Dark Sky Danmark: Her er det bedst at se stjerner (2024)

i: Tips | 0

Dark Sky Danmark: Elsker du at kigge op på en stjerneklar himmel, men er du i tvivl om hvor det bedste sted i Danmark er for at se stjerner? Vi har lavet denne guide til dig, hvor der er gode muligheder for at kigge op på en stjerneklar himmel, uden lysforurening fra byerne.

Dark Sky Danmark
En stjerneklar himmel er altid en smuk oplevelse, og der er også gode muligheder for at se stjerneskud.

En mørk stjerneklar himmel er virkelig en unik oplevelse, men man skal væk fra byerne og andet lysforurening, for at fornemme stjernehimlen i sin fulde pagt.

Hvad er Dark Sky?

Dark Sky er betydningen for et område med minimal lysforurening, hvor det er muligt at se stjernehimlen i sin fulde pagt. Her er det virkelig smukt at se klart og tydeligt på stjernerne. Der er få steder, hvor Dark Sky er områder beskyttet af lokal lysforurening, for at give det klareste udsyn til den smukke stjernehimmel.

Dark Sky er et internationalt samarbejde, som vil være med til at reducere lysforureningen i verden. Der findes over 130 Dark Sky parker og områder i verden. Her er det muligt at se den klare stjernehimmel uden nogen former for lysforurening.

Danmark er også en del af Dark Sky, hvor Møn og Nyord er en del af Dark Sky parkerne.

Hvor er det bedste sted at se Dark Sky i Danmark?

  1. Møn og Nyord: er en del af det internationale samarbejde med Dark Sky og er blevet udnævnt som en del af de bedste steder i verden, for at opleve den klare stjernehimmel uden lysforurening. Det er bedst at opleve Dark Sky fra marts til september, idet der i disse måneder er flest mørke timer. På Møn er der endda flere overnatningssteder, som har stjernehimlen, som sit primære fokus.
  2. Mandø: Området omkring Mandø ved vadehavet er et af de mørkeste steder i Danmark, og der er derfor virkelig gode muligheder for at opleve en smuk stjerneklar himmel. Danmark ønsker også at få Mandø på den internationale Dark Sky liste over de steder i verden med mindst lysforurening.
  3. Rømø: er en af de små øer i Danmark, hvor der er god mulighed for at opleve en klar stjernehimmel. Der bor ikke så mange mennesker på øen, og der er ikke som sådan nogle byer, og derfor er lysforureningen meget lav i dette område. Dette giver dig de ideelle muligheder for at opleve en klar og smuk stjernehimmel.
  4. Mols Bjerge National Park: er en nationalpark med store grønne områder, og derfor minimale mængder lysforurening. Dette giver dig derfor muligheden for at opleve den smukke nattehimmel, uanset om du tager på vandretur i området, eller blot ligger på græsset og kigger op på stjernehimlen.
  5. Skagen: er kendt for at have mange mørke områder, hvor der er god mulighed for at opleve den stjerneklare himmel på bedste vis. Du kan blandt andet besøge strandene, hvor der om aftenen/natten er gode muligheder for at se på stjerner uden store mængder lysforurening.

Hvorfor er Dark Sky unikt?

Stjernehimlen er et virkelig unikt og smukt syn, specielt hvis du oplever den klare stjernehimmel uden nogen former for lysforurening. Dark Sky er en organisation som udnævner de steder i verden med mindst lysforurening, og dermed bliver en del af de unikke placeringer. I Danmark er Møn og Nyord en del af den eksklusive liste.

Disse steder tiltrækker ofte mange turister og astronomi-interesserede mennesker, som ønsker at spejde over den smukke og klare stjernehimmel. Stjernehimlen har ikke altid blot været et flot syn, men det er derimod også brugt til at navigere til søs og på land, til tidsindstilling samt at udarbejde kalendere.

Hvis du overvejer at sove under åben himmel og opleve Dark Sky på den bedste måde, så husk at vi har alt det udstyr du skal bruge til turen.

Ofte stillede spørgsmål om Dark Sky Danmark i 2024

Er der en Dark Sky Park i Danmark?

Møn og Nyord er de eneste steder i Danmark, hvor du kan opleve ægte Dark Sky. Disse spots er udnævnt af organisationen Dark Sky, over de steder i verden med mindst lysforurening. Der er dog også mange andre smukke steder at opleve stjerner i Danmark, og dem kan du læse om i denne artikel.

Hvor er det godt at se stjerner? 

Der er mange steder i Danmark, hvor det er smukt at kigge på stjerner. Vi anbefaler dog du at kører væk fra byerne og ud på landet, hvor der knap er så meget lysforurening. På denne måde får du det klareste syn på den smukke stjernehimmel.

Skal jeg have en stjernekikkert for at se på stjerner?

Du behøver nødvendigvis ikke en stjernekikkert for at se stjerner, men det kan hjælpe på at se dem tydeligere. Dog vælger mange at ville opleve det med det blotte øje, da det giver den mest unikke og realistiske oplevelse.

4/5 - (11 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *