10 tips til alle backpackere baseret på rejser i mere end 40 lande

Vi deler gerne ud af alt hvad vi har lært både inden og efter vores rejser, men det vigtigste råd vi kan give dig – hvor kliché det end er – er at have det sjovt og huske at leve i nuet! Som regel kommer man langt med at være åbensindet, smile og bruge sin sunde fornuft. Her er vores 10 tips til alle backpackere baseret på vores egne erfaringer fra rejser til mere end 40 lande, som du kan bruge under rejsen.

1) Fleksibilitet giver rejseglæde

Når man rejser som backpacker, vil der være bumps og uforudsete hændelser undervejs. Det er en speciel, men også meget fri rejseform. Et af vores første tips til alle backpackere, at du skal være fleksibel. Det vil sige fleksibel i både dit mindset, i din planlægning og under selve turen.

At flexe et par dage imellem flyafgange kan spare dig 500-2000 kroner per flyvning. Hvis du skal til en ny by, kan det være en fordel at booke den første nat eller to på et forud valgt hostel/hotel – men vær fleksibel og udnyt muligheden for bagefter at kunne gå rundt og tjekke de andre muligheder ud – det kan være dit drømme hostel er lige rundt om hjørnet, og så vil du ikke have låst dig fast 7 nætter på et hostel, der er booket hjemmefra.

At være åbensindet og fleksibel øger virkelig din rejseglæde! Det vil blive lidt ubehageligt til tider at rejse, men bare husk – du er ude at backpacke! Dine venner er misundelige!

2) Hostels og hoteller

I forlængelse af første tip, kan man med fordel undgå at booke alle sine overnatninger i forvejen. Nogle gange forelsker man sig i et sted og bruger 3x så lang tid der end planlagt. Andre gange finder du måske det helt perfekte hostel gennem nogle nye rejsekammerater. Book en eller to nætter inden du ankommer til din destination. Derefter kan du gå lidt rundt og se hvordan området er. Måske du endda møder nye rejsekammerater og vil bo samme sted som dem?

Gode sites at finde overnatninger på er agoda.com, hostelworld.com, hostels.com, hotels.com, booking.com og listen kunne fortsætte uendeligt! Du kan finde dine overnatninger på disse sider, og med fordel gå hen til selve hotellet og spørge om de kan matche prisen eller ej. Så støtter du også direkte værterne med flere penge, end en del af din betaling går til udbudssiderne.

Er det helt specielle omstændigheder som fx karneval i Rio de Janiero, så vil det selvfølgelig kræve at man booker fuldt ud i den periode inden afrejse.

3) Transport indenfor landets grænser

Der er mange måder at komme frem på når man backpacker. Longtail-boats, Tuk-Tuks, overnight-busser, chicken-vans (slå det op!) og meget mere. Transport kan mildest talt være forvirrende.

De lokale rejsebureauer vil gerne hjælpe dig. Benyt dig af deres råd – tit vil de kunne spare dig for meget besvær. Husk, at et rejsebureau i fx Sydøstasien ikke behøver være andet end en stol og en sød ældre asiatisk dame. Specielt på busstationer plejer et smil at gå langt ift. at få de bedste råd, ruter og rettidig information. Ikke alle lande har en fuldt opdateret Rejseplanen app! At få styr på transporten er et af vores tips til alle backpackere.

I udlandet skal man vænne sig til hektiske veje, hvor trafikken er noget mere intens end herhjemme – så det skal man være opmærksom på. Men at rejse ”overland” (dvs. ikke kun via flyvning) er en fantastiske måde at se dele af landet mellem ens destinationer. Interrail er i Europa en meget populær rejseform og en backpacking rejse der vinder mere og mere ind.

Tog på Sri Lanka. Du oplever mere med den lokale transport. Tips til alle backpackere
Tog på Sri Lanka

4) Anskaf dig en backpack

Ja! Når du skal ud og backpacke – så skal man selvfølgelig have en backpack / vandrerygsæk. Det at have en kuffert eller trolley er ikke ideelt, når man rejser som backpacker. Der er jord, mudder, regn og mange små busser, Tuk-Tuk’s osv., der gør, at en kuffert ganske enkelt er upraktisk.

Når du har en backpack kan du fordele rygsækkens vægt til dine hofter, så det bliver mere komfortabelt at gå rundt med. Og fik vi nævnt det gør det 100x lettere at rejse let da en kuffert typisk vejer mere end en rygsæk?

Er du i tvivl om hvordan man vælger den rigtige backpack? Vi har lavet en guide til selv samme formål, find den her.

Hurtigtørrende microfiber håndklæde 160x80cm fra Treklife
Treklife
Hurtigtørrende microfiber håndklæde – 160×80 cm – Treklife
99 kr
  • Praktisk, kompakt og hurtigtørrende håndklæde
  • Antibakterielt, ultra absorberende og blød
  • Vægt blot 279 gram
  • Nedpakkede dimensioner: 20 x 15 x 2,5 cm
  • Udpakkede dimensioner: 160 x 80 cm
  • Materiale: 15% polyamid og 85% polyester
  • Inkl. kompressions lynlås pose m. bærehank
Alutæppe - Overlevelsestæppe
Treklife
Alutæppe – Overlevelsestæppe
25 kr
  • Alutæppe til nødsituationer
  • Termisk: Reflekterer op til 90% af din kropsvarme
  • Vandtæt og vindtæt
  • Ultra kompakt design
  • Udpakkede dimensioner: 130 x 210 cm
  • Vægt: 48 gram
NB: Max 20 stk per kunde
-57% Nødradio - Håndsving - Solceller - Powerbank
Aquipe
Nødradio – FM/AM – Håndsving – Solcelle – 2000 mAh powerbank
Original price was: 299 kr.Current price is: 129 kr.
  • Nødradio AM/FM
  • LED lommelygte
  • Solpanel på toppen
  • Håndsvingsdynamo
  • 2000 mAh indbygget batteri (40-50 timers sol, 2,5 timers start eller 4-5 timer via USB-opladning til fuld opladning)
  • USB-A udgang til opladning af smartphone
  • USB-C til opladning af nødradio
  • Radio virker i 12-15 timer på fuld opladning, lommelygte 10-12 timer
OBS: Du kan købe en samlet nødpakke til 699 kr her.
Hurtigtørrende microfiber håndklæde 120x60cm fra Treklife
Treklife
Hurtigtørrende microfiber håndklæde – 120×60 cm – Treklife
79 kr
  • Praktisk, kompakt og hurtigtørrende håndklæde
  • Antibakterielt, ultra absorberende og blød
  • Vægt blot 169 gram
  • Nedpakkede dimensioner: 20 x 13 x 2 cm
  • Udpakkede dimensioner: 120 x 60 cm
  • Materiale: 15% polyamid og 85% polyester
  • Inkl. kompressions lynlås pose m. bærehank
Vandresokker - Merino uld - 78%
Treklife
Vandresokker – Merino uld – 78%
129 kr
  • Uldsok til helårsbrug
  • Højt merino uld indhold på 78%
  • Til vandring, outdoor, rejse og hverdag
  • Høj uldblanding sikrer isolering og komfort
  • Temperaturregulerende
  • God beskyttelse til dine fødder i al terræn
  • Materiale: 78% merinould, 20% nylon, 2% elastan
  • Farve: Grå

5) Day-trips og Free Walking Tours

Du vil med sikkerhed høre mange erfarne backpackere ”hate” på day-trips. Du vil få fortalt, at de er turistfælder, crowded og spild af penge. Selvom de to første statements er sande nok – så er day-trips der også af en grund. Typisk får man set de mest populære seværdigheder destinationen, øen eller byen har at byde på. Så selvom det er turistet og crowdet – så er det tit værd at bruge en halv til hel dag på!

Derefter kan du så gå ”off-the-beaten-track” og tage på eventyr. Vi kombinerer det ofte med Free Walking Tours i storbyerne, da de er drevet af lokale og kun er baseret på drikkepenge. Man giver så at sige hvad man kan – prøv det!

Sørg for at anskaffe dig en god rygsæk. Tips til alle backpackere

Dagstur til San Fransisco, USA

6) Penge, valuta og emergency cash

Et godt råd til en ny backpack-rejsende er at få styr på dine rejse-valuta. Danmark er en meget kontantløs økonomi – det er mange lande i udlandet ikke. Myanmar fik landets første hæveautomat i 2012!

Derfor er et godt råd at veksle en smule valuta, når du er i lufthavnen. Lad være med at hæve for meget, for valutakurserne i lufthavnen er som regel meget høje.

En smule vil give dig nok til taxaturen, et hurtigt måltid eller lignende. Når du så er kommet frem til din destination, så kan du lede efter andre steder at veksle din valuta.
Et andet godt tip er altid at have 50-100 USD et sted i din rygsæk. USD er kendte valuta over hele verden og er gode i tilfælde af, at du mister din pung eller dit kort bliver spærret (rejs derfor altid med to kort!). Men rejser du med to kort, så gem dem på forskellige steder så du ikke mister begge på en gang!

Læs også vores artikel om sikkerhed under rejsen her.

7) Rejseforsikringer

Kommer du til skade, er det sidste du har lyst til at spekulere over, er om den brækkede arm koster 100.000 kr. eller 150.000 kr. i USA. Vidste du for eksempel at komme i et trykkammer pga. dykkersyge på Bali koster 70.000 kr.? Et af vores tips til alle backpackere er derfor: anskaf dig en god rejseforsikring, hvis nu uheldet skulle ramme dig. Det er så ærgerligt at tage afsted uden, for hvis du kommer til skade kan den skade koste flere måneders løn.

Tag en snak med dit forsikringsselskab, og forhør dig om de kan lave et godt tilbud til dig.

Moralen er – har du ikke råd til rejseforsikringer, har du ikke råd til at rejse!

Husk din rejseforsikring når du rejser! Tips til alle backpackere
Moralen er – har du ikke råd til rejseforsikringer, har du ikke råd til at rejse!

8) Vaccinationer

Det er nævnt før, men det er vigtigt. Mange backpackere siger, at de rejser uden og har aldrig haft problemer – og det er også tilfældet for nogle. Men at få de rigtige vaccinationer sparer dig for potentielle hospitalsbesøg, diarre og alle mulige andre dårligdomme. Men skal vi være helt ærlige – så er en Bangkok-mave næsten en garanti hvis det er først gang du er i Asien.

Benyt dette link til at få et overblik over hvilke vaccinationer du måske skal bruge der hvor du skal hen. Deciderede vaccinationscentre såsom Danske Lægers Vaccinationsservice (sikkerrejse.dk) er ofte billigere end din egen læge. Og husk at du nogle gange behøver samme vaccination flere gange, med ugers mellemrum, så undersøg dit behov for vacciner tidligt i processen.

9) Lær gloser på lokalsproget og lær kulturen at kende

At kunne gloser på det lokale sprog vil hjælpe dig med at møde lokalbefolkningen. I eksempelvis Thailand giver det er et meget bedre førstehåndsindtryk hvis du kan sige ”sah wah dee khrap!” hvilket betyder ”Hej!” på thai. Lær gloserne ordentligt – ”khrap” bruges til sidst i sætningen hvis du er mand, hvorimod ”khaa” til sidst, vil betyde at du er en kvinde! Få gloser på hvert lokalt sprog gør en enorm forskel i den respekt du viser. Hvis du skriver et par gloser ned og øver dem i flyet, går der ikke lang tid før de sidder på rygraden.

Derudover: Vær en ansvarlig backpacker og sæt dig ind i kulturen. Kultur betyder alt i mange lande, og har ofte dybere rødder end herhjemme. Fx kan man få flere års fængsel i Thailand for at male et overskæg på et kongeligt portræt, i Indien er intimsfæren (hvor tæt man står ved hinanden) meget anderledes end hjemme (i fx togene), i mange asiatiske templer skal man som kvinde være dækket til som tegn på respekt og i Japan slubrer man maden i sig som et tegn på tilfredshed. Eksemplerne er mange – konsekvenserne ved ignorance ligeså diverse.

Snak med de lokale - det er bedre end at holde dig til rejseguiderne på de små detaljer. Tips til alle backpackere

10) Skær ned på antallet af lande du rejser til

Når man planlægger sin første backpacking rejse, vil man oftest gerne det hele på én gang. Vores erfaringer er, at det er bedre at se få lande ordentligt, end at man “farer” rundt i verden. Det er så at sige kvalitet fremfor kvantitet.

Mange vil gerne pakke fx Thailand, Laos, Cambodia, Vietnam, Australien, New Zealand og USA ind i samme 3 måneders tur. Det er udmattende at rejse så meget i fly – for ikke at sige rigtig dyrt!

Spar derfor penge og tid og få set dine valgte rejsedestinationer ordentligt fremfor at planlægge for mange lande på én tur. Ingen siger, at du ikke må tage afsted igen!

Manger du rejseinspiration? Så læs vores rejseguides her

3.7/5 - (6 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *