Sheltertur i Danmark: Sådan sikrer du dig en god sheltertur (2024)

Shelterture er populært som aldrig før, og det er der en god grund til. En sheltertur er en oplevelse helt tæt på naturen, hvor du vågner op til fuglesang og med frisk luft i ansigtet. Shelterture er for alle, og kan være en skøn oplevelse for både børn og voksne. Her er ingen telefoner eller fjernsyn der distraherer og i naturen kan man have fuld fokus på hinanden, på oplevelser og på samtaler uden forstyrrelse. En sheltertur er derfor kvalitetstid og et godt afbræk fra en stressende hverdag, fyldt med aftaler og deadlines. 

At tage på sheltertur behøver ikke kræve meget udstyr eller erfaring. Her hos Backpackerlife har vi selv været afsted på utallige shelterture, og vi har her i denne guide samlet vores bedste tips og tricks, så du kan få den bedst mulige sheltertur. 

God tur!

Sheltertur i Danmark
En sheltertur er en oplevelse helt tæt på naturen, som kan deles med gode venner og familie.

Find det rette shelter

Før du drager afsted på sheltertur, skal du beslutte hvilket shelter du vil overnatte i. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at der er forskel på om shelteret skal bookes på forhånd. Nogle shelter skal bookes, mens andre shelters bookes efter først til-mølle princippet. Hvis det er din første sheltertur, anbefaler vi at du booker et shelter på forhånd. Så undgår du at komme til et shelter der er optaget. 

På Udinaturen.dk’s hjemmeside kan du se en oversigt over shelters, og booke lige præcis det shelter der passer til din tur. Udover Naturstyrelsens hjemmeside kan du også downloade Shelterapp’en og få en direkte oversigt over shelters på din tlf.

Tjek vejrudsigten på forhånd

Det danske vejr er meget omskifteligt, og kan hurtigt gå fra høj solskin til regnvejr. Det betyder også at du aldrig kan forudsige hvordan vejret bliver på din sheltertur. Derfor er det vigtigt at du altid tjekker vejrudsigten på forhånd, så du ikke bliver overrasket af regnen. Regn skal ikke nødvendigvis ødelægge din tur, det kræver blot lidt forberedelse. Her vil det være en god idé med foldbart regntøj

Vær også forberedt på hvis vejrudsigten viser solskin og høj varme. Det kræver en luftig påklædning, solcreme og rigeligt med væske.

Rigeligt med mad og drikke

Tag hellere for meget mad og drikke med på sheltertur, især hvis det er din første tur. Det er ikke sjovt at være sulten og tørstig, da det kan ødelægge hele turen. Hvis du ikke sover i shelter i forbindelse med en vandretur, skal du ikke bekymre dig så meget om vægten i din rygsæk. Det giver dig mulighed for at medbringe rigeligt mad og drikke. Skal du derimod sove i shelter i forbindelse med en vandretur, er det vigtigere at begrænse vægten i rygsækken.

Hvis maden skal være ekstra letvægtig, kan du medbringe frysetørret mad. Her kan du eksempelvis bruge Adventure food, der vejer urolig lidt i forhold til kalorieindhold. Det kan spare dig fra meget vægt i rygsækken, da det kun kræver kogende vand. Selvom mad er yderst vigtigt, behøver det ikke at veje for meget i rygsækken.

Sheltertur outdoor
Lav et måltid over bål på din sheltertur

Huskeliste til din sheltertur

Her er en oversigt over nogle af de vigtigste ting, du skal have med på din sheltertur:

Sådan får du succes med din første sheltertur

Det behøver ikke at være svært at tage på sheltertur, og der er bestemt ingen skam i at gøre det så nemt som muligt. Hvis det er din første sheltertur skal du ikke sætte ambitionerne for høj, det vigtigste er at det bliver en god oplevelse.

For at gøre shelterturen så nem som muligt, kan du lave mad hjemmefra eller smørre en madpakke. Det er ikke nødvendigt at lave en bål, hvis det ikke er noget du er tryg ved. Hvis du vil prøve kræfter med en bål, kan du købe tørt brænde i byggemarkederne, som er tæt på shelterpladsen. Der er ingen grund til at bære rundt på brænde under hele turen. Så skal du ikke bruge tid og kræfter på, at finde noget tørt brænde i skovbunden. Dog anbefaler vi, at man prøver at lave en bål, da det giver varme og får en helt ned i gear efter en lang dag med vandring.

Husk at en sheltertur skal være hygge og sjov, og den ikke behøver at være en overlevelsestur. Hav fokus på din familie og venner, og skab en god oplevelse samme. Når første sheltertur er en succes, får du måske blod på tanden til at tag en ny udfordring på næste tur.

Hold varmen i et shelter om vinteren

En sheltertur i vintermånederne kræver mere udstyr, end når det er varmere. Vi anbefaler ikke at din første sheltertur er i de kolde måneder, der vil du ofte være mere sikret succes ved at starte med en tur om foråret og sommeren. Hvis du har lidt erfaring med sheltertur, er du klar til en overnatning om vinteren. Shelters kan sagtens benyttes om vinteren, men det kræver grundig forberedelse og den rigtige påklædning får at have en god oplevelse.

Til at få varmen på shelterpladsen, er den er fordel at tænde et bål, som det er vigtigt at holde gang i. Bålet afgiver varme (specielt i shelter-hytter), og kan bruges til at tilberede et varmt måltid og koge vand. Et varmt måltid eller drikke giver varmen indefra. I kulden er det også altid vigtigt, at have fokus på at holde hænder og fødder varme – husk derfor varme handsker og sokker. Hvis du har tendens til at fryse hænder og fødder meget, kan du medbringe håndvarmere – samt et andet trick er at ligge din jakke ned til fødderne i soveposen når du skal sove, på den måde skaber du mere isolering ved fødderne.

Til natten er et isolerende liggeunderlag vigtigt, for ikke at mærke den kolde jord under dig. Her kan du eksempelvis bruge Klymit Insulated Static V, der er et liggeunderlag lavet specielt til vinterbrug. Yderligere er en varm sovepose er også afgørende for din nattesøvn. En sovepose holder på varmen, især hvis du vælger en sovepose der kan lukke til rundt om hovedet. Så er der ikke noget af kropsvarmen der slipper ud.

Tip! Husk altid et par varme sokker, det giver varme til hele kroppen om natten. Se vores udvalg her.

 

 

4.1/5 - (10 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *