Nationalpark Vadehavet (2024): Guide til fede aktiviteter og vandreture ved Vadehavet

Nationalpark Vadehavet er et unikt naturområde langs den danske vestkyst. Det danske vadehav er et af Europas mest betydningsfulde naturområder, og blev i 2014 udnævnt til verdensarv af UNESCO.

Vær opmærksom på tidevandet når du skal besøge Nationalpark Vadehavet. Om du kan komme til og fra øen afhænger nemlig af tidevandet. Du kan dog også komme til Mandø via traktor.

Tip: Tjek tidevandstabellen på DMI når du planlægger din tur til Vadehavet.

Nyd en afslappende gåtur til solnedgangen i Nationalpark Vadehavet

Kort over Nationalpark Vadehavet

Nationalpark Vadehavet dækker over ca. 8000 kvadratkilometer, da det er den del af både Holland, Tyskland og Danmark. Nationalpark Vadehavet strækker sig over ca. 500 km.

Oplev Nationalpark Vadehavet fra både Fanø og Mandø. Tryk på billedet for åbne kortet

Hvad kan jeg lave i Nationalpark Vadehavet?

Se sort sol

Hvad er sort sol tænker du nok. Sort sol er betegnelsen for når en enorm stor flok stære samles og flyver i en bølgende symfoni hen over dagens sidste solstråler.

Sort sol kan bedst opleves ca. 1 time før solnedgang

Det bedste tidspunkt for at opleve fænomenet ‘sort sol’ er ca. en time inden solnedgang til forår og efterår. Dvs. fra start marts til midt april og igen fra midt august til oktober. Sort sol varer ca. 30-45 min. så nyd det fascinerende naturfænomen. Ønsker du at øge din chance for at opleve naturfænomenet, kan du vælge at booke en guidet tur, da guiden løbende følger situationen.

Se søde sæler

I Vadehavet har du rig mulighed for at se sæler. Typisk kan du opleve spættede sæler og gråsæler der hviler sig ved Vadehavets sandbanker. Sælernes primære føder er fisk og krebsdyr som de finder nær dem i Vadehavet. Vi anbefaler, at du holder god afstand til sælerne, da de er meget sky og følsomme og overfor mennesker. Medbring i stedet en kikkert, så du kan observere dem fra afstand.

Oplev spættede- og gråsæler på sandbanken i Vadehavet

De bedste chancer for at se sæler er på Fanø og Mandø. Ønske du at opleve sælerne helt tæt på, anbefaler vi, at du besøger Sælariet på Fiskeri- og Søfartsmuseet. Bag ruden kan du opleve sæler der glider gennem vandet. Lær mere om sælernes liv og biologi ved to af de daglige fodringer.

Oplev en stjernefyldt himmel: Dark Sky

INationalpark Vadehavet får du som et af de få steder i Danmark mulighed for at opleve Dark Sky på Mandø. Dette område byder på bælgmørke – fri fra de nærtliggende byers lys. Mandø er derfor perfekt til at se stjerner og på helt klare nætter kan du altså se op til ca. 3500 stjerner (heriblandt Mælkevejen). Det bedste tidspunkt for en klar nattehimmel sker ved nymåne og i vinterhalvåret.

Pluk friske østers

Vadethavet er spækket med stillehavsøsters, så er du vild med østers har du her muligheden for selv at samle østers direkte fra Vadehavet. Dog bør du ikke samle flere østers end der kan være i en hat. Det bedste tidspunkt at samle østers i Vadehavet er fra start oktober til start april. Når du samler østers skal du dog være opmærksom på b.la. algeforgiftning, sygdomsbakterier, tidevand og det omskiftelige vejr. Ønsker du god vejledning til at samle østers, kan du booke en guidet tur til østerssafari.

Tip: Orienter dig på Fødevarestyrelsens hjemmeside inden du skal samle østers.

Tag på vandretur i Nationalpark Vadehavet

Nationalpark Vadehavet byder på en smuk natur – ideel til din næste vandretur. Vi guider dig til de 5 bedste vandreture i Nationalpark Vadehavet.

1. Naturpark Marbæk og Sjelborg Plantage

På denne vandrerute vil du gå langs kysten og komme forbi Ho bugt og en lille sø. Her er det muligt at se på ænder og en masse andre fugle. Du finder gode overnatningsmuligheder nær vandreruten. Vær opmærksom på at nogle steder på ruten kan være våd og smattet. Vi anbefaler derfor at gøre brug af et par gode vandrestøvler, der kan klare dette terræn.

Længde:12,2 km
Varighed:Ca. 2,5 timer
Sværhedsgrad:Moderat

2. Kirkeby Plantage (gul rute)

Følg den gule rute og nyd en smuk udsigt over både skov og hede. Undervejs kommer du forbi en hundeskov, så har du hund med kan du med fordel slippe hunden løs her.

Længde:5,3 km
Varighed:Ca. 1 time
Sværhedsgrad:Let

3. Rømø Syd Rundt

Ruten starter i Havneby og her kommer du forbi Stormengene og forbi en 18 meter høj bakke, Spidsbjerg. Er du fugleinteresseret, så er der gode muligheder for at se mange forskellige fuglearter ved Stormengene, og vi anbefaler derfor, at du medbringer en kikkert. Følg den røde rute og nyd også udsigt over både vand og skov.

Længde:18,3 km
Varighed:Ca. 3,5 timer
Sværhedsgrad:Moderat

4. Markbæk Hjertesti

Oplev skøn og varierende natur på din vandretur gennem Sjelborg Plantage. På ruten vil du komme forbi ænder og andre fugle. Ønsker du at lave mad i naturen, har du mulighed for at gøre et stop ved en bålplads eller bænke undervejs.

Længde:5,5 km
Varighed:Ca. 1 time
Sværhedsgrad:Let

5. Fanø

Prøv også denne smukke rute omkring Fanø, som ligger nord for Vadehavet. Her kommer du forbi en væld af fugle og par sæler på den store sandbank sydvest fra Sønderho. Det bedste tidspunkt at opleve sæler er om foråret, sommer og efteråret, da flere hundrede sæler samles på sandbanken. Desuden kan du med held også finde ravstykker på stranden – chancerne er størst efter stormvejr.

Længde:35,6 km
Varighed:Ca. 5,5 timer
Sværhedsgrad:Moderat

Ofte stillede spørgsmål om Nationalpark Vadehavet

Hvad kan man se ved Vadehavet?

Der er rig mulighed for at se sort sol, sæler, Dark Sky ved Vadehavet.

Hvad er Vadehavet kendt for?

Vadehavet er kendt for at have verdens største tidevandsområde.

Hvor langt strækker Vadehavets kyst sig?

Med 8000 kvadratkilometer strækker Vadehavet sig ca. over 500 km mellem Den Helder i Holland til Blåvands bugt.

Kan man bade i Vadehavet?

Det er muligt at bade i Vadehavet. Nyd de brede sandstrande og tag en forfriskende dukkert.

5/5 - (6 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *