Kongernes Nordsjælland (2024): Fede vandreruter og oplevelser i Nationalpark Kongernes Nordsjælland

I Nationalpark Kongernes Nordsjælland finder du Frederiksborg Slot beliggende i Hillerød

I Nordsjælland finder du én ad Danmarks fem nationalparker: Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Nationalparken byder på smukke naturskatte og kulturskatte. Området byder på skov, klit- og hedearealer og imponerende kongeslotte.

I denne artikel guider vi dig til et de bedste vandreruter og oplevelsesrige områder i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Kort over Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Nationalpark Kongernes Nordsjælland strækker sig fra Lynæs i vest til Helsingør i øst. Området dækker over 263 kvadratkilometer med skove, søer og en masse spændende kulturhistoriske skatte fra fortiden.

Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Tryk på billedet for at undersøge kortet nærmere

5 vandreruter i Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Tag på smukke vandreture i Nationalpark Kongernes Nordsjælland og oplev områder fyldt med skov, hede og klitarealer. Vi guider dig til de 5 bedste vandreruter i Nationalpark Kongernes Nordsjælland. På mange af ruterne er det muligt at overnatte i shelter. Find det nærmeste shelter her.

1. Gillelejestien: Hillerød – Gilleleje

Ruten starter i Hillerød tæt på Frederiksborg Slot og slutter i Gilleleje ved Gilleleje station. På denne rute vil du gå igennem Gribskoven, hvor du kan opleve et rigt dyreliv. Måske du er heldig at se fasaner, dådyr og harer. Vi anbefaler et par gode vandrestøvler eller sko til turen grundet det skiftende terræn. Vær opmærksom på at der ikke er nogle toiletforhold, så derfor anbefaler vi at du medbringer en foldbar skovl til dine efterladenskaber.

Længde:28 km
Varighed:Ca. 6,5 timer
Sværhedsgrad:Moderat

2. Ramløse – Tisvilde Hegn

Er du interesseret i fugle, så er denne rute lige noget for dig. Her har du nemlig mulighed for at se ænder og andre fugle. Denne rute kan være våd og mudret, så vi anbefaler et par gode vandrestøvler i dette terræn. Undervejs vil du komme forbi Arresø og Holløse Bredning, Ramløse å og Asserbo Slotsruin.

Længde:16,1 km
Varighed:Ca. 3,5 timer
Sværhedsgrad:Moderat

3. Danstrup – Gurre Sø rundt

Denne rute byder på varierende natur og du vil undervejs i Danstrup Hegn opleve både skovklædt natur og skovrydning. Ruten fører dig hele turen rundt om Gurre Sø. Stien her vil flere steder være våd, så medbring et par gode vandrestøvler. Du kan med fordel gøre et stop på din vej, da du undervejs vil komme forbi Gurre Slotsruin.

Længde:21,2 km
Varighed:Ca. 4,5 timer
Sværhedsgrad:Moderat

4. Karlsgave – Dronningholm – Sonnerup Skov

Denne vandrerute byder på åbne marklandsskaber og skovområder. Ruten ligger lige op mod Arresø, men du vil også kommer forbi Lillesø og andre små søer undervejs. Gør et stop og nyd udsigten herfra – måske du endda er heldig at se ænder og andre fugle.

Længde:8,7 km
Varighed:Ca. 2 timer
Sværhedsgrad:Moderat

5. Kirkestien: Mudderhullerne – Svendsvej

Vest for Gurre Sø finder du kirkestien, som er en lettere vandrerute. Oplev et rigt fugleliv langs bredden af Gurre Sø. På denne rute vil du bl.a. komme forbi en masse måger, der holder til på Mågeøen. Oplev også dyr som fasaner, harer og dådyr på Kirkestien.

Længde:4,8 km
Varighed:Ca. 1 time
Sværhedsgrad:Let

5 spændende oplevelser i Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Esrum Sø

Esrum Sø er Danmarks anden største sø med en dybde på op til 22 meter. Der er store chancer for at se de mange fuglearter ved søen, så medbring endelig en kikkert. Søen er ekstrem ren og fungerede tilbage i 1700-tallet som kongefamiliens vaskeri. Så du kan roligt tage en dukker ti Esrum Sø. Du finder gode vandreruter ved Esrum Sø.

Smukke og imponerende slotte

I nationalparken finder du hele 3 slotte, nemlig Frederiksborg Slot, Fredensborg Slot og Kronborg Slot. Dyk ned i den kulturhistoriske arv, når du besøger et af disse slotte.

Du finder Frederiksborg Slot i Hillerød og er faktisk Nordens største renæssanceanlæg. Slottet er i dag et nationalhistorisk museum. Endnu et renæssanceslot er Kronborg Slot, som er beliggende i Helsingør. Slottet har siden år 2000 været en del af UNESCO’s verdensarvsliste. Det tredje slot i nationalparken er Fredensborg Slot, som ligger i Fredensborg og er fra 1720. Slottet byder på en pragtfuldt og blomstrende have med udsigt ud til Esrum Sø.

Tisvilde Hegn

Tisvilde Hegn er en del af Danmarks nye naturområde, der strækker sig fra Tisvildeleje til Asserbo og Liseleje. Dette område er faktisk en af de steder der byder på flest forskellige arter. Tag på tur til Tisvilde Hegn og oplev de krogede træer inde i den såkaldte Troldeskov.

Esrum Kloster og Møllegård

Nord for Esrum Sø finder du Esrum Kloster og Møllegård, som ligger blandt skov og enge. Stedet er fra år 1151, der sidenhen blev overtaget af Kong Frederik 2. og senere Kong Christian 4. Møllen du finder er fra 1800-tallet. Møllegården er der god muligheder for en god vandretur ned til Esrum Sø eller Gribskov.

Gamle slotsruiner

Gå på opdagelse når du besøger gamle historiske slotsruiner i Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Her finder du både Gurre Slotsruin og Aserbo Slotsruin.

Gurre Slotsruin er fra Kong Valdemar Atterdags tid tilbage i 1300-tallet. Asserbo Slotsruin ligger i Asserbo Plantage og er omringet af voldgrave. Ruinen blev udgravet tilbage i 1800-tallet under ordre fra Kong Frederik d. 7.

Ofte stillede spørgsmål om Natoinalpark Kongernes Nordsjælland

Hvorfor hedder det Kongernes Nordsjælland?

Nationalparken har sit navn efter de gamle danske konger, der brugte området som deres fristed, hvor de drog på jagt og slappede af.

Hvad kan man lave i Nationalpark Kongernes Nordsjælland?

Vi anbefaler at du tager på vandretur i det det smukke område. Her finder du nemlig også et rigt dyreliv.

Kan man overnatte i Nationalpark Kongernes Nordsjælland?

Det er muligt at overnatte i shelter, men vær opmærksom på at nogle overnatningssteder kræver booking.

5/5 - (1 vote)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *