Himmelbjergruten: Vandring i Danmarks smukkeste landskab (2024)

Drømmer du om en vandretur gennem noget af Danmarks smukkeste landskab?

Himmelbjergruten er en af de mest populære vandreruter herhjemme, og du vil på ruten opleve en fantastisk smuk natur med skove og Gudenåen som gennemløber søerne i Silkeborg.

Så hvis du står og gerne vil på en vandreferie, men tiden ikke rigtigt er til det, så er denne rute et meget godt bud på den perfekte vandrerute i Danmark.

Himmelbjerget

Himmelbjerget er beliggende mellem Silkeborg og Ry, og er en 147 meter bakke og er derfor det femte højeste punkt i Danmark.

Himmelbjerget er en del af er en del af Silkeborg Kommune og ligger cirka 20 kilometer fra Silkeborg by.

Du vil på toppen af Himmelbjerget komme til at opleve en fantastisk udsigt over det smukke landskab med søer og skov, og du får her en rigtig god panoramaudsigt fra toppen af bakken.

Hvor lang er Himmelbjergruten?

Der findes flere forskellige udgaver af Himmelbjergruten, alt efter hvor langt du ønsker at vandre. Vi giver dig vores bud på vandreruter i nærheden af Himmelbjerget.

Der findes ruter helt ned til få kilometers vandring, og ruter der går over 60 kilometer. 

Der er generelt gode stier at vandre undervejs, og du vil ende med at have vandret i en del højdemeter.

Populære rygsække til vandreturen på Himmelbjergruten

Hvilke vandreruter findes der ved Himmelbjerget?

Der findes et væld af muligheder når det kommer til vandreturen på og omkring Himmelbjerget. Vi giver dig her vores bud på nogle spændende og smukke vandreruter du bør have med i dine overvejelser.

Silkeborg – Borre Sø – Julsø og Nordskoven (54 km)

Himmelbjergruten - Søerne rundt
Ruten er optegnet af Alltrails

Denne rute er for de lidt mere erfarne vandrere, da ruten er cirka 54 kilometer. Størstedelen af dem der vælger at vandre denne rute, deler den ofte op i 2 eller flere dage.

Ruten starter fra Ry Station og fortsætter nord om himmelbjergsøerne til Silkeborg Station, hvorefter ruten fortsætter syd om søerne og ender ved Himmelbjerget. Denne rute byder på gode vandrestier og mange højdemeter.

Du kommer på ruten til at opleve en fantastisk smuk natur med skov, søer, lyng, og ikke mindst en imponerende udsigt.

Du har mange muligheder for overnatning undervejs, da der findes mange campingpladser rundt om søen, hvor det er muligt at overnatte.

Julsø – Slåensø – Himmelbjerget og Ry Marina (28 km)

Ruten er optegnet af Alltrails.

Denne rute er knap 28 kilometer lang, og strækker sig fra området ved Ry Golfklub og Ry Marina, og fortsætter syd om søerne.

Vandreruten kan også være forholdsvis udfordrende til tider, men er ikke nær så lang som ruten hele vejen rundt om søerne. 

Du vil med høj sandsynlighed møde en del andre mennesker på din vej, alt efter hvilken årstid du vælger at gå ruten på. Den bedste årstid for denne rute er fra foråret til efteråret. 

Du vil opleve det smukke område og søerne på tæt hold, og ruten føre dig forbi nogle fantastiske udsigtsposter, blandt andet når du rammer toppen af Himmelbjerget. 

De fleste vælger at vandre denne rute på en dag, men du har også mulighed for at tage en overnatning undervejs. 

Julsø – Himmelbjerget (4,5 km)

Ruten er optegnet af Alltrails.

Denne anses for at være en af de lettere ruter at gennemføre, og ruten er 4,5 kilometer. Du vil på ruten komme til at gå langs Julsø og gå op af bakken til toppen af Himmelbjerget.

Ruten kan gennemføres af de fleste, dog er det vigtigt at have i mente, at hvis man er dårligt gående, så kan turen godt være udfordrende. 

Denne rute tager ikke ret længe at gå, og er derfor også en populær vandrerute for familier og andre der vil på en dagsudflugt. Derfor vil du med høj sandsynlighed også møde andre mennesker på din tur. 

Ruten starter ved parkeringspladsen i området af FDF Friluftscenteret Sletten hvor du kan parkere bilen, og vandre turen ud til Julsø og op på Himmelbjerget, og den anden vej tilbage. 

Overnatningsmuligheder på Himmelbjergruten

Du har virkelig mange muligheder for at finde overnatning i nærheden af Himmelbjerget, uanset om du helst vil bo på hotel, campingplads, vandrehjem eller noget helt fjerde.

Dog skal du være opmærksom på, at nogle af overnatningsmulighederne er sæsonåbent og derfor godt kan være lukket i nogle perioder. Det er en god ide at tjekke op på dette, inden man tager afsted. 

Hotel

Hotel på Himmelbjergruten

Hvis du gerne vil have det lidt mere luksus på din vandretur, kan du vælge at tage en overnatning på hotel. Hotel er oftest den dyreste mulighed.

Campingplads

Campingplads på Himmelbjergruten

Hvis du har det fint med at sove i telt eller i en hytte, er campingpladserne i området ved søerne en oplagt overnatningsmulighed for dig.

Vandrehjem

Vandrehjem på Himmelbjergruten

Hvis du ikke vil sove i telt, men heller ikke behøver hotel, så er et vandrehjem eller Bed&Breakfast en oplagt mulighed for dig.

Pakkeliste

Du finder vores pakkeliste til din næste vandretur her

4/5 - (5 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *