Prepping (2024): Guide til overlevelse hjemme og i naturen

Er prepping nyt for dig? Så læs vores guide til prepping her! 👇🏕

Hvorfor skal man preppe?

Forestil dig, at du bevæger dig ud på en flerdages vandretur eller overnatning i det fri, hvor du står på helt egne ben og er afhængig af dine egne færdigheder for at overleve – hvordan klarer du dig i naturen?

Et andet scenarie kunne være, hvis der sker en en katastrofe, hvor du bliver tvunget til at forholde dig til din egen (og din families) sikkerhed og overlevelse – hvordan sikrer du dig, at du har de basale ting på plads?

Alle disse begreber kendes under paraply-begrebet “prepping”, men prepping, eller basale overlevelsesfærdigheder har længe været helt elementære begreber i bushcraft og outdoor-miljøet, hvor man skal overleve i naturen på flere dage lange ture.

Preppings fornyede popularitet i 2024

I nyere tid har termer som “prepping”, “survivalist” og generel overlevelse, vundet frem i mediebilledet. Det skyldes bl.a. DR TV’s serier såsom “Når katastrofen rammer Danmark“, samt nylige meldinger fra den svenske regering om at alle husstande skal forberede sig på mulige nødsituationer kombineret med danskernes stigende søgning på søgetermer som “overlevelse” som skrevet i BT i januar 2024.

Vi har derfor skrevet denne artikel, hvor vi kommer ind på prepping generelt og gode overlevelsesråd, som kan hjælpe dig med både at være forberedt på dine outdoor- og vandreture – imens rådene også kan bruges i andre nødsituationer.

Skal du på vandretur eller overlevelsestur i det fri, bør du overveje at forberede dig ved hjælp af prepping metoden

Hvad er prepping anno 2024?

Prepping er engelsk og kommer af ordet “preparation” som betyder forberedelse. Prepping dækker over en livsstil og praksis, hvor man aktivt forbereder sig på at håndtere og overleve nødsituationer, kriser eller katastrofer. En nødsituation eller katastrofe kan være alt fra overnatning i naturen til ekstreme vejrforhold, strømafbrydelser, krig eller pandemier.

Efter pandemien, COVID-19, er prepping blevet et meget populært emne både indenfor og udenfor Danmarks grænser. Det ses især i USA, hvor prepping er en almindelig del af deres hverdag. Også i Sverige har prepping kulturen taget til.

Hvad er en prepper?

En prepper er en person der planlægger, udvikler færdigheder og samler ressourcer, så man er forberedt på nødsituationer, katastrofer osv. Man kan altså sige, at en prepper er et almindeligt menneske med en plan for fremtiden. Det er vigtigt at pointere at graden af prepping kan variere meget fra person til person. Det opleves at mange har fordomme om at alle preppere f.eks. forbereder sig på dommedag, har en bunker og lever alene. Mens nogle preppere har mere ekstreme tilgange, tager andre preppere bare enkelte råd til sig.

Oplagring af ekstra ressourcer såsom mad, vand, værktøj og andre fornødenheder er nyttigt for mange prepper

De vigtigste aktiviteter inden for prepping inkluderer:

  • Sikring af forsyninger
  • Overlevelsesfærdigheder
  • Selvforsyning
  • Fællesskab og netværk

Som prepper er det helt op til dig selv, hvordan og hvor meget du vælger at forberede dig. Nogle preppere forbereder sig på at overleve i 30 dage, 3 måneder, 1 år eller mere.

Sikring af forsyninger

Mange preppere sørger for at opbygge forsyninger af langtidsholdbart mad, vand, tøj, nødudstyr osv. for at kunne klare sig i en periode uden adgang til forventede og almindelige forsyninger. Du kan enten opbevare dine forsyninger i et depot, et kælderrum eller en rygsæk, som du nemt kan finde frem.

Overlevelsesfærdigheder

Læring af praktiske færdigheder kan for mange preppere være nødvendige færdigheder at mestre for at overleve i forskellige situationer. Skal du f.eks. lave mad i naturen, er det en god idé at du ved hvordan man tænder et bål. Det kan også være du har brug for at kende til forskellige jagt- og fiskemetoder.

At kunne lave et bål i naturen er for mange preppere en vigtig færdighed at kunne

Selvforsyning

En generel læring af færdigheder inden for mad er helt essentielt for at kunne klare sig hjemme og i naturen. Selvforsyning kan være dyrkning af egne fødevarer, opførelse af regnvandsopsamlingssystemer osv. er helt essentielt for at kunne klare sig hjemme eller i naturen. Med denne færdighed, kan du nemt leve off-grid.

Off-grid: er en metode der giver dig mulighed for at blive så selvforsynende som muligt.

Fællesskab og netværk

Det er også vigtigt at fokusere på at opbygge fællesskaber og netværk med andre preppere for at udveksle viden og ressourcer eller for at støtte hinanden i alle mulige situationer. Der findes eksempelvis mange grupper på diverse sociale medier, der deler ud af gode råd og tips til overlevelse og prepping.

Sådan kommer du i gang med prepping

Har du svært ved at starte din prepping rejse. Bare rolig – Vi hjælper dig på vej med en 7-trins-guide:

Trin 1: Fyld op med 2 ugers mad- og vandforsyning

Vi anbefaler, at du opbevarer 2 liter vand pr person pr. dag. Skal du gøre det nemt, kan du købe store liter vandflasker og opbevare dem. Du kan også vælge at genbruge plastikflasker såsom juiceflasker, sodavandsflasker osv, og opbevare drikkevand i disse.

Når det kommer til madforsyning, anbefaler vi, at du opbevarer langtidsholdbart mad eller frys madretter ned, så det er nemt og hurtigt at lave. Planlæg dine måltider for 2 uger og køb de nødvendige ingredienser.

Trin 2: Udvikl en nødplan

Som prepper er det vigtigt at være forberedt, og derfor anbefaler vi, at du har en nødplan klar, hvis der skulle ske en nødsituation. Med en nødplan får man en idé om de områder, du skal planlægge og hvordan du implementerer dem. Del gerne din nødplan med familie og venner.

Trin 3: Fyld op med grundlæggende sanitetsartikler

Vi husker alle da COVID-19 brød ud og folk begyndte at hamstre toiletpapir i supermarkederne. For at undgå at supermarkederne står tilbage med tomme hylder, anbefaler vi, at du fylder dine hylder op med sanitetsartikler efter eget behov. Det kan f.eks. være toiletpapir, hygiejneprodukter, tandpasta, sæbe, shampoo, håndsprit osv.

Trin 4: Førstehjælpssæt til nødsituationer

Der kan være mange grunde til at have et førstehjælpssæt klar. Vi anbefaler, at du finder en passende rygsæk, som du kan bruge til at pakke dit førstehjælpssæt i. Du skal bruge en til hvert medlem af din familie, og overvej hvert familiemedlems behov. Desuden anbefaler vi også, at du opbevarer førstehjælpssættene et sted der er let tilgængeligt, hvis du skal evakurer i en fart.

Trin 5: Byg en vandforsyning og øg din vandopbevaring

Når du har tiden og ressourcerne til det, anbefaler vi, at du bygger din egen vandforsyning, så du kan øge din vandopbevaring. Overvej også at købe et vandfilter til din vandbeholder. På den måde kan du hente vand fra eksterne kilder og få rent drikkevand derigennem.

Trin 6: Fyld et spisekammer op med langtidsholdbare madvarer

Ønsker du en større madforsyning der strækker sig over 2 uger, så anbefaler vi at du fylder et spisekammer op med langtidsholdbare madvarer på hylder, så det er nemt og overskueligt, at se hvad du har. Det kan f.eks. være langtidsholdbart mad fra ReadyWise, Adventure Food og/eller Trek’N Eat. Fyld dit spisekammer op med madvarer der rækker til 3 måneder eller mere – alt efter dit behov. Det er også en god idé at investere i foldbart spiseudstyr – det fylder mindre i hjemmet eller rygsækken.

OBS: Sørg for at dit opbevaringsrum er mørkt, tørt og køligt.

Trin 7: Madlavning ved strømafbrydelse

Hvis du oplever, at strømmen går i dit hjem og du ikke aner hvordan du skal tilberede den, så anbefaler vi, at du gør brug af alternative madlavningsmuligheder. I sådan et tilfælde vil et stormkøkken eller en brænder være en god løsning. Vi anbefaler dog, at du tager køkkenudstyret med udenfor når du skal tilberede din mad med det. Medring også gerne en form for lyskilde når du laver mad i mørket. Det kan f.eks. være en pandelampe, lanterne, lommelygte osv.

Pakkeliste til den nye prepper

Som prepper er det vigtigt at forberede sig og have de mest nødvendige forsyninger klar, hvis der skulle opstå en nødsituation. Her er de mest almindelige ting som en prepper har:

Prepping i Danmark

Mange tænker sikkert at prepping ikke er nødvendigt i et land som Danmark, men kigger vi blot på vores nabo i Sverige, så er prepping meget mere almindeligt der.

I de seneste par år har Danmark været ramt af pandemier, kraftige storme og andre kriser. Da landet i 2020 lukkede ned grundet pandemien, COVID-19, hamstrede hele Danmark toiletpapir, brød og dåsemad. For at komme dette i forkøbet, kan prepping i Danmark være gavnlig i mange situationer, uanset om du sidder fast på motorvejen, sidder derhjemme eller er på tur i det fri.

Danmark er inden for de seneste par år blevet ramt af flere ekstreme vejrforhold

I januar 2024 var flere bilister fanget på motorvejen grundet den kraftige snestorm, og de var derfor nødsaget til at overnatte i bilen. Her ville en sovepose f.eks. have gjort underværker i sådan en situation.

Ofte stillede spørgsmål om prepping

Hvad betyder prepping?

Prepping er engelsk og betyder “forberedelse”. Som prepper forbereder man sig på at overleve små eller store nødsituationer, kriser eller katastrofer.

Hvad skal man have som prepper?

Som prepper skal du have de mest nødvendige forsyninger såsom vand, frysetørret mad, en lommelygte, en sovepose, en nødradio, en powerbank, varmt tøj, et førstehjælpssæt, medicin osv.

Hvor mange preppere er der i Danmark?

I Danmark er prepping stadig forholdsvis nyt, og i 2024 er der over 13.000 medlemmer af Facebook gruppen ‘Preppers i DK’.

Hvordan overlever man i naturen?

Først og fremmest skal du forberede dig hjemmefra. Du skal også lave en nødplan (gerne med familie og venner), anskaffe vigtige forsyninger (langtidsholdbart mad og overlevelses udstyr).

4.5/5 - (23 votes)

2 kommentarer

  1. Jette Larsen

    Hvad gør man med alle de gemte forsyninger, når man bor i etage lejlighed. der har man jo oftest kun et kælderum?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *