Pakkeliste til shelterturen i 2024

Der findes masser af skønne shelters rundt omkring i landet. Nogle helt ned til vandet, så du kan falde i søvn til havets brusen, og nogle gemt i skovens små hyggelige dale og lunde. Men uanset hvilket shelter du skal til, så er det vigtigt at have udstyret i orden, for at få så komfortabel en tur som muligt.

Derfor får du her en omfattende liste til alt udstyr du skal have med, når du skal på sheltertur. Nogle punkter vil måske være unødvendige for netop din type af tur og dit erfaringsniveau. Husk, at du skal bære dit vandreudstyr, så der er ingen grund til at pakke noget, som er unødvendigt. Hav en god sheltertur! 

Bliv helt klar til din næste sheltertur i ind- og udland med vores shelter pakkeliste

Essentialt udstyr til sheltertur

Listen under rejseudstyr er alt det mest basale, som du har brug for på en sheltertur. 

Mad og drikke på shelterturen

Shelters er ofte placeret i skovområder, hvor der er langt til det nærmeste supermarked eller café. Derfor er det vigtigt at du har sørget for mad og drikke på forhånd. Ved nogle shelters er der en vandstation, og så kan du nøjes med en lille dunk, som du kan genopfylde. Andre gange vil du skulle planlægge din tur efter vandposteringer, som du kan se et overblik over på linket her. Hvis du ikke er sikker på at du kommer forbi en vandstation er det vigtigt, at du har rigeligt vand med. Tænk på, at kroppen skal hydreres godt, når du vandrer langt og længe.

Du kan komme vandproblematikken til livs på mange ruter ved at benytte dig af vandfiltreringssystemer, som eksempelvis Lifestraw’s GO 2 drikkesystem, du kan benytte dig af vandresningstabletter eller også kan du koge vandet.

Ud fra overstående anbefaler vi derfor at du medbringer følgende på din sheltertur:

Tøj til tur i shelter

Hvor meget og hvilket tøj du skal have med på sheltertur afhænger både af hvilken årstid du tager afsted på og hvor længe du er afsted. Nedenunder finder du et bud på, hvad du typisk har brug for på en sheltertur.

Husk at det handler om at have så lidt oppakning med, som muligt. Hvis du er afsted en weekend kan det være rart at have skiftetøj med. Hvis du kun er afsted en enkelt overnatning bør du have et base layer med til om natten, hvor der kan blive koldt. Skiftetøjet er dog måske et sted du kan spare plads og vægt. Men hold dig opdateret på vejrudsigten forinden du tager afsted. I tilfælde af at der bliver regnvejr og dit tøj bliver vådt kan det være rart med skiftetøj.

Toiletsager

  • Tandbørste
  • Tandpasta
  • Toiletpapir (hav altid nødpapir med i tasken)
  • Håndsprit (evt. med karabinhage)
  • Myggebalsam (DEET)
  • Solcreme

Outdoor essentials

Outdoor essentiels er de ting, som kan være rigtig gode at have med, når du er på outdoor tur, både ift. sikkerhed – men også for at få den mest vellykkede tur. Der er intet værre end at et regnskyl der ødelægger dit elektronik på turen, eller at man ikke kan lave et ordentligt bål når man er kommer frem. Men husk, der er klare retningslinjer for hvordan du laver bål på shelterturen. Tyveri af brænde er et reelt problem, som du kan læse her, og vi anbefaler at man agerer i naturen efter devisen “Leave no Trace“.

Derfor anbefaler vi, at du sætter dig godt ind i reglerne for afbrændning, fældning og det at sanke. Det er eksempelvis ikke lovligt at hugge brænde i nationalparker, og der er klare retningslinjer for skovhugst og det at sanke brænde i statsskove og private skove. At sanke brænde er betegnelsen for at samle træ, der ligger løst i skovbunden. Her vil du kunne købe sankekort eller ret til selvskovning på linket her, og læse om gældende retningslinjer for at sanke her.

Ved mange shelters kan du købe brænde, hvor der allerede er ophugget brænde i shelteret. Du kan se et ikke udtømmende kort over shelters med brænde Naturstyrelsens hjemmeside, som kan give en indikation af de mest populære shelters og det udstyr (såsom brænde, vandhane osv). Derudover kan du læse om hvordan du passer på ilden her, og se et aktuelt kort over brandfare i Danmark ved Beredskabsstyrelsen her.

Elektronik til shelterturen

Der er forskellige holdninger til, om elektronik høre til i naturen på en sheltertur. Alligevel er der noget elektronik, som kan gøre din tur mere bekvemmelig eller indkapsle dine fede outdoor minder.

  • Kamera / Go Pro
  • Powerbank inkl opladerkabel

De 5 vigtigste huskeregler til shelterturen

  1. Pak let! Husk på, at du skal løfte alt dit vandreudstyr og rejsegear. Hvis du planlægger at vandre langt eller længe med dit udstyr er det vigtigt, at du har pakket så let og komfortabelt, som muligt. Det gør din tur mere komfortabel og spare din energi – så du kan gå længere og opleve mere. 
  2. Gode vandrestøvler er essentielle, hvis du skal vandre langt og længe med tung bagage. Dine fødder vil takke dig for at vælge et par støvler der passer til dig. Du kan med fordel overveje vandrestøvler med høj kant, som giver ekstra støtte til dine ankler hvis du går i kuperet terræn.
  3. Pak dine ting i poser. Det skaber orden i din rygsæk, og det gør at du let kan finde det du skal bruge, når du er kommet frem og sandsynligvis er træt efter en hel dags vandring. Det er især rart i en mørk shelter, at have nedpakket sit gear i poser. Du kan også overveje vandtætte poser. Det danske vejr kan være omskifteligt, og det vil derfor passe på dine ejendele – især elektronikken.
  4. Pak dine tunge ejendele tæt til ryggen i din rygsæk. På den måde er det nemmest at transportere, da du ikke bliver “trukket bagover” eller “nedad” af tungt vandrestur. Tungt gear kan f.eks. være dit stormkøkken.
  5. Test og brug dit udstyr inden shelterturen. Brug dine vandrestøvler og rygsæk inden turen, så du ved at det er gået til og er behageligt. Du kan f.eks. gå en kort tur på et par kilometer med vandrestøvlerne og rygsækken på omkring dit hus eller lejlighed. Dette gør, at du undgår vabler. Er uheldet alligevel ude, så kan du købe Compeed plaster her.

Med overstående pakkelist er du klar til en god tur i shelter. Happy trails!

4.1/5 - (15 votes)

2 kommentarer

  1. Martin Grønbech

    Hej

    Kan i hjælpe mig med at finde en letvægts sovepose i ekstra bred?

    Mvh Martin

    • Lars Hansen

      Hej Martin

      Tak for din besked. Det kan du tro – vi har en hel del forskellige soveposer at vælge i mellem. Langt de fleste letvægtssoveposer er i et mummy-design, og vil derfor være designet med henblik på at være mere snæver i bunden af rygsækken ved fødderne for at spare plads og isolere godt – og derfor vil de fleste letvægtssoveposer ikke være ekstra brede i designet.

      Derfor, vil du have en letvægtssovepose som er til den bredere side, så kan du enten kigge mod en Nordisk Tension Comfort 300 i Large (https://backpackerlife.dk/produkt/dunsovepose-nordisk-tension-comfort-300-left-zip-large/#). Alternativt kan du også se mod en sovepose i rektangulært design, her kunne Nordisk Puk -2 være et bud – dog har denne en vægt på 1610 gram og vil for nogle ikke være at betragte som letvægtig (https://backpackerlife.dk/produkt/sovepose-nordisk-puk-2-blanket-roed-medium/).

      En anden faktor, som jeg ikke kan læse ud fra din besked er, hvad tid på året du vil bruge din sovepose. Der vil være en relativ stor forskel på soveposer der er til sommerbrug (1 sæson) og helårsbrug (4 sæson).

      Hvis du har yderligere spørgsmål til andre soveposer, så må du meget gerne hive fat i mig eller en i teamet på kontakt@backpackerlife.dk eller på tlf 42 55 59 19 (9-16 i hverdage).

      Dbh
      Lars, Backpackerlife

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *