Foråret nærmer sig, og vi kan igen rykke ud i det gode vejr. At lave mad over bål er en hyggelig og populær aktivitet for både børn og voksne. Mulighederne for madlavning over åben ild er nærmest uendelige, og kun fantasien sætter grænser. Vi har samlet nogle lette og smagfulde opskrifter så du kan komme i gang med at lave mad over bål.
5 lette og lækre retter
Der findes alverdens madretter, du kan tilberede over bål. Vi har samlet 5 nemme retter, som du kan lave over bål, uanset om du er nybegynder eller har prøvet at lave mad i naturen før.
Gryderet (Chili Con Carne)
En gryderet er er en super nem ret og lige til at gå til, og du kan eventuelt bruge dine rester fra køleskabet. En klassisk gryderet som de fleste kan lide, er f.eks. chili con carne. Retten kan nemt laves vegetarisk ved at udskifte kødet med forskellige slags bønner eller linser. Servér retten med ris, nachos eller fladbrød.
Ingredienser: (4 personer)
- 1 tsk spidskommen
- 0,5 tsk chiliflager (eller en smule frisk chili)
- 1 tsk kanel
- olie
- 2 fed hvidløg
- 2 løg
- 1 dåse hakkede tomater
- 400 g hakket oksekød
- 2 dåser kidneybønner (drænede og skyllede)
- 40 g mørk chokolade
- salt og peber
Fremgangsmåde:
- Hak løg, hvidløg og evt. andre ønskede grøntsager
- Hæld olie på panden og sauter krydderierne
- Tilføj hvidløg, løg og de ønskede grøntsager
- Brun kødet og tilsæt hakkede tomater og oksebouillon
- Lad retten simre i ca. 30 min
- Tilsæt bønnerne og chokoladen
- Smag retten til. Mangler den mere chili, salt eller peber?
Madpandekager
Ønsker du lækre, sprøde pandekager, så bør du lave pandekager over bål. Lav sunde og lækre madpandekager, der især egner sig godt til frokost og aften. Medbring blot dit ønskede fyld og tilføj det til din pandekage.
Er du mere til søde pandekager, kan dette også sagtens laves. Brug i stedet kun hvedemel, og tilføj en smule sukker til dejen. Medbring eventuelt marmelade og sukker til din dessertpandekage.
Ingredienser: (ca. 10 stk.)
- 4 dl mælk
- 4 æg
- 125 g hvedemel
- 50 g grahamsmel
- 1 knivspids salt
- smør til stegning
Fremgangsmåde:
- Pisk mælk og æg sammen
- Tilsæt salt, grahamsmel og hvedemel
- Smelt smør på panden og steg pandekagerne en ad gangen
Tip: Vend pandekagen når du kan se en gylden/lysebrun farve rundt i kanten.
Grøntsagssuppe
Hak dine yndlings grøntsager og kog dem op til en smagfuld suppe. Hvis du ikke ønsker at begive dig ud i en hjemmelavet suppe, kan du selvfølgelig også bare købe en færdiglavet suppe og tilføje suppehorn, grøntsager osv. – nemmere bliver det vist ikke.
Tip: Sørg for at røre i suppen regelmæssigt, for at undgå at spise brændt suppe.
Ingredienser (4 personer):
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 2 løg
- 25 g smør
- 1 liter grøntsagsbouillon
- 450-500 g blandede hakkede grøntsager (fx gulerød, løg, squash, selleri, æble)
- 1 ½ dl piskefløde
- salt og peber
Fremgangsmåde:
- Smelt smørret i en gryde
- Svits løg og hvidløg
- Tilsæt bouillon og grøntsager og kog suppen i middel varme i ca. 15 min.
- Mas/blend grøntsagerne og tilsæt fløden
- Smag suppen til
Grillspyd med grøntsager
Grillspyd er altid lækkert, og du kan selv bestemme hvilke grøntsager du vil bruge til retten. Lav en lækker marinade hjemmefra, så det er nemt og hurtigt at pensle dem, inden de skal over bålet. Husk at vende spyddene så alle sider bliver stegt. Vi anbefaler at bruge mangochutney til din ret, da det giver retten et sødt pift.
Ingredienser (ca. 10 spyd):
- 500 g kylling eller oksekød skåret i store tern
- 1 squash
- 2 rødløg
- 1 peberfrugt
Fremgangsmåde:
- Skær grøntsagerne ud i passende stykker
- Placer skiftevis kød og grøntsager på spyddet
- Smør de færdige spyd med en valgfri marinade (fx BBQ, sød chilisovs osv)
Snacks
Ønsker du en let snack, som ikke kræver den helt store forberedelse, kan du f.eks. lave popcorn, snobrød, grillede majskolber eller riste lækre skumfiduser over bål.
Velbekomme!
3 råd til mad over bål
At lave et bål i naturen kræver omhyggelighed og respekt for miljøet. Vi giver dig 3 gode råd til din madlavning over bål.
1. Meal-prep
Sørg for at forberede og tilberede din mad inden du tager hjemmefra. Hak f.eks. grøntsager og skær kødet ud inden. På denne måde er du velforberedt, hvilket vil spare dig en masse tid og besvær. Når du meal-prepper kan du fokusere på bålet og nyde omgivelserne.
2. Brug det rigtige udstyr
Det kræver ikke det helt store at lave mad over bål. Grundlæggende skal du bruge en solid gryde eller pande der kan tåle den høje varme som f.eks. støbejern. Optændingsmaterialer og knive er også en god idé at have med, når man skal lave mad over bål.
3. Husk affaldet
Når du er færdig med at lave mad over bål, er det vigtigt at du rydder op efter dig selv og tager alt affald med, når du forlader pladsen. Så er pladsen klar til de næste der vil bruge bålpladsen, og så tager naturen naturligvis heller ikke skade.
Ofte stillede spørgsmål om mad over bål
Brug hårde træsorter såsom bøg, eg, ask og birk når du skal lave mad over bål. Disse træsorter giver nemlig gode glæder til din madlavning. Blødt træ som løvtræ og nåletræ egner sig ikke til at lave mad over bål.
Brug ikke almindelige gryder eller pander til madlavning over bål. Brug støbejernsgryder- eller pander til direkte kontakt med bålet, da de kan tåle den høje varme. Med et bålstativ kan du bruge gryder og pander af aluminium.
Brug hårde træsorter såsom bøg, eg og ask for at skabe stabile glæder til din mad over bål.
Skriv et svar