Vandreture i Nordjylland: 4 favoritter og 2 Hærvejsruter

Nordjylland er fyldt med gode steder at gå. Vandreture i plantager, langs med kysten eller på hærvejen, Nordjylland har det hele. Vi har her samlet nogle af vores favorit vandreture i Nordjylland på ca. 10 km. Og vi kommer ikke uden om alles favorit Hærvejen, der har to ruter op igennem Nordjylland.

Rubjerg Knude Fyr, Nordjylland

Der er intet mere ikonisk varemærke i det nordjyske end Rubjerg Mile Fyr.

Fosdalen og Langdal Plantage (10,9 km)

Denne vandrerute tager dig gennem Fosdalen og Langdal Plantage i et område, der er udformet af den seneste istid. Naturen er præget af vakker, små ferskvandskilder og et rigt dyreliv. Og med Vesterhavet kun en kilometer derfra, vil du opleve at luften er særdeles frisk i området. Langdal Plantage er blevet tilplantet over mange år og byder på en meget varieret natur. Flere steder kommer du også til at gå på gangbroer i træ, der giver ruten en helt andet udtryk.

Start ruten ved Langdal Plantage parkeringsplads og følg de gule markeringer til enden af Langdal Plantager, før du tager en afstikker til Fosdalen, hvorefter du kommer tilbage på gul rute.

Længde:10,9 km
Varighed:2 timer og 45 min

Rubjerg Knude Fyr (10,5 km)

Ingen liste over vandreture i Nordjylland uden en tur, der går omkring Rubjerg Knude Fyr. Denne vandretur på 10,5 km starter ud ved Rubjerg Knude Klitplantage og bevæger sig derefter ned forbi Rubjerg Knude Fyr. Men i stedet for at stoppe her, fortsætter turen langs med kysten oppe i klitterne og videre til byen Lønstrup. Lønstrup er fyldt med charmerende sommerhuse og bærer præg af at være en sommerby. Du kan jo f.eks. gøre holdt ved et af de lokale ishuse som Café Karlsson, Vaffelboden eller Lønstrup Iscafé. Derefter går turen tilbage ad samme vej langs kysten tilbage til Rubjerg Knude Fyr og Rubjerg Knude Klitplantage.

Længde:10,5 km
Varighed:ca. 2 timer og 20 min

Rebild Bakker, Nordjylland

Rebild bakker (10,8 km)

Tag med på en vandretur i Rebild Bakker! Denne vandretur tager dig gennem det kuperede landskab bestående af dybe smeltevandkløfter, dannet lige efter istiden. Om sommeren er bakkerne dækket af lilla lyngplanter, der giver et betagende og eventyrligt syn. Følg de hvide markeringer på den 10,8 km lange rute og oplev flere naturseværdigheder på vejen. Du kommer f.eks. forbi Ravnkilde, som er et lille å-løb, hvor du roligt kan drikke det rislende vand. Du kommer også forbi skovtårnet, der er 10 meter højt, og hvor du kan skue ud over det smukke landskab. Til sidst kommer du også gennem troldeskoven, der er fyldt med krogede træer fra en anden verden.

Længde:10,8 km
Varighed:ca. 3 timer

Bramslev Bakker – Panoramaruten (10,3 km)

Dette er måske en af Danmarks mest flotte vandreture. Start din rute enten i Hobro eller ved Restaurant Bramslev Bakker. Hele ruten er markeret med skilte for Panoramaruten. Starter du ved Hobro (Hobro Sejlklub Autocamperplads) kommer du først til at gå langs med Mariagerfjord. Her er der flere gode badespots, hvor du passende kan tage en dukkert. På ruten kommer du også til at gå blandt søde plyssede får, der går frit. Kyststykket slutter med en stejl stigning op til Restaurant Bramslev Bakker, hvor du passende kan nyde et hvil med en lidt mad eller en sodavand, mens du kigger ud over fjorden. På vej tilbage kommer du til at gå i et mere kuperet terræn, hvor vilde vækster præger området. Vær opmærksom på, at hvis du har hund med, skal den være i snor, da køerne går frit i området – og de kan blive forskrækket af hunde. Det samme gælder de fritgående får. Husk at kigge dig tilbage over skulderen på vej tilbage, da der på bakketopperne er flere steder med en spektakulær udsigt over Mariagerfjord.

Længde:10,3 km
Varighed:ca. 2 timer og 30 min

 

Mariager Fjord
Panoramaruten giver en smuk udsigt over Mariagerfjord. Både langs med kysten og fra højderne i Bramslev Bakker.

Hærvejen

Vi kan heller ikke nævne vandreture i Nordjylland uden at nævne den længste vandrerute i Jylland. Hærvejen strækker sig ad to ruter igennem Nordjylland, hvor man enten kan vælge at tage den Nordvestlige rute eller den Nordøstlige rute.

Hærvejen Nordvestjylland (134 km)

Hærvejen i det Nordvestjylland er på 134 km, og kan deles op i 8 etaper. Ruten tager dig gennem klitplantager, forbi Rubjerg Knude Fyr, Børglum Kloster og mange andre seværdigheder. Kort over hver enkel etape, kan du hente ned med appen Ride with gps. På den måde har du også kortet, skulle internet-forbindelsen ryge. Hvis du vil vide mere om Hærvejen, kan du tjekke vores store guide til Hærvejen ud.

Hærvejen Nordøstjylland (135 km)

Hærvejen Nordøstjylland er på 135 km og er delt op på 7 etaper. På denne rute får du nogle andre oplevelser, der er mere præget af frodige skov og har ikke det samme kystklima. På turen vil du opleve havnebyen Frederikshavn, det grønne område omkring Nymølle Bæk og skovene på den Jyske Aas, for ikke at nævne Hammer Bakker nord for Aalborg.

For kort over etaperne kan du hente appen Ride with gps. Og ønsker du at vide mere om Hærvejen, kan du tjekke vores store guide til Hærvejen ud.

Overnatning

Der er mange muligheder for at overnatte ude i den nordjyske natur, hvor der er flere shelter og primitive overnatningspladser. F.eks. finder du flere muligheder i Langdal Plantage eller i Rubjerg Knude Klitplantage. Du kan finde en oversigt over de offentlige shelterpladser, lejrpladser og frie teltningsområde på udinaturen.dk, hvor du også kan se, om du skal booke på forhånd.

4.9/5 - (17 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *