Hvordan holder du bedst varmen i din sovepose? (2024)

Naturen er dejlig hele året rundt, men i efterårs- og vintermånederne kan det være en kold fornøjelse at overnatte ude. Uanset om du skal på vandretur eller outdoortur, sove i shelter eller telt, så er det aldrig rart ikke at kunne sove på grund af man ligger og fryser hele natten. Derfor har vi lavet en guide til hvordan du holder din sovepose varm og undgår at fryse, når du skal ud sove ude i de kolde måneder. 

Hold varmen i din sovepose
For at undgå at fryse er det vigtig at have en sovepose og et liggeunderlag der er beregnet til de kolde temperaturer.

Liggeunderlag med høj isoleringsevne 

Når du sover ude kommer meget af kulden kommer fra jorden derfor er det vigtig at med et isolerende liggeunderlag.  Dit liggeunderlag skal gerne have en høj R-værdi, for jo højere R-værdi jo bedre isoleringsevne har det. Til den danske vinter vil et liggeunderlag med en R-værdi på mellem 3,5 og op til 6 være at foretrække. Læs vores guide om liggeunderlags R-værdi for hjælp til at vælge det rigtige liggeunderlag til dig. 

Har du allerede et liggeunderlag som du ikke syntes isolere helt nok, så prøv at lægge et alu underlag under da det vil give ekstra isolering.

Vælg en varm sovepose

For at du kan holde varmen er det også vigtig med en god sovepose der passer til din krop. Vi vil anbefale en sovepose der er beregnet til hele året, altså en 4 sæsons sovepose hvis du gerne vil overnatte ude om vinteren. Er du i tvivl om hvilken sovepose du skal anskaffe dig, så se vores guide til valg af sovepose. 

Har du allerede en god sovepose, men den er lidt for lang til dig, så er det vigtigt at fylde din sovepose ud. Det er luften i soveposen der skal holde dig varm, derfor er det bedst at der er mindre luft du skal varme op i soveposen med din kropsvarme. Tag dit tøj og pak det i bunden, så du udfylder tomrummet og som bonus ved at gøre det, er at du har varmt tøj at tage på om morgenen.  

Treklife Down 600 – 4 sæsons

Bedste value for money sovepose – til all-round brug

Denne varme dunsovepose er fra Treklife og er fra deres Down serie. Treklife Down 600 er en høj value for money dunsovepose, som er fyldt med 600 gram RDS (Responsible Down Standard) certificerede andedun. Komforttemperaturen er -4 grader, og nedre komforttemperatur er på -8 grader.

Husk altid at pakke din sovepose ud af kompressionsposen, så snart du har slået teltet op eller ankommer til din destination hvor du skal overnatte, så  materialet i soveposen kan udvide sig og derved holde dig mere varm. Ligeledes når du kommer hjem igen fra tur er det vigtig at gennemlufte soveposen og opbevare den udpakket eller i en større pose, da den ellers vil miste isoleringsevnen hvis den er komprimeret i længere tid.    

Få mere varme i din sovepose med en lagenpose

En anden måde at gøre din sovepose mere isolerende på er at tilføje en fleece lagenpose. Lagenposen tilføjer et par ekstra grader samtidig med den også beskytter din sovepose for snavs og sved. På den måde undgår at skal vaske din sovepose så tit og derved forlænger levetiden og isoleringsevnen. Der findes forskellige slags lagenposer og er du i tvivl om hvilken en der passer til dit behov så læs vores guide til valg af lagenpose. 

Fryser du stadig tæerne om natten kan du tage din jakke og pakke ud over enden på din sovepose for ekstra isolering. 

Hvad skal jeg have på om natten?

Er det meget koldt vil vi anbefale at sove med noget behageligt langærmet og svedtransporterende uld undertøj. Det er vigtigt at alt det du tager på er tørt og ikke er vådt og svedig. Til dine fødder som oftest er dem vi fryser først er et par løse uldsokker eller dunsko et godt valg. Det er ikke en god ide at bruge dine vandresokker, da de er for tætsiddede og vil forhindre blodcirkulationen i dine fødder når du ligger i soveposen. 

En del af varmen forsvinder ud gennem vores hoved, derfor er det vigtig at sove med hue på. Er du ikke vild med at snøre soveposen helt ind til ansigtet kan en halsedisse også være god at holde på varmen om halsen. Halsedissen kan med fordel sættes op omkring huen, så huen ikke glider af i løbet af natten. Skal du ikke ligge og kigge på stjerner hele natten, kan du med fordel bruge sovebrille der også skærmer lidt for kulden i dit ansigt. En sovebrille hjælper også med til at man kan sove lidt længere, da man ikke bliver vækket af lyset fra solopgangen, hvis man har behov for det.     

Få varmen i kroppen inden du skal sove

Inden du hopper i soveposen er det vigtig at du har varmen i kroppen. Det er din egen kropsvarme der skal opvarme soveposen, så hvis du er halvfrossen inden du lægger dig, vil selv den bedste sovepose ikke kunne varme dig op. Derfor kan du med fordel lave nogle sprællemænd og englehop eller en anden øvelse hvor du bruge hele kroppen, for at får pulsen op og blodcirkulation i gang.  

Gå aldrig sulten i seng

Det er vigtig at du er mæt inden sengetid. Det kræver energi at holde kroppen varm, så hvis du er sulten og i energiunderskud kan kroppen have svært ved at holde på varmen. Spis en energibar eller noget frysetørret mad, det er hurtigt og nemt at tilberede inden sengetid.  

Tis af inden du hopper i soveposen

Husk også at tisse af inden du ligger dig, så du ikke skal op af soveposen og ud i kulden i undertøj og derved taber varmen. Hvis trangen melder sig og du ligger og vender og drejer dig er det bedst bare at få det overstået, for så sover du meget roligere og bedre bagefter.    

5 ting du skal gøre inden sengetid for at holde varmen i soveposen

  1. Få varmen i kroppen ved at lave helkrops øvelser
  2. Spis noget mad så du ikke går sulten i seng
  3. Tis af
  4. Iklæd dig tørt uld undertøj og løse sokker
  5. Husk huen

Fryser du stadig?

Har du gjort alt det ovenstående, men stadig har svært ved at få varmen i soveposen. Så kan en varmedunk måske være din redning. Kog noget vand og hæld det i en varmedunk eller du kan bruge en tæt drikkedunk der kan tåle kogende vand. Placer den i din sovepose så den kan varme den op for dig, inden du selv går i seng. Det er så dejligt at ligge sig til at sove i en varm sovepose.

Skal du overnatte i en i shelter der oftes er meget åben og det blæser, kan du medbringe en tarp at sætte op foran åbningen for at tage den kolde blæst. Er i flere afsted sammen så udnyt hinandens kropsvarme ved at sove tæt og dem der fryser mest (oftes kvinder og børn) placeres i midten.

find en shelter
Er du i tvivl om hvor du skal tage hen at overnatte, så har Naturstyrelsen lavet et godt overblik over steder du kan overnatte i Danmark.
5/5 - (7 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *