Nationalpark Thy (2024): Kæmpe guide og fede aktiviteter i Thy

I den nordvestlige del af Danmark finder du et betagende naturområde, nemlig Danmarks første nationalpark (Nationalpark Thy). Dette naturskønne område blev etableret tilbage i 2008 og byder på et fantastisk klitlandskab, uberørt skov og et væld af smukke søer – perfekt til din vandretur.

Klitheden udgør en fjerdedel af verdens klitheder, og er faktisk også Europas største klithede. Tag på udflugt til en af Danmarks nationalparker og oplev den forfriskende luft fra Vesterhavet.

Oplev Europas største klithede på din vandretur i Nationalpark Thy

Kort over Nationalpark Thy

Nationalpark Thy rummer hele 244 kvadratkilometer og strækker sig fra Agger Tange i syd til Hanstholm i nord.

Tryk på billedet for at åbne det fulde kort over Nationalpark Thy

5 bedste vandreruter i Nationalpark Thy

Der findes utrolig mange vandreruter i Nationalpark Thy, nemlig hele 49 afmærkede ruter. Vær opmærksom på nationalparkens skiftende underlag. Du kan støde på alt fra grusvej, asfalt og beton til trampestier af skovbund, sand eller mudder. Nogle vandreruter kan endda også stå under vand i løbet af året.

Find den perfekte vandrerute med appen Nationalpark Thy. Den er gratis og er tilgængelig på App Store og Google Play.

Lodbjergruten

En meget populær og besøgt rute er Lodbjergruten nær Lodbjerg. Fælg blot den røde rute og nyd de naturskønne omgivelser i Lodbjerg klitplantage. Undervejs vil du endda krydse små snoede bække langs skovbunden.

Længde:9,3 km
Varighed:Ca. 2 timer
Sværhedsgrad:Let

Grubevande – Grubebakkeruten

Denne rute er beliggende nær Vorupør, og her skal du igen følge den røde sti. Ruten byder på snoede og varieret terræn med gode muligheder for at se forskellige fuglearter som f.eks. traner. Gør et stop for at plukke lækre bær som blåbær og sortebær. Nyd udsigten ud over Vesterhavet og Grubevand søen fra en af de mange klittoppe.

Længde:5 km
Varighed:Ca. 1 time
Sværhedsgrad:Moderat

Vorupør – Grube Vande – Bøgsted Rende

Ønsker du en lidt mere udfordrende rute både i længde og terræn, kan vi anbefale denne vandrerute. Ruten byder nemlig på en blanding af skov, strand og hede. Start din vandretur i Vorupør og gå langs vestkysten, hvor du vil blive ført gennem Bøgsted Rende og Grube Vande.

Længde:11,9 km
Varighed:Ca. 2,5 timer
Sværhedsgrad:Moderat

Flade Sø rundt

Denne vandrerute ligger i Lodbjerg klitplantage og begynder ved det meget besøgte fyr, Lodbjerg fyr. Følg blot de markeret grønne pile. Er du interesseret i fugle, så er dette en god rute til at dykke ned i de mange fuglearter. Du kan være heldig at se kobbersneppe, rødben og skægmejse. Nyd også udsigten over Vesterhavet.

Længde:13,4 km
Varighed:Ca. 2,5 timer
Sværhedsgrad:Moderat

Tved Klitplantage og Isbjerget

Denne rute er beliggende nær Tved. På denne rute smukke skovbeklædte rute har du god mulighed for at se dyr såsom egern, fasaner og dådyr. Vi anbefaler, at vandre ved solopgang eller solnedgang, da chancen for at du ser et af disse dyr er større. Du vil på ruten også komme forbi Nord sø, hvor ænder og andre fugle holder til.

Længde:14 km
Varighed:Ca. 3,5 timer
Sværhedsgrad:Moderat

5 fede aktiviteter i Nationalpark Thy

5 besøgssteder i Nationalpark Thy

Tag på opdagelse i nationalparkens 5 besøgssteder: Nationalparkcenter Thy, Lodbjerg Fyr, Stenbjerg Landingsplads, Bådhuset i Hanstholm og Svaneholmshus. Gør et stop på din vandretur og dyk ned i de fine udstillinger og historier som Nationalpark Thy byder på. Vi anbefaler, at du undersøger åbningstider til besøgsstederne inden du tager afsted.

Vælger du at besøge Lodbjerg Fyr, kan vi helt klart anbefale at du smager deres kringle, mens du går på opdagelse i den fine udstilling.

Bag klitterne finder du et af de mest besøgte steder i Nationalpark Thy – nemlig Lodbjerg Fyr

Overnatning ved Nationalpark Thy

Ønsker du en overnatning i det fri, så finder du gode muligheder for det her. Der er utallige shelters, som du kan benytte dig af – nogle er først til mølle princippet, mens andre kræver booking på forhånd. Find og book dit shelter hos Naturstyrelsen.

Du finder både gruppeshelters, vandshelters og et handicapvenligt shelter i og nær parken. Vi gør dog opmærksom på at nogle af disse kræver betaling.

Pakkeliste: Hvad skal jeg have med?

Ofte stillede spørgsmål om Nationalpark Thy

Hvad skal man se i Thy Nationalpark?

Vi anbefaler at du udforsker Lodbjerg Fyr, Stenbjerg Landingsplads, Bådhuset i Hanstholm, Svaneholmshus og Nationalparkcenter Thy.

Hvor starter Nationalpark Thy?

Nationalparken Thy strækker sig fra fra Agger Trange til Hanstholm.

Hvor stor er Thy Nationalpark?

Nationalpark Thy dækker over hele 244 kvadratkilometer.

Kan man cykle i Nationalpark Thy?

Det er muligt at cykle på alle skovveje og stier i Nationalpark Thy, men det er ikke tilladt at cykle inde i skovbunden eller klitterne.

4.8/5 - (6 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *