Guide til valg af din pandelampe (2024)

i: Pandelampe, Udstyr | 0

Når du skal opholde dig i naturen i længere tid, er belysning en essentiel del af din oppakning. Det er praktisk at medbringe en pandelampe, så du har lys og frie hænder samtidig – eksempelvis når du skal finde noget i din rygsæk eller lave mad. Vi anbefaler altid at medbringe lys på din rejse. Det er især vigtigt at medbringe en pandelampe, hvis du skal vandre i skumring eller mørke, så du mindsker risikoen for alvorlige ulykker.

Der findes mange forskellige pandelamper, så det kan være svært at vide, hvad der er det rette valg for dig. Læs med herunder, hvor vi guider dig til valg af pandelampe.

Se populære pandelamper

En pandelampe kan både hjælpe dig frem i mørket, men pandelampen kan også hjælpe dig rundt i din camp

Pandelampens vigtigste egenskaber

Når det kommer til pandelamper, er det svært ikke at tale om lumen, som er et udtryk for lysets styrke. Hovedreglen vil ofte være, at jo højere lumen jo bedre eller mere klart lys, vil pandelampen have. Det vil dog i langt de fleste tilfælde være rigeligt at vælge en pandelampe på 50 eller 100 lumen.

Tabel 1: Vælg lumen efter type af tur du skal på

LumenType af turHvis du skal…
30-50Sheltertur, telttur, vandretur, backpackertur – hvor du primært bevæger dig rundt, inden det bliver mørkt.Læse en bog, hen for at tisse, finde ting i din rygsæk, lave mad og så videre. Med andre ord; hvis du opholder dig i lejren efter en dag på farten.
100-150Vandreture i terrænVandre i udfordrende terræn – særligt i mørke. Det er essentielt at medbringe lys på denne type tur, da du øger risikoen for ulykker ved vandring i mørke uden lys.
200-300TrailBruge din pandelampe til løb i trail-terræn, primært i mørke.
300+EkstremsportBruge din pandelampe i særlig svært terræn, som fx under bjergbestigning eller meget kuperet vandring 

Pandelamper kommer ofte med flere forskellige lysindstillinger, hvilket er en fordel, så du kan bruge lampen i forskellige situationer. Skal du bruge pandelampen i mørke, er det en god idé at vælge en pandelampe, som også har rødt lys. Det røde lys er bedre for dine øjne i mørket, da det ikke får dine pupiller til at trække sig sammen, som klart lys gør. Du skal dog være opmærksom på, at rødt lys ikke kan lyse ligeså langt som klart lys.
De fleste pandelamper har LED-lys, hvilket gør din pandelampe energibesparende, giver den lang levetid og et kraftigt lys på lavt strømforbrug.

Skal du bruge pandelampen i eksempelvis sne eller regnfyldt klima, skal du vælge en pandelampe, som kan tåle at blive våd. De fleste af vores pandelamper er vandafvisende til IXP-4 standard, hvilket vil sige, at de kan tåle så mange vandsprøjt, at de stortset kan betegnes som vandtætte. Det kan generelt være en fordel med en vandafvisende pandelampe, da vejret hurtigt kan skifte på din tur.

Hvorfor vælge en pandelampe?

En pandelampe er en vigtig del af din oppakning, når du skal på tur. Det er uanset, om du skal på sheltertur, backpacke eller på trekking. Pandelampen kommer dig til undsætning, når du har brug for lys i lejren om aftenen, men øger også sikkerheden, hvis du skal vandre efter mørkets frembrud. Du kan bruge pandelampen til at skabe lys, hvis der opstår en nødsituation, som eksempelvis NASA astronauten Jeffrey Ashbey gjorde, da han brugte sin pande lampe til at skabe et SOS-lys, så han kunne lokaliseres af redningsholdet under en vandreulykke.

Pandelampen er det praktiske valg på din rejse, men du kan også vælge at medbringe andet lys på din rejse, som en lanterne eller en foldbar lampe til at skabe en hyggelig stemning i lejren om aftenen.

En pandelampe behøver ikke koste en formue – se eksempelvis vores pandelampe inkl. batterier til kun 59 kr her

Hvilken pandelampe skal jeg købe?

Når du skal købe udstyr til outdoor aktiviteter eller backpacking, er det altid en god idé at afdække, hvilken type tur du skal på, og hvad du præcist skal bruge udstyret til. Det gælder også, når du skal købe en pande lampe. Du kan bruge skemaet ovenfor som hjælp til at finde ud af, hvilket behov du har til en pandelampe. Pandelamper kommer i mange prisklasser. Der er ingen grund til at købe en dyr lampe, med mange lumen og ekstra features, hvis du kan klare dig med mindre, hvilket ofte er tilfældet.

Billig og god pandelampe

En pandelampe der passer de fleste

Står du og skal på tur, anbefaler vi altid at du tager lys med. Denne pandelampe fra Treklife dækker behovet for de fleste – pandelampen er inkl. batterier, har rødt og hvidt lys og kommer med en meget skarp pris.

Ofte stillede spørgsmål om pandelampe

Hvorfor er en pandelampe vigtig på turen?

En pandelampe er vigtig på din tur, så du har frie hænder og lys samtidig. Det er samtidig vigtigt med lys, hvis du skal vandre i mørke.

Hvad betyder lumen?

Lumen er et udtryk for lysets styrke. Hovedreglen er jo højere lumen, jo bedre lys, men ofte vil lav lumen være rigeligt til outdoor-brug.

Hvilken pandelampe skal man købe?

Du skal vælge en pandelampe til dit behov, alt efter hvilken tur du skal på. Brug vores skema i artiklen her til inspiration.

5/5 - (10 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *