20 gode råd til en sikker rejse i 2024

At rejse rundt i verden er fantastisk og fyldt med gode oplevelser næsten hele tiden. Dog kan man risikere at komme ud for uheldige og ubehagelige situationer. Med den rette eftertænksomhed og forberedelse kan man undgå langt de fleste ting, som man kan komme ud for på turen. Vi har samlet nogle anbefalinger ud fra generelle rejsetips, men også ud fra egne oplevelser på rejser. Her giver vi dig 20 tips til en mere sikker rejse.

Sikker rejse
Husk hjelmen og kør ekstra sikkert, når du er på roadtrip på f.eks. scooter.

1. Kør ekstra sikkert på scooterturen!

For det første skal du aldrig sætte dig på et køretøj hvis du har indtaget alkohol, uanset hvor i verden du befinder dig. Vi anbefaler også at man aldrig kører efter mørkets frembrud.

For det andet så hav altid hjelm på, når du sætter dig på et køretøj, og giv dig god tid til at blive fortrolig med køretøjet. I udlandet er trafikken og vejene markant anderledes end hjemme i Danmark, og derfor kan man let komme galt afsted.

Der er desværre så mange backpackere, der kommer galt afsted på scooterturen, at der f.eks. på den thailandske ø Koh Phangan findes begrebet “Koh Phangan tatovering” – som er en betegnelsen for en seriøs hudafskrabning, som mange får, fordi de undervurderer vejene og kører galt. Undgå det værst tænkelige scenarie ved at bruge hjelm samt kør ekstra sikkert.

Hermed beskytter du dig selv og de minder du er ved at begive dig ud i. Vi har selv prøvet at køre rundt på rejser, og uanset hvor god man er til at køre, vil man altid være i farezonen for at være udsat for ulykker.

2. Brug ikke dine baglommer

Dette er nok det ældste og mest kendte tip for at undgå tyveri på rejsen. Hvis dine værdigenstande er i baglommen, er de ekstra udsatte og nemme for tyve at stjæle. De fleste af gangene vil man slet ikke bemærke at lommetyve løber afsted med dine sager. Brug derfor som minimum dine frontlommer, da disse er langt mindre udsatte da du har mere overblik foran dig. Du kan også overveje at benytte et pengebælte for ekstra sikkerhed.

3. Kend dine egne begræsninger

Når man rejser, er man ofte social med andre mennesker. Her er det vigtigt, at du kender dine egne begrænsninger, så du ikke siger ja til ting du ikke er tryg ved. Husk, at din egen sikkerhed er vigtigst under turen.

4. Invester i en god backpack

Din rygsæk bliver dit hjem under rejsen. Invester derfor i en backpack der kan holde til rejsen, og husk på at skræmmer på tasken også kan være gode minder du kan tænke tilbage på når du kommer hjem. Din backpack bærer rundt på alle dine personlige ting i løbet af turen og skal kunne beskytte dette.

Kig derfor efter en rygsæk med gode stropper, slidstærkt materiale og gode opbevaringsmuligheder. Herved vil du få en rygsæk som kan holde til mange minder og være dit andet hjem under turen.

Rygsæk
Din rygsæk er din tro følgelsvend under rejsen

5. Gem dine penge

Hvis kriminaliteten er høj i landet du skal til, er et godt råd at gemme dine penge godt væk. Dette kan være i specielle til syede lommer i dine bukser, tasker, jakker osv. Der er mange kreative måder at gemme sine penge på, hvor tyvene umiddelbart ikke vil kigge.

De fleste problemer du møder under rejsen vil omhandle penge. Din sikkerhed under rejsen omhandler oftest penge. Lad derfor være med at gå rundt med penge som kan ses, og sørg for at din pung er gemt godt væk.  

6. Vær opmærksom på fremmede som følger dig eller er for venlige

Dette er ikke en opfordring til at blive paranoid og føle dig forfulgt alle steder. Dog kan der være fremmede som er oversøde overfor dig, og dette kan være et tegn på at de vil snyde dig på den ene eller anden måde.

Du skal naturligvis også være venlig overfor fremmede, men hav gerne i baghovedet at du kan risikere at blive snydt. Specielt hvis du har drukket eller har dyrebare ting på dig.

7. Hav lås på dine ting

Som backpacker bor du ofte på hostels og andre former for overnatning sammen med andre mennesker. Selvom man ikke tror det er nødvendigt at have lås på sine ting på værelset, er det nogle gange tilfældet. Vi har selv prøvet at miste mindre værdifulde genstande samt tøj, når man har været på farten, smider tasken på sengen og videre i byen.  

8. Kør ikke selv i hektisk trafik

I nogle lande er det at begive sig ud i trafikken meget hektisk og med livet som indsats nogle gange. Overvej derfor om det er nødvendigt absolut at leje en bil til at køre selv. Det er ukendt terræn og i nogle lande er trafikregler ikke eksisterende. Tænk derfor over om i hellere skal tage offentlig transport eller lignende når i skal rejse rundt.

Trafik på rejse
Nogle steder i verden er trafikken meget hektisk og farlig

9. Slip ikke dine ting af syne

De fleste får stjålet deres tasker når de er på vej videre på rejsen, og lige sætter rygsækken i et øjeblik uden at holde øje med den. Dette kan være under et bord, i bussen mens du sover eller blot i et øjebliks uopmærksomhed i trafikken.

Et godt tip er derfor altid at spænde rygsækken fast til et eller andet, hvis du sætter den et sted og den derfor ikke er på din krop.

10. Vær opmærksom på kønsforskelle i landet

Selvom det heldigvis ikke er et problem herhjemme, er der desværre stadig forskel på hvordan køn behandles nogle steder i verden. De fleste steder hvor der er kønsforskelle bliver kvinder behandlet anderledes end mænd, på godt og ondt og af forskellige årsager. Afhængigt af hvor du befinder dig og hvordan det kvindelige køn behandles der, kan der opstå problemer i mindre eller højere grad.

Som kvindelig rejsende i langt størstedelen af Europa, vil man ikke opleve problemer, men dette kan ske hvis man rejser til f.eks. nogle steder i Mellemøsten eller Afrika. Her kan der opleves kønsforskelle på godt og ondt, hvorfor man bør tjekke op på dette inden afrejse og være opmærksom så man undgår potentielt farlige situationer.

Det skal selvfølgelig siges at der ikke er nogen grund til at aflyse eller frygte sin rejse som kvinde, da mange kvinder også har gode oplevelser selvom de rejser alene og oplever kønsforskelle.

11. Køb et førstehjælpssæt

Når du befinder dig i bjergene eller andre afsides lokationer på din rejse, kan der være langt til nærmeste hospital. Her vil det være en god idé at være udstyret med et førstehjælpssæt hvis uheldet skulle være ude. Dette kan være alt fra mindre skræmmer til en brækket arm som skal pakkes ind. Normalt vil du forhåbentligt ikke få brug for den, men det giver en vis tryghed at sikre sig sit eget førstehjælpssæt. I nogle tilfælde vil forholdene på sygehusene eller hospitalet være ringe, og derfor kan dit førstehjælpssæt også være til gavn for den læge eller sygeplejerske som skal behandle dig.

12. Brug kun pengeautomater i etablerede filialer og banker

Du kender sikkert situationen. Du står i en stresset situation og skal hurtigt bruge penge, da du ser en halvgammel hæveautomat på et gadehjørne. Du tænker at der sikkert ikke kan ske noget ved det og hæver et par hundrede kroner. I nogle tilfælde kan disse hæveautomater være programmeret af kriminelle til at stjæle dine oplysninger, og derefter lave transaktioner på dit kort.

I andre tilfælde kan der være skumle typer omkring hæveautomater som ikke er placeret i nærheden af kameraer, og du vil derfor være ekstra udsat for tyveri hvis du bruger disse hæveautomater. Brug derfor altid kun pengeautomater som er placeret ved autoriserede filialer og banker.

Pengeautomat
Brug kun hæveautomater i autoriserede filialer og banker

13. Del din lokation

Som backpacker bevæger man sig tit ud i lokationer som ligger øde og langt væk fra befolkede områder. Man tænker måske ikke over at man kan komme ud for en ulykke på turen, og derfor glemmer man at fortælle nogle hvor man skal hen. Hvis uheldet er ude, vil det altid være en tryghed hvis nogle ved hvor du skulle hen, hvis du ikke kommer tilbage på det forventede tidspunkt – også selvom det er dine bekendte derhjemme i Danmark.

Dette tip kan i yderste tilfælde være med til at redde dit liv. Mange apps er i dag udstyret med sporingsmuligheder, hvilket gør det nemt automatisk at dele sin lokation med andre. På den måde kan du dele din lokation hele tiden, så du ikke glemmer det.

14. Vær 100% sikker på at vandet er rent eller brug et vandfilter

At drikke vand fra tvivlsomme kilder, kan i yderste tilfælde være livstruende. At drikke vand som du ikke er sikker på er rent, kan have bivirkninger som kan være voldsomme og langvarige.

Derfor anbefales det altid at have et vandfilter med sig, hvis man er rejsende i lande hvor man ved at standarden for drikkevandet ikke er i top. Dermed kan du altid have en vandflaske på dig, og rense vandet nærmest uagtet hvilken kilde det kommer fra.

15. Vær sammen med andre i risikable situationer

At være sammen med andre på turen kan generelt redde dig fra mange farlige eller uheldige situationer. Er du en del af en større flok vil man være mindre udsat for overfaldsmænd og tyve, samt vilde/ farlige dyr i naturen.

Mange rejser alene hvilket også er fedt, men skal du på en større bjergbestigning eller vandretur kan det være klog at være i følgeskab med andre, hvis der sker noget eller opstår farlige situationer.

16. Fest på en sikker måde

En del af det at rejse er også engang imellem at feste og slå sig løs. Det kan være fristende at lade sig rive for meget med når de kolde øl er enormt billige mange steder i verden. Før du ser dig om er du godt beruset og festen kører derudaf. Husk dog at kend din grænse, og lad aldrig din drink ude af syne i baren. Hermed undgår du at nogle ondsindede personer smider stoffer i din drink, som kan have store konsekvenser. Drik dig heller ikke så fuld at du ikke kan finde sikkert hjem, eller sørg i det mindste for at være i følgeskab med dine venner.

Fest og rejse
Festerne på rejsen kan være rigtig sjove, men pas på dig selv

17. Vis ikke dyre smykker i offentligheden

Selvom det herhjemme er en del af sit daglige look at have ur, halskæde og andre smykker på sig, er det mange steder en invitation til tyve. Selvfølgelig kan man gå rundt med smykker på, men man bliver mere bemærket af skumle personer.

Hold derfor dine smykker, kameraer og telefon skjult hvis du ikke har brug for det. En god huskeregel er, at hvis de lokale ikke går rundt og viser smykker og dyrebare ting frem som man ville herhjemme, skal du heller ikke som udgangspunkt.

18. Fremstå selvsikker uden at være overmodig

Noget af det bedste du kan gøre for den egen sikkerhed er at fremstå selvsikker og se ud til at du ved hvad du laver. Dette kan få dig til at fremstå mere autoritær og mere skræmmende overfor tyve eller andre kriminelle. Dette er specielt vigtigt hvis du rejser på egen hånd.

Dog skal du ikke virke overmodig og som om du ejer stedet, da dette kan være provokerende overfor de lokale. Selvtillid er ikke alt, det er også en afvejning af at være på vagt og klog.  

19. Kend det lokale alarmnummer

I nødsituationer har du ikke tid til at researche efter landets alarmnummer. Det skal sidde som en refleks, ligesom 112 herhjemme i DK. Lær derfor din rejsedestinations alarmnummer i hovedet, og prøv eventuelt at ringe til det når du ankommer for at teste om det virker.

20. Hav en god rejseforsikring

At have en god rejseforsikring kan være guld værd hvis uheldet er ude, og det kan slet ikke siges nok gange hvor vigtigt det er – selvom pengene er træls at skulle af med i starten. Vi har selv prøvet at få brug for rejseforsikringen i større eller mindre grad, og af den grund er vi ikke blevet totalt ruineret af lægeregninger osv. når vi har været ude at rejse. Derfor kan dette sidste tip også siges at være det vigtigste tip overhovedet i denne guide – rejs aldrig uden en god rejseforsikring.

Vi håber at ovenstående guide har kunnet give inspiration, og bruger du bare nogle af disse tips på din rejse er du allerede godt på vej til din næste uforglemmelige rejse med gode minder og oplevelser. Har du nogle spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte os på Tlf: 42 55 59 19 eller på kontakt@backpackerlife.dk  – vi vil med glæde dele ud af vores erfaringer og hjælpe dig godt afsted på din næste oplevelse.

Ofte stillede spørgsmål om en sikker rejse

Er det sikker at gå rundt med kontanter?

Det er sikkert at gå rundt med kontanter, så længe man ikke går rundt og viser dem. Gem dem derfor af vejen og skjul dem eventuelt i inderlommer eller lignende.

Er det sikkert at have smykker på sig?

Du kan godt have smykker på, men tænk over hvilket miljø du er i. Læg eventuelt mærke til om lokalbefolkningen går med smykker og værdigenstande.

Skal jeg have en rejseforsikring?

En rejseforsikring kan være din vigtigste investering under rejsen. Hvis noget går galt og du ikke har en rejseforsikring kan det blive meget dyrt at få hjælp.

4.3/5 - (19 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *