Guide til liggeunderlags R-værdi (2024): Sådan vælger du rigtigt

Når du skal vælge dit nye liggeunderlag, er der mange ting du skal tage stilling til. Én af de vigtigste faktorer er liggeunderlagets R-værdi, da dette er et udtryk for isoleringsevnen. Og derfor liggeunderlagets evne til at holde dig varm natten igennem. Det er vigtigt, at dit liggeunderlag passer til dét klima, du skal opholde dig i, så du kan få en komfortabel nat. I denne artikel guider vi dig, så du bliver klar til at vælge det helt rigtige liggeunderlag.

liggeunderlag R-værdi
Mange tror at en varm sovepose er nok til at holde varmen, men det er i virkeligheden allerede ved liggeunderlaget en varm nat begynder.

Generelt om R-værdi

R-værdi er en fordanskning af Resistance Value, og begrebet dækker over et liggeunderlags isoleringsevne mod kulde nedefra. Begrebet kommer oprindeligt fra byggebranchen, hvor den bruges til at måle isoleringensevnen på huse, mursten og vinduer. Men den er ligeså god til at mål. hvor godt et liggeunderlag isolerer, og dermed hvor komfortabel en nat du kan forvente. Værdien er altid angivet numerisk og liggeunderlag har generelt en R-værdi på mellem 0-8. Jo højere nummeret er, jo højere er isoleringsevnen.

R-værdien angiver selve modstanden mod varmeoverførslen gennem 1 m2 af materialet. Begrebet dækker derfor over, hvor kold jorden eller underlaget må være, før man kommer til at fryse. Når du skal vælge liggeunderlag vil R-værdien altid være angivet og det er derfor en god rettesnor for, hvor og hvordan du kan bruge et givent liggeunderlag. Hvis du skal bruge et liggeunderlag til mange forskellige formål, vil vi anbefale dig at vælge et der passer bedst til de koldeste temperaturer, du kommer ud for.

Klymit liggeunderlag – Amerikansk kvalitet

Den universelle R-værdi standard

Det var i mange år op til den individuelle producent at teste liggeunderlagets R-værdi. Dette gjorde, at testenes parametre kunne svinge meget, og at R-værdier fra forskellige firmaer derfor var svære at sammenligne for forbrugeren. Men d. 1 januar 2020 kom en ny og universel standard for både test og vurdering af liggeunderlags isoleringsevne. Den nye standard kaldes for ASTM FF-3040-18, og den er godkendt af American Society for Testing and Materials.

I 2019 slog ASTM sig sammen med en række store outdoor brands, for sammen at fastlægge en ny standard i branchen for processer af tests og vurdering af R-værdien. Formålet med dette arbejde var at ensrette branchen, for at gøre det letter for forbrugeren at vælge og sammenligne liggeunderlag på et transparent grundlag. For dig betyder dette altså at du nu trygt og nemt kan sammenligne R-værdien på liggeunderlag fra alle outdoor brands. Så du er sikker på at tage det rigtige valg med dit nye liggeunderlag.

liggeunderlag
Husk at det altid er en god idé at tjekke temperaturen om natten ud inden du tager afsted på tur.

Hvilken R-værdi skal jeg vælge liggeunderlag efter?

Det er vigtigt at påpege, at alle er forskellige. Du skal derfor overveje om du har tendens til at fryse om natten eller om du altid har det varmt. Hvis du ofte fryser kan det betale sig at gå længere op i R-værdi, så du er sikker på at få en komfortabel nat. Vi vil også anbefale dig at overveje, hvad den koldeste temperatur er, du kommer til at bruge liggeunderlaget i. Hvis du skal bruge liggeunderlaget til forskellige formål, er det nemlig vigtigst at den kan isolere dig i den mest ekstreme temperatur. Et liggeunderlag med høj R-værdi kan nemlig sagtens bruges i varmt klima. Det frigiver nemlig ikke varme i sig selv, men isolerer blot for eventuel kulde nedefra.

0 – 2: Sommer eller indendørs overnatning 15 til 25°
2 – 3,5: Forår, sommer og efterår 5 til 15°
3,5 – 5,5: Vinter -10 til 5°
+ 5,5: Ekstrem vinter alt under – 10°

Vi har her opstillet en generel tabel, der kan fungere som en rettesnor. Men husk at alle mennesker og alle ture er forskellige. Tabellen er opstillet efter danske sæsoner, men du kan sagtens bruge den til både varmere og koldere klima, hvis du tager udgangspunkt i temperaturen. Hvis du mangler ekstra isolering kan du med fordel benytte en alu-mat under dit liggeunderlag. Dette vil sikre dig et ekstra lag varmeisolering, som kan udvide minimums temperaturen på dit liggeunderlag.

Husk at tjekke vores mange liggeunderlag ud i shoppen, hvor der helt sikkert er et der opfylder netop dine behov.

r værdi
Med det rigtige liggeunderlag kan du holde varmen på alle slags underlag i alle slags temperaturer.
4.4/5 - (10 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *