hansen

   Hej Line

   Tak for de fine ord- vi er glade for at du kunne bruge vores hjælp 🙂 Vi har selv stået med alle de tvivlsspørgsmål man kan have på nye rejser, så jeg er glad for at høre at du har kunnet finde svar på nogle af dine spørgsmål her. Jeg deler dit spørgsmål om i et to-delt svar:

   Teltning under caminoen
   Der er mange forskellige holdninger til teltning når man gå caminoen. Nogle mener at det er fantastisk, andre synes at det er spild af kræfter at slæbe et telt 800 km. Du vil godt kunne slå et telt op nogle steder på ruten, men du skal holde disse ting for øje:

   1) Telte må ikke slås op alle steder. Megen jord i Spanien er privatejet, så der kan man “trespasse”. Dog kan man slibe afsted med det hvis man spørger pænt eller er diskret.
   2) Der er forskellige regler i forskellige regioner på hvorvidt man må slå sit telt op

   Dernæst så er en stor del af caminoen oplevelsen for mange, at man spiser, mødes og drikker sammen med andre rejsende, den såkaldte “albergue livsstil”. Denne oplevelse kan man få en mindre del af, hvis man ligger ude i sit telt og sover. Det er derfor værd at overveje om den sociale del er så vigtigt, at det at sove i telt vil komme i vejen for dette.

   Omvendt så kan man på mange albergues sætte et telt op ude i gården, og hvis det lykkedes at wild-campe kan du både spare penge og få nogle fantastiske naturoplevelser. Så der er ikke noget endeligt facit på, om man skal tage et telt med 🙂

   Hvordan køber man mad og drikkevare på caminoen?
   Det er svært at give et endegyldigt svar på hvornår og hvordan man kan handle ind på caminoen, da det varierere fra landsby til landsby 🙂 Men, der vil være små lokale butikker i mange byer, og de større byer har også større supermarkeder. Du vil i de små butikkre kunne finde frugt, nødder, drikkevare, ost osv.

   Butikkerne (specielt de små butikkers) åbningstider varierer meget fra sæson til sæson, hvor der er langt flere åbne i sommerhalvåret end vinterhalvåret. I vinterhalvåret vil du kunne opleve at der vil være byer hvor både barer og butikker ikke har åbent – og derfor er det et godt “camino-trick” at gå have nødforplejning klar som kiks, te, vand, god spansk pølse og ost og lignende.

   Dit svar har jeg lavet om til en del af artiklen nu, så jeg håber andre camino rejsende også kan få lidt svar på spørgsmål 🙂

   Buen camino!

 4. Helena

  Hej!

  Tak for en god og informativ artikel.

  Jeg kunne godt tænke mig at gå caminoen i sommerferien. Jeg har som de fleste 3 ugers sommerferie hvilket bliver til 21 dages ferie men med rejse til og fra caminoen ville et realistisk bud være at der er ca 17-18 dage til selve vandreturen.
  Jeg havde en ide om at jeg godt kunne tænke mig at gå den populære rute, camino frances, men da der skal mere tid til end jeg har til rådighed, kunne jeg godt tænke mig at høre om det er normalt (hvis overhovedet muligt?) at man starter et sted inde på caminoen og for eksempel går en halv camino? Er der nogen regler omkring dette? Eller ville det være bedre at vælge en anden rute som passer bedre tidsmæssigt? Muligvis camino portuges og tilføje verdens ende ruten.
  Hvis det er muligt at dele camino frances op hvor ville i så foreslå at starte med et tidsinterval på ca. 18 dage?
  Har i andre gode forslag?
  Jeg er nybegynder og jeg vil hellere have for god tid så der er mulighed for at nyde turen.

  På forhånd mange tak for hjælpen. 🙂

  Vh Helena, 26 år

  • Lars Hansen

   Hej Helena

   Tak for din besked, og først og fremmest fedt at du har taget beslutningen om at gå caminoen! 🙂

   I sidste ende er der ingen “regler” for hvordan man går caminoen, hvilket vil sige at man ikke nødvendigvis skal gå Camino Francés og starte i Saint Jean Pied de Port. Vi anbefaler at du overvejer at sætte minimum 1 hviledag ind i ugen, og med det i mente vil hele Camino Francés tage omkring 35 dage fra Saint Jean Pied de Port til Santiago de Compostela.

   Så hvad gør man så hvis man ikke har 35 dage? Jeg vil anbefale at du sætter dig ned med et kort, og kigger ruten igennem. Det vigtigste er naturligvis at du ender i Santiago de Compostela, men herefter kan du plukke hvad du tænker er de mest spændende seværdigheder og steder at se.

   Fx hvis du har to uger til rådighed og vil have flere hviledage, så kan du starte i Ponferrada og ende i Santiago. Dette tager ca. 11 dage / 10 overnatninger, så der er rigelig med hviledage. Her kan du tilføje at gå ud fra Santiago til det Atlantiske Ocean hvis du tænker ruten skal være længere. Alternativt kan du starte i Sarria, som er en del af det man kalder “The last 100 km of the camino”. Hvis du vil gå en portugisiske kan du tilsvarende starte i Porto eksempelvis.

   Så derfor kan du sagtens vælge den rute der giver mening for dig og din tidsramme, og så sørge for at ramme Santiago til sidst så du kan få dit “Compostela certificate” 🙂

   Buen camino! Lars, Backpackerlife

 5. Poul Erik Lauritsen

  Hej Backpackerlife

  Jeg skal gå min første Camino i uge 35-36-37 og 38
  Jeg regner med at gå fra St. Jean Pied de Port til Santiago de compostela.
  Jeg har fået min tur udsat 2 gang pga. Covid 19. Men har trænet til det i snart 2 år. Jeg går ca. 18 km. hver dag.
  Mit spørgsmål er-
  Er der realistisk at gå omkring 40 km. pr. dagen ?

  Mvh Poul Erik

  • Lars Hansen

   Hej Poul Erik

   Tak for dit spørgsmål – og fedt at du gerne vil gå caminoen og er begyndt at træne op. Jeg vil personligt mene, at det at forsøge og gå 40 km. om dagen vil være for meget, og at så lang et dagligt kilometerantal vil gøre, at du har sat en så stram ruteplanlægning, at du ikke vil nyde turen særlig meget hvis der skulle ske pludselige skader, du finder et godt hostel du gerne vil være en ekstra dag på osv. Hvis du på nuværende tidspunkt har trænet i 2 år og i hjemligt terræn går 18 km, så vil det være en meget markant stigning, at gå dagligt 40 km i ugevis – inkl. oppakning.

   Jeg har forsøgt at finde noget data på dit spørgsmål, og ud fra dette camino forum har jeg fundet en afstemning med 277 besvarelser på kilometer antal. Her kan jeg se, at den klare majoritet går mellem 20-30 km om dagen – vel og mærke på Camino Frances. Du kan se afstemningen på linket her: https://www.caminodesantiago.me/community/threads/what-is-your-average-walking-distance-per-day.46735/.

   Husk, at det at gå caminoen også handler om at nyde turen, være der i nu’et og hygge sig – selvom man gerne vil ud over stepperne. Planlæg derfor hellere en ekstra hviledag end en for lidt – og hvis du rammer Santiago og har ekstra tid på hånden, kan du altid gå en smule videre fra Santiago og ud til havet (tager ca 3-5 dage), som også er en smuk rute 🙂

   God tur – Buen camino! Lars, Backpackerlife

 6. Catrine Rasmussen

  Hejsa! Jeg kunne godt tænke mig at gå caminoen men jeg kunne godt tænke mig en gå makker. Findes der mon en gruppe/netværk hvor man kan finde en at gå med? 🙂

 7. Randi Durston

  Jeg vil gerne gå caminoen i efteråret 2021. Tænker på at starte i begyndelsen af oktober og bruge en god måned på det. Bliver det for koldt i November?

  • Lars Hansen

   Hej Randi

   Dejligt at du gerne vil gå caminoen! 🙂 Det er bestemt muligt at gå caminoen i starten af oktober og så gå ind i November. Da Caminoen jo er en rute i det sydlige Europa kan du sagtens gå senere end man typisk vil gå klassiske vandreruter i Danmark. Ja, der er sågar mange garvede camino-vandrere, som sværger til at gå caminoen i efteråret og som foretrækker dette.

   Vær opmærksom på at mange overnatningssteder begynder at lukke ca. i midten af Oktober, men der findes overnatningsmuligheder på de populære ruter der er åbent året rundt. Ved at gå caminoen off-season så vil du også få mere fred, og du vil have lettere ved at finde en god køjeseng.

   En sidste ting er at du skal tjekke vejrudsigten da man kan være uheldig og ramme dårligt vejr i efteråret med sne – men de fleste dage bør være solrige, om end naturligvis koldere end i sommermånederne.

   God tur – Buen Camino!

   • Lone Andersen

    Hej kan man få transporteret sin bagage fra sted til sted på ruten jeg kan ikke gå med en rygsæk længere tid ad gangen på forhånd tak

 8. Bjarke Gall

  Jeg påtænker at gå den oprindelige Camino – i maj, juni. Jeg tilrejser formentlig i bil.

  Hvor kan man høre om der er interesserede medrejsende til turen.

  • Johanne Sølvsten

   Hej. Vi er to veninder der planlægger at gå 25-27 dage af camino del norte her fra ca. 15. april til 15. maj. Først og fremmest:
   Er det muligt at gå ruten lige nu ift til de restriktioner der er indført i Spanien vedrørende indrejseforbud mellem regionerne? Ruten krydser jo mange regioner.

   Og hvis ja, har I nogle gode råd til hvilken strækning der ville være passende (vi er 2 piger i forholdsvis god form, men uden den store vandringserfaring) og også ift rejse til og fra start- og slutdestination.

   Vi krydser alle fingre for at det kan lade sig gøre:)

   • Lars Hansen

    Hej Johanne

    Det jeg kan læse mig til på nettet er, at pilgrimsruten er åbent lige i øjeblikket. Men hvis jeg var dig, så vil jeg sikre mig at følge 100% med på nyeste information – det kan du gøre via linket “Re-open EU” på EU’s hjemmeside her: https://reopen.europa.eu/en.

    Det tager ca. 5 uger at gå en fuld Camino del Norte fra San Sebastian til Santiago, så jeg anbefaler jer at i er en smule konservative, og prøver at sætte jer med Google Maps og se hvor i kan starte hvis i har ca 3,5 uge at gå i. Hvis i kan strække det til 30 dage så vil i fx kunne starte fra Irún – eller også vil det være oplagt at kigge på Bilbao 🙂

    Jeg håber i kommer afsted og får en fantastisk tur. Buen Camino!

 9. Bent Mouritzen

  Hej,
  planlægger at gå Camino Engles i oktober.
  Vil I anbefale vandrestøvle eller low cut?
  Mvh
  Bent

  • Lars Hansen

   Hej Bent

   Tak for din besked. Det lyder som en fed tur i skal på – Engles i Oktober er en god rute og et fedt tidspunkt på året 🙂

   I forhold dit spørgsmål, så er det et svært spørgsmål at svare kort på – da det kommer an på mange ting. Er det en tur hvor i vil lave afstikkere til kuperet terræn? Har du før haft problemer med anklen og brug for ekstra støtte? Er du vant til at gå i low-cut fremfor high-cut, eller omvendt?

   Generelt så tilbyder vandrestøvler i mid-cut eller high-cut modeller mere støtte end low-cut. Omvendt, så vejer de også mere og er “varmere” omkring foden. De gram der er i forskel på en high-cut model og en low-cut model kan virke som lidt, men hvis du går 30-50.000 skridt om dagen bliver det til en del over lang tid.

   Mit råd er derfor at du skal vælge en mid/high-cut støvle hvis du vil være mere komfortabel med den ekstra støtte omkring foden. Her kunne en model som fx. DLX Rhythmic II være et bud: https://backpackerlife.dk/produkt/vandrestoevler-til-maend-dlx-rhythmic-ll/. Rhythmic II er en letvægtig mid-cut støvle, som giver det bedste fra begge verdener.

   Alternativt kan du kigge på low-cut støvler såsom Scarp (https://backpackerlife.dk/produkt/vandresko-til-maend-trespass-scarp/) eller sågar bruge en model såsom Ricane (https://backpackerlife.dk/produkt/letvaegts-vandresko-til-maend-trespass-ricane/) eller dine egne løbesko. Dog er det at foretrække at forsøge at finde en vandresko/støvle med et ekstra godt greb i underlaget – her er eksempelvis Vibram undersål et godt tegn ved valg af sko/støvler.

   Husk at skoene kun er en del af ligningen, og det er vigtigt du også får testet hvilken type af strømper du har det bedst med at gå i 🙂

   Det blev en lidt længere svar på dit korte spørgsmål. Du må endelig give os et kald til os på tlf 42 55 59 19 (10-16 på hverdage) hvis du har brug for yderligere rådgivning.

   Buen Camino!

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 10. Bettina Lerche

  Hej Lars
  Fed tråd du har gang i😊
  Vi er to kvinder, der overvejer at gå fra Porto til Santiago på ca 20 dage. Hvad tror du, at gennemsnit temparaturen bliver? Vil der være mange steder at overnatte? Er hostel med eller uden soveposer? Er der en lufthavn i nærheden af Santiago? Hvad er sværhedsgraden på ruten? Er den for kort? Vi påtænker dog at tage vaskedage undervejs😉
  Hilsen janni og Bettina

  • Lars Hansen

   Hej Bettina og Janni

   Tak for de rosende ord – jeg er glad for at høre, at du/i kan finde hjælp i artiklen og i svarene fra kommende camino vandreres spørgsmål 🙂

   Det lyder som en rigtig spændende tur i har planlagt. Camino Portugues er en populær rute, og i kan jo bl.a. vælge to udgaver når i går fra Porto -> Santiago, dvs. enten Kystvejen (aka The Coastal Rute) på 280 km eller den centrale rute (Central Route) på ca. 260 km. Kystvejen er dermed en smule længere, ca. 15-20 kilometer. I kan naturligvis også kombinere lidt af ruterne, og gå jeres “egen vej” 🙂

   Ruten fra Porto er en populær rute, nok kun overgået af Francés, så jeg vil mene i, på trods af corona, kan finde mange overnatningsmuligheder på turen. Vil i optimere ift. at have chancer for at få gode overnatningssteder, så vil jeg anbefale jer at vælge den mere centrale rute, fremfor kystruten, som er mere populær og dermed også har flere overnatningsmuligheder.

   Ift. sværhedsgraden er dette svært at svare på, da det naturligvis kommer an på jeres fitness- og erfaringsniveau – men jeg vil mene at langt de fleste vandrere kan gå denne rute. Det vigtigste er, at i får trænet jer op hjemmefra, og prøver at gå en del lange ture med jeres oppakning, så i kender jeres max. kilometer, og kan planlægge ruten derefter.

   Ift. om i skal have sovepose med, så er caminoen en lidt speciel vandretur, da du ikke nødvendigvis behøver en sovepose når du sover på “Albergues” / overnatningssteder. Dog kan du med fordel tage en letvægtssovepose med eller en lagenpose i de varmeste måneder. Du kan fx se vores lagenposer på linket her: https://backpackerlife.dk/produkt-kategori/soveudstyr/lagenposer-undersheets/

   Ift. lufthavn så er der en lufthavn tæt på Santiago, kaldet Santiago de Compostela Airport, som du kan finde på eksempelvis Momondo, Kayak eller Skyscanner. Bemærk at i ikke kan flyve direkte til DK, men skal sandsynligvis flyve over en stor lufthavn i Paris, Madrid, eller London. Det er også populært at tage en bus til en af storbyerne, fx bus til Barcelona og så flyve derfra. Alternativt er et godt tip for at komme til og fra storbyerne er at bruge Blablacar (https://www.blablacar.com / https://www.blablacar.es/), som er Spaniens bud på Gomore.

   Ift. at bestille billet, hvis i vælger at flyve fra lufthavnen ved Santiago, så vil jeg anbefale dig at bestille en billet hjem, enten når i er tæt på Santiago og er ved at være færdige med at gå ruten (dvs. et par dage før), eller i kan også bestille i god tid hjemmefra. Når i er færdige med at gå jeres camino-tur, kan i naturligvis gå det sidste stykke til lufthavnen, men hvis i er meget trætte efter at gå caminoen, kan i tage lufthavnsbussen. Bussen afgår centralt i Santiago næsten hele døgnet og bussen hedder blot “Santiago Aeropuerto”. Lufthavnsbussen koster 4 euro.

   Og her til sidst, ift. spørgsmålet om ruten er for kort – så er det kun noget i selv kan svare på. Rutens længde og sværhedsgrad kommer an på mange faktorer såsom tid til rådighed, budget, erfarings niveau og meget mere. Det er vigtigt at huske på, at der findes flere forskellige camino-ruter, og bare fordi i fx har gået den portugisiske, betyder jo ikke, at i ikke kan gå caminoen endnu engang og vælge en anden – og længere – rute senerehen 🙂

   Jeg håber overstående har hjulpet jer på vej – Buen Camino!

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 11. Liselotte Ingemann Pedersen

  Hej Lars
  Tak for alle de gode svar der er i denne tråd.
  Jeg planlægger at gå fra Ponferrada fra søndag i uge 41 og forventer at være fremme i Santiago de Compostella ca fredag eller lørdag i uge 43, evt tidligere, alt efter hvad turen byder på. Jeg skal starte hjemtransport senest søndag, og ønsker samtidig at overvære messen. Er der mon realistisk?
  Har du kendskab til om der er pilgrimsmesse dagligt i den store kirke i Santiago de Compostella, eller er det udelukkende om søndagen?

  DBH Liselotte

  • Lars Hansen

   Hej Liselotte

   Selv tak – jeg håber du kan bruge noget af den viden, som vi får akkumuleret heri artiklen og i kommentar-tråden nedenfor 🙂

   Uden at vide præcist hvornår du skal afsted, så er det svært at svare på om det er realistisk at nå pilgrimsmessen. Der er en Holy Mass på engelsk hver dag kl 10:30. Så hvis det er muligt for dig at møde tidligt ind i Santiago de Compostela dagen inden du rejser hjem, så vil du kunne nyde byen og gå til pilgrimsmesse. Ellers vil jeg anbefale dig at møde tidligt op ved kirken, specielt i peak sæson hvor der er mange der gerne vil ind og se messen.

   Udover overstående engelske messe, så er der følgende skema for pilgrimsmesser:

   07:30 am. Main Altar. PILGRIM’S MASS
   9:30 am. Main Altar. PILGRIM’S MASS.
   11 am. Chapel of La Corticela.
   12:00 noon. Main Altar. PILGRIM’S MASS.
   7:30 pm. Main Altar. PILGRIM’S MASS.

   Du kan læse mere om tidspunktet for pilgrimsmesse på linket her: http://catedraldesantiago.es/en/liturgy/#masses. Her kan du også læse lidt mere omkring hvad kirken har af kendetegn, fx Botafumeiro, som er et af verdens største røgelseskar.

   Jeg håber overstående kan hjælpe dig med din planlægning. Buen Camino! 🙂

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 12. Peter

  Hej Lars.

  Er netop blevet fritstillet fra mit job og påtænker at tage en Camino-tur. Er det realistisk at gøre det i januar/februar?

  /peter

  • Lars Hansen

   Hej Peter

   Tak for din besked. Jeg er ked af at høre om din fristilning fra jobbet. Her tænker jeg at det at gå caminoen kan være en god måde at genstarte batterierne og få perspektiv på tingene, så det lyder som en rigtig god plan 🙂

   Caminoen som rute er åben året rundt, så det korte svar er, ja – det er muligt at gå caminoen i januar / februar. Der er ikke mange der går turen her, så du vil få meget mere af ruten “for dig selv”. Det udstyr du tager med på en januar tur er noget anderledes end sommer grundet vejret, da temperaturen i snit vil være omkring 5 grader.

   Jeg vil anbefale dig at kigge mod den portugisiek rute, så undgår du for mange bjerge i de kolde måneder. Du kan også opleve mere regnvejr end normalt, så dette til jeg også tage højde for i min planlægning af tøj og udstyr 🙂

   Buen Camino! 🙂

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 13. Camilla Walther Funch

  Hejsa
  Jeg påtænker at gå caminoen sommeren 2022 – har i nogle forslag til hvordan man hjemme fra kan planlægge og booke overnatning ? Mvh Camilla

  • Lars Hansen

   Hej Camilla

   Det lyder som en fed tur! 🙂

   Der er flere måder du kan booke på. En måde er blot at møde op undervejs, eller se om de offentlige vandrehjem er åbne og har plads. Men hvis du gerne vil booke i forvejen, så kan du gøre det via eksempelvis følgende links:

   1. https://www.gronze.com/
   2. Booking.com (find byen og se overnatningsmuligheder herfra)
   3. https://www.pilgrim.es/

   Jeg håber overstående er en hjælp – buen Camino! 🙂

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 14. Magnus

  Hej!
  Får man udleveret en liste over albergues og et pilgrimspas på pilgrimskontoret, hvis man starter ruten i saint jean pied de port?

  • Lars Hansen

   Hej Magnus

   Tak for din besked! 🙂 Yes, hvis du starter i Jean Pied de Port på Camino Frances, så er camino kontoret der et af de mest normale steder at få udleveret et pilgrimspas. Du kan også få udleveret et camino pas i de fleste store byer (som Pamplona, Burgos, Leon osv) er steder du kan få udleveret pilgrimspas.

   For selve de små albergues som er inde mellem byerne, så har jeg hørt fra andre camino-vandrer, at de havde held med at finde camino pas her, men jeg vil ikke satse på det – der vil jeg hellere vælge camino kontoret i Jean Pied de Port hvis muligt.

   Her kan de også hjælpe dig med liste over Albergues, men ellers kan du også Google dig i løbet af ruten, hvis du vil vælge undervejs. Alternativt brug gronze.com og så brug booking.com eller lignende og se om værelser er ledigt. Og ellers kan du også prøve at ringe i forvejen og booke 🙂

   Jeg håber overstående er en hjælp – buen Camino! 🙂

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 15. Jytte Germansen

  Hej Lars
  Vi vil gerne prøve Caminoen, har dog ikke valgt rute endnu.
  Vi har en autocamper vi gerne vil overnatte i. Er det muligt og kan man have hund med.? Den er vant til at gå 10-12 km dagligt.
  Hvordan er vejret i forårsmånederne?

  • Lars Hansen

   Hej Jytte

   Det lyder som en fed tur med hund! 🙂 Det vil kræve noget ekstra planlægning med en autocamper, og det er ikke en type af camino turen man høre om tit, men det kan specielt lade sig gøre 🙂 Det kan være en fin løsning, hvis man ikke har tid til at gå hele ruten – på den måde kan du se større dele af ruten på kortere tid og lave mad i bilen og spare penge.

   Du kan godt have hund med men denne skal være i snor når i går på ruten 🙂 Husk at det kan blive varmt i det sydlige Europa, så hav dette i mente hvis hunden ikke er med ude på ruten, men er i autocamperen.

   I forhold til vejret, så er det dejligt i foråret med omkring 15-20 grader temperaturer, med nattetemperaturen der dog kan komme ned til 2-5 grader. Du kan se en oversigt over vejret her: https://www.tripadvisor.com/Travel-g187427-s208/Spain:Weather.And.When.To.Go.html.

   Buen Camino! 🙂

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 16. Benny

  Hej Lars

  Jeg vil gerne gå den franske rute til september men har lidt svært ved at finde vej og er bekymret for at komme til at stå uden tag overhovedet.
  Er det unødige bekymringer at have

  Mvh Benny

  • Lars Hansen

   Hej Benny

   Tak for din besked. Hvis du har svært ved at finde vej, så vil jeg klart anbefale dig at planlægge din rute i god tid hjemmefra – dvs. nærstudere ruten så godt du kan, undersøg om der nogle veje du hellere vil tage og have nogle sights/byer som du har mappet ud, og dermed kan bruge som pejlemærker.

   Hvis du har en telefon, så vil det være godt at tage denne med og bruge til at navigere med hvis du ikke kan finde vej.

   I forhold til overstående, så vil den ekstra planlægning også betyde, at du vil kunne booke overnatninger i forvejen, eksempelvis via Booking.com. På den måde har du en ekstra sikkerhed i det under din camino tur 🙂

   Jeg håber du får en god tur – buen camino!

   Buen Camino! 🙂

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

   • Jimmy

    Hej Lars,

    Jeg har oprindeligt hørt at man ikke skal stresse over at finde et sted at sove, men læser flere og flere nyere kommentere at man skal booke i forvejen. Er der så meget run på caminoen efterhånden at det er nødvendigt, eller kan man overleve uden at skulle planlægge turen ned til mindste detalje?

    Mvh,
    Jimmy

    • Lars Hansen

     Hej Jimmy

     Tak for din besked. Hvis du påtænker at gå caminoen uden for sæsonen, så vil jeg ikke tro, at der vil være meget run på. Her vil jeg tænke at du kan rejse/vandre uden at booke for meget, og leve mere “i nuet”. Men i takt med at Spanien også åbner mere op (fx kan man rejse ind i Spanien hvis man er fuldt vaccineret indenfor 270 dage, se https://www.spth.gob.es/) – så bliver der flere som går turen, det er jeg sikker på. Men det må alt andet lige også betyde at flere vandrehjem (albergues) åbner op i takt med turisterne kommer tilbage.

     Helt konkret her hos Backpackerlife, så er vi i frontlinjen ift. at se hvor mange danskere tager ud i udlandet – og her kan vi mærke det er støt stigende hvor mange køber udstyr til oplevelser i disse dage. Så helt konkret i forhold til sommeren, så vil jeg forvente – hvis verden er mere normaliseret – at der vil være mange, som gerne vil gå caminoen. Specielt hvis de har haft turen planlagt i 2020 eller 2021, og ikke kunne komme afsted 🙂

     Du kan bruge booking.com og andre sites til at få en grundlæggende fornemmelse af hvor booket der er i byerne du vil frem til, og er der ikke booket helt op, så kan man naturligvis tage det “mere som det kommer”.

     Jeg håber overstående kan være en lille indikator på din tur.

     Buen Camino! 🙂

     Dbh
     Lars, Backpackerlife

 17. Tina

  Hej Backpackerlife

  Kan man godt gå Caminoen i April? Jeg synes, at det er svært at se søge mig frem til om der er åbent inden maj måned eller om vejret er godt nok. Vil man i så fald skulle have mere tøj med fordi det er koldt?

  Mvh Tina

  • Lars Hansen

   Hej Tina

   Tak for din besked. Du kan gå caminoen året rundt – og du kan bestemt gå caminoen i April 🙂 Der vil i sommermånederne være flere hostels/vandrehjem der har åbent – men der er en del hostels der har åbent året rundt. Jeg ville bruge fx Booking.com og så søge derigennem og finde ud af hvad der har åbent 🙂

   Jeg vil bestemt tage lidt mere tøj på i April end i Maj. Hvis du bruger lag-på-lag princippet, så er du godt dækket ind, og du kan tage tøj af og på efter hvor hårdt det er (og dermed hvor varmt du har det). Du kan læse mere om lag til lag princippet i artiklen her: https://backpackerlife.dk/lag-paa-lag-beklaedning/

   Jeg håber du får en rigtig god tur – Buen Camino! 🙂

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 18. Rebekka Mølvad

  Hej
  Jeg er i overvejelse om at gå et stykke af en af ruterne. Har gået 328 km på caminoen frances. Vil gerne gå en uge, kan gå 30 km om dagen i snit… hvilke en af ruterne vil I anbefale, hvis man skal gå alene i maj mdr.
  hilsen Rebekka

  • Lars Hansen

   Hej Rebekka

   Tak for din besked. Fedt at du har gået caminoen før! 🙂 Maj er jo en vild fed tid at gå caminoen på – det er forår, der er masser af farver i naturen og blomsterne – men det er også begyndelsen på højsæsonen. Jeg ville overveje at tage den portugisiske camino rute i Maj, og det store problem vil i realiteten så være om man skal tage den langs kysten, eller ind i landet med det samme. I maj er der jo omkring 20 grader på de kanter, så det at gå caminoen langs kysten vil kunne være rigtig fedt med lækre strande, og stadig et godt stykke vandrerute indlands til Santiago – specielt når du har gået caminoen frances 🙂

   Jeg håber overstående er en hjælp. Buen Camino! 🙂

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 19. Michelle

  Kære Lars
  Jeg overvejer at gå caminoen fra d. 1. til 20. maj. Hvilken/eller hvilke ruter vil du anbefale? Jeg overvejer disse to ruter:
  Camino Portugues og camino Inglés. Giver det mening at kombinere disse to? Derudover er jeg i tvivl om overnatning – kan det blive et problem, hvis man slet ikke booker, når det er udenfor højsæson?

  De bedste hilsner
  Michelle

  • Lars Hansen

   Hej Michelle

   Tusind tak for din besked 😊 Det lyder som en fed tur – og et godt tidspunkt at gå ruten på. Generelt set, så er det to populære ruter – som er til de kortere distancer, så derfor vil jeg mene, at den du vælger at gå, vil komme an på hvor lang tid du har. Hvis det er din første camino, så vil jeg anbefale at kigge mod Camino Portugues – det er en 242 km lang rute, som tager 10-14 dage at vandre.

   Det vi høre fra mange rejsende/vandrere er, at der begynder at være tendenser til, at der vil være mange nede på stien. Jeg vil derfor anbefale dig, at du booker de første par nætter når du er i gang. Men dernæst, så er der også en enorm frihed ved at tage tingene som de kommer – og booke når du kommer frem 🙂

   Jeg håber overstående er en hjælp til din planlægning – buen camino! 🙂

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 20. Julie

  Hej Lars 🙂
  Jeg skal gå min første camino tur i september, men kan godt få lidt rygproblemer, hvis jeg skal gå med en rygsæk hver dag. Dog har jeg hørt at man kan få transporteret sin rygsæk – ved du om det stadig er muligt og i så fald, kender du prisen?

 21. Oliver

  Hej! mig og en ven vil gerne gå camino de ingels i midten af februar. Med start i Ferrol. Vi regner med at det tager 5 dage og har prøvet at vandre mange gange før. Er det sådan så der stadig er mulighed for at overnatte undervejs under ruten på små vandrehjem og at der stadig er indkøbsmuligheder? eller skal man have telt med og kan man forvente at sætte det op mange steder?

  • Lars Kjær

   Hej Oliver

   Tak for din besked. Det lyder som en rigtig fed tur i skal på 🙌🌍 Ja, der vil være åbne vandrehjem, men dog ikke med sikkerhed lige så mange som der er om sommeren. I kan prøve at skrive i forvejen til nogle af de private og offentlige vandrehjem, fx dem på listen her: https://www.gronze.com/camino-ingles.

   Bemærk at vi har hørt fra andre vandrer, at der i februar kan være lidt koldt på de forskellige vandrehjem – så jeg ville tage en varm sovepose med, og et godt sæt baselayer 😊

   Buen Camino 🎉

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 22. Martin

  Hej Lars,
  Har besluttet mig for at gå den franske camino i juni måned i år og skal derfor nok snart til at i gang med lidt planlægning.
  Jeg sover desværre ret let, så min eneste bekymring er de store sovesale.
  Er det nemt at finde enkelt- eller dobbeltværelser undervejs på ruten? Har de overhovedet private værelser på de forskellige albergues, eller skal jeg overnatte på hoteller hele vejen for at få min nattesøvn? Tror du, der bliver behov for at booke værelser hjemmefra?
  Findes der i øvrigt små, nogenlunde detaljerede kort over de enkelte etaper, eller har man slet ikke brug for den slags, hvis man har en fornuftig stedsans?
  De bedste hilsner
  Martin

  • Lars Kjær

   Hej Martin

   Tak for din besked. Fedt at du skal ned og gå caminoen 😊 I juni måned vil jeg nok booke så meget som muligt forud, da det er meget populært at gå den franske rute her. Ift. værelser bør du bestemt kunne finde enkelt eller dobbeltværelser, hvor dobbeltværelser jo så vil koste lidt mere. Alternativt er at købe et sovesæt (ørepropper, maske m.m.), som vil kunne hjælpe dig med at sove. Men husk at man sover noget lettere efter 25 kms vandring og med en god portion aftensmad i maven 😊🌎

   Der findes forskellige kort over ruterne på Google, eller også kan du bruge diverse vandrerute apps på din telefon, som giver et godt oveblik. Men helt generelt kan du også blot følge muslingeskallerne, og spørge om vej, hvis det er. Du kan ligeledes også overveje at købe en guide bog, som du kan tage med 😊

   Jeg håber overstående er hjælp til din tur – buen caminO! 🙏🤙

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 23. Mariane Skadborg

  Jeg er blevet 75 år og har valgt at gå camino de Ingels -start Ferrol sammen med mine 2 piger -Lis og Line på 49 år og 45 år – Vi er alle i god form – men har aldrig gået pilgrimsture sammen. Begge mine 2 piger er skolelærer og derfor er tidspunktet lidt afgørende i forhold til turen. Vi har talt om, at gå turen i efterårsferien i uge 42 – men er blevet i tvivl om – hvorvidt vi kan risikere at skulle gå i regnvejr og i pløre. Vi er i tvivl om, det vil være bedre at gå i begyndelse af august måned – og så evt. få kørt vores bagage.
  Jeg er godt klar over, at det handler om planlægning – og det er jeg så gået i gang med. Vi vil få brug for kort over ruten Camino de Ingels – og viden omkring overnatningsmuligheder m.m.
  Tak for jeres gode råd. Vi glæder os til at skulle have en fælles oplevelse. På forhånd tak for hjælpen. Med venlig hilsen
  Mariane Skadborg

  • Lars Kjær

   Hej Mariane

   Det lyder som en fantastisk camino tur du skal på mine dine to piger 🙂 Hvis det giver jer overskud at få bagagen kørt, så synes jeg helt sikkert at i skal gøre det. At få transporteret bagagen koster mellem 4-12 EUR per dag, og plejer at blive gjort mellem jeres forskellige albergues (vandrehjem).

   Ift. regn på caminoen, så er der større chance for regn jo længere ind i efteråret i kommer. Så der er ingen tvivl om, at der vil være større chance for regn i uge 42/43 (oktober) fremfor august. Men er i velforberedte (regnslag på rygsæk, regntøj med osv) så er det intet problem at det regner lidt under caminoen 🙂 Når det regner meget, så bliver de fleste byer lavet om til at små tilflugtssteder, da folk ikke går så meget under regnen, og det er også hyggeligt.

   Men hvis i gerne vil have så meget solskin som muligt, så vil min anbefaling være, at tage afsted i slutningen af august fremfor i efterårsferien 🙂

   Jeg håber i får en rigtig god camino tur. Buen Camino!

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 24. Heidi Mersebak

  Super skøn hjemmeside 😉
  Planlægger at gå Camino Inglés med manden og vores 2 piger på 18 her i starten af sommerferien.
  Booker man plads på Hostels hjemmefra eller hvordan fungerer det? Og kort over rute mm?

  Dbh. Heidi

  • Lars Kjær

   Hej Heidi

   Tak for dine søde ord 😊🙌 Det lyder som en god tur i skal på. Du kan både tage turen uden at booke på forhånd, og have meget af turen planlagt. Jeg ville nok anbefale jer at booke lidt i starten, men ellers tage turen som det kommer. Men det kommer også an på hvor eventyrlysten man er. Alternativt så finder du blot et hostel eller hotel når du kommer frem på dagen ved at gå ind i spørge om der er plads i receptionen, eller på telefonen.

   Ift. kort så kan i købe kort når i ankommer, eller også kan i købe dem hjemmefra 😊

   Buen Camino!

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 25. Mathilde

  Hej Lars

  Mange tak for en oplysende og interessant hjemmeside!

  Min kæreste og jeg planlægger at gå noget af Caminoen i midt/slut april. Vi har 7-8 dage til at gå. Vi forventer at gå 20+ km om dagen.
  Er der bestemte ruter du vil kunne anbefale, der matcher den distance. Vi har naturligvis læst om Camino de Inglés, men er nysgerrige på, om der er andre oplagte ruter til den distance.

  På forhånd mange tak.

  • Lars Kjær

   Hej Mathilde

   Tak for din besked. Det lyder som en fed tur i skal på 😊🙏 Nogle gode bud på en uges tur til Caminoen kunne være:

   Sarria Spain: Den sidste del af Camino Frances. Her er i ca. 100 km fra Santiago, og det er den korteste tur man kan tage hvis man gerne vil have certifikat. Ruten går gennem fantastisk natur, og er en flot rute.
   Sui: Det er fra den portugisiske side, her er i ca. 118 km fra Santiago, og går i 6-7 dage vil i kunne nå det hvis i går 20-25 km om dagen 🙂
   Lugo: Sidste bud – det er er at starte i Lugo, som vidst er den ældste del af camino ruten der findes. Her er der masser af romerske ruiner og monumenter, og Lugo er selv en gammel by der er værd at besøge.

   Jeg håber overstående giver lidt inspiration til jeres tur 🌎🙌 Buen Camino!

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 26. Mikkel

  Hej,

  Tak for gode råd på denne side!

  Jeg har aftalt med en ven at vi skal gå den franske rute i sensommeren/start efteråret i 2023. Vi ønsker at gå ruten men ikke at sove på sovesale med mange snorkende mennesker alle nætterne. Jeg har siddet og ledt lidt efter hoteller i de forskellige byer og de er enten meget få eller forholdsvis dyre. Derfor vil jeg høre jer, om I kan fortælle mig om mulighederne for at få private værelser på albergues og hvorvidt eget bad er en mulighed ved den løsning.

  Derudover vil jeg også gerne høre jer om I vil anbefale at man har hviledage undervejs, eller om man bare skal køre fuld skrue? Vi er to drenge i starten af tyverne og derfor ikke fysisk udfordret, så måske er det ikke nødvendigt?

  Mvh Mikkel

  • Lars Kjær

   Hej Mikkel

   Tak for din besked – det lyder som en mega fed tur i skal på 😊💪 I forhold til overnatning, så vil i godt kunne sove på enkeltværelser, men disse er der færre af, og de er derfor dyre. Jeg vil anbefale dig at kigge mod at sove i private albergues i de lidt større byer på vejen.

   Husk der er forskel på “offentlige albergues” og “private albergues”. Offentlige er kun for pilgrimsrejsende med pilgrimspas o.l., hvor private ofte er i betydelig bedre stand – men også noget dyre. Så hvis i gerne vil sove på enkeltværelser er det muligt – men dyre 🙂

   I forhold til at gå så er min klare anbefaling at i går mindste de første dage, og så gradvist opjusterer. Mange de starter ud som lyn og torden, men det betyder at man kan få vabler m.m. sidst på turen. Så hellere tag det roligt i starten, og så byg på.

   Husk at det er en god idé at få trænet godt op hjemmefra, så gerne tage nogle kortere vandreruter hjemme, og byg jeres stamina, fødder m.m. op 😊

   Jeg håber i får en rigtig god tur – buen camino! 🌍

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

 27. Mikkel

  Hej,

  Jeg har nogle spørgsmål, da jeg netop har bestilt flybilletter til caminoen i sensommeren

 Hvordan vasker man tøj på caminoen?

  Skal man købe vandrestøvler eller vandresko? Jeg har aldrig gået i vandrestøvler, så måske er det dumt at købe sådan nogle til sådan en lang tur. Kan I komme med bud på hvilke vandresko/støvler jeg burde købe hos jer? Gerne både en anbefaling af sko og støvler.

  Når man kigger på andre outdoor butikker koster deres vandrerygsæk mellem 2 og 3 tusinde kroner. Jeg ved godt, at man ikke får helt ligeså mange features hvis man køber en rygsæk hos jer, men kan I komme ind på hvad jeg går glip af i en taske til 600kr frem for en til 2000kr. Og hvilken rygsæk vil I anbefale til min tur?

 28. Sophie Stender

  Hej
  ●Er der mulighed for at få vasket tøj undervejs, så man ikke behøver slæbe for meget med?
  ●Er det nødvendigt at booke overnatning i forvejen, eller kan man være ret sikker på, at kunne få en seng på et hostel fra dag til dag?
  Mvh Sophie

  • Lars Kjær

   Hej Sophie

   Tak for din besked 😊 Ja, det er muligt at vaske tøj undervejs – enten i håndvask, eller nogle steder med møntvask eller vaskeservice. Mange vælger at booke overnatninger de første par dage, men efter det så tager man ofte det som det kommer fra by til by, og booker når man er fremme 😊

   Rigtig god tur – buen camino 🌍

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *