Trangia: Din guide til det svenske Trangia stormkøkken

i: Info, Praktisk | 0
Trangia sæt
Med et Trangia stormkøkken kan du lave mad i alt slags vejr.

Hvad er Trangia?

Trangia er den absolut mest populære producent af forskellige grydesæt og er kendte for deres Trangia stormkøkken. Trangia er indenfor stormkøkkener ligeså populært som når man siger “jeg googler”, og mener at man vil søge i en søgemaskine på internettet.

Når man siger Trangia mener folk ofte det generelle term for stormkøkkener, som er designet til outdoor og friluftsliv. Dette vidner om Trangias specielle plads i outdoor-universet. Trangia sættet er letvægtigt og kompakt, og derfor også nemt at have med på længere trekkingture.

Med et Trangia sæt er du i stand til at lave et godt og delikat måltid selv i de mest primitive omgivelser.

Hvad er et Trangia stormkøkken?

Trangia er designet i Sverige helt tilbage i 1925, og har altså snart eksisteret i 100 år. Her vidner dets lange levetid om et solidt, holdbart og veldesignet produkt. Det er gennemtestet i de rå svenske fjelde og i vildmarken, og her slår det ikke fejl. De svenske stormkøkkener er derfor blevet essentielt rejsegear for mange outdoorfolk fra hele verden, og kan bruges til alt fra at koge vandet til kaffen til at lave et solidt og godt måltid.

Trangia laver gryder og pander i forskellige størrelser. Et traditionelt Trangiasæt indeholder:

  • En brænder
  • En pande, som også bruges som grydelåg
  • To gryder
  • En kedel
  • En tang, som også fungerer som håndtag til at flytte gryder og pander
  • En vindskærm, som består af en over- og underdel
  • En rem, som benyttes til at spænde rundt om det kompakte Trangiasæt

Trods trangiasættets mange elementer kan det pakkes så kompakt ned, at det ikke fylder meget og samtidig er det lavet af letvægtsmateriale.

Sådan vælger du det perfekte trangiasæt

Trangiasættet findes i mange forskellige udgaver, og her er der nogle gode ting at tænke over, så du vælger den model der er den bedste udgave for dig.

  1. Størrelse
  2. Materiale
  3. Brændstof
  4. Ekstraudstyr

Trangiasættets størrelse

Det svenske stormkøkken laves i tre forskellige størrelser, som er:

  • Mini Trangia – beregnet til 1 person
  • Trangia 27 – beregnet til 1-2 personer
  • Trangia 25 – beregnet til 3-4 personer

Jo flere personer du skal lave mad til, jo større og tungere bliver dit Trangiasæt at rejse med. Derfor er det vigtigt at du tænker over, hvor mange mennesker du har behov for at kunne lave mad til. Hvis du rejser alene, anbefaler vi Trangias minisæt. Omvendt, anbefaler vi et af de større sæt, hvis i rejser som par, en familie eller gruppe.

Typisk Trangia spritsæts opbygning
Trangias model 27-7 UL/HA er et eksempel på en gammel klassiker i nyt opdateret design i hårdtanodiseret ultra-letvægtigt aluminium.

Trangiasættets materiale

Det er også vigtigt at du overvejer hvilket materiale dit trangiasæt skal være lavet af. Her har du valgmulighederne ultralet eller hårdanodiseret aluminium, og så skal du afgøre om du vil have teflonbelægning.

  • Ultralet aluminium, også kaldet UL, er det som det klassiske Trangiasæt er lavet af.
  • Hårdandoniseret aluminium, også kaldet HA, er en tand dyrere end det klassiske trangia stormkøkken. Det er det fordi hårdandoniseret aluminium er et mere slidstærkt materiale.
  • Både sættet i ultralet aluminium og hårdandoniseret aluminium kan fås med teflonbelægning (non-stick), præcis som du kender det fra dine egne teflonpander derhjemme. Og her har trangia en masse forskellige varianter, hvor det i nogle sæt kun er panden der har teflonbelægning, og det i andre sæt er både panden og gryderne der har teflonbelægning.

Og hvilket materiale passer så allerbedst til netop dine behov?

Om man er til ultralet aluminium eller hårdandoniseret aluminium er en smagssag. Sættet i hårdandoniseret aluminium er mere slidstærkt, og holder derfor til mere og får ikke lige så nemt ridser og buler. Omvendt er sættet i ultralet aluminium rigtig godt til dets lave pris.

Om du skal vælge en teflonbelægning eller ej afhænger af hvilken slags mad du skal lave på dit trangiasæt. Hvis du gerne vil lave rigtige retter så som æg og pandekager på panden og gryderetter i gryden, så anbefaler vi dig at du får en teflonbelægning. Det gør at du nemt og enkelt kan rengøre dit trangiasæt, og det bliver du glad for – især når du er i primitive omgivelser.

Hvis du omvendt blot vil bruge dit trangiasæt til at koge vand til kaffe og til at lave færdigretter, så burde du kunne klare dig uden en teflonbelægning.

Brændstof til din Trangia

Det er også vigtigt at du tænker over hvilken type brændstof du vil gøre brug af, da det er essentielt ift. hvilken brænder du køber til dit Trangia stormkøkken.

Trangiasættet er dog så smart, at du kan udskifte brænderen, så du kan gøre brug af forskellige typer brændstof. Men du kan ligeså godt købe en brænder der er tilpasset det brændstof du primært ønsker at benytte dig af fra start.

De forskellige brændere er:

  • Spritbrænder: Spritbrænder er det der medfølger til den klassiske trangiasæt. Fordelene ved denne løsning er at det er den billigste løsning der sælges af trangia, sprit er også billigt og kan købes i de fleste almindelige supermarkeder. Derudover brænder sprit lydløst. Ulemperne ved denne type brænder er at gryderne og panden nemt soder til under bunden. Det tager typisk også længere tid at få ordentligt gang i brænderen, så det tager længere tid at opvarme dit vand eller mad. Derudover er det sværere at justere på brænderens varme, da gryder eller panden skal tages af blusset for at tilgå brænderen.
  • Gasbrænder: Gasbrænderen er en løsning, som er en smule dyrere. Fordelene ved at bruge gas på trangiasættet er at du nemt kan justere varmen. Det er samtidig nemt og hurtigt at få gang i brænderen, så dit vand og mad er hurtigere klar. Samtidig soder dine gryder og pande ikke til i bunden. Ulemperne er at gas er dyrere end sprit, og i nogle lande kan det være svært at finde gasflasker. Du skal derfor også tænke over hvor i verden, du skal bruge dit trangiasæt.
  • Multifuel brænder: Multifuel brænder er den dyreste løsning til et Trangia stormkøkken. Fordelene ved denne type brænder er at du kan benytte mange forskellige slags brændstof, så som rensebenzin, diesel, rapsolie eller petroleum. Så uanset hvor i verden du befinder dig kan du nemt få fat i brændstof til dit trangiasæt. Med f.eks. rensebenzin kan du samtidig anvende dit trangiasæt ved meget lave temperaturer, det er derfor især godt hvis du skal trekke eller backpacke i det norske eller svenske fjeld eller vil på outdoortur herhjemme i Danmark og vinteren. Ulempen er at dette er den dyreste løsning, og at denne brænder skal købes som tilbehør.
Trangia gasbrænder
En gasbrænder gør det muligt at justere varmen og at gryderne soder ikke til.

Men hvilken brænder skal du så vælge? 

Spritbrænderen er et fint valg, hvis du blot skal have en billig løsning, som ikke skal bruges særlig ofte. Og ellers kan du altid opgradere din brænder til en gasbrænder senere hen.

Gasbrænderen er klart vores favorit – og det er også den vi vil anbefale til dig. Du kan nemt justere varmen, og denne funktion er især god, når der laves mad fra bunden. Med en gasbrænder er det nemt at gøre gryder og panden ren, da de ikke bliver sodet til på bunden. Samtidig holder en flaske gas også længere tid end en flaske sprit, så det er altså ikke særlig ofte at du skal ud og købe brændstof.

Vi anbefaler multifuel brænder hvis du skal ud at rejse eller trekke i meget kolde eller øde områder, hvor det kan være svært at finde gas.

Sammen med dit trangiasæt skal du huske at købe den korrekte type brændstof.

  1. Sprit – benyt almindeligt husholdningssprit
  2. Gas – gasflasker kan købes i forskellige størrelser. Vi anbefaler nogle af de mindste gasflasker, da de er nemme at have med i din rygsæk. Og selv de små gasflasker kan holde i lang tid.
  3. Multi brændstof – benyt rensebenzin, rapsolie, diesel eller petroleum.

Ekstraudstyr til Trangiaen

Med de tre første punkter har du styr på det absolut vigtigste. Punkt fire er om du skal have ekstraudstyr med, så som en kedel eller etui.

Kedlen er fast udstyr i nogle trangiasæt. Vi synes kedlen er dejlig at have, men man skal gøre op med sig selv, om man vil bære på den. Dette er især en overvejelse som man skal gøre, hvis man skal trekke meget med sit trangiasæt. Mange ting som laves i en kedel kan nemlig også nemt laves i en gryde.

Du kan også tilkøbe et slidstærkt etui, som både beskytter dit trangiasæt, men som også gør det nemmere at transportere det. Dette er en god ide, hvis du gerne vil passe på dit trangiasæt og have det til at holde i evigheder.

Men husk – alt ekstraudstyr og ekstra brændere kan også altid tilkøbes senere, hvis dine behov pludselig ændrer sig.

Sådan laver du mad på et Trangia stormkøkken og det her kan du lave

Madlavning og fællesskab
Madlavning i naturen er både sjovt og socialt – og specielt tiltrængt efter et godt langt trek.

Trangiasættet fungerer som et lille mini udekøkken over et blus. Og der er både gryder og pander, så det er kun fantasien der sætter grænser. Du kan lave mange af de ting du laver hjemme i dit eget køkken selv i de mest primitive omgivelser.

Du kan lave mad fra bunden. Med panden kan du både lave æg, pandekager, pølser eller bøffer. Med gryderne kan du lave alt fra pastaretter til supper og gryderetter. Kun fantasien sætter grænser. Og så kan du naturligvis varme vand til kaffe eller te, hvilket især er dejligt, hvis du befinder dig i køligere omgivelser.

Hvis du vil lave en nem løsning kan du også købe frysetørret mad, hvor der blot skal tilsættes vand til dit Trangia stormkøkken. Så har du et lækkert måltid, som er ekstremt nemt at tilberede. Samtidig fylder dette produkt ikke meget i din rygsæk og det skal ikke være på køl og har lang holdbarhed. Frysetørret mad er altså ideelt for dig, der er ude at rejse eller trekke i flere dage, hvor du ikke har adgang til et supermarked eller kølemulighed.

Har du styr på det lækre men hurtige mad til trangiaen?

Frysetørret mad - Chicken curry
Adventure Food
Frysetørret mad – Chicken curry
59 kr
  • Frysetørret mad: Chicken curry (600 kcal)
  • Kan holde sig i 48 måneder
  • Nem tilberedning til f.eks. vandreturen og overlevelsesture
  • Nettovægt 148 gram
Frysetørret mad - Chili con carne
Adventure Food
Frysetørret mad – Chili con carne
59 kr
  • Frysetørret mad: Chili con carne (600 kcal - 2512 kJ)
  • Kan holde sig i 48 måneder
  • Nem tilberedning til f.eks. vandreturen.
  • Nettovægt 150 gram
Frysetørret mad - Expedition Breakfast
Adventure Food
Frysetørret mad – Expedition Breakfast
49 kr
  • Frysetørret mad: Expedition Breakfast - morgenmad (600 kcal - 2512 kJ)
  • Kan holde sig i 48 måneder
  • Nem tilberedning til f.eks. vandreturen og overlevelsesture
  • Nettovægt 142 gram
Frysetørret mad - Cashew Nasi
Adventure Food
Frysetørret mad – Cashew Nasi
59 kr
  • Frysetørret mad: Cashew Nasi (600 kcal - 2512 kJ)
  • Kan holde sig i 48 måneder
  • Nem tilberedning til f.eks. vandreturen og overlevelsesture
  • Nettovægt 140 gram

Ofte stillede spørgsmål om Trangia

Hvad er Trangia?

Trangia er et svensk produceret stormkøkken. Sætter kommer normalt med to gryder, en pande, to vindskærme, en spritbrænder, samt en tang og rem til at spænde rundt om sættet.

Hvad koster en Trangia?

Prisen på Trangia sæt ligger i et prisinterval på 399-1200 kr. Prisen afhænger af materiale, størrelse, brænder og tilbehør.

Hvilken størrelse Trangia skal jeg vælge?

Trangia kommer i forskellige størrelser. Den mindste er Mini Trangia som er til 1 person. Derefter er der Trangia 27 til 1-2 personer, samt Trangia 25 til 3-4 personer.

5/5 - (6 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *