Kilimanjaro – Sådan bestiger du Afrikas højeste bjerg i 2024

Bestig Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro (5895 m). Bjerget, der også er verdens højest fritstående bjerg, er for mange vandrere en vandreoplevelse, man simpelthen ikke må glip af. På vej op vil du gå i forskellige klimazoner og varieret natur – alt sammen beskyttet af Kilimanjaros nationalparks status og dens placering på UNESCOs verdensarvsliste. På grund af det flade landskab omkring Kilimanjaro, kan man fra toppen se utrolig meget af det kæmpe kontinent Afrika. Men turen derop er ikke bare en normal søndagstur. Derfor har vi samlet alt , hvad du har brug for at vide, for at få dette vandreønske til at gå i opfyldelse.

Kilimanjaro
Både fra jorden og på toppen er der god udsigt ved Kilimanjaro

Hvem kan bestige Kilimanjaro?

Det højeste punkt på Kilimanjaro er Uhuru Peak som har en højde på hele 5895 meter. Selvom bjerget skyder op i denne imponerende højde, kan trekket klares af stort set alle uden den helt store erfaring indenfor vandring eller bjergbestigning. Opstigningen på Kilimanjaro er nemlig under gode forhold, med gode stier og lettilgængeligt terræn sammenlignet med andre bjergbestigninger. Derfor kan turen klares af langt de fleste, så længe lysten, modet og formen er med.

Det skal dog understreges at bestige Kilimanjaro ikke er noget, man gør fra den ene dag til den anden. Det er vigtigt at få trænet op inden man skal afsted, da man skal gå meget i mange dage.

Praktiske informationer om Kilimanjaro

Du kommer ikke udenom at hyre en guide, når du skal bestige Kilimanjaro. Du kan ikke bestige bjerget uden. Men det er også godt givet ud, da de er eksperter på det enorme bjerg, og de er med til at højne din chance for at nå toppen på bedst mulig vis. Dog er det ikke nødvendigt at være med en grupperejse for at få en guide, man kan sagtens selv hyre en guide.

Som vandrende skal man betale en afgift, som giver tilladelse til at bestige Kilimanjaro. Afgiften er med til at finansiere vedligeholdelsen af nationalparken, samt de ruter man går på under turen. Du skal også dække udgifterne for portere og guider, men det er en del billigere end egen afgift. Rejser du med selskab vil de højst sandsynligt stå for dette.

Ruter på Kilimanjaro

Når du har bestemt dig for, at du skal bestige det majestætiske bjerg, skal du finde ud af, hvilken rute du vil gå. Der findes flere forskellige ruter, du kan vælge for at nå toppen. Ruterne er af forskellig længde og varighed, der har indflydelse på dine chancer for at nå toppen. Det kan godt betale sig ikke at tage de korteste (og stejleste) ruter som Marangu og Umbwe. For med stejl opstigning på kort tid, er der ikke god mulighed for akklimatisering, og dermed er risikoen for højdesyge des større. Derfor kan det være en god ide at vælge en rute, der har en lidt længere opstigning og bruge en ekstra dag på akklimatiseringen. Det anbefales at bruge i hvert fald 7 dage på bjerget.

Følgende ruter er de mest brugte på Kilimanjaro:

Marangu ruten

  • Varighed: 5-6 dage

Machame ruten

  • Varighed: 6-7 dage

Lemosho ruten

  • Varighed: 7-8 dage

Rongai ruten

  • Varighed: 6-7 dage

Northern Circuit ruten

  • Varighed: 9 dage

Shira ruten

  • Varighed: 6-7 dage

Umbwe ruten

  • Varighed: 5-7 dage

Mad og drikke på turen

Maden, som serveres under turen, er af god kvalitet og ofte flere serveringer med gode retter og desserter. Du må ikke have engangsflasker med på turen, hvorfor man ofte får vand fra kilder på bjerget. Her anbefales det at koge vandet eller have et vandfilter med.

Når du bestiger Kilimanjaro, er det enormt vigtigt at drikke nok vand. Jo, højere op man kommer jo højere er tendensen til dehydrering. Og det er faktisk den mest hyppige årsag til, at mange får højdesyge. Du skal som oftest bære på dit eget vand, og når der bliver holdt pause, hjælper din guide og eventuelle bærere med at koge vandet.

Overnatning på bjerget

På nogle ruter er der hytter med sovesale, køjesenge og spisefaciliteter. Andre ruter skal man overnatte i telt under åben himmel. På teltruterne vil der ofte være telte, hvor man kan spise med de andre vandrere.

De tre første ruter er de klart mest populære ruter blandt vandrende og har heraf også gode faciliteter. Rejser du med selskab vil ruten ofte være bestemt af dem, og som alene rejsende kan du vælge den rute som passer bedst til dine behov.

Toiletforhold

Generelt set skal man regne med temmelig simple toiletforhold. Der vil være fællestoiletter ved større camps, men ellers laver man sin nødtørft i naturen. Det er muligt at tilkøbe et lille privat transportabelt toilet, hvis man ønsker det.

Drikkepenge til guider og bærere

Det er almindelig kutyme at give drikkepenge til din guide (og eventuelle bærere og/eller kok). De arbejder hårdt for, at du skal få den bedste tur ved at finde den bedste rute, sætte telt op og tage det ned og lave mad. Men de får sjældent en rimelig løn. Mange rejseselskaber har inkluderet drikkepenge i prisen, så du ikke behøver at tænke på det. Men rejser du på egen hånd, er det vigtigt, at du husker at betale din guide og andre i dit følge.

Klima på Kilimanjaro
På turen til Kilimanjaro kan man opleve fem klimazoner

Hvordan er vejrforholdene på Kilimanjaro?

Bjergbestigningen af Kilimanjaro er unik, når det kommer til klimaet. Turen strækker sig nemlig over fem forskellige klimazoner!

I starten bevæger du dig i regnskoven. Derefter går gennem hedelandskaber, som skifter til områder med meget lidt bevoksning. Derefter vil du opleve alpin ørken, og på toppen kan der i nogle perioder ske at være sne.

Da Tanzania er tæt på ækvator kan Kilimanjaro bestiges 365 dage om året, da temperaturerne ikke har de store ændringer. Dog vil det regne meget fra marts til juni samt i november og december.

Trekking på grupperejse
At trekke med en gruppe kan give nye gode venskaber

Helbred og akklimatisering

Grundet højderne på Kilimanjaro vil luften blive tyndere jo længere du kommer op, og bliver halv så tyk på toppen som ved havets overflade. Det gør at man kan risikere at få højdesyge, hvilket kan være alvorligt og bør tages alvorligt. Oplever man symptomer anbefales det at bevæge sig ned af bjerget med det samme!

Du kan forebygge højdesyge ved at akklimatisere undervejs. Det betyder at tage sig god tid og holde mange pauser og ikke blive ved med at gå opad. På den måde kan din krop lettere vænne sig til den tyndere luft. Ekspeditioner som dette medfører altid risici, så kontakt gerne din læge inden afrejse for vejledning. Her kan du også få recept på højdesygepiller, hvis det vurderes at være nødvendigt.

Træn op til din tur på Kilimanjaro

Som sagt kan Kilimanjaro bestiges af langt de fleste, der har en god grundform, da stierne er meget tilgængelige at komme omkring. Dog anbefales det at have en lille smule erfaring indenfor vandring og overnatning i naturen. Du skal gå mange timer om dagen, så vi anbefaler derfor, at du træner op til turen. Tag gerne oppakning med og de rette par vandrestøvler eller vandresko, og øg distancen og varigheden hver dag. Prøv også gerne at udfordre dig selv på grus og mere ujævnt terræn. En god form og erfaring vil give dig mere tid til at nyde omgivelserne og helhedsoplevelsen.

Du skal regne med at bruge 6-8 dage på at bestige bjerget. Derudover vil det også være praktisk med ekstra dage til turen, til at vænne sig til klimaet og de praktiske ting. Det vil også være oplagt at kombinere turen med safari i Tanzania.

(Ovenstående artikel skal ikke ses som en udførlig guide til Kilimanjaro, men er til inspiration og tips til en bedre tur)

Ofte stillede spørgsmål om Kilimanjaro

Hvor ligger Kilimanjaro?

Kilimanjaro er et bjerg beliggende i det østlige Afrika i landet Tanzania.

Hvor højt er Kilimanjaro?

Kilimanjaro er verdens højeste fritstående bjerg uden at være omgivet af bjergkæder. Det højeste punkt på Kilimanjaro er Uhuru Peak som måler 5895 meter.

Hvad koster det at bestige Kilimanjaro?

Priserne varierer meget alt efter rute, varighed og rejseselskab. Du kan finde priser i lejet fra 5500 op til 15.000 kroner. Hertil kommer så bagefter fly, rejseomkostninger og udstyr.  

4.9/5 - (16 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *