Vandrestave test (2024): Vi tester de bedste og billigste vandrestave

Vandrestav test: Er du på udkig efter et par vandrestave? Vandrestavene er med til at give dig bedre stabilitet og støtte mens du vandrer, uanset hvilket terræn du vandre i. 

Vandrestavene er med til at du udnytter styrken fra dine arme og overkrop, og er specielt også med til at aflaste knæene, når det går ned ad bakke.

Vi guider dig i denne vandrestav test til de bedste og billigste vandrestave i 2023.

Vandrestave test

Hvad er vandrestave?

Vandrestave kan være en meget god investering for vandrere, da de er med til at sikre stabilitet, samt at forbedre balancen uanset hvilket terræn du befinder dig i. 

Derudover er vandrestavene også med til at aflaste dine knæ, specielt når det går ned ad bakke. Styrken fra dine arme og overkrop tager en del af presset, når du benytter vandrestave.

Vandrestave er virkelig noget udstyr der er overset i vandringsverdenen. Vandrestave kan være lavet i mange forskellige former og materialer som aluminium eller carbon. Mange vandrestave kan også justeres i længden, så de passer til din højde.

Hvilke vandrestave skal jeg vælge?

Det kan være svært at vurderer hvilke vandrestave du skal vælge. Det afhænger meget af personlige præferencer, og man bør overveje hvad de skal bruges til.

Derfor er det en god ide, at bruge tid på at tjekke op på hvilke vandrestaves der findes og hvad de bruges til, og derefter tage beslutningen.

Vi giver dig her vores bud på, hvilke overvejelser du bør gøre dig, inden du går ud og køber et par nye vandrestave. 

Materiale

Der findes mange forskellige slags vandrestave, som er lavet i forskelligt materiale. Det ses ofte, at vandrestavene er lavet i enten aluminium eller carbon. Det er det mest populære materiale, da det sikre lette og stærke vandrestave.

Justerbarhed

Det kan være meget relevant at vælge et par vandrestave, som kan justeres i længden. Det er vigtigt at du kan justere dem alt efter din højde, og det terræn du befinder dig i. Du kan med justerbare vandrestave tilpasse dem til lige dit behov.

Greb

Det er vigtigt, at grebet eller håndtaget på vandrestavene er behageligt at holde på i længere perioder. Derfor er det vigtigt at håndtaget giver den rette ergonomiske støtte. Der findes håndtag i kork, skum og gummi.

Hvilken størrelse vandrestave skal jeg have?

Det kan være svært at finde ud af, hvilken størrelse vandrestave man skal vælge. En tommelfingerregel er dog at tage din kropshøjde i betragtning, og derfra vælge nogle vandrestave der cirka går dig til hoften.

Nogle vandrestave kan dog justeres i højden, alt efter dit behov og om terrænet går nedad eller opad. Du bør altid have i mente, at du skal have en 90 graders vinkel i albuen når du står oprejst og staven derfor rammer jorden omkring dine fødder.

Dog kan det være anderledes hvis du går opad, så vil det være en god ide at forkorte vandrestavene en smule, så de stadig støtter din overkrop. Det modsatte hvis du går nedad, så skal de gerne være en 5-10 cm længere.

5 fordele ved vandrestave

  1. Aflaster dine led: Vandrestave er med til at give støtte til knæ, hofter og ryg, når man går vandre i ujævnt terræn, samt når det går op- eller nedad bakke. 
  2. Forbedre din balance: Vandrestave er med til at forbedre din balance og stabilitet når du vandre. Du vil med vandrestave føle dig mere sikker, uanset terrænet. 
  3. Mindsker træthed: Vandrestave kan være med til at mindske din træthed i blandt andet dine ben, da stængerne er med til at aflaste store dele af kroppen. 
  4. Forbedre din kropsholdning: Vandrestavene er med til at forbedre din kropsholdning, så du undgår at smerter i ryg, hofte eller i dine ben. 
  5. Øger tempo og udholdenhed: Vandrestavene er også med til at øge dit tempo og udholdenhed når du vandre, da du benytter stængerne til at skubbe dig fremad. 

Hvordan vandre man med vandrestave?

Når man vandre med vandrestave, er der nogle ting man bør være opmærksom på inden afrejse og mens man vandre. Vi giver dig her 5 bud på gode tips, at have styr på når man har anskaffet sig et par vandrestave.

Juster længden: Det er vigtigt at justere længden på vandrestavene, inden man skal ud og vandre. Hvis ikke længden passer til din højde, risikere du at de ikke giver dig den rigtige støtte, og at det derfor giver modsatte effekt. Det er vigtigt at stavene er tilpasset til din hoftehøjde, og at de bliver justeret (hvis muligt) efter terræn.

God kropsholdning: Du bør holde ryggen oprejst og træk dine skuldre tilbage, mens du vandre med vandrestave. Hvis du holder den rette kropsholdning, slipper du for at døje med smerter efterfølgende, og samme tid øger du både dit tempo og din udholdenhed, ved at bruge vandrestavene korrekt.

Brug dine arme: Når du vandre med vandrestave, er det vigtigt at du flittigt bruger dine arme. Jo mere du bruger armene, jo mere aflaster du dine fødder, ankler og dine knæ. Det er vigtigt at du forsøger at svinge let med stavene, da det er med til at sikre dig et bedre afsæt og dermed korrekt brug af vandrestavene.

Vær opmærksom på terræn: Det er vigtigt at du er opmærksom på det terræn du vandre i. Hvis du vandre opad, er en god tommelfingerregel at stængerne skal justeres, så de er 5-10 kortere end normalt. Dette omvendt hvis det går nedad, så skal du forkorte dem med 5-10 centimeter. Dette giver dig den bedste aflastning.

Træn med dine vandrestave: Det er en rigtig god ide at du inden du skal ud og bruge vandrestavene for alvor, træner at vandre med dem. Det kan tage lidt tid at lære at vandre korrekt med stavene, så start derfor let ud med kortere ture, og gradvist øger du det terræn du træner i.

Vandrestave test: Vores bud på 3 gode vandrestave

Treklife Trail

Budgetvenlige vandrestave

Disse Treklife Trail vandrestave er i vores vandrestave test de bedste budgetvenlige vandrestave. De er til dig der gerne vil købe nogle billige vandrestave af god kvalitet. De er perfekt til nybegynderen, der vil prøve vandrestave af. Vandrestavene er lavet i letvægtig aluminium og kan justeres fra 69 cm til 135 cm. 

Black Diamond

Bedst i test

Vandrestavene fra Black Diamond i modellen Distance Carbon FLZ vandt vores bedst i test. Vandrestavene er utroligt letvægtige og meget kompakte, da de kan pakkes sammen, så de fylder meget lidt. Materialet er af kulfiber, og på trods af stavenes meget lette vægt, er de utroligt slidstærke i alt terræn.

Highlander

Bedste alsidige vandrestave

Vandrestavene Isle of Mull fra skotske Highlander er virkelig alsidige og gode, og passer til de flestes behov. Vandrestavene er lavet af letvægtig aluminium og med et meget stærkt greb, som hindrer at du får ondt i hænderne undervejs. Derudover er de justerbare i længden fra 69 cm til 140 cm.

Vandrestave til kvinder

Vandrestave generelt er en rigtig god måde at give dig støtte og balance på turen. Vandrestavene kan reducere stress og pres på knæ og fødder, så du får en bedre stabilitet og balance, når du er på tur i det ujævne terræn. Vandrestave til kvinder er specialdesignet til dem og deres kroppe. Kvindevandrestave har et andet/mindre håndtag, da kvinders hænder generelt er mindre end mænds.

Black Diamond Distance Carbon FLZ vandrestavene kommer med et greb af EVA-skum, som giver dig et godt og behageligt greb. Dette er også en meget vigtig faktor, når du skal ud og vandre længere ture. Grebet på disse vandrestave er specialdesignet til kvinder, som ofte har mindre hænder end mænd og derfor et mindre greb.

Vandrestave til børn

Børnevandrestave kan være en nyttig tilføjelse til de lange gåture i skov, udland og ujævnt terræn. Børn er meget aktive og har meget energi, og vandrestavene kan hjælpe med at mindske træthed og stress på ben og fødder. Børnene vil derudover også få en god stabilitet og balance samt hjælpe dem med at holde en god kropsholdning. Børnevandrestave har et mindre håndtag samt størrelsen på vandrestaven er mindre.

Disse vandrestave til børn af fra amerikanske Black Diamond i modellen First Strike. Stavene er 4-sæsons vandrestave, og kan derfor bruges hele året. Stavene er specielt designet til børn – uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Ofte stillede spørgsmål om vandrestave i 2024

Hvilke vandrestave er bedst i test?

Vi har i denne artikel givet dig vores anbefalinger til vandrestave, og lavet en vandrestave test, hvor Black Diamond Distance Carbon FLZ er kåret som bedst i test. 

Hvorfor er vandrestave gode at gå med?

Vandrestavene er med til at støtte udsatte dele af din krop, heriblandt din ryg, hoften, knæene, anklerne og fødderne. Ved hjælp af vandrestave, aflaster du de udsatte led, og dermed får en mere behagelig vandretur. 

Hvor høje skal vandrestave være?

En god tommelfingerregel er at vandrestaven passer i hoftehøjden. Det skal passe med en 90 graders vinkel i albuen, når du står oprejst. Det er vigtigt at vandrestavene passer i højden, da de ellers ikke giver den ønskede effekt. Læs mere om højden på vandrestave i vores artikel. 

 

5/5 - (15 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *