Amarminoen – Gå naturskønne vandreture på Amager i 2024

Træd ud af Københavns travle og pulserende byliv og ind i en verden af ro og eventyr på Amarminoen – Amagers helt egen perle blandt Danmarks vandreruter. Amarminoen er inspireret af den velkendte Camino, en pilgrimsvandring i Spanien. Amarminoen åbnede i 2020 og siden hen er den hurtigt blevet en populær destination for vandrere, der ønsker en forfriskende pause fra hverdagens travlhed.

Amarminoen byder på enestående naturskønhed, der spænder fra frodige skove og åbne marker til havet. Du kan altså opleve varierede landskaber og få et unikt indblik i den danske natur.

Amarminoen er markeret med blåt. Tryk på billedet for at se ruten nærmere

Det skal du vide om Amarminoen

Armaminoen er oprindeligt skabt for at give københavnerne et afslappende pusterum i naturen. Det betyder dog ikke, at du ikke kan komme langvejs fra for at prøve kræfter med vandreruten. Selvom den ikke har eksisteret ret længe, er den allerede vældig populær.

Den populære sjællandske vandrerute går gennem Naturpark Amager, som hvert år tiltrækker mere end én million besøg. Det er blandt andet den vilde natur og det rige dyreliv, så tæt på Københavns centrum, der gør Naturparken helt særlig. Uanset om du er en erfaren vandrer eller en nybegynder, er Amarminoen en god mulighed for at fordybe dig i naturen og dens smukke omgivelser.

Naturparken strækker sig over et kæmpe område – faktisk er det ti gange større end den velkendte park i New York; Central Park.

Der findes over 450 forskellige arter af planter i området, ligesom du kan opleve masser af forskellige fugle. Derudover byder Amager på en lang, smuk kystlinje som du følger på noget af ruten.

Det er ikke muligt at købe mad undervejs, så husk at smøre en god madpakke. Frisk luft og vandring gør dig sulten – og uden mad og drikke duer helten ikke.

Oplev skøn natur og dyreliv på Amarminoen

Kort over Amarminoen

Amarminoen er markeret med blåt. Tryk på billedet for at se nærmere

Amarminoen er en 27 kilometer lang vandretur der fører dig gennem Naturpark Amager. Ruten begynder ved DR-byen i det nordlige Amager, og slutter i Dragør på Amagers sydspids. Det særlige ved Amarminoen er, at du vandrer tæt på Københavns travle byliv, mens du nyder de rolige og naturskønne omgivelser.

Ruten går fra nord til syd, hvor du går gennem Naturpark Amager. Undervejs byder ruten på på forskelligartet natur i form af brede strandenge, fuglereservat, gamle, smukke egetræer og Pinseskoven, som er den største, selvsåede birkeskov i Danmark. Du kan genkende ruten ved at følge piktogrammer formet som dråber, der er skiltet med langs hele turen.

Inden du tager afsted, skal du vide, at der ikke findes nogen korrekt retning at gå Amarminoen i. Du kan vælge at begynde i Dragør, hvis det passer dig bedre. Det er muligt at tage metro eller bus til både DR-byen eller Dragør, hvor du kan begynde din vandretur.

Ruten kan vandres hele året rundt, men vi anbefaler at gå ruten i foråret eller om sommeren, da landskaberne her er frodige og dyrene går frit. Der er mulighed for at overnatte undervejs på ruten eller nyde en dukkert i havet. 

Amarminoens rute fra start til slut

Starten på Amarminoen

Starter du din Amarmino-vandring ved Vestamager vil du som det første bevæge dig gennem Amager Fælled. Herefter fortsætter ruten langs havet og med udsigt til København på den anden side. På vejen kan man tage en dukkert ved Badezone Byskoven, hvilket er oplagt. Nyd varmen fra aftensolen og den smukke solnedgang. 

Fra Amagermotorvej til det naturskønne

Efter hurtigt at have passeret Amagermotorvejen kommer du til at bevæge dig ind i landet. Men først vil du komme forbi Birkesøen. Der er en fascinerende kontrast mellem den rolige sø og det store hav, hvor man ikke kan undgå at stoppe op, nyde udsigten og tage det hele ind. Hernæst går du langs med Svenskeholmvejen ude i det åbne areal, før du når til Pinseskoven. Fyldt med smukke hvide birketræer giver pinseskoven et helt andet udtryk end det bare åbne areal.

I dette område er der mange muligheder for overnatning. Du kan f.eks. overnatte ved den hyggelige bålplads og med to shelter ved Vestamager, Viben. Her kan man virkelig føle, at man er kommet langt væk fra det travle København. Der er også mulighed for at overnatte lige ned til Hejresøen, hvor der er overnatningspladser lige i nærheden. 

Tag en dukkert ved Sydvestpynten

Ikke langt derfra kan du få et bad ved Sydvestpynten, hvor der er en lækker sandstrand. Du kan også bare sætte dig og nyde udsigten af de store drager på himlen, idet kitesurfere ynder at surfe i nærheden af stranden. Bagefter kan du gå ned til Kongelundsfortet, der blev bygget under Første Verdenskrig. Her kan du se efter fjendtlige skibe ligesom man har gjort i de seneste 70 år.

Mød trolden i skoven

Efter at have gået i skoven støder du på en kæmpe af en anden verden, Bjarke Cirkelsten. Bjarke Cirkelsten udgør én af de mange berømte trolde, som Thomas Danbo har kreeret. Trolden er bygget i træ og er 5-6 meter høj og er især et hit for børnene. 

Efter et besøg hos Bjarke Cirkelsten fortsætter turen med et par km langs vandet. Denne gang kommer du til at kigge ud over Øresund og over til vores naboer i Sverige. Derefter varer det ikke længe før du kommer til det andet fort på Amarminoen- Dragør Fort, som udgør slutningen på Amarminoen. Lige ved siden af er der mulighed for at tage et bad i Dragør Søbad, som kan være en perfekt afslutning på den 24 km lange vandretur.

4 betagende naturlokationer i Amarminoen

Amarminoen byder på mange særlige og betagende naturlokationer

1. Grønjordssøen

Grønjordssøen er en lavvandet sø som opretholder sit vandniveau udelukkende gennem regnvand. Søen består af et rigt dyreliv med alt fra padder, vand- og sumpfuglearter. Til foråret har du mulighed for at høre nattergalen synge i nærheden af tjørnekrattet.

2. Klydesø

Klydesø er et af Østdanmarks vigtigste vådområder med rastende og ynglende ande- og vadefugle. Klydesø er et reservat og der er derfor ingen offentlig adgang, men der er i stedet tre fugletårne (Sydtårnet, Mellemtårnet, Nordtårnet) på dæmningen syg og vest for Klydesøen.

3. Kongelunden

Kongelunden er en af Amagers 4 skove, som ligger ud til strandengene. Størstedelen af Kongelunden er beplantet med egetræer og består af over 300 forskellige fuglearter i og omkring Kongelunden. Så tag kikkerten med. hvis du vil nyde synet af det rige fugleliv.

4. Kystarealerne

Nyd strandengen øst for Kongelunden ved Sydvestpynten, Kofoeds Enge og Aflandshage. Oplev blandet dyreliv i form af vadefugle samt køer og heste, der går frit og græsser på strandengene.

Pakkeliste: Hvad skal jeg have med på Amarminoen?

Det er vigtigt at have det rette udstyr med når man skal gå Amarminoen. Derfor har vi lavet en pakkeliste til dig, så du ikke behøver.

Tip: Vi anbefaler, at du gør brug af lag-på-lag princippet, for så kan du altid smide et lag tøj hvis det bliver for varmt.

Essentials til vandreturen

Hvor lang tid tager det at gå Amarminoen?

Det afhænger naturligvis af din form, hvilket tempo du går med, og hvor mange pauser du holder. De fleste bruger fem-seks timer på at gå hele ruten, hvis det foregår i et konstant, rask tempo.

Ruten i sin helhed er oplagt til en heldagstur med vandrestøvler og rygsæk. Den kan naturligvis også deles op og spredes over flere dage. Der er langs ruten flere muligheder for at overnatte i telt eller shelter på lejrpladser. Det er også flere steder på ruten tilladt at slå telt op i det fri, men tjek udinaturen.dk for at finde ud af hvor.

Det kan være en god idé at medbringe vandrestave, som kan aflaste særligt knæ og led, når du vandrer.

Overnatning på shelter
Ønsker du en overnatning i det fri? Så har du mulighed for at sove i shelter undervejs på din vandretur

Amarminoen på cykel

Du kan også vælge at cykle Amarminoen, men der er dog ikke anlagt cykelsti langs ruten. Du cykler på samme underlag, som de der vælge at vandre, gør. Der kan være løsere belægning som f.eks. små sten,m på ruten. Husk at tage hensyn til de gående, hvis du vælger at cykle ruten rundt.

Amarminoen toiletter

Der er toiletter langs ruten, som er administreret af Dragør Kommune. Der er dog langt imellem dem, så det er med at bruge et, når du ser et. Du kan inden, du går afsted, downloade appen Find Toilet eller undersøge offentlige toiletter på udinaturen.dk

Ofte stillede spørgsmål om Amarminoen

Hvad er Amarminoen?

Det er en 27 kilometer lang vandrerute rundt på Amager på Sjælland.

Hvor lang tid tager det at gå Amarminoen?

Afhængigt at dit tempo og antallet af pauser, tager ruten 5-6 timer at vandre. Du kan også vælge at overnatte i det fri undervejs.

Hvad skal man have med på Amarminoen?

Når du skal gå Amarminoen skal du have et par gode vandresko, en vandrerygsæk, en drikkedunk og godt med tøj på.

Er der toiletter på Amarminoen?

Der er sat toiletter op langs ruten, som er administreret af Dragør Kommune.

Kan jeg cykle Amarminoen?

Du kan godt cykle Amarminoen. Der er dog ikke anlagt en cykelsti, så husk at tage hensyn til de gående.

Kan jeg gå Amarminoen med barnevogn?

Vi anbefaler ikke at du går hele ruten med barnevogn, da den varierende belægning på ruten gør det besværligt. Du kan dog sagtens gå den første del af turen med barnevogn.

4/5 - (354 votes)

6 kommentarer

  1. Natascha Hammer Bredal

    Hej. Der mangler virkelig skiltning på ruten, ved ikke om nogle er fjernet eller hvad. Vi var ved at gå forkert 2 gange og er nu havnet et helt andet sted!!! Virkelig træls. Ville være fedt hvis i fik opdateret skiltning på ruten😀 Og hvor er toiletterne?? Dem fandt vi aldrig. Øv øv.

    • Lars Kjær

      Hej Natascha

      Tak for din besked. Jeg håber du havde en god tur rundt om Amarminoen 😊 Der er flere gode steder på Amarminoen hvor du kan finde toiletter, blandt andet:

      * Toiletter ved Kongelundsfortet. Det er ved vejen ved Kalvebodvej
      * Der er toiletter på Café Sylten
      * Der er toiletter for enden af batterivej tæt ved Dragør Søbad og Mormorstranden

      Du kan læse mere omkring toiletforholdene på Amarminoen på linket på dragoer-nyt.dk/toiletforhold-langs-amarminoen/ 😊

      De bedste hilsner
      Lars, Backpackerlife

  2. Tobias Lidsmoes

    Dette er jo ikke den rigtige Amagermino. Det er ikke en rundstrækning som på denne rute.
    Hvad er dette for en rute?

    • Lars Kjær

      Hej Tobias

      Tak for din besked. Amarminoen består som hovedrute af den rute, som er afbilledet på kortet i artiklen – men som alternativ kan man jo tage flere varianter af Amarminoen, bl.a. delruter og små afstikkere 🌍😊

      Dbh
      Lars, Backpackerlife

  3. Brian witt

    Hejsa
    Skal det forstås sådan, at amarinoen er 27 km den ene vej, og 27 km tilbage. Eller er det 27 kn tur/retur ?
    BH Brian wikt

    • Lars Kjær

      Hej Brian

      Amarminoen er 27 km i alt – dvs. hele vejen rundt hvis du går ruten fra Amager Fælles, Kalvebod Fælled og Kongelunden 😊

      Dbh
      Lars, Backpackerlife

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *