Da vi selv skulle planlægge vores første backpacking rejse virkede det som en uoverskuelig og svær opgave. For hvor starter man med sin planlægning? Hvilke informationer kan man stole på – og hvor kan man rejse hen? Det kan virke uoverkommeligt, specielt med så store mængder af forskellig information på nettet, i diverse guidebøger og fra bekendte der har været på backpacking rejser selv.
Derfor vil vi med denne planlægningsartikel give vores bud på, hvorledes man kan overskueliggøre planlægningen af sin backpacking rejse. De følgende afsnit er hvordan vi selv planlægger vores rejser – om det er en kort eller flere måneders lang backpackingrejse.
Benyt et rejsebureau eller rejs selv?
Planlæg selv eller med rejsebureau?
Det første spørgsmål du skal stille dig selv er hvorvidt du skal benytte et rejsebureau eller planlægge rejsen selv. Uanset om du behøver et rejsebureau som STA, Kilroy, AdventureDK eller om du alternativt vil rejse på egen hånd afhænger det af hvor meget du selv vil planlægge og hvor stort et sikkerhedsnet du vil have. Der er en højere grad af sikkerhed ved at benytte et af de store rejsebureauer. Rejsebureauerne har rejseeksperter siddende, som kan hjælpe og guide dig, hvis noget skulle gå galt med en af dine bookinger.
Er formålet med rejsen at backpacke med en masse andre i en gruppe – dvs. en grupperejse – vil du med fordel kunne bruge et rejsebureau der specialiserer sig i det. Et eksempel ville være Adventure DK eller STA Travel.
En ulempe ved at benytte et rejsebureau er lavere fleksibilitet, da alt er booket i forvejen, samt en ofte betydelig merpris på den totale pris for rejsen. Der er en grund til backpacking rejsebureauerne tjener mange millioner i overskud hvert år.
Hvad du vil vælger kommer helt an på dig. Man skal ikke være bange for at bruge bureauerne, men vær’ klar over, at der typisk vil være en merpris, når man sidder med rejsekonsulenterne og planlægger sin rejse.
Find rejseinspiration
Undersøg hvor du gerne vil hen i verden og hvad der trækker i dig i forhold til oplevelser. Hvad vil du virkelig gerne opleve? Hvad synes du er fedt? For nogen er det noget specifikt – andre vil bare gerne af sted og komme væk. Men I sidste ende er det jo destinationen i sig selv det handler om. Vil du roadtrippe i USA og prøve at spille casino i Las Vegas? Vil du dykke med hammerhajer i Costa Rica eller Ecuador eller er drømmen at tage til Full Moon Party i Thailand? Mulighederne er mange, og sjældent kan man nå det hele.
Helt konkret, så lav en prioriteret liste du skriver ned på papir eller computer og skab dig et overblik over hvilke destinationer, der absolut SKAL besøges og hvilke, der blot kunne være fede at besøge hvis muligt. Derudover er det et godt tip af finde nogle venner eller bekendte, der før har backpacket, og få tappet noget af deres erfaring. Røverhistorier fra varme himmelstrøg og en kold øl er altid en god kombination!
Du finder også god rejseinspiration på disse sider:
- backpackerlife.dk/blog
- webackpack.dk
- lonelyplanet.com/backpacking
- nomadicmatt.com
- backpackerplanet.dk
- Rejsebøger (vores favoritter er Lonely Planet on a Shoestring og Rough Guides)
Læg et realistisk budget
Så er det tilbage til virkeligheden efter at have drømt dig væk til en masse fede rejsedestinationer, nu skal du kigge på dine rammer for rejsen. Hvor lang tid vil du gerne være væk? Hvor mange penge har du? Dette kan selvfølgelig ændre sig, men vil påvirke din rejse i høj grad.
Husk, at man sagtens kan arbejde undervejs, eksempelvis på hostels som bartender eller receptionist. En misforståelse mange ny-rejsende gør sig er, at man tror det at lave frivilligt arbejde vil gøre turen billigere. Medmindre du finder frivilligt arbejde gennem Helpx eller Workaway (ofte længere perioder) koster det tusindvis af kroner at lave frivilligt arbejde på eksempelvis dyrereservater og vil i 9 ud af 10 gange tilfælde være dyrere end ”bare at backpacke.”
Dagligt budget
Hvad er så et realistisk dagligt budget? Typisk bruger man ca. 450 kr. om dagen i USA, men blot 150 kr. om dagen i nogle sydøstasiatiske lande. Det kommer derfor helt an på, hvilke lande du låser dig fast på. Du skal fx spørge dig selv om det er Chile vs. Bolivia, Balkan-området vs. Schweiz, Singapore vs. Malaysia osv. Alle destinationer varierer i pris – og man finder ofte den gyldne middelvej i en blanding af røv-dyre destinationer kombineret med vanvittigt billige destinationer. På den måde kan man prøve at udligne det lidt alt efter hvilke destinationer man drømmer om.
Følgende tabel vil give dig en indikation af et dagsbudget eksklusivt omkostninger til fly, rejsegear, forsikringer og større aktiviteter såsom dykning. Dvs. mad, drikkelse, lidt øl, overnatning og normale aktiviteter.
Listen dækker 11 landeeksempler og viser et skøn over et dagligt budget i de pågældende lande. Listet efter det dyreste til det billigste land.
Som man kan se i overstående tabel, kan man rejse i fem gange så lang tid i Indien som i Australien for sine penge. Begge steder er fantastiske lande at rejse i og giver forskellige oplevelser – men også på to vidt forskellige budgetter.
To huskeregler + 1
Helt overordnet set er der to huskeregler man skal have i baghovedet, når man planlægger sin backpacking rejse:
- Ikke alting går som man regner med under selve rejsen – men det er ofte til det bedre!
- Lad vær’ med at overplanlægge din rejse – det er spild af tid (se punkt 1)
Husk derfor; det er fedt at planlægge sin tur og forventningens glæde er en stor del af eventyret. Men fordi man ofte som backpacker lever ”i nuet”, skal man passe på med minutiøst at planlægge alle aspekter af ens rejse.
Sidste og vigtigste huskeregel er dog at du skal huske at have det sjovt og huske at leve i nuet!
Skriv et svar