Rejse sovepose (2024): Sådan vælger du den rigtige sovepose til din rejse

Vi har fået mange spørgsmål omkring valg af sovepose til rejse, og forsøger at gennemgå de vigtigste elementer i at vælge en sovepose til rejse, så du får det rigtige udstyr med til din næste backpacking tur.

En sovepose til rejses vigtigste egenskaber

Langt de fleste soveposer der bruges til at rejse med er “mummy-formet” dvs. formet som en mumie. Soveposen er typisk letvægtig og kan pakkes sammen i et kompakt design.

Det første man skal spørge sig selv om er hvilken type rejse man skal på, hvilke destinationer og specielt hvilket klima (årstid) man rejser i. Generelt er de vigtigste egenskaber ved en sovepose:

  1. Temperaturen soveposen er designet til. Hvilken sovepose du vælger kommer an på hvor du rejser hen.
  2. Isolering.
  3. Vægten og rummelighed. Når du backpacker vil man bære rundt på så få kilo som muligt, hvorfor der altid er et trade-off i forhold hvor stor din sovepose skal være kontra hvor meget den vejer og fylder.
  4. Egenskaber. Prisen på ens sovepose afhænger selvfølgelig af hvor mange egenskaber den har såsom integreret myggenet ved hovedet, designet, kraven m.m.

En sovepose kan være forskellen på en god og en dårlig nattesøvn på rejsen – men det er vigtigt at vælge den rigtige sovepose type

Temperaturskala for soveposer

Det kan virke lidt forvirrende ift. temperatur og soveposer, så når man forstår temperaturskalaen vil det være meget lettere at vælge din sovepose.

Når man taler om temperaturskala for soveposer er det hvilken temperatur der er udenfor, og hvorledes man stadig vil have det behageligt i soveposen. Det nytter derfor selvfølgelig ikke at tage en vinter sovepose med til Sydøstasien og omvendt.

Bemærk at ens tøj, telt, stofskifte, aircondition/hostel osv. kan påvirke din søvnkomfort.

Den generelle temperaturskala for en sovepose er som følger:

SæsonType af sommerposeKomforttemperaturBeskrivelse
1. sæsonVarmt klima10 grader eller mereTil varmere verdensdele såsom Sydøstasien, Afrika og Syd- og Centralamerika.
2. sæsonerKøligere nætter5 grader eller mereTil overstående verdensdele, men til køligere nætter.
3. sæsonerKolde nætter uden frost0 grader eller mereTil mildere vinter nætter.
4. sæsonerFrost og sne-5 grader eller mereTil når temperaturen går under frysepunktet.

Eksempler på ekstra features

En sovepose til rejse kan have mange forskellige egenskaber, men det må stadig være temperaturskalaen der burde være guideline for hvilken sovepose du vælger. Men egenskaber såsom kraven, lynlåsen, materiale, indre sovepose og komprimeringsstropper kan være med i dine overvejelser.

Vores bud på tre gode soveposer til rejse

Langt de fleste danskere rejser væk fra kulden og ud til varmere himmelstrøg, typisk som led i en backpacking rejse hvor man trekker. Alt efter hvilken rejsedestination man skal på og tidspunktet for rejsen. Du har derfor brug for enten en 1, 2 eller 3 sæsons sovepose. Her er tre bud på to letvægts soveposer der er kompakte til en skarp pris, samt en tykkere 3-sæsons sovepose.

Kompakt sovepose til rejse – Treklife Compact

Compact fra Treklife er et godt bud på en all-round sovepose til varmere himmelstrøg. Den fylder kun 18 x 15 x 15 cm når den er pakket sammen i kompressionsposen, og vejer kun 620 g, så den har en lille pakkevolumen og vejer minimalt i din backpack.

Compact sovepose fra Treklife

Letvægts sovepose til rejse – Trekker 50

Trekker 50 fra skotske Highlander er blandt vores letteste soveposer. Soveposen er velegnet til varmere klima og har en komfort temperatur på 12-25 grader. Soveposen vejer blot 500 gram – og her får man rigtig meget kvalitet for en lav pris.

Trekker 50 letvægts og kompakt sovepose

God sovepose til køligere klimaer – 3-sæsons sovepose

Hvis du skal sove i højden eller i ørkenen vil nætterne være noget koldere end man forventer. Her vil du skulle have en sovepose med mere isolering – en såkaldt 3-sæsons sovepose. Et godt bud på en kvalitetes 3-sæsons sovepose til en rigtig skarp pris er Doze 3 fra engelske Trespass der er beregnet til temperaturer mellem -3 til +22 grader med komforttemperaturer på 13 grader. Den ekstra isolering gør at soveposen vejer lidt mere (1,7 kg). Dimensionerne er 235 x 85 x 55 cm. Du kan se soveposen på følgende link.

Doze 3 sovepose til 3-sæsoner fra engelske Trespass

5/5 - (1 vote)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *