Lagenpose guide (2024) – Sådan vælger du den rigtige lagenpose

En lagenpose har mange fordele, som man ikke umiddelbart tænker over, når man vælger soveudstyr. En lagenpose kan både fungere som sovepose alene, eller forlænge levetid af soveposen. Er du i tvivl om du skal købe dig en lagenpose? Så læs med i vores guide omkring alt du bør vide om lagenposer.

Lagenpose og rejse på hostel
En lagenpose kan være sin vægt værd i guld, hvis man kommer til et beskidt hostel på turen.

Hvad er en lagenpose?

En lagenpose minder meget om en sovepose i sit udseende, og findes ligesom soveposer i forskellige varianter. Lagenposen er tyndere end soveposen, og kan derfor bruges som indlæg heri for at sikre dig ekstra varme. Brug af en lagenpose inde i din sovepose er endvidere godt for hygiejnen, da du kan vaske lagenposen og samtidig undgå at gøre soveposen beskidt

Lagenpose og varmere klima

Det er ikke blot i køligere temperaturer at lagenposen er et godt supplement. Du kan med fordel bruge lagenposen i tropisk klima, hvor nattemperaturen er relativt høj. Det tynde og komfortable stof vil gøre det nemmere at få en god nats søvn sammenlignet med eksempelvis en stor sovepose. Som rejsende overnatter man ofte på hostels eller hoteller som kan være mindre hygiejniske. Her agerer soveposen et beskyttende lag mod eksempelvis sengelus og andre insekter.

Hvilke typer lagenposer findes der?

Valg af stoftype er individuelt efter behag og brugssituation. Du kan få lagenposer i flere forskellige typer, hvor de mest populære typer:

  • Lagenpose i bomuld
  • Lagenpose i fleece
  • Lagenpose i silke
  • Lagenpose i polycotton

Bomuld – det åndbare materiale

Hvorfor er bomuld godt?

Bomuld er et stærkt materiale som tåler vask. Det er et åndbart stof, som er god til at absorbere den fugt kroppen afgiver under søvn. Dette gør bomuld behageligt at være i. Bomuld er et af de mere allergivenlige typer stof og anbefales ofte til folk med hudallergier. Stoffet fungerer godt mod varme om sommeren samt kulde om vinteren.

Fleece – det isolerende materiale

Hvorfor er fleece godt?

Fleece er et hurtigtørrende stof som giver en god isolation mod kulde. Disse egenskaber gør stoffet godt at sove i, når klimaet er køligt. En anden fordel ved fleece er, at stoffet er slidstærkt som gør det langtidsholdbart. Tykkelsen på stoffet gør at det er blødt og komfortabelt at have på.   

Silke – det kølende luksus materiale

Hvorfor er silke godt?

Silke er et allergivenligt stof som er behageligt at have på. Det er ideelt til tropiske nætter, da det er kølende og svedtransporterende. Silke er et let stof som gør, at det ikke fylder så meget i rygsækken. Prisen på silke er højere, og kan derfor betegnes som et mere luksuriøst stof.

Polycotton – den gyldne middelvej

Hvorfor er polycotton godt?

Polycotton er en blanding af polyester og bomuld. Dette gør, at stoffet er slidstærkt og åndbart og derved har en lang levetid. Det er et stof man ofte laver sengetøj i og er derfor nemt at vaske og holde rent. Af samme grund føles det blødt og behageligt mod huden.

Lagenpose
En lagenpose giver dig ekstra varme i de kølige nætter.

Former for lagenposer

Lagenposer findes i forskellige former alt efter præferencegrad. De mest populære er:

  • Mummy formet lagenpose
  • Kvadratisk lagenpose

Mummy formen har de fordele, at den bedre isolerer og holder varmen tæt på din krop. Vælger du derimod en kvadratisk lagenpose vil du have en god bevægelsesfrihed, specielt ved benene. I og med der er mere plads i de kvadratiske, betyder det også at de er længere om at opvarmes kontra de mummy formede lagenposer. Nogle lagenposer kan lynes op i bunden, så de også kan fungere som tæppe.

Hvad kendetegner en god lagenpose?

Den gode lagenpose er en individuel vurdering. Det afhænger både af hvilket klima den skal bruges i, samt dit behov for bevægelsesfrihed. Det er også vigtigt at tænke ind i sit sovesystem. Skal du overnatte i køligt klima, kan lagenposen ikke alene redde dig. Du bliver hjulpet godt på vej af et isolerende liggeunderlag, som holder kulden væk nedefra.

I mange tilfælde vil det også være nødvendigt med et lag tøj og strømper, til at supplere soveposen og lagenposen. Den gode lagenpose kan altså være en del af en større helhed. I varmere klima kan den i sin enkelthed være rigeligt. Her er den gode lagenpose mere åndbar og alt efter behov muliggør bevægelighed eller kan lynes helt op.

Hvorfor vælge en lagenpose?

Som nævnt kan en lagenpose bruges som et godt supplement i køligt og varmt klima. I begge tilfælde vil man opnå store fordele i forhold til hygiejnen, men også være ekstra beskyttet mod kulde, varme, sengelus og andre insekter.

Du vil også forlænge levetiden drastisk for din sovepose, da man med lagenposen som indlæg undgår, at slæbe skidt med ned i soveposen og derved ikke skal vaske den. Lagenposen vil føles som en ekstra dyne i soveposen og giver et par ekstra grader. Som huskeregel kan man sige, at lagenposen gør din primære sovepose op til 5 grader varmere. Omvendt vil en tynd lagenpose være dejlig i de tropiske nætter.

Tre gode bud på lagenposer

Treklife mummy lagenpose

Polycotton lagenpose – Den gyldne middelvej

Treklifes mumielagenpose kan både benyttes som et ekstra indvendigt lag i din sovepose, men kan ligeledes benyttes som en lagensovepose i varmere klima. Lagenposen tilføjer ekstra varme til din sovepose, forlænger levetiden på soveposen samt holder den ren.

LifeVenture kvadratisk lagenpose

Bomulds lagenpose – Det åndbare materiale

Let, åndbar og holdbar lagenpose fra Lifeventure, som kan bruges alene eller i en sovepose. Lagenposen er lavet i 100% bomuld og behandlet med Polygiene-lugthæmmer, der modvirker lugtdannende bakterier og på den måde bevarer stoffet rent og friskt i længere tid.

Treklife mummy lagenpose

Fleece lagenpose – Det isolerende materiale

Denne fleece lagenpose er fra Treklife, og kan bruges som selvstændig pose, eller som ekstra isolering i din sovepose. Med en fleece lagenpose kan du således både forbedre varmen i din sovepose på de kolde dage, men du kan også forlænge levetiden af din sovepose.

Ofte stillede spørgsmål om lagenposer

Hvad er en lagenpose?

En lagenpose minder om en sovepose, og kan fungere som soveudstyr for sig selv, eller i kombination med en sovepose. En lagenpose er tyndere i stoffet og bruges ofte i varmere klima eller som indlæg i soveposen i køligere klima.

Hvilken lagenpose skal jeg vælge?

Valg af lagenpose er individuelt. Vælg den lagenpose der passer til dit behov. Tænk især over hvilket klima du skal bruge lagenposen i, samt dine krav til bevægelighed og stof.

Hvorfor skal jeg have en lagenpose?

Lagenposer er komfortable i varmere klima og beskytter mod sengelus og andre insekter. Den beskytter også din sovepose mod sved, slid, skidt og giver ekstra varme i koldt klima.

4.5/5 - (26 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *