Mols Bjerge (2024): Guide til skønne stier og vilde vandreture i Mols Bjerge

Oplev den betagende natur i Mols Bjerge gennem en række smukke vandreture blandt bakker der blev formet under istiden. Mols Bjerge er blevet et samlingspunkt for vandreentusiaster fra hele landet. Med masser af fantastiske vandreture, der snor sig op og ned ad det bakkede landskab og med udsigt til havet fra de fleste bakketoppe, er Mols Bjerge blevet en favorit for mange vandrere. Af Mols Bjerges vandreture er Mols Bjerge-stien den mest kendte, men området byder på massere af andre flotte vandreture.

Her er 3 ting du skal opleve i Mols Bjerge:

 • Mols Bjerge stien
 • 3 smukke vandreruter
 • Overnatning i Mols Bjerge
Tre Høje, Mols Bjerge
Fra Trehøje kan du se ud over Aarhus Bugt på den ene side og Ebeltoft Vig på den anden

Tips til din vandretur i Mols Bjerge

Skal du på vandretur i Danmarks istidslandskab, så giver vi dig gode tips til din tur.

 1. Husk godt fodtøj til turen. Vi anbefaler et par gode vandresko eller vandrestøvler, så du får en behagelig vandretur.
 2. Du kan med fordel også anskaffe dig et par gode vandrestave for at aflaste både fødder, ben og hofter.
 3. Download appen “Nationalpark Mols Bjerge”, for at finde stier, p-pladser, vandreruter og meget mere.
 4. Hold dig hydreret med en drikkedunk.

Nationalpark Mols Bjerge

Men før vi går videre til de specifikke ruter, kan vi jo passende knytte nogle ord til Mols Bjerges nyere status som dansk Nationalpark. I 2009 blev Nationalpark Mols Bjerge oprettet, og med oprettelsen en forpligtelse på at fremme natur- og kulturværdierne omkring området. Det har betydet et fokus på at gøre området Mols Bjerge mere tilgængeligt ved bl.a. at skabe nye ride-, cykel- og vandreture som f.eks. Mols Bjerge-stien.

Skilt_ Nationalpark Mols Bjerge
Mols Bjerge fik status som dansk Nationalpark tilbage i 2009

Samtidig har bestyrelsen også gjort meget for at gøre parken og naturen tilgængelig for børn. Du kan f.eks. møde trolde, drager, alfer og hekse ved Kalø Slotsruin med appen 4Dscan. Eller høre et eventyr på børnevenlige ruter ved hjælp af Natureventyr-appen.

4Dscan er gratis og tilgængelig på App Store og Google Play.

Natureventyr er gratis og tilgængelig på App Store og Google Play

Kort over nationalpark Mols Bjerge

Tryk på billedet for at åbne kortet. Find ruter, steder og faciliteter i nærheden af nationalpark Mols Bjerge

Mols Bjerge-stien (ca. 80 km)

Den måske mest kendte af vandreruterne i og omkring Mols Bjerge er Mols Bjerge-stien. Bestående af fire etaper på 20 km, kommer du på den 80 km lange rute rundt i hele nationalparken. Ruten er markeret med grønne skilte med hvide pile. Vi gennemgår her de fire etaper, og så kan du jo vælge, om du vil gå hele ruten eller bare en enkel etape.

Kalø-etapen (20 km)

Kalø-etapen starter ved Kalø Slotsruin og slutter i Femmøller. I starten går du gennem krogede troldetræer, og kort efter kommer du forbi Jagtslottet på Kalø. Herfra går du på tværs over bakkesiden, der fører op til Rønde. På denne strækning får du en spektakulær udsigt over Aarhus Bugten. På vej mod Femmøller bevæger du dig op i det bakkede landskab, der i sommeren er farvet høstgult. Fortsæt gennem skovene i hjertet af parken til du når Femmøller.

Gør et stop og se resterne af et kongeligt slot, Kalø Slotsruin
Længde:ca. 20 km
Varighed:ca. 6 timer
Sværhedsgrad:Middel

Bjergetapen (19,5 km)

Bjergetapen starter og slutter i Femmøller. Gå op ad stejle stier og op på højderygge, der hæver sig over det omkringliggende landskab. Se ud over det bakkede landskab skabt af to tidligere istider, og nyd udsigten af Kalø Vig, Aarhus Bugt og Ebeltoft Vig, alt efter hvor du kigger hen. Du kan holde nogle fine stop på vejen, som f.eks. ved Tre Høje midt i parken.

Længde:ca. 19, 5 km
Varighed:ca. 7 timer
Sværhedsgrad:Middel
Mols Bjerge
Mols Bjerge har en unik natur, du ikke finder andre steder i Danmark

Ebeltoft-etapen (22 km)

Ebeltoft-etapen starter også i Femmøller, men bevæger sige derefter ind i skovene, der omkranser Ebeltoft Vig. På turen vil du komme forbi Stubbe Sø, der er Østjyllands største sø, og et yndet sted for fugle såvel som fugleinteresserede. Herefter vil du følge den nedlagte jernbanestrækning mellem Ebeltoft og Grenå ud til kysten, inden du når til den idylliske og charmerende by, Ebeltoft.

Længde:ca. 22 km
Varighed:ca. 6 timer
Sværhedsgrad:Let

Gåsehage-etapen (22,5 km)

Den sidste etape på Mols Bjerge-stien er Gåsehage-etapen. Ruten starter i Ebeltoft, bevæger sig ud på spidsen af Ebeltoft halvø (Gåsehage), og tilbage ind over land til Ebeltoft. På det meste af ruten, følger du kysten og går langs stranden. Du vil også komme forbi fuglebeskyttelsesområdet Ahl Hage. Så hvis du er fugleinteresseret, skal du huske at pakke kikkerten! Går du ruten om sommeren er der store chancer for at se de mange farverige drager ude på havet, når kitesurferne nyder de lave vande og den gode vind lige ud for Ahl Hage.

Længde:ca. 22,5 km
Varighed:ca. 5,5 timer
Sværhedsgrad:Let – moderat
Ebeltoft
Besøg den hyggelige havneby Ebeltoft og nyd de charmerende huse, der følger de brostensbelagte gader

Smukke vandreruter nær Mols Bjerge

Det helt store trækplaster for parken er dog stadig dens mange dejlige vandreture. Vi har samlet ture i forskellig længde, så der er noget for alle.

Sort Kløversti/Naturruten (12,5 km)

Den sorte Kløversti bliver også kaldt for “Naturruten”. Vandreturen er en cirkelrute, der starter og slutter i Knebel. På denne rute får du det bedste af Mols Bjerge. Du får både den storslået natur og historiske seværdigheder. Du starter med at gå forbi Danmarks største stendysse Poskær Stenhus, der undgik at blive sprængt i småstykker på grund af en ihærdig præsts indsats i 1859. Derefter kommer du til Tinghulen, der er et imponerende dybt dødishul. Videre på turen kommer du forbi et par af parkens shelters, hvor du kan vælge at overnatte. Et af de største højdepunkter på turen (bogstavelig talt) er Trehøje. Ruten tager dig ikke op på toppen, men du kan jo passende tage en lille afstikker. Udsigten her er helt usædvanlig for lille flade Danmark. Turen fortsætter i parkens vilde landskab og videre gennem Vistoft Plantage og tilbage til Knebel igen.

Længde:ca. 12,5 km
Varighed:ca. 3 timer og 20 min
Sværhedsgrad:Moderat

Femmøller og Mols Bjerge (3,7 km)

Denne lille vandretur er god som adspredelse i sommerhusugen eller den lille weekendtur til Ebeltoft. Turen starter og slutter i Femmøller, hvor du kan parkere din bil eller stå af med bussen fra Aarhus eller Ebeltoft. Turen er kun på 3,7 km, men du kan sagtens få en god fornemmelse af Nationalparken på den korte tid. Ruten starter med en stejlere opstigning, hvorefter du kommer til at gå langs en mindre højderyg. Ruten bevæger sig herefter ned i dale og op ad bakker. Vandreturen er især god at have børn eller børnebørn med på. Dels fordi den er kort, dels fordi terrænet er sjovt at bevæge sig. Og når det er sæson, er der mulighed for at plukke vilde hindbær og brombær, som du kan finde langs stien.

Længde:ca. 3,7 km
Varighed:ca. 1 time

Blå Kløversti – Foreningsruten (5,5 km)

Selv om denne rute ikke Mols Bjerge, er det en meget hyggelig og stemningsfyldt rute, der tager dig rundt i Ebeltoft og forbi flere af byens foreninger. Ruten starter og slutter ved Frigatten Jylland. Herfra går du langs kysten forbi det ikoniske hotel Langhoff & Juul, før du bevæger dig op gennem byen. Du vil også komme forbi Ebeltoft Skole og svømmehal. På vej ned mod havet vil du komme forbi Ebeltofts smukke kirkegård, og derefter bevæger du dig ind på Skansen. Turen sluter af med at gå langs Ebeltoft Havn, hvor du kommer forbi Ebeltoft Ro- og Kajakklub, Fiskehavnens Maritime Foreningshus, Det Lille Museum og Glasmuseet Ebeltoft.

Længde:ca. 5,5 km
Varighed:ca. 1 time og 15 min

Hvordan kommer jeg til Mols Bjerge?

Det dejlige ved at vandre i Mols Bjerge er, at det er let tilgængeligt. Bor du f.eks. i Aarhus, er Mols Bjerge ikke længere væk, end at du kan tage bus 123 fra rutebilstationen til Femmøller. Det tager ca. 1 time at komme frem, og bussen stopper lige ved foden af bakkerne. Herfra kan gå du nogle af de absolut mest smukke vandreture i Mols Bjerge.

Har du bil, kan du køre rundt i området alt efter, hvad der passer dig. Der er dog nogle steder, der er blevet lukket for kørsel for at beskytte den vilde natur.

Overnatning ved Mols Bjerge

Der er mulighed for at overnatte i shelter eller på primitive teltpladser flere steder i parken. Nogle af dem kan bookes på forhånd, hvor andre er det først-til-mølle-princippet. Du kan se shelternes placering på udinaturen.dk.

Er du lidt mere til en varm seng og en blød madras, er der også masser af overnatningsmuligheder i omegnen. Hvad enten det er Bed&Breakfast eller hoteller i Ebeltoft. Eller måske du hellere vil leje et sommerhus på Mols. Uanset, hvad du vælger, vil du være i kort køreafstand til vandreturene i Mols Bjerge.

Ofte stillede spørgsmål om nationalpark Mols Bjerge

Hvor skal man tage hen i Mols Bjerge?

Skal du til Mols Bjerge, så anbefaler vi at du tager til Agri Bavnehøj, Trehøje og Kalø Slotsruin.

Kan man køre i bil i Mols Bjerge?

Det er muligt at køre i bil i Mols Bjerge, men vær opmærksom på, at ikke alle områder er åbne for kørsel.

Kan man cykle i Mols Bjerge?

Det er tilladt at cykle i Mols Bjerge så længe du holder dig inden for veje og stier. Nationalpark Mols Bjerge har endda en mountainbike bane i Søndre Plantage.

Hvad hedder den største bakketop på Mols Bjerge?

Med en højde på 137 m er Agri Bavnehøj er den højeste bakketop på Mols Bjerge.

4.8/5 - (12 votes)

4 kommentarer

 1. Steen Hassing

  Er der mulighed for vand undervejs på turene Bjergetappen, Ebeltoft stien og Gåsehage stien?

  • Lars Kjær

   Hej Steen

   Ja, det er muligt at få vand på fx Bjergetappen – her vil du på fx ShelterPlads Femmøller kunne få vand – det ligger lige ved P-Pladsen ved Femmøller Efterskole 😊🌍

   Jeg håber, at du får en rigtig god tur 💪

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

  • Lars Kjær

   Hej Allan

   Tak for din besked – du kan finde kort over ruterne enten her i artiklen (hvor vi har en enkelt rute), via Google Maps eller på Alltrails, som også har mange af ruterne 😊

   God vandretur 🏕🌏🙌

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *