Backpacking rejse til Vietnam – alt det praktiske og tips til turen

Halong Bay. Backpacking rejse til Vietnam
Smukke Halong Bay

Skal du som backpacker på en eventyrlig backpacking rejse til Vietnam, og er i tvivl om det praktiske? Bare rolig.

Vi har i dette blog indlæg noteret alle de nødvendige og praktiske ting, som er værd at vide både før og under din rejse til Vietnam.

Der kan være mange ting at holde styr på, når man ankommer til et nyt land. Vietnam har mange ting at byde på, men det hele kan virke kaotisk og som et stort virvar af scootere ved din første ankomst.

Vi håber dette blogindlæg kan inspirere dig til din tur til fantastiske og oplevelsesrige Vietnam – et land i det sydøstlige asien der uden tøven, er en af vores absolut favorit destinationer.

Tidsforskel, sprog og kulturelle forhold

Når du rejser til Vietnam snakker 85% af befolkningen vietnamesisk, men som turist, kan du godt nøjes med engelsk. Samtidig har du under rejsen også mulighed for at få en guide, som under turen kan hjælpe dig med at kommunikere med indfødte og den lokale befolkning.

På din backpacking rejse til Vietnam skal du samtidig være opmærksom på, at der er en stor tidsforskel. Denne tidsforskel afhænger af vores vinter- og sommertid. Det vil sige, at når vi har dansk sommertid, så er der +5 timer i forskel. Når klokken er 12 i Danmark, så er den 17 i Vietnam. Når der er dansk vintertid, er der +6 timers forskel. Når klokken er 12 i Danmark, så er den 18 i Vietnam.

Befolkningen er imødekommende og utrolig hjælpsomme. Der vil derfor også være rig mulighed for at få hjælp og råd af lokale mennesker, som gerne vil hjælpe rejsende på deres vej. Når man er i Vietnam oplever man, at respekt og ens kropsprog er ret vigtigt. Vi anbefaler at udvise respekt og have en fin toneleje overfor lokal befolkningen. I forhold til respekt, så er det også normalt, at når man besøger templer og religiøse   steder tager sine sko af, og samtidig er klædt anstændigt, uden at vise for meget hud.

Klimaet i Vietnam

Modsat mange andre lande, så kan du året rundt rejse til Vietnam og opleve en høj dagstemperatur i det smukke land. Landet strækker sig over 1.650 km. fra nord til syd, hvor der grundet den store distance også er en stor klimaforskel, afhængig af hvorhenne du er i landet. Et god tip er derfor også at planlægge turen hjemmefra, så du inden turen kan pakke den nødvendige rejsetaske alt efter hvornår du skal afsted, og hvor i Vietnam du gerne vil rejse hen.

Klimaet i det nordlige Vietnam

Det nordlige Vietnam er kendetegnet ved at være subtropisk klima, hvor der kan være relativt køligt i vinterperioden, og hvor der kan forekomme mere regn. Typisk er den kolde sæson fra november til marts, hvor der er varmere fra april til oktober.

Vejret. Backpacking rejse til Vietnam
Vejroversigt for det nordlige Vietnam

Klimaet i det sydlige Vietnam

Det sydlige Vietnam er kendetegnet ved at være tropisk klima med en generel høj dagstemperatur, og hvor der grundet varme og fugtigt vejr kan forekomme regnbyger, som er værst fra juni-oktober. Der kan i perioder også være oversvømmelser og det kan derfor være en god ide at planlægge turen efter sæson eller sikre, at du har det rigtige regnsæt med.

Vejret. Backpacking rejse til Vietnam
Vejroversigt over det sydlige Vietnam

Pas og visum

Når du skal reje til Vietnam, er der specifikke regler alt efter hvor længe du skal opholde dig i landet og hvilke dele du har tænkt dig at besøge. Heraf er der følgende regler alt efter om du skal rejse i under 15 dage, eller over 15 dage. Det er en fordel at have styr på dette inden afrejse.

Under 45 dage

Skal du på backpacking rejse til Vietnam, med et ophold under 45 dage er det ikke nødvendigt med et visum. Dog er der en masse ting man skal overholde, selvom man er fritaget for visum. Dette drejer sig om følgende:

  • Pas skal have en gyldighed på 6 måneder fra indrejsedato
  • En gyldig udrejsebillet med afrejse INDEN de 45 dage ophører

Man kan som mange backpackere, der er afsted i længere perioder, også benytte sig af visarun. Visarun er populært blandt backpackere, da det tillader at rejse ud af Vietnam for at komme tilbage til Vietnam umiddelbart efter for at forlænge deres visumfrie ophold. Hyppigt ses det, at et enkelt eller to visarun kan accepteres af immigrationsmyndighederne ved paskontrol – dog er der ikke nogle konkrete retningslinjer for dette.

Over 45 dage

Skal du på backpacking rejse til Vietnam i mere end 45 dage, så kræver det du søger et visum inden afrejse. Du skal derfor være opmærksom på følgende:

  • Dit pas skal have en gyldighed på mindst 90 dage fra indrejsen
  • Gyldig hotel/hostel booking i landet
  • Flybillet ud af landet

Der er flere forskellige steder hvor man kan bestille og købe visum. Husk at tjekke priserne og forsendelse af visum, så du inden afgang er sikker på at få dit visum til tiden. Du kan hurtigt spare en masse penge ved at købe det rigtige sted. Du kan søge e-visum online på Vietnams Immigrationsportal.

Vietnams ambassade i Danmark anbefaler, at du søger visum via ambassaden. Selvom vi har ridset retningslinjerne for visum op i grove træk her i artiklen, anbefaler vi altid, at man gør sig yderligere klog på visumreglerne for det pågældende land man skal rejse til. Bliv klogere ved at læse mere på Vietnam visum og pas udenrigsministeriet.

Prisen for et visum er forskelligt, men hvor et måneds visum vil koste omkring 474 kr. 

Valuta og penge

Det kan være svært at huske valutaen i hovedet og når du er på farten. Du kan med fordel hjemmefra kan downloade en valutaomregner og så du altid har et overblik lige ved hånden undervejs på din backpacking rejse til Vietnam.

Valutaen i Vietnam hedder Dong (VND). 3 danske kroner cirka til 10.000 VND. Du kan på forhånd ikke veksle til Dong i Danmark. Det kan derfor være en god ide at veksle nogle danske kroner til amerikanske dollars, så du ved ankomst har mulighed for at veksle videre til Dong. Amerikanske dollars er populært, og brugt meget i turistmiljøet. Skal du booke ture eller rejser er det derfor godt både at have amerikanske dollars og Dong på dig. Der er rig mulighed for at hæve Dong i hæveautomater (ATM´s), Vekselkontorer, og hoteller. Dog bliver det sværere at bruge dankort og veksle penge jo længere du kommer ud på landet. Det anbefales, at du som hovederegel altid hæver i større beløb – dog altid efter behov. Grundet sikkerhed, tyveri eller svindel bør man under rejsen ikke opbevare alle pengene på sig.

Et lille tip: placer små mængder penge flere steder i din backpack. På den måde har du penge til rådighed, hvis du en dag skulle komme ud for folk med lange fingre på deres vej.

Drikkepenge

I Vietnam er det meget normalt at man som giver drikkepenge. Det er uanset om du besøger en af de mange restauranter, barer, hoteller, eller om du skal betale de lokale og guider. Vær opmærksom på at der nogle steder tillægger 15% i service charge, som du betaler ved regningen. Du behøver her ikke at give drikkepenge efterfølgende. Mange Vietnameser lever primært af drikkepenge, hvor deres grundløn ikke rækker langt. Derfor vil de også anstrenge sig meget for at give en god service og modtage drikkepenge.

Har du styr på udstyret til din rejse?

Vi har sammensat flere forskellige pakkeløsninger, der indeholder alt det nødvendige til din rejse rund i Vietnam

-16% AdventureDK pakke
Pakketilbud
AdventureDK pakke
Fra 849 kr
AdventureDK pakken indeholder:
-15% Outdoor/shelter pakke – Pro – Inkl rygsæk
-15% Outdoor/shelter pakke – Essentials – Inkl rygsæk
-20% Outdoor/shelter pakke – Essentials

Vaccinationer

Hvilke vaccinationer skal du have inden din backpacking rejse til Vietnam?

Vaccinationerne kommer an på dine destinationen, hvor længe du skal være afsted samt tidligere vaccinationer. Det er derfor en god idé at kontakte din lokale læge og høre nærmere om hvilke vaccinationer du specifikt har behov for. Det er ikke altid nødvendigt at blive vaccineret mod det hele. Skal du opholde dig i landet igennem længere tid, er det nødvendigt med flere vaccinationer. Dette er grundet en større chance for at blive syg, jo længere tid du opholder dig i landet. Det kan også være, at du på en tidligere rejse blev vaccineret mod en sygdom og derfor ikke behøver at få den samme igen. Nogle vaccinationer holder nemlig forevigt.

Vacciner. Backpacking rejse til Vietnam
Oversigt over vaccinationer til Vietnam

Vietnamesisk mad og drikke

Vietnamesisk mad. Backpacking rejse til Vietnam
Her ser du populære Vietnamesiske retter, hvor du får en smagsoplevelse udover det normale. Bl.a. retter som Phở, Bánh mì En Bánh mï, Gỏi cuon og Bánh xèo.

Du vil på din backpacking rejse til Vietnam få øjnene op for det vietnamesiske køkken. Vietnamesisk mad dufter og smager rigtig godt, og der er samtidig en helt æstetik forbundet med mad i vietnam. Du vil opleve at der på restauranter og gadekøkkener bliver gjort meget ud af maden. Du kan med fordel udforske gadekøkkener, uden at være urolig. Maden er ofte kendetegnet ved at være velsmagende af krydderier – specielt koriander. Landets madkulturer er en af de kulturer, der har overtaget den gastronomiske førsteplads verden over. En uundgåelig ret er deres nationalret, Pho. Pho er kendetegnet ved en nuddelsuppe med enten kylling eller oksekød. Retten krydret med lokale krydderier og bønnespirer. Retten kan spises døgnet rundt, men anses i Vietnam ofte som et måltid der indtages først på dagen.

Velkendte kolonariske ingredienser er fiskesauce, soya, kokosmælk, citrongræs og koriander, der danner en smagsoplevelse udover det normale. En anden populær ret er “Goi Cuon”. En let gennemsnittet rispapir svøbt omkring stykker af papaya, sprødstegte tigerrejer og med friskhakket korander.  Er du på farten kan du også prøve en populær “Banh Mi”. En en baguette fyldt med grøntsager og kød efter eget valg.

Drik vand fra flaske og ikke fra hanen

Når du er afsted på din backpackerrejse til Vietnam skal du som hovedregel kun drikke vand fra flaske. Grundvandet i landet har ikke samme renlighed som i Danmark. Drikker du for meget af vandet direkte fra hanen, kan maveonde forekomme. Vi anbefaler dig derfor at holde dig til vand på flaske. Køb med fordel en stor beholder med vand til at have stående på værelset og fyld en genanvendelig flaske op – så sparer du på det plastforbruget. Vand på flaske er et billigt køb i Vietnam.

Priserne på Vietnamesisk mad er generelt super billige, hvor du f.eks. kan købe national retten pho for 25.000-55.000 Dong, hvilket svare til under 20 kr. – Banh Mi koster omkring 15.000-30.000 Dong. 

Transporten i Vietnam

Transport. Backpacking rejse til Vietnam
Trafikken – Vietnam på 2 hjul

Når du starter din backpacking rejse til Vietnam, vil du hurtigt få et indtryk af at der er noget galt med trafikken. Det hele virker som et stort virvar af scottere og tuktuk’s, der alle dytter for at skynde på den tæt proppede trafik. Specielt i storbyerne kører de på en lidt mere “utraditionel måde” end hvad vi er vant til i Danmark. Men fortvivl ikke – når man først har gennemskuet systemet og indser hvordan de dagligt befærder sig i trafikken, så er det ikke så slemt. Du skal blot være opmærksom på, at når man skal krydse vejen, så skal du rækken hånden ud, og gå forsigtigt over vejen. Scooter og andet køretøj vil altid undvige og køre ude om en, så længe man ikke løber over vejen og gør opmærksom på at du skal krydse over. Hold tungen lige i munden og kig dig godt for.

I Vietnam har du mange muligheder for at blive transportet rundt, og priserne er generelt meget rimelige. Under turen finder du også hurtigt ud af hvad du foretrækker, og hvad der giver mest mening i forhold til hvilke oplevelser du vil se.

Busser

Ønsker at rejse billigt, så er turistbusser og lokale busser det billigste alternativ. Fordelen ved busser er at du også kan rejse on natten med deres natbusser. Hvis du rejser med natbusser om aften/natten, kan du spare en masse tid ved at sove under turen. Dette er et alternativ mange rejsende vælger. Ulempen heraf er at det godt kan larme under turen og kan være mangel på plads. Vi anbefaler til sådan en tur er at medbringe ørepropper og en sovemaske. Har du en nakkepude, så tag denne med også.

Hvis du som rejsende skal med busser og har mange stops på turen, så har du også mulighed for at købe en “open bus ticket”. Du kan på denne måde hoppe af og på bussen når du har lyst. Dette er super smart hvis du skal fra syd til nord eller omvendt. Du kan f.eks. købe en billet som er gyldig i 30 dage. Du skal blot skal bekræfte din afgang fra stedet du ønsker at rejse, samt stoppestedet. Du skal booke din tur 1-2 dage i forvejen, men ofte er der også plads hvis man booker på dagen.

Bus priserne er utrolig billige, og hvor du med en Open bus ticket har mulighed for at få meget ud af dine penge. En længere bustur fra Ho Chi minh til Hanoi kan f.eks. købes fra 340 kr.

Tog

Skal du med tog er der også flere alternativer du kan vælge imellem. Du kan købe en normal plads hvis du som rejsende ikke skal sove under turen, men blot skal rejse et kort stop. Det er ofte ikke de bedste sæde. Det kan anbefales at vælge en soveplads, hvis du skal på en længere tur og rejse i flere timer.  Ønsker du at sove under turen, så er der også flere valgmuligheder, hvor du kan vælge mellem 1-2 class sovepladser. Dette hedder også hard og soft sleeper. Afhængig af hvor mange penge du ønsker at bruge på transport, og hvor komfortabelt du ønsker at din seng skal være, så er 2 class/hard sleeper det billigste alternativ af de to. Uanset hvad du vælger, så vil du opleve at man sover på en tynd madras. Men der er trods alt er bedre i toget end pladserne i bussen. Dette afspejles også af prisen. Toget er et dyrere transportmiddel end at rejse med bus.

Tog priserne er også langt billigere end hvad vi er vandt til i Danmark, men hvor det at køre i tog er dyre end bussen. En længere rejse med tog fra Ho Chi minh til Hanoi kan f.eks. købes fra 450 kr.

Motorcykel

Motorcykel kan være et godt alternativ til den rejsende, som ønsker at opleve Vietnam og få en masse oplevelser under turen. Hvis man ikke har prøvet at køre på motorcykel/scooter før, så har man også mulighed for at få en guide på turen – heraf har man mulighed for at sidde bagpå. Der er mulighed for at leje billige og små motorcykler, men hvor der til de erfarne også kan lejes større motorcykler med flere kubiks. Oftes ses det også, at rejsende der skal være i Vietnam i en længere periode køber en billig scooter/motorcykel under deres ophold, og sælger den igen ved udrejse.

Priserne for en dagstur og leje af motorcykel er typisk 30-70 kr. – men hvor du også kan leje en motorcykel og rejse mellem byerne, hvor prisen vil være omkring 270 kr. 

Cykel

Er du ikke så meget til motor eller det at skulle befærde dig i trafikken på en motorcykel, så kan du også leje en lokal cykel. Dette er super billigt og et nemt transportmiddel hvis du skal på korte ture. En cykeltur igennem Vietnam kan også være en smuk og rolig tur, hvor du samtidig har mere frihed og tid til at stoppe hvor du vil.

At leje en cykel i Vietnam er utrolig billigt, og en af de billigste alternativer til at komme rundt i byen. Skal du ud på en dagstur, og vil leje en cykel koster det imellem 5000-10.000 Dong, som svare til under 3 kr. 

Fly

Mange rejsende vælger også at rejse med indenrigsfly. Dette kan være et godt alternativ hvis du ønsker at spare tid, og gerne vil rejse hurtigt fra den ene ende til den anden. Fly er samtidig den dyreste løsning. For mange rejsende som kun er i Vietnam i nogle uger er en god mulighed for at se flere dele af Vietnam under opholdet. Ved du allerede inden afrejse hvor du skal hen, så kan du med fordel bestille din flybillet hjemmefra.

En typisk indenrigsflybillet fra det syd til det nordlige Vietnam vil afhængig af hvilken dag du bestiller koste imellem 350-900 kr. – så hvis det er muligt, så bestil billetten hjemmefra og i god tid.

Båd

Mange backpackere vælger også at tage en bådtur eller at sejle med kajak. Dette er også et udbredt transportmiddel. En bådtur kan være en smuk oplevelse, hvor du via lokale både kan få en indsigt i Vietnamesisk kultur. Mange vælger at benytte sig af en bådtur, når de skal ud på Ha long bay og besøge øer, huler og grotter.

En 12 timers bådtur rundt i Ha Long Bay koster typisk imellem 284-400 kr. Skal du leje en kajak eller på en kortere bådtur, så er det også relativt billigt. 

Tuk Tuk

Backpacking rejse til Vietnam
“Tuk Tuk” – En sjov og billige måde at blive transporteret rundt i skønne Vietnam

Måske at du allerede kender de autentiske Tuk Tuk taxier, som vietnameserne benytter sig meget af. En tur med en trehjulet taxa er en oplevelse værd. Du har samtidig rig mulighed for at koncentere dig om omgivelserne på din tur. Priserne er forholdvis billige. Dog skal du være opmærksom på at de vietnametiske taxa chauffør vil gøre meget for ekstra penge. Et godt tip er derfor altid at aftale prisen og destinationen inden turen begynder, og samtidig sørge for at taxameteret bliver tændt. Hvis du sætter dig ind i en traditionel taxa, så det ikke bliver en personlig pris, som kan ende med at blive en dyrere tur.

Internet – Strøm – Mobil

Når du er på backpacking rejse til Vietnam vil du typisk opleve 220 volt og stikkontakter med  2 og 3 ben. Du kan de fleste steder bruge samme oplader som i Danmark. Er du på restauranter, hoteller, hostels o.l vil du også kunne lade dine ting op. Der er dog få steder hvor det er nødvendigt med en adapter. Som udgangspunkt anbefaler vi at rejse med en rejseadapter når du skal backpacke og besøge mange forskellige steder.

Skal du ringe hjem eller modtage opkald i Vietnam, så kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse. Afhængigt af dit mobilselskab, så kan der også være dårlig dækning, samt høje gebyrer – det er derfor en god ide, at kontakte dit mobilselskab og høre nærmere inden turen. Hvis du ringer fra Vietnam, så vil du altid skulle bruge deres landekode som er +84.

Vietnam er samtidig præet af mange internetcafeer. Har du dårlig dækning, eller ingen internet, så kan du blot besøge en af de mange internetcafeer.

Vi håber, at denne artikel har givet dig et bedre overblik over de praktiske overvejelser, som måtte være både før og under turen til Vietnam. Ellers ønsker vi alle rejsende en god og oplevelseværdig tur til Vietnam. Hvis du har nogen spørgsmål er du mere end velkommen til at kontakte os her.

Læs vores andre artikler med rejseguides

Mangler du inspiration til hvad du skal se, når du rejser rundt i Vietnam? Vi har lavet en oversigt over de ting, vi mener er et besøg værd. Ligeledes har vi sammensat 27 tips til at backpacke i det store Asien. Planlægger du at rejse til Vietnams nabolande som Thailand, Singapore eller Cambodia – så finder du måske vores guides og rejsevejledninger hertil behjælpelige.

4/5 - (1 vote)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *