Outdoor tur: Tips og tricks til outdoor i vinterhalvåret (2024)

Planlægger du at skulle på en outdoor-tur i vinterperioden, men er i tvivl om hvordan man forbereder sig bedst på turen? Vi giver dig her vores bud på, hvordan du kan blive godt forberedt, samt generelle tips og tricks til at tage på outdoor tur om vinteren.

Outdoor tur
Outdoor tur om vinteren kan være virkelig hyggeligt med bål og varm kakao eller kaffe.

At tage på outdoor tur om vinteren er meget smukt og bringer også mange fordele med sig. Der er ikke ret mange mennesker, og ofte kan man nyde stilheden og det smukke vinterlandskab.

Dog er der mange ting man skal have forberedt inden afgang, for at få en succesfuld outdoor tur.

5 tips til overnatning i naturen i vinterhalvåret

Hvis du tager på outdoor tur i vinterperioden, er der også en stor chance for at der kan være sne. Derfor er det en god ide at være forberedt på hvordan man bedst holder kulden ude af teltet, shelteret eller noget helt tredje.

 1. Beskyt dig selv mod vinden: Det kan være en god ide at finde et sted, hvor der er lidt læ for vinden, da det ellers meget hurtigt kan blive for koldt. For at give dig de bedste forudsætninger for læ, er det en god ide at finde en plads midt i skoven med læ fra de omkringliggende træer.
 2. Shelter eller telt: Der er forskel på om du sover i et shelter eller i et telt. Generelt set er det en god ide at tætpakke åbningerne, så der kommer mindst mulig kold luft og vind ind til dig. Her kan det være en god ide med en presenning hvis du sover i shelter, da den hjælper med at holde den værste vind og kulde ude. Hvis du sover i telt, er det derimod vigtigt at holde udgange og vinduer i teltet lukkede.
 3. Sovepose: Hvis du overnatter i naturen i vinterperioden med frostgrader, er det vigtigt at du har en sovepose, som kan modstå frostgrader. Dette kaldes ofte en 4-sæsons sovepose. Her bør du kigge på soveposens komforttemperatur, som viser dig hvor koldt det må være, før du begynder at fryse. Soveposen bør som minimum have en komforttemperatur på -4 grader.
 4. Liggeunderlag: Når du skal vælge et liggeunderlag, er det vigtigt at du kigger på R-værdien. R-værdien betyder med andre ord liggeunderlagets isoleringsevne mod kulde nede fra. En god huskeregel er at liggeunderlaget bør have en R-værdi på minimum 3,5, hvis det skal bruges i vinterperioden med frostgrader ned til -10.
 5. Mad og drikke: Det kan være en god ide at tilberede varme måltider over bålet, hvis du vil holde bedst muligt på varmen. Det kan også være en god ide at lave stærk mad, da stærk mad er med til at give dig varme. Derudover bør du have noget varmt at drikke, som f.eks. kaffe eller varm kakao.

Fodtøj

 • Vandtætte sko eller støvler: Hvis der er sne eller regn, så kan dine sko og støvler blive hurtige våde og kolde at have på. Derfor kan det være en god ide, at kigge efter sko/støvler som er lavet i membran, da det er et tæt vandtæt stof, som holder vandet ude og fødderne tørre.
 • God varmeisolation: Det er vigtigt at dine sko eller støvler har en god varmeisolation, som kan holde kulden ude. Man siger ofte at hvis man fryser fødderne, så fryser man hele kroppen og omvendt. Du kan med fordel vælge nogle sko/støvler, som har en inderside af varmt materiale. Det kan være med til at holde kulden ude, og give dig den bedste oplevelse på din outdoor tur.
 • Skridsikre sko: Når du er på outdoor tur om vinteren, kan det være en god ide at sikre dig, at dine sko eller støvler er skridsikre. Sne og is kan være meget glat, og det kan derfor være svært at holde fodfæstet.
 • Varme sokker: Det kan være en god ide at anskaffe sig nogle sokker, som er isoleret, komfortable og som er temperaturregulerende. Du kan også vælge et par almindelige vandresokker med et par indersokker under.

Se vores udvalg af fodtøj

Lag-på-lag beklædning

Lag på lag beklædning betyder blot, at iklæde sig flere lag for bedst muligt at holde på varmen. Jo flere lag du har iklædt dig, jo bedre kan du holde kulden ude. 

Vi deler i denne guide lagene op som følger:

Inderlag

Mellemlag

Yderlag

Inderlag

Påklædningen efter lag-på-lag princippet starter inderst og derfor ved undertøjet. Din outdoor tur kan blive ødelagt, hvis ikke du klæder dig på efter vejret og derfor bliver syg.

Når du skal på outdoor-tur i vinterhalvåret, er det bedste valg til det inderste lag et sæt svedabsorberende undertøj. Når undertøjet sidder tæt på kroppen, er det med til at holde på din kropstemperatur og dermed sikre dig at du ikke kommer til at fryse. 

Det er vigtigt at dit inderlag sikre dig, at du føler dig komfortabel og samme tid at det er holdbart at vandre/være aktiv i en hel dag. 

Se vores udvalg af inderlag

Mellemlag

Det næste lag i rækken er mellemlaget, og her vil man typisk iklæde sig en fleecetrøje, da en fleecetrøje har virkelig mange gode egenskaber, når det kommer til at isolere sig mod kulden. Derudover er fleece også meget behageligt og blødt at have på, og tørre meget hurtigt. 

Fleece er også et meget letvægtigt materiale og meget kompakt, og er derfor også nemt at medbringe til sin outdoor tur. Derudover er fleece også åndbart og svedabsorberende. 

Mellemlaget skal sikre dig isolering, og her er en fleecetrøje et meget godt bud på det bedste mellemlag. 

Se vores udvalg af mellemlag

Yderlag

Når du skal vælge yderlag, er det vigtigt at du vælger noget vind- og vandafvisende. Det kunne blandt andet være en softshell jakke.

Yderlaget kommer meget an på vejret og klimaet, og til tider er det slet ikke nødvendigt med et yderlag. Dog er det en anbefaling herfra, at du altid pakker en jakke i tasken, så du sikre dig mod eventuel regn og blæst. 

Softshell er et materiale med funktioner der er meget nyttige på din outdoor tur. Softshell er oftest vindtæt, vandtæt, åndbar, komfortabelt og fleksibelt. 

Yderlaget skal sikre dig mod eventuelt vind og vand, men er ikke altid nødvendigt. 

Hvis du ønsker at læse mere om lag-på-lag beklædning, kan du læse mere her.

Se vores udvalg af yderlag til herre

Se vores udvalg af yderlag til damer

Udstyr til din outdoor tur

 • Sovepose: Det er vigtigt at du vælger en sovepose efter klimaet og vejret. I soveposer handler det om komforttemperaturen og hvor koldt det må være før du begynder at fryse. En hovedregel er, at hvis du skal på outdoor tur i frostgrader, så bør du vælge en 4-sæsons sovepose. Disse har ofte en komforttemperatur på -5 grader eller lavere. Vi anbefaler at du læser vores soveposeguide, hvor du kan læse alt du skal vide om soveposer. 
 • Liggeunderlag: Når du skal vælge liggeunderlag, bør du have med i overvejelserne, hvilken temperatur du skal overnatte i. Når vi snakker liggeunderlag, kigger man på R-værdien, som er liggeunderlagets evne til at modstå varmetab. En hovedregel er her, at jo højere R-værdien er, desto bedre er underlaget til at holde på varmen. Vi anbefaler at du vælger et liggeunderlag med en R-værdi på minimum 3,5, hvis du skal på outdoor tur i vinterhalvåret. Du kan læse mere om liggeunderlag i vores guide her.
 • Rygsæk: Du bør overveje hvor stor rygsækken skal være, for at du kan have dine ting med i tasken til din outdoor tur. Vi anbefaler at du som minimum vælger en rygsæk på cirka 60+ liter, når du skal på outdoor tur, og skal have alt dit soveudstyr med i tasken. Det er vigtigt at du har en rygsæk der er komfortabel at vandre med, og som sidder godt på din ryg. Du kan med fordel læse vores rygsæk test, hvor vi tester de bedste og billigste rygsække.

Pakkeliste til din outdoor tur

Outdoor bukser – herre

Det kan være en god ide at anskaffe sig et par outdoor bukser, da de er med til at beskytte mod regn og vind. Bukserne er ofte lavet i slidstærkt materiale, og egner sig til alverdens forskellige aktiviteter på din outdoor tur. 

Outdoor bukser – dame

Du kan se vores udvalg af outdoor bukser til damer her.

Ofte stillede spørgsmål om outdoor tur i vinterhalvåret

Hvad skal jeg medbringe på min outdoor tur?

Det er meget varierende hvad du skal pakke og have med på din outdoor tur, alt efter klima og vejr. Vi har dog lavet en helt generel pakkeliste, med de vigtigste ting at medbringe, som du kan læse ovenfor.

Det drejer sig blandt andet om en god rygsæk, vandresko, hue og handsker, sovepose og liggeunderlag m.m.

Hvordan holder jeg bedst varmen i et telt eller shelter?

For at holde varmen i et telt eller shelter, er det vigtigt at holde det så lukket som muligt. Vi anbefaler at sætte en presenning op hvis du sover i shelter, for at holde den værste kulde og blæst ude.

Hvis du derimod sover i telt, er det en god ide at man for det første slår teltet op et sted hvor der er læ, og derudover også at holde indgange og vinduer i teltet lukkede. 

Hvor er det bedst at tage på outdoor tur?

Det kommer meget an på dine personlige præferencer og ønsker. Du kan sagtens tage på en outdoor tur i Danmark, hvor du blandt andet kan vælge at sove i shelter. Du kan se et overblik over shelters i Danmark her.

Du kan også vælge at tage på outdoorferie i udlandet, hvor populære destinationer i nærheden af Danmark blandt andet er Tyskland og Østrig. 

 

4.8/5 - (13 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *