Det kan være lidt af en udfordring at finde hoved og hale i, hvad der er need- og nice to have, når du skal rejse, backpacke eller lave andre aktiviteter udendørs. Særligt hvis du skal afsted for første gang. Det gælder også, når det handler om rejsebeklædning. Det er ikke lige meget, hvad du pakker i din rygsæk, og hvilket tøj du tager på. Det er især vigtigt, at du klæder dig efter vejr, klima og type af tur – og iklæd dig gerne flere lag.
Er du i tvivl om, hvad du skal pakke i din rygsæk, og hvad lag på lag beklædning præcist betyder, så bare rolig! Vi hjælper dig på vej til valg af påklædning. Læs med herunder.
Hvor skal du rejse hen?
Det er væsentligt at afdække, hvor du skal rejse hen, når du skal pakke tøj til rejse. Skal du på vandre- eller sheltertur i Danmark, kan vejret være omskifteligt, og det kan blive koldt om natten.
Planlægger du en backpackertur til et varmere klima, vil du have brug for en anden rejseoppakning end til shelterturen i Danmark. Du vil have brug for en tredje slags påklædning, hvis du skal rejse til et koldt klima, eller hvis du skal bestige et bjerg. Det er derfor vigtigt, at du overvejer, om der kommer temperaturændringer på din tur – eksempelvis er der i Bolivias populære “Salar de Yuni” ørken meget varmt om dagen, men minusgrader om natten. Derfor skal du, når du skal på tur, overveje vejret ekstra nøje.
Uanset hvor du rejser hen, vil vi anbefale, at du pakker så alsidigt som muligt, så du er forberedt på forskelligt vejr på din rejse.
Hvad betyder lag på lag beklædning?
Lag på lag beklædning er, så enkelt som det lyder, et udtryk for at iklæde sig flere lag tøj. Det er måske en anden måde at tage tøj på, end du er vant til fra din hverdag. Du skal nemlig overveje, hvad dine lag skal bestå af. Det er ikke blot en hensigtsmæssig rejse- og outdoor beklædning, det er også videnskabeligt bevist, at flere lag er optimalt i forhold til at holde varmen.
Det kan være svært at vide præcist, hvad de forskellige lag skal bestå af. Vi vil her guide dig til rejsepåklædningens lag, som ofte vil være:
- Undertøj
- Midlayer og fleecetrøje
- Jakke eller regntøj
Undertøj
Påklædningen starter inderst ved dit undertøj. Det kan blive ødelæggende for din tur, hvis du bliver kold, går og fryser, og måske endda bliver forkølet. Når du skal backpacke, eller være aktiv udendørs på anden vis, er det bedste valg til dit inderste lag svedabsorberende undertøj. Det er vigtigt, at undertøjet sidder tæt på kroppen, så det opretholder din kropstemperatur stabil.
Det er vigtigt at vælge et sæt undertøj, som du føler dig komfortabel i. Du skal kan holde ud at have det på, mens du er aktiv hele dagen. Undertøj til rejse findes i flere forskellige materialer. Materialevalget kan både afhænge af, hvilken tur du skal på, men også hvad du foretrækker at have tæt på din hud.
Du skal ikke vælge bomuld, når du vælger undertøj, da det suger og holder på fugten. Hvis du sveder, transporteres fugten altså ikke væk fra din hud.
Bambus, uld eller polyester?
De forskellige materialetyper har hver deres fordele, men fælles er, at de holder din hud tør, også hvis du sveder.
Vælger du base layer i bambus, har du undertøj i et slidstærkt materiale. Bambus holder sin pasform, selv efter flere vaske, så du kan tage undertøjet med på rejse igen og igen. Har du sensitiv hud, er bambus et godt materiale. Bambus er et alsidigt valg, som kan bruges til alle typer rejser uden problemer.
Skal du rejse til et koldere klima, eller overnatte udendørs i Danmark, kan det være oplagt at vælge uldundertøj, som er super blødt og holder dig varm. Et af uldens stærkeste egenskaber er, at det er temperaturregulerende og naturligt lugthæmmende.
Et tredje bud på undertøj til outdoor er et base layer sæt. Det er et elastisk materiale, hvilket er en fordel for din bevægelighed, hvis du er på en aktiv rejse.
Tip: Brug også undertøjet om natten for ekstra varme i soveposen.
Se vores fulde udvalg af undertøj her
Midlayer og fleecetrøje
Det næste, og midterste, lag i din påklædning vil være en trøje. Det mellemste lags vigtigste funktion er at isolere mod kulde. Det vil typisk være i form af en midlayer eller en fleecetrøje.
Skal du på aktiv ferie, outdoor tur, eller rejser du til et varmt land, vil vi anbefale at medbringe en midlayer i quick-dry materiale, som fås både med korte og lange ærmer. Materialet er blødt, let at bevæge sig i og åndbart.
Hvad er en fleecetrøje?
Det er til langt de fleste rejser praktisk at medbringe en fleecetrøje. Det er et populært og oplagt valg til rejse og outdoor, da fleece har mange gode egenskaber, som er nyttige, når du skal opholde dig udendørs.
Fleece er først og fremmest et blødt materiale, som er behageligt at have på – også over længere tid. Fleecen isolerer din kropsvarme, så du ikke bliver kold. Det er svedtransporterende, dermed åndbart, så selv hvis du er aktiv og sveder, holder fleecetrøjen dig tør. Fleece optager blot 1% af sin egen vægt i væske, derfor tørrer materialet meget hurtigt, og holder sin varmeisolerende virkning, også når det bliver vådt.
Fleece er ydermere et let materiale, hvilket i de fleste outdoor sammenhænge er en stor fordel, både når du bærer trøjen i din rygsæk, men også når du har den på.
Fleecetrøjen kan se ud på forskellige måder. Hvilken, du skal vælge, afhænger af dit behov, og af hvad du synes, er pænest. Du kan eksempelvis vælge en midlayer, hvor trøjen kan bruges som et lag alene, eller som et “midter-lag” under jakken, hvis det er koldt. Du kan også vælge en mere jakke-lignende trøje, som har gennemgående lynlås. Det kan være en fordel, hvis du skal have trøjen af og på mange gange i løbet af en dag, eksempelvis grundet skiftende vejr. Selv en lidt tykkere fleecetrøje kan du bruge under din jakke, hvis det er meget koldt. Den kan naturligvis også fungere som jakke i sig selv, hvis du rejser til et varmt land, eller hvis du tager på vandretur i Danmark.
Se populære fleecetrøjer her
Jakke eller regntøj
Det vil ikke altid være nødvendigt, at du iklæder dig et tredje lag. Det er primært, hvis det er koldt, eller hvis det regner, at et ekstra lag vil komme i spil. Det yderste lag består af noget vind- og vandafvisende, altså en jakke eller regntøj, som du kan tage af og på efter behov.
Det vil være essentielt på de fleste ture at medbringe en jakke. Den fungerer som laget mellem dig og ydre påvirkninger som vejr og klima. Der findes forskellige typer jakker, om du har brug for en softshell eller en skaljakke vil afhænge af, hvad du skal bruge jakken til.
Skal du backpacke eller vandre, vil du i langt de fleste tilfælde være godt dækket ind med en alsidig jakke som eksempelvis Kerrara-modellen fra Highlander til kvinde eller mand. Skal du på en tur, hvor det ikke er nødvendig at bære jakke hele tiden, er det godt at tænke så bredt som muligt. Du kan derfor med fordel vælge en jakke, som både holder dig varm, og som er vind- og vandafvisende, hvis vejret pludselig skifter.
Vi anbefaler desuden, at du pakker et sæt regntøj. Regntøjets vigtigste egenskab er at holde dig tør udefra og ind. Skal du backpacke eller vandre med din oppakning på ryggen, kan du vælge letvægtigt regntøj. Det fylder ikke, og kræver dermed ikke meget ekstra at medbringe, hvis du alligevel ikke får det brugt.
Hvorfor lag på lag?
- Du sikrer en stabil kropstemperatur
- Du holder dig tør både indefra og udefra
- Du kan pakke din rygsæk optimeret og undgå unødig vægt i din bagage
Bukser til rejse og outdoor
Der er ofte fokus på tøj til overkroppen, når det handler om lag på lag beklædning. Vi vil her kort fokusere på bukser til outdoor og rejse. Når du vælger bukser, er det som med dit øvrige tøj en god idé at overveje, hvad de skal bruges til. Bukser kommer med et væld af detaljer og funktioner. Skal du eksempelvis vandre i et varmt klima, er det oplagt at vælge et par hurtigtørrende bukser med zip off, så du let kan lyne af til shorts.
Bukser kan være multifunktionelle og have smarte detaljer. Det vigtigste er, at du vælger bukser, som er behagelige for dig at have på – særligt hvis du skal være aktiv, vandre eller backpacke, så du kan bevæge dig frit.
Det kan for nogle være det rigtige at have et par leggings på med et par shorts udenover. Andre foretrækker bukser med mange lommer eller noget helt tredje.
Inden du tager bukserne med på rejse, er det en god idé at prøve at gå en kortere tur i dem, så du kan mærke, hvordan du bevæger dig i dem. Overvej, om taljen skal være høj eller lav. Det kan blive et irritationsmoment for dig, hvis bukserne ikke bliver siddende, hvor de skal, og du skal gå at trække dem op.
Er det meget koldt, kan du tage et par lange underbukser inderst, så du er sikker på at holde varmen. Det er også en fordel at medbringe et par regnbukser, så du er forberedt, skulle der pludselig kommer et regnskyl. Du kan vælge regnbukser, som kan foldes sammen, så de fylder minimalt i din rygsæk.
Ofte stillede spørgsmål om lag på lag princippet
Lag på lag er et udtryk for at iklæde sig flere lag tøj. Skal du være udenfor, backpacke eller vandre, er det en god måde at klæde sig på.
Flere lag sikrer, at du holder varmen indefra, og at du holder dig tør, hvis du sveder. Det yderste lag sørger for, at du er beskyttet mod vind og vejr, så du også holdes tør udefra.
Du skal vælge undertøj i uld eller syntetisk materiale, som er svedtransporterende, inderst. Midterlaget skal isolere dig mod kulde. Her er fleece et oplagt valg. Det yderste lag skal være vind- og vandafvisende.
Skriv et svar