Vandrestøvlens anatomi – Bliv klogere på din vandrestøvle

Det kan være svært at sætte sig ind i alle de forskellige komponenter, som en vandrestøvle indeholder. Men det er fedt at have en grundlæggende forståelse for, hvorfor vandrestøvler er en essentiel del af din outdoor- og vandrebeklædning. I denne artikel vil vi bryde vandrestøvlen ned i mindre bidder, så du kan komme tættere på den anatomi, der udgør en god og solid vandrestøvle.

Vandrestøvlens anatomi
Et par gode vandrestøvler et essentielt stykke udstyr, men det kan være svært at forstå alle de forskellige komponenters vigtighed.

Ydersål

Ydersålen er bunden af vandrestøvlen, der er i kontakt med jorden. Den er typisk lavet af slidstærkt og tykt gummi, der kan holde til alverdens udfordringer. Gummiet er udformet i et mønster, der gør at du bedre kan stå fast i mange slags underlag. Ydersålen skal både give dig stabilitet og durabilitet, så du nemt og sikkert kan bevæge dig fremad. Gummiet skal altså være stift nok til at dine fødder får den rigtige støtte, men fleksibelt nok til at du stadig kan bevæge dig frit.

Mellemsål

Mellemsålen skal give hjælpe til at dig den rigtige stødabsorbering og aflastning, men den er også med til at bestemme stivheden af din støvle. Mellemsålen er ofte lavet i enten EVA eller PU. EVA er lavet ved at fange luftbobler i et skummateriale, og det mængden af luftbobler der bestemmer blødheden. EVA giver en let støvle med høj stødabsorbering og fleksibilitet. PU er et hårdere materiale, der synes mere gummiagtigt. Dette materiale giver derfor større stivhed til støvlen, og har en længere levetid, da det er yderst sildstærkt og ikke komprimeres over tid.

Populære vandrestøvler i vores shop

Indersål

Indersålen eller fodsengen er den sål du finder inde i støvlen, som din fod er i kontakt med. Indersålen hjælper til at skabe god komfort for dine fødder. Den skal kunne tages ud, så du kan lufte og tørre den, og skifte den, hvis den bliver udtrådt eller ikke passer til dine fødder. Du kan med fordel udskifte indersålen med indlægssåler, der sælges i løsslag, hvis du mangler ekstra støtte eller stabilitet. Med den rigtige indersål, kan du altså tilpasse dine vandrestøvler perfekt efter dine fødder.

Snøreringe- og kroge

Snøreringe- og kroge er de små loops, der holder snørebåndene på plads. Der sidder ofte faste snøreringe henover vristen på foden, så du er sikker på snørebåndene kan strammes godt til og give god støtte. Langs anklen finder du ofte snørekroge, der giver dig mulighed for at tilpasse snørebåndene efter dine behov. Snørekrogene gør det også let og hurtigt at få åbnet støvlerne ved pauser og endt vandring.

Guide til vandrestøvle
Du kan komme vidt omkring i dine vandrestøvler, og de kan derfor ende med at blive en trofast rejsemakker.

Gummi forstærkning

Det er typisk at have gummi forstærkning af hæl og tå på sin vandrestøvle. Dette er med til at sikre dine fødder og tæer i et udfordrende terræn med mange løse småsten. Det er også med til at forlænge levetiden af din vandrestøvle. Gummiet forstærker nemlig de udsatte områder, så de kan klare mere belastning og sild. Gummiet er også med til at skabe ekstra stabilitet for hæl og tæer, da materialet gør støvlen stivere på disse områder.

Overdel

Overdelen på din vandrestøvle betegner alt over sålerne. Overdelen er typisk lavet i enten kunststof eller naturmaterialer såsom læder. Kunststof er typisk meget åndbare og lette, og passer derfor godt til varmere klima og lettere vandring. Læder er meget sildstærkt og har en lang levetid, og passer derfor godt til hårdere vandring i udfordrende terræn. Du kan læse meget mere om de forskellige typer af materialer i vores artikel om vandrestøvlers materialer her.

Populære vandresokker i vores shop

Tunge

Tungen er den flap der løber henover vristen og anklen under snørebåndene. Denne er typisk vatteret med et godt lag skum eller vat, så du er sikker på optimal komfort og beskyttelse. Det er vigtigt at denne er blød, så den kan hjælpe til at aflaste dine fødder når snørebåndene er stramt bundet en hel dag. Tungen er typisk udført i samme materiale som overdelen, og har ofte et mesh stykke på bagsiden for bedre ventilering og temperaturregulering.

Krave

Kraven er det stykke, der sidder rundt om din ankel. Kraven er typisk vatteret med skum eller vat, så du er sikker på høj komfort rundt om benet. Det er vigtigt at dette stykke er blødt og behageligt for at sikre, at det sidder rigtigt langs ankel eller skinneben. Der findes forskellige typer af vandrestøvler som har forskellige længder skaft, hvilket bestemmer hvor kraven sidder. Du kan læse mere om typerne af vandrestøvler i artiklen her.

Alt om vandrestøvle
Et par solide vandrestøvler kan holde til mange udfordringer, men det er vigtigt at pensionere dem når de ikke giver den rette støtte mere.
4.4/5 - (5 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *