Shelterpladser i Danmark: Overnatning i naturen (2024)

Elsker du at overnatte i naturen, og er du på udkig efter shelterpladser i Danmark? Der findes en masse skønne shelters og shelterpladser rundt omkring i landet uanset om du vil overnatte med udsigt til havet, lyden af skovens dyr og kryb eller med udsigt over markerne.

Shelterpladser

Shelterture er blevet en meget populær form for overnatning, og det er specielt et godt forslag til en hyggelig familieweekend. Der kommer år efter år flere og flere shelterpladser i Danmark, og dermed også flere muligheder for overnatning i det fri.

Hvor finder jeg en shelter?

Der er mange muligheder for at finde en shelter i Danmark. Du bør først overveje hvilken form for shelterplads du gerne vil overnatte på. Mulighederne er mange, uanset om du ønsker at overnatte med udsigt til vandet eller i hjertet af en hyggelig skov. Vi giver dig her et overblik over de shelter og shelterpladser der findes i Danmark: Du kan se den fulde oversigt over shelters og shelterpladser i Danmark her.

Naturstyrelsens oversigt over shelterpladser i Danmark
Naturstyrelsens oversigt over shelterpladser i Danmark.

Shelters på Sjælland, Jylland, Fyn og Bornholm

Der findes mange forskellige shelters rundt omkring i landet, alt efter hvilke interesser man har. Vi anbefaler at du bruger Naturstyrelsens oversigtskort over shelterpladser i Danmark, da du her finder mere præcis information om hvilke shelters der findes og hvor. I takt med at der at flere finder en interesse for overnatning i naturen, stiger antallet af sheltere også, og derfor anbefaler vi dig at holde dig opdateret enten på Naturstyrelsens hjemmeside, eller på “Shelter App“. 

Hvad koster en overnatning i shelter?

Det er stor forskel på hvad en overnatning i en shelter koster. Langt de fleste shelters er gratis, men hvis du vil sikre dig en specifik shelter en bestemt dag, så anbefaler vi at du booker overnatningen i god tid på Naturstyrelsens hjemmeside her. Nogle shelters skal man dog betale for at booke, og her vil prisen typisk ligge på alt mellem 25 kroner til 100 kroner pr. overnatning.

Er der toilet ved en shelter?

På de fleste shelterpladser er der ikke adgang til toilet. Dog findes der et par shelterpladser rundt omkring i landet, hvor der er adgang til et muldtoilet. Dog er det vigtigt at have i mente, at de shelterpladser med toiletter ofte kun er sæsonåbent i sommermånederne primært juni, juli og august. Du kan dog også vælge den lidt mere primitive måde, og grave et hul i skovbunden. Du skal dog huske at dække hullet til igen, da det kan godt hen og blive både farligt og ulækkert, hvis folk falder ved hullet.

Kan man sove i shelter året rundt?

Ja, det er muligt at overnatte i en shelter året rundt. Det vigtigste når du sover i shelter er at du har tøj på efter årstiden. Hvis du som person generelt er meget kuldeskær, anbefaler vi at du for det første har et godt sæt baselayer på, og derudover vil det være en god ide at læse hvordan man bedst holder varmen i en sovepose her. Nedenfor er nogle anbefalinger til et godt sæt baselayer til din sheltertur.

Base layer unisex

Trespass Unite 360

Base layer dame

Highlander Bambus trøje

Fleecetrøje

Jack Wolfskin Gecko

Hvor mange nætter må man overnatte i en shelter?

Der kan være stor forskel på, hvor mange nætter man må overnatte i en shelter alt efter plads, populariteten på området og årstid. Vi anbefaler at du benytter Naturstyrelsens guide med beskrivelse over shelterpladserne. Dog anbefaler vi, at man altid tager hensyn til andre når man overnatter i en shelter. Både når det omhandler støj, men også at give plads til andre. Du kan også vælge at tage en lidt længere ferie under stjernehimlen ved at skifte lokation, og tage en nat ved hver shelterplads du besøger på din vej. 

Hvordan booker man en shelter?

Du kan booke en shelter på forskellige måder, alt efter hvor i landet du skal overnatte. På Naturstyrelsens hjemmeside finder du et oversigtskort over shelters i Danmark, hvor de også har en bookingportal, hvor du kan reservere den shelter du ønsker. Du kan også downloade appen “Shelter App“, hvor de også giver dig et overblik over shelterpladser, samt information vedr. booking, anmeldelser, info m.m. Vi giver dig her en step-for-step guide til at booke en shelter: 

Step 1

Find den shelterplads der passer bedst til jeres behov.

Step 2

Søg på listen efter den shelterplads i gerne vil booke og tryk derefter book.

Step 3

Vælg derefter aktivitet, dato, klokken, antal deltagere og tryk tilføj til kurv.

Step 4

Tryk derefter gennemfør booking, og så er din shelter booket til din overnatning.

Hvad skal man have med på en sheltertur?

Det afhænger meget af hvor længe du skal overnatte i shelteren, samt hvilken årstid. Vi giver dig her et bud på en pakkeliste til din næste sheltertur:

 

Sovepose

Treklife Trip 3

Treklife Trip 3 er en god sovepose til outdoor, heriblandt shelterture. Denne sovepose er 3 sæsons, hvilket vil sige at den kan benyttes fra forår til sen efterår. Hvis du vil sove i shelter om vinteren, så anbefaler vi en 4 sæsons sovepose, som kan benyttes året rundt.

Liggeunderlag

Treklife Hike – Blå

Dette liggeunderlag fra Treklife Hike i Blå er perfekt designet til outdoor. Liggeunderlaget er selvoppusteligt, og har et meget kompakt og robust design. Derudover er det meget letvægtig og vejer blot 900 gram. Med i prisen er et reperationssæt, samt en opbevaringspose.

 

Hvad kan man lave på en sheltertur?

Der er virkelig mange ting at give sig til når man er på sheltertur. Det er kun fantasien der sætter grænser for hvad man kan lave. Du kan lave mad over bål eller trangia, spille forskellige spil sammen eller vandre i skoven eller i området hvor shelterpladsen ligger. Hvis shelterpladsen ligger ud til vandet, kan du også tage på fisketur eller tage en dukkert i vandet. Du kan overveje inden du tager afsted hvad du kan lave, og så forberede nogle af tingene hjemmefra. Det kan også være at shelterpladsen ligger i nærheden af nogle spændende seværdigheder, som man kan besøge hvis det lyster. Husk at det kun er fantasien der sætter grænser. 🙂

5/5 - (7 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *