Vandrerygsæk 2019 – Guide til valg af vandrerygsæk med videoer og ekspertråd

posted in: Rejseudstyr, Tips | 0

Ens vandrerygsæk fungerer som ens hjem når man rejser og trekker. Hvis du har ledt nettet igennem efter de bedste vandrerygsække, så vil denne guide hjælpe dig godt på vej med dit valg. Vi får mange spørgsmål om valg af vandrerygsæk på daglig basis, og derfor har vi udarbejdet denne artikel om hvordan du vælger den rigtige vandrerygsæk samt massere af generelle tips og viden. Slutteligt har vi krydret artiklen med flere videogennemgange af 2019’s populære vandrerygsække.

Vandrerygsække kan være sin vægt værd i guld, og du vil opleve at der er stor forskel på de forskellige rygsække. Mange vandrer og backpackere finder rygsækken som deres vigtigste rejseudstyr – og det med god grund! At finde den rigtige rygsæk, som ikke bare er god at vandre med – men som du har lyst til at rejse med, kan være svært. For hvilken funktioner skal rygsækken have? Det kommer an på både hvor meget udstyr du tager med, hvilken type af tur du skal på og hvor længe du skal være afsted.


Backpacking rejser og  vandreturer kan give fantastiske naturoplevelser. Her i East End Of Rundle (EEOR) i Canada.

Artiklens indhold

Artiklens forfattere har tilsammen rejst i mere end 50 lande og vandret i mere end 15 af dem. Derfor ved vores eksperter, at der er stor forskel på vandrerygsække, og de forskellige rygsækkes funktionalitet, styrker og svagheder. Generelt inddeler man rygsække efter størrelsen, dvs. kapaciteten i liter. Kapaciteten er en afspejling af, hvor meget gear, tøj og mad du kan have i rygsækken. Vi har inddelt denne artikel efter hhv. en mindre rygsække på ca. 30-45 liter og mellem til store rygsæk på 50-70 liter).

Du kan vælge at læse hele artiklen, ellers klikke dig hurtigt videre til den størrelse rygsæk du er på jagt efter her:

  • Guide til at vælge den rigtige vandrerygsæk
  • Guide til en mindre størrelse vandrerygsæk
  • Guide til en mellem størrelse og store vandrerygsæk

Hvordan vælger man den rigtige vandrerygsæk?

Når man vælger sin vandrerygsæk, så er der flere parametre der spiller ind. For det første, så skal du spørge dig selv om hvilken type af tur du skal på. En trekking tur på flere dage vil kræve mere oppakning end en kort tur, ligesom en vandretur om sommeren vil mindske din oppakning grundet de højere temperaturer. Dernæst skal du kigge på om rygsækken du har i tankerne, besidder de elementære funktionaliteter, som en rygsæk skal have.

Generelt er følgende egenskaber vigtige i en god vandrerygsæk:
  1. Et godt hoftebælte. Et hoftebælte skal primært fjerne rygsækkens vægt fra din ryg og skuldre, og kanaliserer vægten ned til dine ben. Dine ben vil altid være stærkere end din ryg.
  2. Justerbare skulderstropper. Skulderstropper er vigtige for, at du kan justere vægten ordentlig mod din ryg og ben Prøv at holde din rygsæk i 45* ved skuldrene. Amerikanske REI har en glimrende info-grafik her til at fitte din rygsæk her.
  3. Påspændingsmuligheder. På nogle ture er påspændingsmulighederne vigtige for dit valg af vandrerygsæk. Det kan spare plads eksempelvis at hæfte din sovepose udenpå rygsækken eller din drikkeflaske på siden af rygsækken.
  4. Materialet. Materialet din rygsæk er lavet af er vigtigt. Hårdføre metode til vævning af materialet, såsom Ripstop-vævnings metoden er god. Materialet kombineret med stærk polyester eller nylon i et vandafvisende materiale, som forøger holdbarheden af din rygsæk.
  5. Inddelingsrum og adgangsmuligheder. Skal du på flere dages trek er det en stor fordel med flere inddelingsrum, som er praktiske og giver hurtig adgang til det gear og tøj du skal bruge. Dette er specielt vigtigt, hvis du eksempelvis trekker i efteråret, hvor adgang til regntøj og regnslag kan være nødvendig.
  6. De løse overvejelser. Derudover skal du kigge efter ting såsom polstring på rygsækken, ventilation, regnslag, camelbag system (hvis det er noget du prioriterer), vægten for hele rygsækken samt selvfølgelig dit budget. Ens budget vil i høj grad have en indflydelse på typen af rygsæk du vil vælge.

Der findes et hav af vandrerygsække på det danske marked. Hvilken type du skal vælge kommer i høj grad an på den type af tur du skal på.

Guide til vandrerygsække på 30-45 liter (lille størrelse)

Vandrerygsække på 30-40 liter er kendetegnet ved deres “lille” kapacitet. Denne kapacitet har flere fordele, da man typisk vil bruge disse rygsække til daglige treks, dags vandreturer og når man ikke skal have meget udstyr med på din vandring. En rygsæk på 30-40 liter er en yndet type rygsæk for folk der skal på korte vandreture, og som gerne vil flyve derhen kun med carry-on-luggage (og spare på flybilletten). Mindre rygsække egner sig også til eksempelvis Caminoen (Jakobsruten) og andre pilgrimsruter. Disse vandreruter er kendetegnet ved, at der er spisemuligheder og overnatninger på vandrehjem placeret langs trekkingruten, hvorfor man ikke behøver at rejse med stor oppakning.

Hvis du vil gå længere ture med en vandrerygsæk på 35-45 liter, vil det typisk være sommerture, da du i så fald vil kunne nøjes med minimal oppakning. Både din sovepose, dit telt og dit tøj vil dermed kunne være betydeligt lettere og dermed fylde mindre. Skal du op på større flere-dages treks vil vi anbefale dig som minimum at kigge på en mellem størrelse backpack. Guiden til disse vandrerygsække finder du nedenfor.

Vango F10 GR: En robust vandrerygsæk i høj kvalitet

F10 GR rygsækken fra britiske Vango er en 35-40 liters high performance trekking rygsæk. Vango har lavet vandrerygsække siden 60’erne – og er meget populære i Storbritannien. Rygsystemet på denne rygsæk indeholder den seneste og mest innovative teknologi hidtil set fra Vango og rygsystemet kan indstilles på få sekunder. Yderligere er ryggen, samt skulderstropper og hoftebæltet i airmesh materiale. Airmesh sikre bedst mulig ventilation, hvilket giver øget komfort på mere fysisk krævende turer.

Hovedrummet kan tilgås på traditionel vis fra toppen, men F10 GR rygsækken har derudover en “muslinge åbning” på fronten, der tillader hurtig adgang til hele hovedrummet på fronten. Dette er praktisk når man er på farten. Derudover har rygsækken har derudover elastiske sidelommer, samen en elastisk lomme på fronten, der alle sider helt tæt ind til rygsækken, når de ikke er i brug. Materialet er det slidstærke Excel 210D Ripstop Nylon, og alle vores eksperter er enige om, at F10 rygsækken kan klare langt de fleste typer af ture.

Få et bedre indtryk af kvaliteten af Vango F10 med produktvideoen herunder:

Trespass DLX Twinpeak 45: En prisvenlig adventure rygsæk

Twinpeak er en 45 liters backpackingrygsæk i premium serien, DLX, fra det Britiske mærke Trespass. Med en størrelse på 45 liter, er rygsækken ideel til kortere rejser og vandreture, men kan også bruges som hovedrygsæk på længere rundrejser for den økonomisk pakkende backpacker. Twinpeak er lavet til adventure og vandreture, og de 45 liter er maksimum kapaicteten man må have med som carry-on luggage ved de fleste flyselskaber.

Ryggen på denne vandrerygsæk er lavet i det smarte airflow system, der gør, at rygsækken bliver holdt “ud” fra ryggen, og dermed øger luftventilationen markant. Dette er særdeles velegnet til treks, hvor man slipper for at rygsækken “klistrer” sig op ad en svedig ryg og dermed undgår overophedning.

Foruden det store hovedrum med en elastisk lomme der kan bruges til inddeling, har rygsækken 2 store sidelommer. Derudover har rygsækken en stor lomme på fronten. Yderligere, er der en lomme både indvendigt og udvendigt i låget, velegnet til små genstande. Rygsækken kommer med et integreret regnslag.

Klik her for at se DLX Twinpeak 45 liter vandrerygsækken.

Guide til vandrerygsække på 50-70 liter (mellem og store størrelse rygsæk)

Vandrerygsække i størrelsen 50-70 liter er den type vandrerygsæk, som klart er mest populære. Det gælder både til trekking, vandreture i Danmark og til backpacking rejser. Denne størrelse vandrerygsæk er populær, grundet størrelsen både kan bruges til flere dages ture, men samtidig har man en øvre grænse omkring 70 liter så rygsækken ikke bliver for tung.

Trek 66 liter rygsæk fra Trespass: En populær bestseller

Trek rygsækken fra Trespass er en utrolig populær vandrerygsæk. Vores eksperter siger, at det er grundet dens fine balance mellem kvalitet og pris. Rygsækken kan både bruges som vandrerygsæk, men er samtidig slidstærk nok til at nå jorden rundt. Med det let justerbare rygsystem, kan du hurtigt indstille rygsækken efter din størrelse, og med polstret skulderstropper og hoftespænde, sikres det, at bærekomforten er god under vandringen.

Trek rygsækken har en kapacitet på 66 liter, fordelt i et stort hovedrum, der er tilgængeligt fra både fra top, bund og side, samt to store sidelommer med lynlås og et bundrum, der kan separeres fra hovedrummet.

Se en videogennemgang af Trespass vandrerygsækken fra vores ekspert Lars herunder.

Tatonka Yukon 50 + 10: En kvinderygsæk i høj kvalitet

Det kendte tyske mærke Tatonka laver nogle af verdens bedste og mest populære kvinderygsække. Vores eksperter er enige i, at langt de fleste rygsække er såkaldte unisex rygsække, men at nogle kvinder vil opleve en øget komfort ved at vælge en specifik kvindemodel.

Yukon 50+10 Women fra Tatonka er en robust og komfortabel rygsæk, der egner sig til mange slags ture. Den er specielt designet til kvinder, hvilket viser sig ved den kortere ryg, som er tænkt ind i designet. Derudover har rygsækken specialdesignede skulderstropper der kan øge komforten omkring barmen. Dvs. hvis du som kvinde har en stor barm, vil du med fordel kunne kigge på Yukon 50 + 10. Derudover er rygsækken optimeret til belastninger på op til 25 kg og tilbyder en afbalanceret kombination af letvægt, holdbarhed og ydeevne. Dog vil de færreste kvinder have en oppakning på 25 kg i en 50+10 liters rygsæk – nærmere 11-13 kg. Men dette vil selvfølgelig afhænge af typen af vandretur og årstiden.

Klik her for at se Tatonka’s Yukon rygsæk.

 

Highlander Ben Nevis 65l: Skotsk topmodel til outdoor og trekking

Denne rygsæk fra skotske Highlander i modellen Ben Nevis 65 liter er en genfødsel af en Highlander klassiker. Ben Nevis rygsækken har mange justerbare funktioner og er Highlanders svar på en toprygsæk. Rygsækken er designet til både backpacking, hiking og camping.

Highlander har selv udtalt, at de har lavet rygsækken til det skotske højland, deraf også navnet “Ben Nevis”, som er opkaldt efter Ben Nevis bjerget på 1345 m ved Skotlands vestkyst. Ben Nevis bjerget er kendt for sine svære bjergvandringer og ustadigt vejr – men også for en fantastisk flotte vandreruter (du kan se en fed vandringsvideo fra netop Ben Nevis her).

Ben Nevis rygsækken er ifølge vores eksperter et fremragende bud på en rygsæk, som har høj kvalitet til en lav pris. Vandrerygsækken har et T3 Tri Active Adjust ryg-systemet gør det nemt for dig at justere og indstille rygsækken til præcis din højde og med det strategiske placerede mesh-skum på kontaktsteder, giver backpacker rygsækken top bærekomfort.

Det er muligt at tilgå indholdet i hovedrummet direkte fra fronten af rygsækken, hvilket gør at man altid hurtigt og nemt kan få fat i alle ting i rygsækken. Derudover er der også et justerbart brystrem, en fuldt polstret talje strop og stabiliserende belastningsstropper. Begge ting sikre dig den bedst mulige og mest komfortable rejse. Og så er der påspændingsmuligheder til eksempelvis en økse, sovepude eller lignende udenpå rygsækken.

For at se Ben Nevis rygsækken klik her – og se en video-gennemgang af rygsækken herunder.

Meget store vandrerygsække (80+ liter)

Skal du på en meget lang vandretur i 2019, så vil vi anbefale dig at kigge først og fremmest på hvorvidt 80+ liter virkelig er nødvendigt. Vores eksperter oplever ofte, at man kan benytte sig af en 70 liter på de fleste ture, og ikke nødvendigvis behøver en 80-100 liters rygsæk. Men hvis du har brug for en 100 liter rygsæk, så er der lavet adskillige gode militær-rygsække, som netop er lavet til en uge i vildmarken og i et ekstra hårdfør materiale. Highlander har en stærk linje indenfor militær-outdoor rygsække, som eksempelvis deres Highlander New Forces 88 liters rygsæk.

Spørgsmål eller brug for hjælp?

Hvis du har nogle spørgsmål til dit valg af vandrerygsække, så sidder vores eksperter klar med hjælp. Vi vil elske at høre om din næste vandretur, og du skal være mere end velkommen til at ringe til os på tlf. 42 55 59 19 eller sende en mail med dine spørgsmål. Du kan også prøve at læse mere om eksperterne bag artiklen på vores om os side. Mange tak for at læse med og god tur!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *