Telttur i Danmark 2024: Alt du bør vide før en outdoor tur med telt

i: Telte, Tips, Udstyr | 0

Når du skal afsted på telttur, kan der være mange ting at huske på. Det er alt fra, hvor du må slå telt op i Danmark, hvordan du placerer teltet på teltpladsen, og hvilket udstyr der er vigtigt at medbringe.
Vi har herunder samlet en række tips og gode råd til din tur. Læs med herunder og bliv helt klar til at tage på din næste telttur.

Du får de bedste naturoplevelser, hvis du forbereder dig, inden du tager afsted

Hvor kan jeg slå telt op?

Du kan med fordel orientere dig om, hvor du kan overnatte, inden du tager afsted. Det kan på nogle teltpladser være nødvendigt at booke plads, inden du ankommer. Det samme gælder, hvis du gerne vil overnatte i et shelter.
Vi anbefaler, at du undersøger, om der er toilet og rindende vand der, hvor du overvejer at overnatte. Det kan for nogle blive lidt for primitivt, hvis toiletbesøg foregår i skoven.

Du skal desuden være opmærksom på, at der findes teltpladser, hvor du skal betale et lille beløb for at overnatte. Her vil det ofte være mindre foreninger, som sørger for, at den teltplads, du ankommer til, eksempelvis har kløvet brænde klar til brug, og at pladsen generelt bliver holdt pæn. Det er derfor god karma at betale, hvis det kræves.

Placering af teltet på teltpladsen

Når du har fundet en teltplads, kan du med fordel overveje, hvor på pladsen du slår teltet op. Hvis det er muligt, anbefaler vi, at slå teltet op modsat af, hvor solen står op. Det bliver meget varmt i teltet, hvis solen bager direkte på det lige fra morgenstunden.

Det er derudover en god idé om muligt at slå telt op og lave bålsted langt fra hinanden. Det er irriterende at få et tilrøget telt.

Brug lidt tid på at undersøge, hvor du skal slå dit telt op.

Hvor må man slå telt op i Danmark?

Det er ikke alle steder, du må slå dit telt op. Reglen om 1-2-3 er en god basisregel at kende. Den henviser til, at du må sove det samme sted en nat. Du må højest slå to telte op samtidig, og de må ikke væres større end tre-personers telte. Der er 275 skove i Danmark, hvor det er tilladt at tage en nat i telt. Der er altså rig mulighed for at komme ud i naturen, men vær opmærksom på, at du overholder reglerne for fri teltning.

Inden du slår dit telt op, er det en god idé at undersøge underlaget grundigt. Det er irriterende at finde ud af midt om natten, at du har slået lejr ovenpå grene eller andet, som kan medføre, at du ligger dårligt. Din nattesøvn er særligt vigtigt, når du er udenfor, da du bruger mere energi på at være aktiv, hvis du eksempelvis vandrer.

Lys til teltturen

Det er essentielt at medbringe lys, når du skal opholde dig i naturen. Der er flere forskellige muligheder for belysning til rejse. Vi vil anbefale, at du medbringer forskellige slags lyskilder, som du kan bruge i forskellige situationer.

Pandelampen er multifunktionel til outdoor brug. Den kan både bruges, hvis du skal vandre i mørke, og når du bevæger dig rundt i lejren om aftenen. Det særligt fede ved pandelampen er, at du har lys, samtidig med at du har hænderne fri til at lave mad eller læse en bog. Du kan blive klogere på pandelampen i vores guide her.

Det kan derudover være hyggeligt med en lanterne eller en foldbar lampe til at skabe en hyggelig stemning i lejren, når der skal laves mad og slappes efter en dag på farten.

Husk at overholde reglerne for fri teltning, når du overnatter i de danske skove

Mangler du udstyr til teltturen?

Vi anbefaler:

  • Udluftning. Det er vigtigt for indeklimaet i dit telt, at du får luftet godt ud.
  • Overvej mængden af udstyr. Hvis du ved, du skal have meget oppakning med, kan du overveje at vælge et telt, der er et nummer større end dit egentlige behov.
  • Overvej, hvad du skal bruge til at sove på og med. Byg et sovesystem (liggeunderlag, sovepose og påklædning) efter årstid og vejrforhold.

Gode råd og svar på spørgsmål om telttur

Hvor må jeg slå telt op i Danmark?

Du må frit slå telt op i 275 skove i Danmark. Du skal dog være opmærksom på 1-2-3 reglen, og du skal overholde reglerne for fri teltning.

Hvad skal jeg have med på telttur?

Det vigtigste at medbringe er sovesystem, tilpasset årstiden, stormkøkken, lys, mad, toiletsager, førstehjælpskit.

Hvor stort skal mit telt være?

Størrelsen på dit telt afhænger af, hvor personer der skal være plads til, og hvor meget oppakning, du skal have med.

4.6/5 - (11 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *