Vandsøjletryk regntøj: Guide til vandtæt regntøj (2024)

Vandsøjletryk regntøj: Vandsøjletryk er en vigtig faktor at overveje, når man køber sit nye regntøj. Vandsøjletrykket er en idenkation af, hvor vandtæt regntøjet reelt set er. Jo højere vandsøjletryk, desto mere vandtæt.

For at sikre dig komfort i alt slags vejr med vandtæt og åndbart regntøj, har vi lavet en denne guide for at hjælpe dig godt på vej med vandtæt regntøj.

Vandsøjletryk regntøj
Vandsøjletryk er en vigtig faktor, når du vælger regntøj. Vandtæt regntøj sikre dig komfort i alt slags vejr, og giver dig en mere behagelig oplevelse, når du befinder dig i et vådt klima. 

Hvad er vandsøjletryk?

Vandsøjletryk betyder med andre ord, hvor meget vandtryk et givent materiale kan modstå, før vandet trænger igennem. Vandsøjletrykket måles i millimeter, som materialet i regntøjet kan tåle, før vandet trænger gennem det. Vandsøjletrykket er en afgørende faktor når du skal vælge regntøj, for at sikre at regntøjet holder vandet ude på trods af vejret.

Hvis du vandrer eller backpacker i et vådt klima og generelt set vandre meget i regnvejr, så anbefales der et vandsøjletryk på mindst 8000 mm. Hvis vi sammenligner dette med regntøj til brug i hverdagen i let regnvejr, anbefales der her et vandsøjletryk på mindst 1500 mm og gerne 2000 mm. Her er det vigtigt at have i mente, at regntøjet ikke er vandtæt, men blot vandafvisende.

Vi anbefaler derfor at du overvejer vejret og aktiviteterne på destinationen, og hvis du f.eks. planlægger en vandretur i bjergene hvor der er risiko for kraftig regn, kan du derfor have brug for et sæt regntøj med et højt vandsøjletryk. Hvis regntøjet derimod er til hverdagsbrug, kræver det ikke et lige så højt vandsøjletryk.

Guide til vandsøjletryk regntøj

2000 mm – 4000 mm = vandafvisende, modstår let regn og sne

5000 mm – 10000 mm = vandtæt ved moderat regn og sne

11000 mm – 15000 mm = vandtæt i kraftig regn og sne i en længere periode

15000 mm + = vandtæt i alt slags vejr med kraftig regn og sne og et højt tryk

Hvordan vedligeholder man regntøj, for at sikre vandtæthed?

  • Følg vaskeanvisningerne: Hvis du vasker dit regntøj i vaskemaskinen, er det vigtigt at følge vaskeanvisningerne. Generelt set anbefaler vi dog ikke at vaske regntøjet i vaskemaskinen, da man kan risikere, at det mister sin vandtæthed. Hvis du vælger at vaske tøjet i vaskemaskinen, er det vigtigt at tøjet skylles grundigt og at det hænges til lufttørring. 

  • Imprægnering: Efter du har vasket dit regntøj, kan du vælge at påføre imprægnering, for at bibeholde regntøjets vandtæthed og vandsøjletryk. Det er vigtigt at læse anvisningerne på tøjet, hvis du skal påføre imprægnering, da der kan være forskellige regler og anbefalinger til imprægnering af regntøj, alt efter producenten. 

  • Undgå at udsætte regntøjet for varme: Regntøjet kan risikere at blive beskadiget, hvis det bliver udsat for høj varme. Derfor er det vigtigt at du hænger dit regntøj til lufttørring, og aldrig bruger tørretumbleren, da det vil ødelægge dit regntøj. 

  • Opbevaring: Det er vigtigt, at regntøjet opbevares korrekt når det ikke er i brug. Opbevar tøjet tørt ved stuetemperatur, og husk at rengøre tøjet, før det lægges på plads, da dette vil være med til at forlænge regntøjets holdbarhed. 

 

Hvad er forskellen på vandtæt og vandafvisende regntøj?

Den største forskel på vandtæt og vandafvisende regntøj er, at vandtæt regntøj holder alt vandet ude, hvorimod vandafvisende regntøj blot holder det værste lette regn ude. Vandtæt regntøj kan modstå kraftig regn og sne, og er som oftest fremstillet i et tæt vævet stof med en vandtæt membran.

Vandtæt regntøj er derfor velegnede til outdooraktiviteter som f.eks. backpacking og vandring, men også sportsgrene hvor man befinder sig udendørs i længere perioder.

Vandafvisende regntøj er lavet for at beskytte mod lette regnbyger, men er ikke egnet til at modstå regn i længere perioder. Vandafvisende regntøj er ofte lavet i et stof med en belægning, som afviser vand.

Dog er vandafvisende regntøj ideelt til dig, der blot skal bruge det til dagligdagsbrug, og derfor ikke befinder dig ude i kraftigt regnvejr i længere perioder.

Se vores store udvalg af tøj og regntøj her

Ofte stillede spørgsmål om vandsøjletryk regntøj i 2024

Hvad er et vandsøjletryk?

Et vandsøjletryk betyder med andre ord, hvor vandtæt et givent produkt er. Jo højere vandsøjletrykket er, desto mere vandtæt er produktet. Det er altså den mængde vandtryk produktet kan modstå, før der trænger vand igennem.

Hvad er godt vandsøjletryk?

Det kommer meget and på hvilke aktiviteter du skal lave og hvor meget vand du bliver udsat for. Dog er en god huskeregel, at du bør sigte efter et vandsøjletryk på 5000 mm for at være nogenlunde dækket ind.

Hvor højt skal vandsøjletrykket være?

Hvis du befinder dig i kraftige regnvejr i længere perioder af gangen, anbefaler vi at du vælger regntøj med et vandsøjletryk på mindst 10.000 mm. Hvis du er ude i kortere perioder, er det fint at vælge regntøj med alt fra 2000 mm10.000 mm.

4.5/5 - (8 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *