Guide til valg af stormkøkken og brændere (2024)

Mad er utrolig vigtigt når man er afsted på outdoor eller vandretur. Derfor er dit valg af stormkøkken og brændere væsentligt, da hele dit kogesetup er bygget omkring din brænder. Der findes et utal af brændere i markedet, og vi vil med denne guide komme ind på de vigtigste overvejelser man bør have, når man skal vælge sin brænder.

Stormkøkken
Med et stormkøkken kan du lave mad i alle slags omgivelser.

Hvad er et stormkøkken?

Når man tænker på emnet stormkøkken, er det første mange tænker på svenske Trangia. Trangia er nærmest blevet synonym med ordet stormkøkken. Dette understøtter den kvalitet og popularitet som Trangia i deres snart 100 år virksomhedshistorie, har opbygget.

Men det er imidlertid ikke kun Trangia der kan producere gode og effektive stormkøkkener. Der findes nemlig en lang række andre producenter. Det rette stormkøkken kan sikre dig et delikat og godt måltid eller drikkevarer i primitive omgivelser, så dit udendørs eventyr bliver endnu bedre. Storkøkkener gør det muligt at lave mad i langt de fleste udendørsforhold.

Det at lave madlavning i det fri giver en rigtig dejlig fællesskabsfølelse med dem man er på tur med, det er hyggeligt og så giver mad naturligvis fornyet energi.

Hvilket stormkøkken skal jeg vælge?

Et stormkøkken består ofte af en kombination af en brænder, et stativ eller anden form for holder til gryder eller pander. Hertil har stormkøkkener ofte en vindskærm, som gør køkkenet modstandsdygtig i blæst. Selvom stormkøkkener har mange funktioner, er det typisk lavet i et letvægtsmateriale, som desuden har en lav oppaknings-volumen. Dette gør at du kan pakke dit stormkøkken ned i rygsækken, så det fylder minimalt.

Dog vil der stadig være markant forskel på pladsen dit stormkøkken vil tage i rygsækken, hvor eksempelvis en Jetboil MicroMo fylder markant mindre i rygsækken end et 3-4 personers Trangia sæt. Derfor er det væsentligt at overveje, hvilke type af tur – og mad – skal stormkøkkenet bruges til.

Alt efter hvilket stormkøkken du vælger, vil det kunne brænde i forskellig tid med forskellig “effektivitet” (dvs. kraft af varme). Du finder eksempelvis brændere som kan koge 1 liter vand på kun 100 sekunder. Som førstegangskøber af stormkøkken skal du vide, at du altid kan starte med et standard stormkøkken som passer til præcis dine behov. Derefter kan du altid arbejde dig op, da tilkøbsmulighederne og sammensætningerne af stormkøkkener er mange.

Når du skal vælge stormkøkken, bør du blandt andet overveje følgende:

  • Hvor mange personer der skal laves mad til
  • Hvilket materiale skal stormkøkkenet være
  • Hvilket brændstof skal den køre på
  • Om der er brug for ekstraudstyr

Du finder stormkøkkener i forskellige størrelser, alt lige fra mindre stormkøkkener til 1 person, til større stormkøkkener til 4 personer.

Derudover anbefales det at overveje hvilket materiale det skal bestå af. Tager man Trangia som eksempel fås deres gryder og pander i forskelligt materiale, ligefra ultralet aluminium til hårdanodiseret aluminium og teflon belagte gryder og pander. Disse materialer har flere fordele og ulemper, som du kan læse i vores komplette Trangia guide her.

Udover dette bør du også tænke over, hvilket brændstof stormkøkkenet skal køre på. Her findes der både spritbrænder, gasbrænder samt multifuelbrænder. Valg af brændstof afhænger blandt andet af de klimaforhold det skal bruges i, samt muligheder for at justere varme osv.

Slutteligt vil man overveje om der er behov for ekstraudstyr til sit stormkøkken, i form af etui og beskyttelse eller om man skal have ekstra gryder eller kedler til sit sæt.

Trangia stormkøkken
Det klassiske Trangia stormkøkken kan bruges i alt slags vejr, og er en bestseller.

Gennemgang af stormkøkkener

Her på siden finder du forskellige udbydere af stormkøkkener, og flere af disse er store internationale producenter som Trangia og Jetboil.

Trangia er et svensk produceret stormkøkken og virksomheden har eksisteret i snart 100 år. Det er et solidt, veldesignet produkt, som er gennemtestet i de rå svenske fjelde og vildmarken. Trangia er efterhånden blevet et essentielt rejsegear for rigtig mange outdoor entusiaster verden over. Et Trangia-sæt indeholder normalt:

  • En brænder
  • En pande som også kan bruges som grydelåg
  • To gryder
  • En tang, som kan bruges som håndtag til gryder og pande
  • To vindskærme- en til både over og underdel
  • En rem til at spænde rundt om det kompakte Trangia sæt

Hertil fås trangiasættene i forskellige størrelser og materialer, samt med forskellige dele. Du kan dermed vælge et sæt som passer til dit behov.

En anden stor og international producent af stormkøkkener er amerikanske Jetboil. Her starter historien tilbage i 2001, og de har siden dette revolutioneret industrien. Jetboil har med innovative teknologier skabt rigtigt gode og effektive systemer, som øger varmetilførsel fra gasflaske til brænder. Det er holdbare stormkøkkener, så du altid er sikret et godt måltid eller en varm kop kaffe på din tur. Indenfor Jetboil findes der også en masse forskellige modeller og farver, som du finder i udvalget hos Backpackerlife.

Forlæng levetiden af dit stormkøkken

Husk at vedligehold dit stormkøkken så du forlænger levetiden af det. Du sikrer herved også en bedre ydeevne og hygiejne. Vask gerne dit stormkøkken med varmt vand samt opvaskemiddel de steder hvor det er blevet beskidt. På denne måde sikrer du et rent og lækkert stormkøkken, som holder i rigtig mange år.  

Jetboil brændere
Effektive og innovative brændere fra Jetboil.

Brændstoftyper til stormkøkkener

Som nævnt findes der forskellige slags brændstof til stormkøkkener. Herunder vil de hyppigste brændstoftyper blive gennemgået med fordele og ulemper.

Gasbrændere

Mange typer brændere, specielt gasbrændere gør det nemt at justere på varmen, så man kan få vandet eller maden til at simre. Derfor føler mange backpackere, at de ved at vælge en gasbrænder har mere kontrol over varmen, og dermed madlavningen. Gasbrændere til stormkøkkener er nemme at bruge og kræver minimal vedligehold. Det er nemt at skrue gasflasken på dit stormkøkken, og flaskerne fås i flere forskellige størrelser og har en lav vægt.

Fordele ved gasbrændere

  • De er letvægtige og har lav fylde
  • De er hurtig at optænde, man drejer bare ventilen og tænder op med tændstik eller lignende
  • Varmen kan let justeres så maden kan simre
  • Nogle gasdåser, som eksempelvis fra Jetboil sikrer en ensartet varmeydelse gennem hele beholderens indhold, også selvom den er ved at være tom

Ulemper ved gasbrændere

  • Det kan være svært at vurdere hvor meget gas der er tilbage i gasflasken
  • I koldt vejr kan effekten aftage og flammen være svag
  • Gas er dyrere end flydende brændsel
  • Du skal bortskaffe dine beholdere korrekt, undersøg derfor altid mulighederne for at aflevere dine tomme beholdere

Gasbrændere kan bruges på forskellige stormkøkkener, someksempelvis Jetboil hvor kogesystemet sættes ovenpå gasbeholderen. Jetboil er specielt effektive til at have hurtige kogetider, når du skal have vand til maden eller kaffen, men er også super velegnede til at tilberede mad på. Gasbrændere kan også bruges på Trangia sæt, hvor gasbeholderen placeres udenfor sættet og integreres med slangen i sættet.

Stormkøkkener med sprit og flydende brændsel

Udover gas som brændsel kan du også bruge sprit og fyldende brændsel. Spritbrændere er blandt andet det, som medfølger til et standard Trangia sæt og har følgende fordele og ulemper.

Fordele ved sprit

  • De er ofte mere stabile
  • Det er nemt at vurdere hvor meget brændstof man har tilbage
  • Sprit og flydende brændsel kan bruges i meget kolde temperaturer
  • Du kan købe sprit næsten alle steder, selv i små kiosker på rejsen

Ulemper ved sprit

  • Det er nemmere at spilde brændstof
  • Sprit og flydende brændsel er ofte tungere end gasdåserne
  • Multifuel brændere kan være dyrere
  • Gryder og pander soder nemmere til

Madlavning i naturen
Madlavning i naturen giver en god fællesskabsfølelse og er hyggeligt.

9 tips til brug af stormkøkken

Vi håber at overstående har givet dig et indblik i de overvejelser og karakteristika, der findes ved stormkøkkener. Når du har valgt dit stormkøkken, så skal naturligvis også tages i brug. Derfor er herunder 9 gode tips til brug af dit stormkøkken.

  1. Tilbered ikke mad inde i et telt eller andet lukket rum da man risikerer kulilteforgiftning og høj brænd risiko
  2. Kontroller dine brændstofledninger, ventiler, forbindelser etc. for skader eller utætheder
  3. Anbring din brænder på en jævn overflade
  4. Medbring gerne værktøj til eventuelle reparationer af dit stormkøkken
  5. Selvom din brænder kommer med indbygget tænder, så hav stadig tændstikker med for en sikkerheds skyld
  6. I kolde temperaturer anbefales det at pakke gasbeholderen ind i eksempelvis et tæppe, da dette hjælper med at holde trykket oppe
  7. Hvis du anbringer brænderen direkte på sne eller is anbefales det at lægge et stykke pap eller skum under, så du undgår frost i bunden
  8. Tøm din brændstofbeholder, hvis du skal have den til at ligge i længere tid
  9. Spild ikke brændstof på hud i ekstrem kulde, da dette kan forårsage forfrysninger

Ofte stillede spørgsmål om stormkøkkener i 2024

Hvad er et stormkøkken?

Et stormkøkken gør det muligt at lave mad og drikke i det fri og selv i primitive omgivelser. De mest populære stormkøkkener brænder med gas eller sprit.

Hvad koster et stormkøkken?

Priserne på stormkøkkener varierer fra mærke og variant. Priserne ligger typisk i et interval på 399-1400 kr.

Hvilket stormkøkken skal jeg vælge?

Stormkøkkener kommer i flere forskellige størrelser. Tænk over om du skal lave mad til 1,2, 3 eller 4 personer og du kan finde den der passer til dit behov.

4.9/5 - (16 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *