Backpacking: Alt du behøver at vide om backpacking (2024 guide)

Er du nysgerrig på hvad backpacking er for en rejseform? Hos Team Backpackerlife har vi sammenlagt backpacket i over 40 lande. Vi har derfor samlet alle de vigtigste og grundlæggende informationer i denne artikel. Vi håber på du bliver klogere på backpacking – og måske får lyst til at tage ud i verden på denne frie og fede rejsemåde.

backpacking
På en backpacking rejse bliver din rygsæk dit hjem. Det er derfor vigtigt at vælge en rygsæk som både er praktisk og komfortabel.

Hvad er backpacking?

Backpacking har udviklet sig meget gennem årene. Og der er mange meninger om hvad rejseformen er for en størrelse. Her hos team Backpackerlife er vi enige om, at backpacking for os er en fri rejseform, hvor den rejsende har sin oppakning i en rygsæk på ryggen. Derfor kan en backpacking rejse være mange ting, og du kan gøre din tur til helt din egen.

Vi mener dog, at der er tre særlige kendetegn for en backpacking rejse: 1) længerevarende rejse, 2) flere internationale stops og 3) på budget. Disse tre ting udgør tilsammen en backpacking rejse. Som du kan fornemme er en backpacking rejse, altså en meget fri rejseform. Vi synes, at dette er en fed ting, da alle derfor har muligheden for at gøre rejsen til deres egen.

Her i teamet har vi sammenlagt backpacket i over 40 lande. Vi føler os derfor meget sikre i at guide dig inden du tager på din første – eller femte – backpacking rejse. Vi har på egen krop prøvet alverdens udfordringer og oplevelser. Og er altid i gang med at drømme os afsted på den næste rejse til et nyt og spændende sted. Du kan finde en lang række rejseguides og pakkelister på vores blog.

Rygsække til backpacking

En rejse med rygsæk

Dét vigtigste kendetegn er rygsækken, som jo også lægger navn til rejseformen. På en backpacking rejse bliver din rygsæk dit hjem i alt fra et par uger til et par år. Det er derfor vigtigt at vælge en solid og praktisk, men også fed og flot rygsæk, der kan følge dig rundt i verden. Din rygsæk ender med at være et af dine største materielle minder fra dine rejser og den vil derfor få stor sentimental værdi for dig.

Hvorfor rejse med rygsæk?

Rygsækken giver dig fleksibilitet og plads til spontanitet, hvilket også er noget af grundfilosofien i backpacking. Du kan komme langt og til afsides steder, når du har hele din oppakning på ryggen. Du skal derfor ikke skal bekymre dig om du nu har styr på kuffert og taske. Den store rygsæk er et kendetegn for backpacking, og du kan derfor også hurtigt kende andre ligesindede ude i verden. Det er altid fedt at møde andre backpackers på vejen, da I kan give hinanden gode tips og tricks om den næste rejsedestination.

Hvilken rygsæk skal du vælge?

Du kan vælge mellem mange forskellige rygsække, men vi vil anbefale dig at vælge en rygsæk med et litermål på 30 til 70 liter. De mindre rygsække på 30 – 45 liter kan du faktisk bruge som håndbagage og derfor spare penge på flybilletter. De har dog plads til mindre oppakning og du skal derfor være en smule rutineret kun at pakke det mest nødvendige. De større rygsække på 45 – 70 liter skal tjekkes ind som normal bagage. Disse giver dig muligheden for at have en større oppakning med, hvilket er smart hvis du skal have ekstra udstyr med såsom våddragt og snorkel.

backpacking
Du kan tage på backpacking rejse med en eller flere venner, men har du modet kan du også sagtens tage afsted alene.

En rejse med nysgerrighed

Det er vigtigt at tage på backpacking med den rette indstilling. Du er nemlig på vej ud i verden og ud i andre kulturer, og det er derfor en god idé at sætte sig ind i de lande du vil besøge. Er der nogle religiøse omstændigheder, der gør at du skal tænke over dit tøjvalg? Hvordan siger man hej og tak på thai? Er det i orden at prutte om prisen på taxi og andre services? Er byen sikker at være ude i alene om natten? Hvis du mangler svar på lignende spørgsmål kan vi anbefale dig at spørge medlemmerne på Danmarks største backpacker-forum.

De lokale

Som backpacker er det vigtigt, at du møder både de lokale med nysgerrighed, åbenhed, respekt og lysten til at prøve noget nyt. Det kan være godt at huske på, at du er på besøg i andre lande – og derfor skal opføre dig som en god gæst. Du kan få mange fede og anderledes oplevelser, hvis du er åben overfor lokalbefolkningen. Det er trods alt dem, der kender deres land bedst – og de er derfor også de ultimative rejseguides. Du vil ofte opleve en stor gæstfrihed, hvis du selv er imødekommende. Hos Team Backpackerlife har vi blandt andet oplevet at blive inviteret hjem på blæksprutte i Thailand og kaffe i Brasilien.

Andre backpackers

Det er ligeledes vigtigt at opføre sig ordenligt overfor andre backpackers. Du vil som backpacker møde mange andre rejsende i transport, på hostels og i byer rundt omkring i verden. Særligt på sovesale, hvor I lever mange mennesker sammen på meget lidt plads er det vigtigt at være overbærende og positiv. Det er ikke uvant, at du undervejs i din rejse finder nogle nye rejsekammerater. Det kan være I tager på pubcrawl i Sydney, men det kan også være I ender med at køre hele Australiens østkyst sammen i en campervan. Vær åben og du vil få nye bekendtskaber fra hele verden.

Udstyr til backpacking

Sådan kommer du i gang med backpacking

Hvis du har fået lysten til at prøve en backpacking rejse kommer her tre gode spørgsmål du kan stille dig selv for at komme i gang med planlægningen. Hvis du mangler mere inspiration eller praktisk information kan du læse flere artikler på vores blog. Her finder du blandt andet en pakkeliste til backpacking, en guide til planlægning af backpacking rejsen og 10 gode tips til backpackers.

Hvor vil du gerne hen?

Du skal for det første overveje, hvor i verden du gerne vil backpacke henne. Mulighederne er uendelige og det kan derfor være svært at lave drømme om til virkelighed. Du kan helt lavpraktisk starte med at kigge på et verdenskort og lave en liste over de lande du drømmer om at besøge. Dette kunne være de klassiske backpacking destinationer såsom Vietnam, New Zealand eller Columbia. Men det kunne også sagtens være Albanien, Botswana eller Alaska. Det er helt op til dig, hvor din backpacking rejse skal gå hen.

Hvor mange penge har du?

Når du har skrevet dine drømme destinationer ned er vores næste råd at overveje dit budget for rejsen. Dette er selvfølgelig den kedelige og praktiske del af backpacking, men uden penge kan man desværre ikke komme særlig langt. Du kan starte med at vurdere hvor meget du kan spare op og hvilke af dine drømme denne sum penge rækker til. Du skal huske at tænke flybilletter, vacciner og udstyr ind i dit budget. Det er vigtigt at være realistisk omkring sit budget. Det er surt at skulle sige farvel til fede oplevelser ude i verden fordi du ikke har ekstra luft i økonomien.

Hvor meget skal rejsen planlægges?

Når du har fået dine rejsedrømme til at gå op med økonomien, skal du overveje om din rejse skal være struktureret hjemmefra eller om du vil tage ud i verden uden de store planer. Hvis du er mest til den første løsning kan du kigge på højskoler i udlandet, grupperejser eller en fastlagt rejse fra et rejsebureau. Hvis du er mere til den anden løsning kan du selv begynde at kigge efter flybilletter, overnatninger til de første par nætter og måske skrive nogle seværdigheder og oplevelser ned du ved du ikke vil gå glip af når du er afsted. Uanset hvilken rejseform du vælger skal du herefter huske at tjekke op på de praktiske ting såsom visum, vaccinationer, køb af rygsæk – og selvfølgelig begynde at glæde sig til rejsen 🙂

Du kan få mange nye bekendtskaber ude i verden og det er nemt at finde nogen at rejse med i en periode.

Backpacking på budget

Mad fra et gadekøkken i Sydamerika – et hurtigt og billigt måltid for en backpacker

En budget backpacker er en der ofte rejser på stramt budget. Ofte vælges destinationer og rejseaktiviteter ud fra prisen. Her er oftest hverken budgetteret med hotelophold eller restaurantbesøg, men derimod billige hostels og gadekøkkener. Denne type af rejsende har blandt andet stor lyst til at få kendskab til den lokale kultur, og prøve hvor og hvad de lokale spiser. I udlandet er det meget normalt at spise mad fra de tætstående gadekøkkener, og næsten altid vil maden også være billigere end hvis du havde købt det fra en “almindelig” restaurant. I næsten hver by rundt omkring i verden findes der gadekøkkener, og i nogle tilfælde endda et street food marked – vi kan kun anbefale at du prøver at smage de lokale retter!

Specielt i Asien er det let at finde utroligt billig overnatning på hostels. Indimellem kan det være en fordel at læse anmeldelser eller besøge hostellet inden du booker. Ofte vil en budget backpacker være villig til at gå på kompromis med hygiejnen for en billige overnatning. Disse personer er også forberedte på mindre hygiejniske hostels og har derfor ofte en lagenpose eller et anti bed-bug lagen med hjemmefra, så de kan sove uden at skulle bekymre sig om smådyr om natten.

Ofte stillede spørgsmål om backpacking

Hvad er backpacking?

Backpacking for os er en fri rejseform, hvor den rejsende har sin oppakning i en rygsæk på ryggen.

Hvor kan man backpacke?

Man kan backpacke i hele verden – det er faktisk kun fantasien (og økonomien), der sætter rammerne.

Hvilken rygsæk skal jeg bruge til backpacking?

Til backpacking skal du bruge en rygsæk med et litermål på 30 til 70 liter, der sætter godt på ryggen, og som du synes er fed.

5/5 - (7 votes)

2 kommentarer

 1. Mathias Simonsen

  Hej,
  Jeg skal på backpackerrejse fra juni, men de artikler om El Nino skræmmer lidt.

  Kan det hurtigt blive en ulidelig rejse? Skal man overveje at skubbe sin rejse til de kølige måneder?

  • Lars Kjær

   Hej Mathias

   Tak for din besked. Det er ikke nødvendigvis nødvendigt – men det kommer an på hvor du skal rejse hen, hvor der er nogle områder der er hårdere ramt end andre. Hvor skal du rejse hen og hvilke datoer? 🙂

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *