Sådan vælger du det rigtige telt i 2024

i: Telte, Udstyr | 2

Telte kommer med et utal af egenskaber og muligheder. Det kan være svært at vide, hvilket telt du skal vælge til netop den tur, du planlægger at tage på. Vi anbefaler, at du bruger tid på at overveje, hvilke behov du har til et telt, da det er noget af det vigtigste udstyr til din rejse. Du skal overveje vandsøjletryk, størrelse, vægt, teltdesign og budget. Fortvivl ikke – vi vil i denne artikel hjælpe dig med dit valg af telt . Nedenfor har vi samlet vores viden om og bedste tips til valg af telt.

Du opnår stor frihed ved at medbringe telt på din rejse, da du selv vælger, hvor og hvornår du vil overnatte

Teltets vigtigste egenskaber

Det er ikke kun hyggeligt og sjovt at rejse afsted med telt. Det har også beviste sundhedsmæssige fordele for dig. Oplever du søvnproblemer, kan det være gavnligt for dig at pakke teltet og tage ud i naturen. Naturligt sollys og nattemørke i bare en weekend kan nemlig hjælpe dig til en bedre døgnrytme.

Uanset om du skal være væk en weekend eller længere tid, er valg af telt vigtigt for din tur. Teltet kommer til at fungere som dit hjem, mens du er væk. Dets vigtigste funktion er som udgangspunkt at give dig en tryg nattesøvn i ly for vind, vejr og insekter.
Skal du være afsted i længere tid, kan du spare penge på din rejse ved at tage telt med til overnatning i det fri. Det er derfor vigtigt at have et telt, som kan give dig rum til afslapning efter en lang dag.

Vi guider dig herunder til dit teltvalg, så du bliver klar til at pakke rygsækken, tage afsted og få en masse gode naturoplevelser.

Se populære telte her

Enkle trin til valg af telt

Der er mange parametre, du kan vælge dit telt ud fra – nogle er vigtigere end andre. Du bør som minimum overveje:

 • Typen af tur du skal på
 • Materiale og teltets egenskaber
 • Budgettet for dit telt

Type af tur

Det er ikke ligemeget, hvor du skal hen, når du skal vælge telt. Dit teltbehov vil netop afhænge af, hvor du skal hen – og hvor ofte du forventer at bruge teltet. Skal du bruge det til overnatning i haven, til festival, backpacking, camping, i varmt eller koldt klima? Er du garvet teltbruger, eller er det første gang, du skal afsted?

Vi anbefaler derfor at du bør vælge et telt af højere kvalitet til dig, som er vant til teltrejse, og som ved, at teltet vil blive brugt ofte. Skal du afsted for første gang, og er i tvivl om, hvor ofte teltet vil blive brugt, og om overnatning i telt er noget for dig, kan du starte med et billigere telt, og så “arbejde dig ind” i verden af at sove udenfor.

Tip til vægtreducering

Skal du backpacke eller vandre, skal du vælge et telt, som vejer så lidt som muligt, da du skal bære din oppakning selv. Teltet kan hurtigt blive noget af det tungeste udstyr i din rygsæk. Vægten kan eventuelt deles op, hvis I er flere, som rejser sammen, ved eksempelvis at lade en bære selve teltet, mens en anden tager pløkker, regnslag og andet tilbehør.

Vi vil anbefale Battuta teltet til to personer fra det populære mærke Trespass, hvis det er første gang, du skal afsted med telt. Det er letvægtigt, simpelt at bruge og perfekt til outdoor og backpacking.

Overvej ekstra teltplads

Backpacker-telte er ofte lavet så små som muligt for at holde vægten nede. Det kan dog være en god idé at mærke efter, om du vil føle det klaustrofobisk, hvis der ikke er plads til andet end dit liggeunderlag og din rygsæk i teltet – særligt hvis du skal på en længere rejse, hvor teltet er din base. Du kan desuden risikere at skulle opholde dig i teltet længere tid, hvis du bliver fanget i dårligt vejr, ligesom det for nogle blot kan være rart med ekstra plads til albueplads og oppakning. Overvej, om du har brug for et telt med lidt mere plads, end du reelt har behov for – særligt hvis det ikke er så vigtigt for dig med lav vægt. Alle vores telte er indekseret efter antal personer, men teltets faktisk mål kan variere. Du kan se alle vores telte – samt deres mål – her.

Skal du afsted med børn, vil det ofte være en god idé at vælge et telt, som er større end jeres egentlige behov.

Teltet bliver dit hjem under din rejse, så vælg et, som du føler dig godt tilpas i

Materiale og teltets egenskaber

Det er af afgørende betydning at vælge et telt i ordentligt materiale. Ventilation i form af mesh-vinduer, eller justerbart regnslag, sikrer et godt indeklima, da der ikke dannes fugt på indersiden af teltet. Dette vil bidrage til en god nattesøvn, så du vågner veludhvilet, klar til nye oplevelser.

Vælger du et telt med flere åbninger, vil der kunne dannes gennemtræk, hvilket vil afhjælpe fugt i teltet yderligere. Det kan være en fordel med flere lynlåse, så I ikke skal kravle henover hinanden, hvis I sover flere i samme sovekabine. Skal du rejse til et varmere klima, er det en god idé, at teltet er lavet i åndbart materiale.

Det er derudover altid en fordel at vælge et telt, som kan tåle noget vand. Det er næsten uundgåeligt, at du vil blive ramt af regn, når du opholder dig i naturen – særligt hvis det er, at du overnatter året rundt. De fleste af vores telte har et vandsøjletryk på over 1500 mm, og disse telte kan dermed betegnes som vandtætte. Hvis du ved, du skal opholde dig et sted med risiko for meget regn, kan et telt med vandtætte lynlåse være oplagt for dig. Så er du helt sikker på, at du og din bagage holdes tør.

Et telt af god kvalitet har masser af gode oplevelser i sig. Tag teltet med ud i verden og fyld det med minder

Budget

Telte kommer i mange forskellige prisklasser, og kan hurtigt blive en dyr post i dit budget når du planlægger en rejse eller outdoor utur. Du kan derfor med fordel beslutte på forhånd, hvor mange penge du ønsker at bruge. Hovedreglen vil være, at jo lettere og mere kompakt teltet er, jo dyrere vil det være.

Det vil for langt de fleste være et “overkill” at vælge et dyrt telt, hvis det er første gang, du skal afsted. Det første telt, du køber, vil højest sandsynligt ikke blive det sidste. Hvis du bliver vild med at overnatte i telt, vil du formentlig opleve, at dit telt vil udvikle sig i takt med dine behov og erfaringer. Det vil for mange eksempelvis kræve en opgradering af teltet, hvis du går fra kun at vandre om sommeren til at vandre helårligt.

Type af telt

Der findes forskellige typer af telte. Hvilken type, du skal vælge, kan afhænge af din type af tur samt af årstiden. De flest telte er 3-sæsons telte. De kan bruges forår, sommer og efterår, og kan altså dække de fleste rejser. Skal du overnatte i teltet om vinteren, eller i særligt kolde klimaer, skal du vælge et telt, som er beregnet til kulde.
Telte kommer i mange typer. Vi vil her fremhæve to typer af telte, som kan være gode til hvert deres formål.

Dome telt

Et dome telt er et stærkt telt, som er god til at skærme fra vind. Det har et højt midte, så du kan sidde oprejst i det. Det er et godt, alsidigt telt, og et populært valg hos backpackere, da vægten ofte er lav, og det er let at slå op. Derudover får du lidt ekstra plads, hvilket kan være en fordel, så du kan opbevare dit gear ved regnvejr.

Tunnel telt

Et tunnel telt er aflangt i faconen, og har derfor god plads til opbevaring eller ophold forrest i teltet. Det er et tungere telt, som egner sig godt til eksempelvis familiens campingtur eller outdoor tur med vennerne.
Teltet tager længere tid at sætte op. Det kan derfor være bøvlet at medbringe på vandretur, hvor du ofte skifter lejr.

For telte gælder, som ved alt andet outdoor udstyr; jo flere features, udstyret har, jo mere vejer og fylder det. For nogle vil så lav vægt som muligt i oppakningen være mere afgørende end eksempelvis opbevaringsplads i teltet. Det er op til dig, hvad du vægter højest, når du skal afsted.

Er du i tvivl om, hvilket telt du skal vælge, kan du blive klogere på valg af telt her.

Populære produkter til teltturen

Gode råd før du tager afsted

Vi anbefaler, at du prøver at slå dit telt op en gang eller to, inden du tager det med på rejse. Så er du fortrolig med det, når du står i naturen og skal slå lejr.

Kender du “stormreglen”? Er du i tvivl om, hvilket størrelse telt, du skal vælge? Du skal vælge det, som du har lyst til at sidde i, mens du venter på, at en storm driver over.

Det kan være en god idé at medbringe ekstra pløkker til teltet. Pløkker kan blive væk undervejs, men du kan også sikre teltet bedre, hvis der pludselig opstår kraftig blæst eller regn.

Skal du på telttur i Danmark, kan du læse vores guide med flere gode råd her.

Birch 3 personers telt

Birch 3 personers telt

Høj value for money

Alsidigt telt med rummelig sovekabine. Let at slå op, vandtætte syninger og brandhæmmende materiale.

Cross Canyon 2 personers telt

Praktisk letvægtstelt

Høj kvalitet, premium aluminiumsstænger, to indgange, dobbelte ventilationsåbninger og fem indvendige lommer til opbevaring.

Pyramide 4 personers telt

Tipi telt med højt til loftet

Stor teltåbning i front, højdemål på 2,25 m, kraftig og vandtæt bund, kan komprimeres i transporttaske.

Ofte stillede spørgsmål omkring telte

Hvilket telt skal jeg vælge?

Du skal vælge telt efter, hvilken type tur du skal på. Du bør overveje teltets størrelse, vægt, dit budget og teltets vandsøjletryk.

Hvad er et godt telt?

Et godt telt giver dig en tryg nattesøvn i ly for vind, vejr og insekter. Vælg et telt med god ventilation, så der ikke dannes fugt på indersiden.

Hvorfor skal jeg vælge et telt?

Du skal vælge et telt, fordi det sparer dig penge på din rejse, samtidig giver det dig stor frihed, da du kan overnatte hvor som helst.

5/5 - (6 votes)

2 kommentarer

 1. Karin Alstrup

  Hej

  Er der et telt, der egner sig til, at stå ude året rundt.

  Jeg må ikke ryge indenfor, og jeg hundefryser, når jeg står ude
  Venlig hilsen karin

  • Lars Hansen

   Hej Karin

   Tak for din besked. Helt generelt så er det muligt at at have telt op året rundt, hvis man tager sig godt af sit – dvs. renser det med jævne mellemrum, får luftet ud i teltet og sørge for at fjerne snavs m.m.

   Til helårsbrug (dvs. telte der skal stå opsat 365 dage om året) vil jeg anbefale dig at kigge mod telte der er laves i et tykkere kanvas-materiale, da disse holder bedre til vinter-campering. Kanvas-telte er dyre, men også meget hårdføre 🙂

   Hvis du har brug for hjælp til dit valg af telt så skal du være velkommen til at skrive en mail til os på kontakt@backpackerlife.dk, eller ringe på tlf. 42 55 59 19 (10-16 i hverdage).

   Dbh
   Lars, Backpackerlife

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *