Vandreudstyr – Guide til køb af vandreudstyr

posted in: Praktisk, Tips, Udstyr | 0

Vandring er mere populært end nogensinde før – og en god vandretur påkræver ofte det rigtige vandreudstyr. Med den seneste tids udvikling med coronavirus i Danmark er det forventeligt, at endnu flere vil tage på vandreture, teltture og generelt på outdoor ferier i Danmark og måske i de nordiske lande omkring os. Specielt i Danmark findes der mange fantastiske gå- og vandreture, eksempelvis kan du i vores artikel her læse om de syv mest populære vandreruter i Danmark eller Naturstyrelsens oversigt over vandreruter her.

I denne artikel går vi igennem nogle af de overvejelser man bør have når man vælger vandreudstyr, hvis du er på vej til at købe nyt vandringsudstyr. Disse overvejelser er nærmest universelle, og gælder således både om man er førstegangskøber eller man er en garvet vandre.

Folk på vej på vandring

Vandring er mere populært end nogensinde før og en god vandretur kræver det rigtige vandreudstyr.

Vandrerygsæk

De to ting man bør have først for øje når man vælger vandreudstyr, er ens vandrerygsæk og vandrestøvler. Når du vælger din vandrerygsæk er den altoverskyggende vigtigste ting, at vandrerygsækken skal vægtdistribuerer din vægt fra din ryg og skulder ned til dine ben. Dine ben vil altid være stærkere end din ryg. Derudover skal du overveje hvor teknisk din rygsæk skal være, dvs. hvor mange egenskaber, stropper og påspændingsmuligheder vandrerygsækken skal have. Herefter bør du naturligvis overveje designet af rygsækken, da din rygsæk skal være en vandremakker mange år frem. Og slutteligt skal du tage dit budget med ind i betragtningen.

Fire gode bud på vandrerygsække:

Vandrerygsæk til vandretur

Discovery rygsækken fra skotske Highlander viser, at en god vandrerygsæk ikke behøver koste kassen.

Vandrestøvler til turen

Lige meget hvilken type af tur du skal på, så er vandrestøvler en af de vigtigste remedier at have med. Et par gode vandrestøvler kan således være sin vægt værd i guld og det er en del af dit vandreudstyr du skal have på plads på længere treks. Det at have dårlig sko på under vandringen kan føre til vabler og endda til skader hvis du skal gå på ujævnt terræn. Vi anbefaler dig derfor at du overvejer følgende:

 • Terrænnet du skal gå i
 • Klimaet du skal gå i
 • Længden af dine ture
 • Vægten på din vandrestøvle
 • Pris

Terrænnet har naturligvis meget at sige ift. hvilken type af vandrestøvle du skal benytte dig af. Går du på mere etablerede vandreruter, som caminoen (læs mere om caminoen her), kan du nøjes med mindre end hvis du går off-road terræn. Går du på etablerede ruter kan du med fordel vælge en lidt lettere støvle, som eksempelvis en Trespass Finley low-cut til mænd eller en Trespass Mitzi low-cut til kvinder. Disse vandrestøvler fylder også mindre i din rygsæk under backpacking rejser.

Skal du gå i meget ujævnt terræn kan du med fordel vælge en vandrestøvle med “høj kant”. Dette kunne eksempelvis være en Trespass Finley til mænd eller en Trespass Mitzi til kvinder. Disse typer af vandrestøvler med et “højt cut” er gode hvis du går med megen oppakning i din rygsæk og går på udfordrende eller ujævnt terræn.

Derudover bør du også tage vandrestøvlens vægt med ind i dine overvejelser. Hvis du skal gå meget lange vandreture, eller du er ude efter det mest letvægtige setup, så bør du overveje at finde en letvægtsstøvle. Her kan eksempelvis en high-cut DLX vandrestøvle være et godt bud.

Derudover spiller klimaet også en rolle i dit valg af vandrestøvler. Hvis du går vandreture i varme klimaer, så skal du i højere grad tænke på at have et par åndbare støvler. Skal du gå i vandreture i eksempelvis Danmark kan du forberede dig på regnskyl hvis det er i foråret eller efteråret. Vælg derfor en vandrestøvle der er vandafvisende.

Vandrestøvler

Vandrestøvlen er blandt de vigtigste ting på din vandretur. DLX er en letvægtsstøvle og et meget populært valg.

Vandretelt

Skal du sove i naturen har du brug for et telt. Telte kan være meget forskellige, men grundlæggende skal du have følgende ting for øje ved dit valg af vandretelt:

 • Vægten på dit telt. Jo lettere teltet er jo mindre slidstærkt er det ofte også.
 • Holdbarhed og materialevalg.
 • Ventilation. Et telt med en god ventilation sikre dig en bedre nattesøvn.
 • Rummelighed. Hvor mange skal sove i teltet?
 • Prisen

Det mest normale i Danmark er at købe et 2 lags telt. Et 2 lags telt er et telt med to lag, dvs. to “vægge”. Det ene lag er et ydre lag som sikre vandbeskyttelsen, og det inderste lag er inderteltet, som ofte også består som et myggenet. Se vores udvalg af telte til vandring her.

Der findes værre måder at vågne på end til en dag med vandring og natur.

Sovepose til vandring

Skal du overnatte i naturen behøver du en sovepose. Soveposen er derfor en essentiel del af dit vandreudstyr. Når du vælger soveposen bør du bl.a. overveje:

 • Type af sovepose
 • Vægt
 • Pakkevolumen
 • Temperaturangivelse
 • Pris

Soveposer er som udgangspunkt unisex. Der er derfor ikke grund til at vælge en hunkøn eller hankøns sovepose som “type” af sovepose. Dog anbefaler vi at man i sin overvejelse af typen af sovepose, tager ens tur i betragtning. Bliver der koldt? Er det en sommeraften? Dette har betydning for den temperatur, også kaldet komforttemperatur, som du skal vælge sovepose ud fra. Dette kaldes også sæsoner, hvor 1 sæson er en sommer sovepose, og en 4 sæsons sovepose er en vinter sovepose. Du kan læse mere om komforttemperatur m.m. i vores artikel om soveposer her.

Derudover så skal du overveje vægten af din sovepose samt pakkevolumen. Pakkevolumen referrer til pakkestørrelsen, og da næsten alle soveposer kommer med kompressionspose, vil det betyde at du kan pakke din sovepose sammen så den fylder mindst muligt.

Sovepose til vandretur

Serenity 350 fra Highlander er en teknisk 4 sæsons sovepose velegnet til kolde klimaer.

Letvægtssovepose til vandretur

Highlanders Trekker 150 sovepose er en god mellemvej mellem performance og vægt. Soveposen varmer dig ned til 10*.

Vandrestave

Om man har brug for en vandrestav er forskelligt fra person til person, men det er for mange en fast del af deres vandreudstyr. For nogle kan det hjælpe meget med stabiliseringen på ujævnt terræn, eller hvis man har tidligere skader.

Når du vælger din vandrestav er det vigtigt den er justerbar, er lavet i et hårdført materiale samt at den er letvægtig.

Vandrestave til vandretur

Engelske Yellowstone har lavet et par justerbare vandrestave i deres Peak model til kun 199,-. Se dem her.

Kogegrej i naturen

Skal du på vandretur og vil gerne lave mad ude i naturen er der flere muligheder. Den mest populære mulighed er svenske Trangia og deres stormkøkkener. Svenske Trangia er for mange synonymet med outdoor og backpacking. Se vores udvalg af Trangia sæt her.

Derudover findes der også kompakte brændere, de såkaldte flash komfurer. En flash brænder en quick brænder, hvilket betyder den kan varme vand op til suppe, gryderet eller bare varm te utrolig hurtigt.

Fastboil 2 - 1.1. liter

Fastboil 2 fra skotske Highlander er en quick brænder, som lynhurtigt kan lave mad eller varme drikke på turen.

Gode råd til din første vandretur

Vi forventer som nævnt i introen, at der i sommeren 2020 vil komme endnu flere vandrer til i Danmark og Norden. Er det en af dine første vandreture, så start ud med at hvor længe du gerne vil være afsted. Ofte er en endagstur nok for førstegangs vandrende.

Når du planlægger din første vandretur så tag dit nuværende fitnessniveau med i overvejelserne. Specielt første gang du vandre skal du lave en ærlig overvejelse om din nuværende form, så du ikke planlægger en for lang og udmattende rute – og dermed ikke nyder turen og udsigten.

Husk klimaet når du rejser. Tjek vejrudsigten. Er vejret koldt så juster med korrekt påklædning. Eksempelvis er det en god ide at have regntøj med for en sikkerhedsskyld – hvor sammenfoldeligt regntøj altid er godt at have med i tasken. Derudover så anbefaler vi at du bruger en pakkeliste, så du sikre du har det hele med. Se vores bud på en adventure pakkeliste her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *