Før du tager afsted med en kniv i tasken eller lommen på din tur, er det vigtigt at kende til knivloven. Knivloven blev opdateret i 2016, og man må nu som udgangspunkt ikke bære kniv offentlig steder, som eksempelvis er uddannelsessteder, ungdomsklubber, fritidsordninger og lignende.
Du må dog gerne bære kniv, hvis den skal bruges til et anerkendelsesværdigt formål. Et anerkendelsesværdigt formål kan være som led i erhvervsudøvelse, eller til brug ved sportsudøvelse, jagt, outdoor, lystfiskeri eller lignende.
Når en kniv benyttes til et anerkendelsesværdigt formål, er det vigtigt at være opmærksom når kniven transportens til og fra den pågældende aktivitet. Du må selvfølgelig gerne tage kniven med frem og tilbage fra aktiviteten, men der opfordres til at undgå ophold og ærinder på vejen. Hvis der gøres ophold på vejen, må du ikke have kniven på dig – Lad det blive i køretøjet, så mindsker du chancen for at overtræde loven, og dette er også sund fornuft.
En kniv må gerne transporteres i et offentligt rum, fx bus eller tog. Her krav om at opbevare kniven forsvarligt, og kniven må under ingen omstændighed efterlades uden opsyn.
Hvor lang må en kniv være?
På en outdoor tur, kan det være fristende at tage en stor kniv med der kan bruges til at skære træ og større ting over med.. Men lad dig ikke friste af en for stor kniv. For til samtlige aktiviteter med et anerkendelsesværdigt formål, må knivens blad maksimalt måle 12 cm. En kniv på over 12 cm, kræver ofte en tilladelse og denne tilladelser afhænger af knivens udformning og karakteristika.
DOG: Der er ingen regler uden undtagelser, og knive samt dolke med en klinge på over 12 cm er undtaget overstående mål, hvis man har et såkaldt anerkendelsesværdigt formål. Det vil sige, at du som jæger godt må tage din jagtkniv med på tur, og du som vandre godt må tage din vandrekniv med på tur.
Hvis du er i tvivl om hvorvidt din kniv kræver en tilladelse, anbefaler vi at du rådføre dig hos dit lokale politi. Visse knive som ikke tjener et normalt anerkendelsesværdigt formål, kræver en blankvåbentilladelse. Hvis du gerne vil ansøge om at have et blankvåben kan dette gøres på Politiets hjemmeside på linket her.
Findes der en lovlig foldekniv?
En foldekniv er praktisk til mange formål, men hvordan er reglerne for foldeknive? I april 2016 blev der lavet ændringer i knivlovens bestemmelse om mindre foldeknive. Den nye ændring betyder, at foldeknive med en klinge på max 7 cm, der ikke kan fastslåes i udfoldet position, ikke må bæres på offentligt tilgængeligt steder. Det kræver derfor et anerkendelsesværdigt formål, at bære en foldekniv. Det betyder at du gerne må medbringe en foldekniv eller multitool, hvis du har et anerkendelsesværdigt formål.
Et godt eksempel på en lovlig foldekniv, er Merlin karbin kniven fra skotske Highlander, og er en lovlig foldekniv. Karabinkniven har et blad på 7 cm og kan foldes sammen og har en låsefunktion.
Må man tage en økse med på outdoor tur?
En outdoor tur kræver det rette udstyr og bushcraft, og en økse være nyttig udstyr til at hugge brænde. Hvis du skal have en økse med på outdoor tur, skal du være opmærksom på våbenloven. Det kræver ingen tilladelse hvis klingen er under 12 cm. For at medbringe en økse med en klinge der overskrider 12 cm, kan det være krav til tilladelser, hvorfor vi anbefaler, at man rådfører sig med sin lokale politistation, hvis man er i tvivl.
Hvis du har en våbentilladelse og vil medbringe en større økse, er det vigtigt at være opmærksom på, at økser kun må benyttes til det formål den fremstillet til – her gælder samme princip med anerkendelsesværdige formål.
Disse knive er ulovlige knive jf. knivloven
Ikke alle knive er lovlige, der findes en række knive der er ulovlige. Disse knive må man hverken erhverve sig, bære, besidde eller anvende. Det gælder både privat brugt eller brug offentlige steder.
- Skarpe eller spidse våben, hvis klingen overstiger 12 cm
- Knive med tværstillet greb beregnet til stød
- Springknive og springstiletter
- Faldkniv og faldstiletter
- Foldeknive med todelt skæfte, hvis klinge kan foldes ud ved brug af en hånd (butterflykniv)
- Knive, der er konstrueret til at hænge om hals eller skulder, og som fra denne placering kan trækkes ved brug af en hånd.
- Kastestjerne, kasteknive, kasteøkser og lignende
- Kårdestokke og andre blankvåben, der fremtræder som en anden genstand
Det er muligt at søge tilladelse til besiddelse af overstående knive, men det kræver et godt formål og en god forklaring på knivens brug førend at Politiet godkender brugen af disse knive til privatpersoner.
Hvad sker der ved overtrædelser af knivloven anno 2023?
Det er vigtigt at have styr på knivloven, når man bærer eller er i besidelse af en kniv. Det kan blive en dyr fornøjelse hvis loven overtrædes når du skal på outdoor tur, jagttur eller bare vil ud i skoven i fritiden. Ved overtrædelse af våbenloven skrives der som udgangspunkt bøder på 3000 kr. Ved gentagende lovovertrædelser og under skærpede omstændigheder, kan overtrædelser lede til fængselsstraf. Overtrædelse af knivloven gav eksempelvis sigtelse i 2020 i Vordingborg, samt fængselsstraf som det skete i 2017 i København.
Links til at læse mere om den danske knivlov
Husk altid at holde dig informere sig på opdateringer af knivloven, dette indlæg er vores tolkning af våbenloven. Vi opdatere vores blogindlæg løbende med ændringer i loven, men tager ikke ansvar for eventuelle fejl.
Husk altid selv at tjekke op på knivloven. Læs mere om knivloven på Retsinformation eller Justitsministeriet. Ønsker du mere information om våbenloven og våbentilladelse kan der læses mere på Politiets hjemmeside.
Hvis kniven skal bruges til et anerkendelsesværdigt formål, såsom sportsudøvelse, jagt, outdoor, lystfiskeri eller lignende – må du gerne bære kniv.
Som udgangspunkt må knivbladet højest være 12 cm for at overholde knivloven, dog er knive og dolke undtaget så længe man har et såkaldt anerkendelsesværdigt formål.
Der kræves tilladelse fra politiet ved at bære eller anvende foldeknive der kan betjenes med en hånd (butterfly-knive), springknive og springstiletter.
Ved overtrædelse af knivloven skrives der som udgangspunkt bøder på 3000 kr. Gentagende lovovertrædelser kan dog lede til fængselsstraf.
Mogens
Hej har lige læst jeres uddrag af knivloven – den nye SOG stout, har assisteret åbning med et kugleleje og den påstås at være lovlig i DK ??? jer er forvirret – er det ikke til forveksling en springkniv?
Lars Hansen
Hej Mogens
Tak for din besked. Vi har ikke SOG knive i vores sortiment i øjeblikket, så den specifikke kniv kan jeg ikke hjælpe med. Men generelt gælder der at der i april 2016 blev der lavet ændringer i knivlovens bestemmelse om mindre foldeknive. Den nye ændring betyder, at foldeknive med en klinge på max 7 cm, der ikke kan fastslåes i udfoldet position, ikke må bæres på offentligt tilgængeligt steder. Det kræver derfor et anerkendelsesværdigt formål, at bære en foldekniv. Det betyder at du gerne må medbringe en foldekniv eller multitool, hvis du har et anerkendelsesværdigt formål – men at du skal være opmærksom på længden af kniven.
Da vi desværre ikke forhandler SOG kan vi ikke være mere konkrete, men det kan være, at SOG kan være mere behjælpelige med et konkret svar på den specifikke kniv 🙂
Dbh
Lars, Backpackerlife
Storm
hvad er reglerne på en foldekniv der kan låses? det kunne jeg nemlig ikke læse
Lars Kjær
Hej Storm
Tak for din besked. Det man kalder enhåndsbetjente foldeknive er nu lovligt at bruge – så hvis foldekniven kan låses vil det som udgangspunkt være OK. Man opererer med princippet omkring anerkendelsesværdige formål, så fx hvis du har en springkniv er dette ikke lovligt, men har du en normal foldekniv under 12 cm i klingen, som kan låses – og du bruger den til outdoor/vandring – så er det et anerkendelsesværdigt formål, og den vil være OK.
Vi anbefaler dog altid at hvis man er i tvivl, at man forhøre sig ved politiet 😊
De bedste hilsner
Lars, Backpackerlife
Nikolas D
Jeg har en Amerikansk millitær kniv. Den er støre end 7 cm og det lovlige 12 cm for dolke, siden det er en Amerikansk KA-BAR fra militæret ville det så også blive set som noget der kan “skære hals” og et våben mere end en vandre kniv til skoven. I har nemlig en kniv ligesom min i et billede i artiklen men er ikke sikker. Jeg er i udelandet lige nu men er interesseret i at bringe kniven eller købe enu en kniv ligesom som jeg kan bruge i skoven som jeg gør nu.
Lars Kjær
Hej Nikolas
Tak for din besked. Det korte svar er, at man skal holde sig indenfor de 12 cm for at være helt sikker. MEN, der er kommet undtagelser til denne regel i det man kalder “et anerkendelsesværdigt formål”. Det vil sige, at hvis din kniv er specielt lavet til fx jagt, og er over 12 cm, så må du gerne tage den med på jagt. Men ikke til fx Spejderlejren.
Hvis du er usikker, så vil jeg altid anbefale dig at tage kontakt til politiet, da det kan kræve særlig tilladelse af bruge/opbevarer kniven.
Ift. hjemtagelsen af kniven så skal den naturligvis være indtjekket, men også her vil jeg anbefale dig at tage kontakt til alle de lufthavne, som du flyver fra, for at være sikker på kniven ikke bliver konfiskeret. Det vil sige flyver du fra Toronto til Billund, så vil jeg tage kontakt til begge disse lufthavne. Har du en mellemlanding, så også denne. Gerne på mail, så du har de respektive lufthavnes accept på skrift.
Jeg håber overstående er en hjælp. God weekend 😊
Dbh
Lars, Backpackerlife
Poul Kristensen
Hej
Må man sælge sine hjemmelavede knive på markeder unden særlig tilladelse
Jeg har blankvåbentilladelse
Lars Kjær
Hej Poul
Tak for din besked. I forhold til spørgsmålet om man må sælge hjemmelavede knive på markeder, så må jeg være helt ærlig – at det er jeg usikker på om man må. Jeg vil derfor anbefale dig, at du ringer 114 og spørger politiet for at være sikker 🙂
Dbh
Lars, Backpackerlife
Sol
Hej.
Er det lovligt at bestille køkkenknive hjem fra udlandet/USA?
Jeg har prøvet at søge mig frem, men kan ikke finde noget der siger at man må, og ikke må.
Hvis man kan, skal man så spørger om tilladelse inden køkkenknivende bestilles?
Lars Kjær
Hej Sol
Tak for din besked. På dine specifikke køkkenknive, så vil jeg anbefale dig at tage fat i din lokale politistation på linket her (https://politi.dk/politikredse), som vil kunne hjælpe dig 🙂
Dbh
Lars, Backpackerlife
Jens
Er det lovligt at bruge/medbringe en foldekniv, der er under 12 cm, som tømrer til tømrerarbejde?
Lars Kjær
Hej Jens
Tak for din besked. Du må som udgangspunkt godt bruge en kniv hvis det er indenfor det man kalder et anerkendelsesværdigt formål, så længe kniven er under 12 cm. Det er dog vigtigt at kniven ikke opfylder de karakteristika, som står i paragraf 2 i knivloven, som du kan se her: retsinformation . dk/eli/lta/2016/376 – så fx at det ikke er en springkniv 😊
Men som udgangspunkt jo, så burde du godt kunne bruge kniven 🙂 Er du i tvivl anbefaler vi altid at ringer 114 og forhøre dig hos din lokale politistation.
Dbh
Lars, Backpackerlife
Anders Kristensen
Jeg har fået oplyst at angående bl.a. fiskeknive med en bladlængde over de 13 cm gerne må bruges hvis jeg evt er fritidsfisker eller anden form for fiskeri _ oplysningen har jeg fået i en forretning med bl.a. knive og kikkerter
Lars Kjær
Hej Anders
Tak for din besked. Det er rigtigt, at der kan være undtagelser – vi skriver i artiklen, at “der er ingen regler uden undtagelser, og knive samt dolke med en klinge på over 12 cm er undtaget overstående mål, hvis man har et såkaldt anerkendelsesværdigt formål. Det vil sige, at du som jæger godt må tage din jagtkniv med på tur, og du som vandre godt må tage din vandrekniv med på tur.”
Så hvis du tager en 13 cm fiskekniv med på fisketur, så vil det være OK – men her er det vigtigt at holde det anerkendelsesværdige formål for øje 🙂
Dbh
Lars, Backpackerlife
Jonas
Må man godt besidde en kniv på eller under 7 cm der kan fastlåste uden et anerkendt værdigt firmål
Lars Kjær
Hej Jonas
Det er vigtigt at du bruger din kniv til et anerkendelsesværdigt formål, ellers kan du – efter vores overbevisning – komme i problemer. Derfor, hvis du vil være på den sikre side – så anbefaler vi, at du kun bruger fx en 7 cm kniv til outdoor brug, hvis det er der du primært bruger en kniv, til jagt eller lignende.
Hvis du vil være helt sikker så anbefaler jeg dig at ringe til din lokale politistation og spørge til råds i dit konkrete tilfælde.
Dbh
Lars, Backpackerlife