Sovepose guide (2024) – Stor guide inkl. video-gennemgang

Det kan være svært at finde den rette sovepose. Hvilke temperaturer kan den klare? Hvor meget skal soveposen veje? Hvilken form er den bedste når man vælger pose og hvilke funktioner skal posen have? Vi får mange spørgsmål omkring valg af soveposer til backpacking og outdoor ture, og vi vil i denne sovepose guide give dig de vigtigste informationer omkring soveposer, så du kan vælge den rigtige sovepose til din næste backpack- eller outdoortur.

Kort fortalt, sådan vælger du din sovepose

Først og fremmest skal man tænke over hvilken type tur man skal på. Det vigtigste er her at tænke over de temperaturer man skal overnatte i. Det er her soveposer adskiller sig mest fra hinanden, da komforttemperaturen (dvs. den temperatur du har det behageligt i posen ned til) vil have indflydelse på fx nedpakkede dimensioner m.m. Du vil i denne sovepose guide få gode råd, så du kan vælge den rette sovepose til det klima den skal modstå.

Dernæst skal du også overveje ting som vægten af soveposen, hvilket specielt er vigtigt hvis du skal gå langt med rygsæk, samt udformningen på soveposen som sikrer dig en behagelig nattesøvn. Endeligt kan der være ekstra egenskaber og funktioner tilført soveposen, som sikrer endnu højere kvalitet. Det kunne eksempelvis være en indre lomme til opbevaring af værdigenstande og lignende.

Sovepose til backpacking og outdoor

Som eventyrlysten, hvad enten det er på backpack- eller outdoorturen, har man ofte brug for en del oppakning som man bærer rundt på. Derfor kan du med fordel tænke over, hvor meget soveposen fylder og vejer, når du tager valget af sovepose. Selvom lavere vægt og fylde giver en lavere pakkevolumen, betyder det ikke nødvendigvis at soveposen bliver koldere at være i. Derfor er det vigtigt at kigge ind i soveposens temperaturskala.

Temperaturskala og sæsoner

Soveposer og temperaturer kan være en forvirrende størrelse. Temperaturskalaen for soveposer inddeles i “sæsoner”, som gør valget af sovepose nemmere. Nedenstående skala er behjælpelig til at vurdere, hvad temperaturen må være, så soveposen er komfortabel at være i for en gennemsnitlig person.

Den generelle temperaturskala for en sovepose er som følger:

SæsonType af sommerposeTemperatur i celsiusBeskrivelse
1. sæsonVarmt klima10 grader eller mereTil varmere verdensdele såsom Sydøstasien, Afrika og Syd- og Centralamerika.
2. sæsonerKøligere nætter5 grader eller mereTil overstående verdensdele, men til køligere nætter.
3. sæsonerKolde nætter uden frost0 grader eller mereTil mildere vinter nætter.
4. sæsonerFrost og sne-5 grader eller mereTil når temperaturen går under frysepunktet.

Er du en person der normalt har det koldt om natten, kan du med fordel vælge en sovepose med lavere temperaturklassificering end rejsen ligger op til. Hvis det bliver for varmt, kan du altid åbne lidt op for soveposen, og du kan temperatur-regulere på en outdoor tur med det tøj du har på (baselayer), hue, handsker, strømper og lignende.

Den europæiske temperaturskala for soveposer

Der findes endvidere en europæisk standard rating skala i 4 trin, kaldet EN13537. Denne bruges til at vurdere soveposens temperatur.

  1. Øvre limit/ Upper limit. På dette trin kan en mand sove med tøj på uden at svede.
  2. Komfort/ Comfort. På dette trin kan en kvinde sove behageligt i en normal position (Kvinder er ofte mindre fysiske end mænd).
  3. Nedre limit/ Lower limit. På dette trin kan en gennemsnitlig mand sove i otte timer i fosterstilling uden at vågne.
  4. Ekstrem/ Extreme. Dette trin er minimumstemperaturen hvor en gennemsnitlig kvinde kan være i seks timer uden at dø af kulde. Forfrysninger kan stadig forekomme.

Jo højere man kommer op på de forskellige skalaer, vil soveposen også ofte være lig med større pakkevolumen, da der vil være mere isoleringsfyld.

Tip: Nogle laver fejlen at bruge den “nedre limit” eller “ekstrem” skalaen som målestok for hvor koldt vejr man kan bruge soveposen i. Dette er en fejl, som vil koste dig en kold nats søvn. Brug komforttempperaturen.

Sovepose guide
Med den rette sovepose kan man holde varmen i alle slags temperaturer, så du er frisk til oplevelser næste dag

Former for soveposer

En anden ting du skal tage i betragtning, er soveposens form. Soveposer kan fås i flere forskellige varianter. Du finder primært kvadratiske/ semikvadratiske samt mummy- style soveposer.

Mummy-style soveposer

Dette er den mest populære form for sovepose og navnet kommer af, at formen ligner en mumie. Denne type sovepose er mere slank i formen, hvilket giver en lavere vægt samtidig med at man optimerer varmen i soveposen. Formen holder varmen tæt på din krop i soveposen, da den har et mere tæt fit. Dette gør den også hurtigere at opvarme.

Kvadratisk / semikvadratiske soveposer

Ved disse former soveposer opnår du en større bevægelsesfrihed. Den kvadratiske form giver mere plads til benene, hvilket nogle finder mere komfortabelt. Her vil du ofte kunne lyne soveposen helt op, så du også kan bruge den som tæppe. Den ekstra plads i soveposen betyder dog, at den ikke er lige så hurtig at opvarme som de mumie formede soveposer.

De semikvadratiske soveposer er en god mellemvej til dig, som vil have noget fra begge af ovenstående verdener.

Sovepose og outdoortur
Den rigtige sovepose kan være sin vægt værd i guld, hvis man vil have en behagelig outdoortur

Dunsovepose eller fibersovepose?

Der findes flere fordele og ulemper ved hhv. dun og fiber som isoleringsmateriale, som er de to store materiale-kategorier, som soveposens fyld bliver lavet i. Fyldet er det som giver varmen, hvorimod det ydre lager (shell-lageret) er beskyttende mod fx vand, mens det samtidig skal være behagelig mod huden.

Hvad kendetegner en fibersovepose?

Er soveposen med fiberfyld er det et syntetisk stof, som primært laves af polyester. En fibersovepose er som regel et billigere alternativ til en dunsovepose, da dun er dyrere end fiber. Derfor er fiber også et godt value-for-money alternativ til prisbevidste backpackere. En fibersovepose vejer og fylder generelt mere, da der skal bruges mere fyld for at opnå tilsvarende isoleringsevne som med dun.

En fordel ved fibersoveposer er, at de kan tåle at blive våde, og i nogle tilfælde stadig isolerer op imod 80% hvis den er våd. Hertil er en fibersovepose også hurtig om at tørre igen. Disse ting betyder at en fibersovepose er nemmere at vedligeholde end en dunsovepose, og kan med fordel benyttes i mere fugtigt klima. Slutteligt er fibersoveposer ikke- allergifremkaldende.

Hvad kendetegner en dunsovepose?

Ved dunsoveposer opnår du en rigtig god isoleringsevne samt en mere komprimerbar sovepose med mindre vægt og fylde kontra fiber. Dun er meget holdbart, hvilket betyder at dunsoveposer kan holde deres niveau af varme i op til årtier, hvis man passer ordentligt på dem.

I dunsoveposer er der tilsat fjer for at dunene skal holde bedre form og isoleringsevne. Vi anbefaler at man kigger efter en sovepose med cirka 90% dun i. Ved køb af dunsovepose kan man vurdere kvaliteten ud fra dens ”Fill power”. Jo højere nummeret er, jo mere dun er der i for at generere mere varme. En anden fordel ved dunsoveposer er deres komfort, da de er mere åndbare at ligge i. En ulempe ved dunsoveposer er, at man helst skal undgå at posen bliver våd, da de er langsomt tørrende.  

Soveposen skal tænkes ind i et samlet sovesystem

Du kommer langt med den rette sovepose, men den kan ikke alene sikre dig en god og komfortabel nats søvn. Her skal du have dit sovesystem i tankerne. Det vil sige: Tænk over hvilket tøj du skal sove i? Skal du have en ekstra lagenpose inde i soveposen? Hvilket liggeunderlag skal du bruge?

Her er det specielt vigtigt, hvis du skal overnatte i køligere klima at have et liggeunderlag med isolerende evner. Dette er med til at holde kulden væk nedefra. Et godt råd er at kigge på liggeunderlagets R-værdi som er et udtryk for isoleringsevnen. Læs eventuelt vores guide til dit liggeunderlags R-værdi her.

Sovepose og telt
Husk at tænk over hele dit sovesystem for optimal komfort, dvs. liggeunderlag, sovepose og baselayer

Overvejelser om soveposens ekstra funktioner

Ovenstående features bør være din primære retningslinje til valg af sovepose. For at få et ekstra optimalt valg af sovepose, kan du kigge på om soveposen skal have følgende egenskaber, alt efter din type af tur og hvor du skal hen:

  • Soveposens lynlås
  • Soveposens lommer
  • Stropper til ophægning / luftning
  • Materialevalg af sovepose (vandafvisning og tørre-tid)
  • Integreret myggenet
  • Justeringsmuligheder ved soveposen

Det kan eksempelvis være en god idé at lynlåsen er lukket inde, så den varme luft ikke kan komme ud denne vej. Det kunne også være at man ville have sit ur tæt på sig i en ekstra lomme, eller ekstra stropper til at justere soveposen med. Mulighederne er mange.

Sådan vedligeholder du din sovepose

Din sovepose fortjener at blive passet godt på. Derfor er det vigtigt at vedligeholde den, så levetiden for soveposen bliver så lang som mulig.

Som udgangspunkt skal du undgå at vaske soveposen, da dette kan skade fyldet og derved isoleringsevnen som holder dig varm. Hav derfor fokus på udluftning af din sovepose i stedet. Sørg for dagligt at lufte soveposen igennem på din tur. Derved undgår du at soveposen vil komme til at lugte over tid.

Det kan naturligvis være nødvendigt at vaske soveposen. Her anbefales det at følge soveposens vaskeanvisninger for at undgå skade. Har soveposen blot fået mindre pletter eller lignende, kan du forsøge at rengøre den med en klud. Dette vil være det bedste for soveposen.

Vi står hos Backpackerlife altid klar til at hjælpe dig imod det bedste køb, og håber at ovenstående sovepose guide har gjort det nemmere. Tjek vores tre bud på gode soveposer herunder, eller se vores store udvalg her på siden.

Stærke soveposer til turen

Treklife Trip 3

Value for money

Trip 3 fra Treklife er en høj value-for-money sovepose. Soveposen er lavet i mumie-design, som reducerer vægt og øger isolering. Det er en 3 sæsons sovepose, så den kan bruges 3/4 af året i Danmark. Komforttemperaturen er 4 grader, og nedre komforttemperatur er på -1 grader.

Sea to Summit Spark SP1

Prisvindende australsk sovepose

Spark SP1 er en ultra letvægtssovepose med dun og en samlet vægt på kun 340 gram. Spark SP1 er teknisk designet til at holde dig så varm som muligt, samtidig med at man minimerer vægt og størrelse. Prisvindende australsk sovepose til sommerhalvåret.

Nordisk Puk -10 Mummy

Blød og komfortabel vintersovepose

Puk -10 mummy er en klassisk Nordisk vintersovepose i mummy- form der holder dig varm. Soveposen har en off- set dobbeltboks kammerkonstruktion og et Norguard S-PO 85 fiberfyld, som gør, at soveposen byder på en høj isolering.

Ofte stillede spørgsmål om soveposer i 2023

Hvilken sovepose skal jeg vælge?

Soveposen skal matche de temperaturer du skal overnatte i. Kvinder og mænd kan modstå forskellige temperaturer og valget af sovepose er derfor individuelt. Tænk også over dine behov for bevægelighed og vægten, hvis du skal bære rundt på en rygsæk.

Hvor varm skal en sovepose være?

Alt afhængigt at klimaet kan valget af sovepose ske ud fra komforttemperatur og temperaturskala. Her kan du se hvilken sæson eller temperatur interval din sovepose er god indenfor.

Må jeg vaske en sovepose?

Som udgangspunkt skal du forsøge at lufte soveposen. Vask af sovepose kan nemlig være skadeligt for isoleringsevnen. Følg derfor nøje vaskeanvisningerne på soveposen, hvis det er nødvendigt at vaske den.

3.1/5 - (244 votes)