Kaninoen (2024) – Caminoen på Endelave

Tag med ud på øen Endelave lige ude foran Horsens Fjord, og gå den 21 km lange Kaninoen. Endelave er et sted de fleste danskere aldrig får besøgt, men med denne nye, mini camino-vandrerute har øen fået nyt liv. Mærk roen på den lille hyggelige kaninø, hvor kun 156 mennesker bor fast.

Kaniner på Endelave, Kaninoen
Endelave er fyldt med vilde kaniner. Nogle gange helt op til 15.000 styks!

Hvorfor heddet det “Kaninoen”?

Det er meget simpelt. Endelave er kendt for sine vilde kaniner, der har boet på øen siden 1920’erne. Bestanden varierer meget fra år til år, nogle år er der bare et par hundrede kaniner, andre år er bestanden på op til 15.000! Du er stort set garanteret at se de små dyr hoppe rundt, når du går Kaninoen – og deraf navnet.

Hvordan kommer jeg til Endelave?

For at komme ud til vandreruten på Endelave, skal du tage en færge fra Snaptun inde på fastlandet. Færgen sejler ca. 4 gange om dagen, så det er muligt at tage en dagstur på øen. Sejlturen tager ca. 1 times tid, og der er mulighed for at købe lidt i færgens kiosk, mens man venter. Billetter kan købes online eller op til 2 min før sejlads i Snaptun eller Endelave By.

Kaninoens forløb

Du starter din tur med at ankomme til Endelave By med færgen. Herfra kan du vælge at gå med eller mod uret rundt om øen. Vi foreslår, at du går mod uret. Du følger de blå markeringer rundt på øen. De første 15 km går du langs med stranden med et underlag af sand og sten. Det kan godt være hårdt at gå i i længden, så sørg for at holde nogle pauser undervejs. Efter sand og sten bliver underlaget en del lettere at gå på, og du kan nyde resten af turen rundt på øen, mens du går på smukke strandenge og lyngheder.

Seværdigheder langs Kaninoen

Den største seværdighed på Endelave er den skønne kystnatur. Undervejs på Kaninoen kommer du forbi flere dejlige badestrande, hvor et dyk i havet kan være forfriskende. Ved nordøstkysten passerer du stensætningen, Ranes Borg, før du kommer til det nordligste punkt på øen. Den øverste ende af Endelave er ét stort fredet naturområde, kendt som “Øvre”.  Her kan du se gederne græsse, mens du kan kigge over til Samsø og Jylland.

Nu går turen tilbage til Endelave By, men på vejen kan du passende tage et stop ved Flasken. Flasken er et stort fuglereservat, der tiltrækker mange trækfugle og vadefugle. Tæt ved Flasken er et fugletårn, hvor du kan hive kikkerten frem og se fuglene samles om de lettilgængelige blåmuslinger i havet.

Når du kommer tilbage til Endelave By, kan du slutte turen af med en øl og et måltid hos Endelave Kro og Gæstgiveri, hvor du kan få alle de danske favoritter.

Alternative ruter

Har du ikke lyst til at gå de 21 km rundt om øen, kan du vælge mellem at gå den grønne rute (12 km), den gule rute (5 km) eller den røde rute (3 km). Med disse ruter undgår du også det hårde underlag af sand og sten. Især de sidste to er gode til børnene, da de ikke er så lange, og der er gode chancer for at se kaniner på disse ruter.

Overnatning på Endelave:

På den lille ø finder du flere overnatningsmuligheder. Der er både mulighed for at overnatte ved små B&B, og der er også mange ferielejligheder til rådighed. Der er også en enkelt fri teltningsplads på sydsiden, og en stor shelterplads med fire shelters i Endelave By. For mere info om overnatning udendørs, tjek naturstyrelsens oversigt over alle danske teltpladser og shelterpladser ud på udinaturen.dk.

Kort over Kaninoen på Endelave

Her kan du downloade et kort fra Horsens Kommune

5/5 - (6 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *