Vandrestøvlers materialer – Bliv klogere på din vandrestøvle

Vandrestøvler kan være lavet af mange forskellige materialer, og det kan derfor være svært at finde ud af hvilke, der passer til dit behov. Vi vil i denne artikel kigge nærmere på hvilke kvaliteter de forskellige materialer har. Så kan det blive nemmere for dig at vælge det rigtige par vandrestøvler til din næste vandretur eller backpacking rejse.

Vandrestøvle materialer
Dine vandrestøvler skal sidde rigtigt, men de skal også være lavet af de rigtige materialer, så dine fødder har det komfortabelt.

Syntetiske materialer

Syntetiske materialer, såsom nylon og polyester, bruges tit som overdel på vandrestøvler. Et syntetisk materiale er menneskeskabt gennem kemiske processer. Grundlæggende er fordelene ved de syntetiske materialer, at de er yderst slidstærke, hurtigtørrende og nemme at rengøre. Derudover er de væsentlig lettere end læder, og derfor får du her en letvægtig vandrestøvle. Vandrestøvler i syntetisk materiale er generelt meget bløde, hvilket gør dem behagelige at have på. De syntetiske materialer er åndbare og lette, og derfor er de oplagte i et varmt klima eller til varme fødder.

Materialerne er gode til at transportere fugt og sved, så indeklimaet i støvlerne kan holdes komfortabelt. Du skal være opmærksom på at disse materialer ikke er vandtætte, og det kan derfor være en god idé at holde øje med om støvlen også har et vandtæt membran lag i overdelen. Selvom de syntetiske materialer er yderst holdbare, vil du ofte opleve at vandrestøvlerne er forstærket med gummi på udsatte områder, for at forlænge levetiden på materialerne.

Populære vandrestøvler i vores shop

Naturmateriale

Naturmaterialet læder er udvundet af skind fra forskellige dyr, og bliver lavet om til læder ved en såkaldt garvning af materialet. Mange forbinder læder med en klassisk stiv og tung vandrestøvle, men en støvle med overdel lavet af læder har mange andre gode egenskaber. Læder er et meget slidstærkt materiale, som kan holde i mange år. Læder er meget fleksibelt, kan modstå mange udfordringer og give dine fødder en god beskyttelse i udfordrende terræn. Læder er godt til at holde på varmen, og det er derfor oplagt i et koldere klima eller hvis dine støvler skal kunne udholde en længere hård vandring.

Læder kommer i forskellige varianter, som hver især har sine kvaliteter. Kernelæder består af oversiden af dyreskindet, er ikke overfladebehandlet og er yderst sildstærkt. Den lukkede overflade gør kernelæderet vandafvisende, men en smule mindre åndbart og lang tid som at tørre skulle det blive gennemblødt. Ruskind er lavet af bagsiden fa dyreskindet, har en ru overflade og er lettere end kernelæder. Ruskind er en smule mindre sildstærkt end kernelæder, men langt mere åndbart og billigere at producere.

Materiale vandrestøvler
Det er vigtigt at vælge vandrestøvler i materialer, der passer til både klima, terræn og aktivitetsniveau.

Membran

Membran er et syntetisk materiale, der indeholder en masse mikroskopiske huller. Hullerne giver materialet vandtætte egenskaber, som stadig er yderst åndbare. Dette sker fordi flydende vand udefra ikke kan trænge igennem, mens damp indefra godt kan slippe ud. Membran gør altså din vandrestøvle vandtæt, mens fødderne stadig kan komme af med fugt og sved. Disse kvaliteter gør membran meget populært som inderste lag i vandrestøvlers overdel, da du her får opfyldt ønsket om både tørre fødder og godt indeklima.

Alle støvler med et membran-lag vil være kategoriseret som vandtætte, men det er vigtigt at påpege, at de ikke kan gøre det ud for en solid gummistøvle. Du må ikke forvente at støvlerne kan holde dine fødder knastørre, hvis du krydser vandløb eller er ude i meget voldsomt regnvejr. En membran støvle vil være langt mere vandtæt end en støvle uden, men alle materialer har sine begrænsninger. Membran er en god idé, hvis du skal bruge støvlen i kolde og varme klimaer, hvor der er mulighed for regn og fugt i et rimeligt omfang. Hvis du er i tvivl om hvilken type af støvle du skal vælge kan du læse vores guide til vandrestøvler.

Populært tilbehør til vandrestøvler i vores shop

Vibram

Vibram er et italiensk skåle- og skomærke, der ligger i byen Albizzate. De er verdenskendte for deres Vibram såler og Five Finger sko. Vibram er gennem årene blevet ensbetydende med et kvalitetstempel for solide og stødabsorberende såler i vandrestøvler. Vibram såler er lavet af et banebrydende stærkt gummi-materiale, der giver greb, styrke og stabilitet for vandrere. Mange tests i både laboratoriet og den virkelige verden har vist at Vibrams gummiformel er blandt de bedste i verden. Du kan kende Vibram sålerne på det klassiske gule logo, der ses enten på bunden eller på siden.

Hvis du vælger en støvle med en Vibram-sål får du god stødabsorbering og en særlig underskåret hæl, der er ideel når du går opad og nedad. Disse kvaliteter giver et stort velbehag til dine fødder, og sikrer dig komfort over lang tid. Sålerne har et solidt greb i form af mønsteret, der er med til at give dig stabilitet i både tørt og vådt udfordrende terræn. Der er intet greb ved svangen, hvilket gør at foden kan bevæge sig naturligt. Gummiet er meget skridsikkert og den kemiske kombination i gummiet gør det yderst sildstærkt.

materialer i vandrestøvler
De sildstærke Vibram såler sikrer dig et godt greb, styrke og stabilitet på dine vandreture.
5/5 - (2 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *