Har du nogensinde overvejet at hænge en hængekøje op og sove ubekymret midt i naturen? At sove i hængekøje lyder måske svært og ukomfortabelt, men det er faktisk en utrolig let og bekvem måde at slå lejr på lige hvor du har lyst til. I dette blogindlæg vil du finde alt du bør vide om hængekøjer, så du er klar til at tage på eventyr.
Hvad er en hængekøje?
En hængekøje er kort fortalt et stykke tekstil, der er formet så man kan ligge i det uden at falde ud. Hængekøjen kan enten hænges op mellem to faste punkter eller være en del af et stativ. Hængekøjer daterer helt tilbage til 450 f.v.t. i det antikke Grækenland, og er gennem tiden blevet brugt som seng grundet dens komfort, flytbarhed og minimale pladsforbrug. Og det er stadig disse kvaliteter, der gør hængekøjen populær blandt mange rejsende og vandrere.
Hængekøjen er en soveløsning, der giver mulighed for frihed og spontanitet, da den hurtigt kan sættes op så længe man finder to faste punkter. Dette kunne eksempelvis være to træer i dybt inde skoven eller i nærheden af en bålplads. Hængekøjen vejer ikke meget og kan nemt foldes sammen til at fylde meget lidt i rygsækken. Derfor er det ofte en lettere løsning end at skulle bære rundt på et telt.
Populære hængekøjer lige nu
Hvad er hængekøjens vigtigste egenskaber?
En hængekøjes vigtigste opgave er som udgangspunkt at sikre en god nattesøvn. Hertil kommer to essentielle egenskaber: nemlig 1) at skabe komfort og 2) at sikre den rette temperatur.
God komfort
Noget af det vigtigste for at sove godt er selvfølgelig at ligge godt. Mange er vant til at sove på liggeunderlag når de tager på rejse eller på outdoorture. Det kan derfor være svært at forestille sig at sove i en hængekøje. Det klassiske liggeunderlag er en god løsning for de fleste, men hvis du har modet på det, synes vi, at du skal springe ud i hængekøje-livet.
Mange hængekøje entusiaster siger sågar, at de sover bedre i deres hængekøje end hjemme i deres seng. Dette kan både havde noget at gøre med hængekøjens vuggende bevægelser, der skulle give en dybere og roligere søvn. Og med et minimalt pres på rygsøjle og skuldre, der gør at selv ømme led og muskler kan slappe helt af i en hængekøje.
Tilpas temperatur
Når du har fundet dig godt til rette, er det vigtigt, at du også kan holde varmen hele natten. Optimal temperatur er væsentligt for en god nattesøvn, da kroppen hverken vil kunne falde til ro i et for varmt eller et for koldt klima. Hvis du skal bruge hængekøjen i et varmere klima, såsom til backpacking i Cambodia, kan en helt almindelig hængekøje i kunststof, være god for dig, idet luft og vind naturligt vil holde dig kølig i løbet af natten.
Men hvis du derimod skal bruge hængekøjen i et køligere klima, til eksempelvis vandreture i Danmark, er det vigtigt at hængekøjen er isoleret, så du kan sikre dig en varm nattesøvn. Isolering kan ske ved hjælp af forskellige hængekøje omslag, der enten kan isolere bunden af hængekøjen eller helt omslutte hængekøjen som en puppe. Quilte er her en populær løsning.
Hvordan hænger jeg en hængekøje op?
Det er nemt at sætte en hængekøje op, men det kræver en smule øvelse hvis ikke du har gjort det før. Vi anbefaler dig at tage på en dagstur hvor du øver dig på at sætte hængekøjen op forskellige steder. Så vil du være tryg ved opsætningen når du skal overnatte i din hængekøje for første gang. Alle hængekøjer kommer med en nem guide til opsætning, men vi kommer her med tre gode tips, der vil gøre opsætningen endnu lettere for dig så du er klar til at komme afsted på eventyr med din hængekøje.
1. Vælg et godt sted til ophængning af hængekøjen
Når du har lært at bruge hængekøjen rigtigt, er det en af de mest bæredygtige overnatningsformer – dvs. ud fra princippet om leave no trace. Generelt er det vigtigt, at du ser dig omkring på omgivelserne når du skal opsætte hængekøjen. Du skal være sikker på at du gerne må hænge din hængekøje op på det pågældende sted. I Danmark må hængekøjer gerne hænges op i alle Naturstyrelsens skove, men der kan gælde andre regler i private skove, eller hvis du agter at bruge din hængekøje i udlandet.
Når du har sikret dig dette er det vigtigt at du sætter din hængekøje op mindst 200 meter væk fra alle slags vandkilder, da søer, åer, floder og kystlinjer er skrøbelige og lette at ødelægge uden at tænke over det. Du bør heller ikke hænge din hængekøje op på en åbenlys vej eller sti der bruges af enten mennesker eller dyr. Dette vil være til gene for både dig og de andre levende væsener i området.
2. Vælg stabile træer til ophæng af din hængekøje
Selve længden mellem træerne du opsætter hængekøjen i, afhænger af design og længde på din hængekøje. Det kan godt kræve et par forsøg før det lykkedes at ramme dette. Derfor er det en god idé at tage på en dagstur, hvor du øver dig på opsætning. Du skal sikre dig, at de træer du vælger til ophæng er sunde og stabile. Derfor skal du tage et grundigt kig på dem inden hænger din hængekøje op. Du vil kunne gøre skade på dig selv, og økosystemet, hvis uheldet skulle være ude og en stor gren eller hele træet skulle falde ned i løbet af natten.
Et godt huskeråd er, at træet skal være minimum 15 centimeter tykt før det er stærkt nok til at holde dig og din hængekøje. Derudover er det vigtigt, at du husker at bruge træbeskyttende stropper ved ophæng. Påvirkningen af træets bark bør holdes til et minimum, da det er her træets vitale lag sidder.
3. Hæng din hængekøje i den rigtige højde og vinkel
Alle hængekøjer kommer med en instruktionsguide til ophæng, men disse råd vil gælde for de fleste typer af hængekøjer. Sørg for at have en 30 graders vinkel mellem stroppen og jorden. Selvom det føles fristende at stramme stropperne helt for at opnå en fladere vinkel, vil dette skabe spændning på siderne af hængekøjen, der vil gøre det ubehageligt at sove i hængekøjen.
Det tungeste punkt på din krop bør ikke være mere end 45 centimeter over jorden. Denne højde vil gøre det komfortabelt at komme ind og ud af hængekøjen. Og denne højde vil også sikre, at du ikke oplever et voldsomt højt fald, hvis uheldet skulle være ude..
Hvad bør jeg overveje inden jeg køber en hængekøje?
Der er mange forskellige hængekøjer, og det kan derfor anbefales at spørge sig selv, hvilke behov man skal have opfyldt. Skal du på en længere vandretur i Norges natur, skal du på backpacking i Sydamerika eller skal du blot slappe af i skoven nær dit hus? Til at svare på dette kan det være væsentligt at spørge dig selv om brug, klima, vægt og budget.
Brug og type af tur
Dit behov afhænger typisk af i hvilken sammenhæng og hvor ofte du skal bruge hængekøjen. Det er derfor en god idé at spørge selv sig om den skal bruges til reel overnatning på en hård vandretur, til hvil og pauser på en backpacking rejse eller til solbadning og læsning i baghaven. Det er også en god idé at overveje allerede fra starten hvor ofte hængekøjen skal bruges.
Hvis du planlægger at bruge den meget kan du overveje om du allerede fra starten skal købe en dyrere model, du vil få glæde af i mange år. Men hvis du omvendt ikke har tænkt dig at bruge hængekøjen mere end en gang eller to om året kan du måske godt købe en billigere model, og være fint tilfreds med den.
Klimaet
Efter du har afstemt dine brugsbehov er det en god idé at spørge sig selv hvorhenne hængekøjen skal sættes op. Hvis du skal bruge soveposen under varmere himmelstrøg, kan en hængekøje med myggenet være et helt ideelt valg, da du her er skærmet fra insekter og stadig vil få en kølig nat.
Men skal du tværtimod bruge den i et koldt klima er det nødvendigt at købe ekstra isolering til din hængekøje, så du er helt sikker på at holde varmen. Til begge klimaer kan det også anbefales at bruge en tarp til at spænde udover hænge køjen så du er afskærmet fra vind og vand.
Vægt
Det er vigtigt at tænke over hvor meget din hængekøje må veje, hvis du skal have den med på eventyr. De fleste hænge køjer kan pakkes så de fylder meget lidt, men der kan stadig være stor forskel på vægten af dem. For nogle behov er vægten måske underordnet. Men hvis du skal ud og gå længere distancer med oppakning på ryggen, vil det altid være værd at tage et kig på om man kan optimere vægten. Det er bedst at undgå for meget unødvendig vægt, da dette vil gøre turen hårdere. Men når det er sagt skal man selvfølgelig ikke gå ned i komfort. Vægten skal man også være ekstra opmærksom på hvis man også medbringer ekstra isolering, da dette vil give mere vægt at bære på.
Budget
Du kan finde hængekøjer i alle prisklasser og til alle behov. Det er derfor en god idé at overveje om du har et budget for købet inden du går i gang med at kigge. Der kan findes gode og brugbare hængekøjer helt fra et par hundrede og op til flere tusinde kroner. Som regel hænger vægt og pris samen når an snakker outdoor udstyr. Det vil sige, at jo lettere udstyret af jo dyrere er det også ofte. Her på shoppen har vi gode bud på hængekøjer, der ikke behøver koste dig en formue.
Hvilket soveudstyr skal jeg ellers have med?
Det er naturligvis vigtigt at få styr på hvilken hængekøje man skal medbringe på tur. Men det er også vigtigt at have styr på resten af dit sovesystem til at sove i naturen. Et sovesystem består af tre ting; 1) et godt underlag, 2) en sovepose og 3) det tøj du har på.
Det er vigtigt, at have en sovepose med der passer til det klima du befinder dig i. Soveposen er sammen med hængekøjen med til at holde på din kropsvarme. Hvis du skal til et varmere klima kan du overveje en tynd sovepose eller en lagenpose. Og skal du til et koldere klima kan du kigge efter en isolerende helårsovepose. Så er du sikker på at komforttemperaturen kan klare de helt kolde måneder. Selvom du rejser til varmere lande, kan det blive koldt om natten. Det kan derfor anbefales at medbringe et godt base layer i enten kunststof eller uld. Og et par gode uldsokker, der kan sikre dig varmen hele natten.
Vi håber, at du har fået mod på at prøve hængekøjen som overnatningsmulighed. Hvis du mangler flere gode råd til friluftslivet kan du læse mere omkring overnatning i naturen på vores blog. Vi anbefaler dig altid at tjekke op på regler i det område eller land, hvor du planlægger at overnatte i naturen. Du læse regler på Naturstyrelsens hjemmeside til overnatning i naturen og i de danske skove.
Populært soveudstyr fra vores shop
Tre gode bud på hængehøjer til backpacking og friluftslivet
Highlander Trekker Kompakt
Den letvægtige hængekøje
Denne hængekøje er et godt bud på en budgetvenlig hængekøje til kun 249kr. Hængekøjen er er ideel til vandring og backpacking, da den kun vejer 500g. Den kan også bruges til hvil på dagsture eller til afslapning i haven.
Hængekøje – Parachute Single
Den budgetvenlige hængkøje
Denne hængekøje fra Treklife i modellen Parachute Single er en letvægts hængekøje til 1 person. Parachute hængekøjen er designet i et slidstærkt 70D parachute (faldskærms) nylon, som gør hængekøjen både slidstærk og let. Den vejer kun 685 g.
Highlander The Crusader
Det komplette hængekøjesæt
Dette er ikke blot en hængekøje, men et komplet sovesystem med hængekøje, myggenet og tarp. Du er her sikret en god nattesøvn skærmet fra vind og vand. Hele sættet vejer kun 1,1 kg og er derfor optimalt til både vandring og backpacking. Sættet kan nemt suppleres med quilt for øget varme i koldere klima.
Ofte stillede spørgsmål omkring hængekøjer i 2024
Først skal du finde dig en god lejrplads med to stabile og sunde træer på minimum 15 centimeter i diameter. Afstanden mellem træerne kan variere en smule, men omkring 5 meter vil være passende for de fleste. Hæng din hængekøje op i cirka 1,5-2 meters højde med en 30 graders vinkel mellem stropper og jord. Det tungeste punkt på din krop bør være cirka en halv meter over jorden når du har lagt dig til rette.
Spørg dig selv om dit brug, klima, vægt og budget inden du begynder at kigge. Skal du bruge hængekøjen til afslapning i haven kan du måske nøjes med en billigere model, mens du bør investere i en solid hængekøje hvis du skal bruge den til overnatning i naturen.
Et sovesystem består basalt set af underlag, sovepose og det tøj du har på. Derfor skal du udover en hængekøje huske en sovepose og et godt sæt uldundertøj så du kan holde varmen.
Sarina Zabell
Kan man få en hængekøje til to ?