De danske caminoer – tag på vandring gennem Danmark

De seneste år er der dukket flere camino-vandreruter op i Danmark – til vandrenes glæde. Camino-ruterne har været med til at skabe opmærksomhed om mindre kendte steder i Danmark, og vi kan love jer, at de alle er værd at se – og gå selvfølgelig.

Daugbjerg Mølle, Kalk Kaminoen

På Kalk Kaminoen kommer du forbi Daugbjerg, der både har en smuk gammel mølle og Daugbjerg Kalkgrube

Kalk Kaminoen:

Kalk Kaminoen går fra Stoholm til Skelhøje, og lægger sin vej forbi kalkgruberne i Daugbjerg og Mønsted. Vandreturen er på 29 km og kan sagtens gås på en dag, men man kan også vælge at dele ruten op i to. Det tager ca. 7 timer at gennemføre ruten. Undervejs kommer du til at nyde den midtjyske natur i form af skove, bakker, søer, åer og betagende udsigter.

Turen lægger i allerhøjeste grad op til, at man besøger de mystiske kalkgruber i Daugbjerg og Mønsted. Mønsted kalkgruber kan bryste sig af at have verdens største menneskeskabte kalkgruber med hele 60 km gange i området. Mønsted Kalkgruber er også overvintringssted for over 10.000 flagermus. At vandrerutens skilte og afmærkninger er prydet af en flagermus giver derfor rigtig god mening.

Se åbningstider og priser for kalkgruberne her:

Længde:29 km
Startpunkt:Stoholm eller Skelhøje nær Viborg
Seværdigheder:Duagbjerg Kalkgrube, Mønsted Kalkgrube

Camønoen:

Camønoen er blevet en af danskernes foretrukne camino-vandringer herhjemme. Med sine 176 km spredt ud over øerne Møn, Nyord og Bogø, får man set og oplevet en helt anden side af Danmark. Oplev Møns Klint, se surfere på Farø og gå ind i ældgamle gravhøje fra 3500 år f. Kr. Camønoen har noget for alle og med sine korte etaper kan alle være med. Vil du vide mere om Camønoen? Vi samlet alt, hvad du behøver at vide her:

Længde:176 km
Startpunkt:Møns Museum på Møn
Seværdigheder:Møns Klint, Nyord, Bogø
Dragør Strandbad, Amarminoen
På Amarminoen er der rig mulighed for at tage et havbad på vejen.

Amarminoen:

Kom væk fra storbyens jag med den 27 km lange vandretur ude på Amager. Følg de særlige markeringer af den grønne dråbe for at finde den rette vej rundt. Fra Vestamager til Dragør kommer du til at gå en smuk tur, der går langs kysten, gennem fladlandet og ind i smukke skove. Med gode overnatningsmuligheder kan man passende dele ruten op i to. Og med rig mulighed for at bade langs med ruten, er det bare at tage badetøjet med. På den måde kan man gøre turen til en rigtig hyggelig weekendtur med masser af oplevelser. I kan også besøge de nærliggende fort Kongelundsfortet eller Dragørfortet. I kan også prøve at finde den store træ-trold Bjarke Cirkelsten.

Hvis du vil læse mere om Amarminoen, kan du læse vores artikel: Amarminoen – Gå naurskønne vandreture på Amager i 2023

Længde:27 km
Startpunkt:Vestamager eller Dragør
Seværdigheder:Dragør Fort, Bjarke Cirkelsten

Camino Haderslev Næs:

Camino Haderslev Næs starter sin rute i Haderslev og herfra er det ellers 106 km vandring rundt på halvøen, Haderslev Næs. Vandreturen bugter sig mellem 9 smukke kirker, og ruten er også delt op i 9 etaper. Undervejs kommer du til at opleve udsigten over Haderslev Fjord, gå gennem dejlige danske skove og forbi flere små søer. For ikke at glemme, kommer du også et smut ud på lille hyggelige Årø, der også har Årø Kalv naturreservat, hvor rigt fugleliv hører til.

På turen er der mulighed for overnatning i form af shelters. Det kan godt kræve en smule ekstra planlægning – Så sørg for at have pakket det rigtige og undersøgt hvilke shelter I vil komme forbi på forhånd.

Længde:106 km
Startpunkt:Haderslev
Seværdigheder:Haderslev Fjord, Årø
Haderslev By, Camino Haderslev Næs
Camino Haderslev Næs starter sin rute ud i hyggelige Haderslev.

Kaninoen:

Kaninoen finder du på øen Endelave lidt ude for Horsens Fjord. Vandreruten er på 21 km, og egner sig derfor som en god dagstur eller til to dages vandring. Ruten er opkaldt efter de mange vilde kaniner, der lever på øen, og som er en attraktion i sig selv. På Kaninoen får du kystklima for alle pengene, og du kommer til at gå en lang del af strækningen langs strandene på Endelave. Slut turen af med noget lækkert mad og en øl i Endelave By, før du tager færgen tilbage til fastlandet. Hvis du vil vide mere om Kaninoen, kan du læse vores artikel om ruten her: Kaninoen – Caminoen på Endelave

Længde:21 km
Startpunkt:Endelave By på Endelave
Seværdigheder:Vilde kaniner

Kro’minoen – vandring i luksus

Denne vandrerute er af en anden karakter end de andre “caminoer”, idet at det er en Kroejer, der har opfundet den. Ejeren af Kongensbro Kro har med egne ord skabt en “fantastisk og unik luksus vandretur”. Krominoen er en 35 km lang vandretur delt op i to etaper, som du booker gennem Kongensbro Kro. På førstedagen afleverer du din baggage ved kroen, får udleveret en madpakke, hvorefter du bliver kørt til Silkeborg. Så går du 21 km langs med Gudenåen ad den gamle træksti til du på slutningen af dagen, er gået tilbage til kroen. Her får du en gastronomisk madoplevelse, hvorefter du går til køjs i kroens lækre værelser. Dagen efter går du videre langs med Gudenåen til rutens slutning i Bjerringbro.

Kro’minoen er for dem, der gerne vil have lidt luksus på deres vandreferie, og som ønsker at gøre en 2 dages tur til en mindeværdig oplevelse. Du kan booke og bestille vandreturen på Kongensbro Kro’s hjemmeside.

Længde:35 km
Startpunkt:Kongensbro Kro mellem Ans og Fårvang i Favrskov Kommune
Seværdigheder:Gudenåen, Trækstien, Kongensbro Kro
4.2/5 - (28 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *