Al begyndelse er svær og derfor er det også helt naturligt at begå fejl på sine første vandreture. Vi vil dog i denne artikel stille skarpt på fem grundlæggende fejl vi også selv har begået, for at forberede dig på fede udendørs oplevelser. Du skal selvfølgelig selv lære undervejs hvad der passer dig bedst, men hvem vil ikke gerne komme ømme fødder og udmattelse i forkøbet?
1. Spritnye vandresko
Det er meget vigtigt at gå sine vandrestøvler til inden man begiver sig ud på vandretur. En helt ny støvle vil typisk stramme en smule om foden. Dette kan resultere i ømme fødder og i værste tilfælde vabler. Det er en god idé at prøve dine støvler indendørs på forskellige tidspunkter af dagen inden du tager dem i brug udendørs. På denne måde kan du sikre dig, at du har fat i den rigtige størrelse. Og hvis det ikke er den rigtige størrelse kan du stadigvæk nå at bytte støvlerne.
Nå du er sikker på størrelsen skal du begynde at gå dine støvler til. Du kan starte med en mindre tur til supermarkedet og langsomt øge distancen. Så kan dine fødder få muligheden for at tilpasse støvlen efter deres behov. Når du går dine støvler til er det vigtigt at du bruger de sokker du har tiltænkt at bruge på din vandretur. Gode vandresokker i uld eller kunststof kan afhjælpe ømme fødder og vabler og det kan derfor være en rigtig god investering.
Gode bud på vandrestøvler i vores shop
2. Forkert udstyr
Det er vigtigt at pakke udstyr og beklædning efter hvilken type tur du skal på. Det kan være at din lette og luftige 1-sæson sovepose passer godt til lune sommeraftener, men ikke særlig godt til efterår med regn og rusk. Ligeledes kan det være at din store rygsæk på 75 liter passer godt til en fjeldtur, men bliver for stor til Caminoen. Det kan derfor være nødvendigt at investere i forskelligt udstyr alt efter hvilken tur du skal på. Spørg dig selv, hvor og hvordan du oftest kommer til at bruge udstyret. Der er heldigvis meget udstyr som kan bruges på tværs af dine forskellige aktiviteter, men det er vigtigt at have specificeret brugsformålet inden du køber.
Det kan virke overflødigt at investere i nyt tøj specifikt til vandring og outdoor. Og på sin vis kan du komme langt så længe du har en god rygsæk og et par solide vandrestøvler. Vi vil dog anbefale at kigge nærmere på dit tøj for at få den mest behagelige oplevelse som muligt. Det er vigtigt at du hverken har det for varmt eller for koldt når du er ude på vandring. Til dette formål kan uldens naturligt lugthæmmende, svedtransporterende og temperaturregulerende egenskaber anbefales. Dette gør, at uldtøj- og undertøj er særdeles godt som beklædning på vandreture hele året rundt.
3. Tung rygsæk
Det kan være svært at pakke sin rygsæk, så man får det nødvendige med, men samtidig undgår en masse unødvendige kilo. Det giver næsten sig selv at det er mest behageligt at vandre langt med mindst mulige kilo på ryggen. De ekstra kilo i rygsækken kan nemlig påvirke både fødder, hofte og skulder. Det tager tid at lære at pakke de rigtige og vigtige ting. Men en god huskeregel er, at en rygsæk maksimalt bør veje 20% af din kropsvægt. Det kan derfor betale sig at spørge sig selv om udstyret man pakker er ‘need to have’ eller ‘nice to have’. Forsøg kun at pakke fra den første kategori… Og tag derefter et par luksus ting med hvis du har plads til mere.
Det er vigtigt at nævne at udformningen og kvaliteten af rygsækken også har meget at sige om hvordan vægten føles på ryggen. Vi kan kun anbefale dig at investere i en god vandrerygsæk, så du er sikker på optimal støtte på hofter og skuldre. De fleste kan klare mange forskellige slags ture med en rygsæk på 40-60 liter. Heri kan du pakke til både Caminoen, backpacking i Asien eller sheltertur i Danmark.
Gode bud på vandrerygsække i vores shop
4. Kroppens signaler
Det er vigtigt at lytte til kroppens signaler når man er fysisk aktiv. Kroppen er klogere end du tror og den kan derfor fortælle dig mange vigtige ting i løbet af en vandretur. Vores bedste råd er at holde regelmæssige pauser, så kroppen ikke kommer ud i en udmattelsestilstand. Når du er på vandreture, hvor du går mange kilometer om dagen, har kroppen brug for god benzin. Husk at spise tre gode hovedmåltider, der indeholder både kulhydrater, protein og fedt. Og husk også at spise energiholdige snacks såsom chokolade, kiks, myslibarer eller bananer. Disse vil give dig et godt energiboost og hjælpe benene med at holde kadencen.
Det er også vigtig at lytte til dine fødder, hvis de fortæller dig at de er trætte og ømme. Du vil gerne undgå at få vabler, da dette kan få store konsekvenser for dit velbehag under den videre vandring. Det er en god idé at tage både vandrestøvler- og sokker af når du holder pause. På denne måde kan du lufte fødderne, så de ikke er indelukket og svedige en hel dag. Det kan også anbefales at have minimum to par sokker med, så du kan skifte ved hver pause. For at undgå vabler bedst muligt er det nemlig vigtigt med tørre og rene fødder.
Signaler fra kroppen du skal reagere på
- Tørst: Det er vigtigt at holde sin væskebalance oppe for at undgå dehydrering. Et godt huskeråd er at du skal have omkring 2-3 liter vand om dagen.
- Sult: Du skal holde dit energiniveau oppe. Kroppen skal have både kulhydrater fedt og protein for at kunne yde sit bedste. Husk at chokolade er en godkendt snack på lange vandreture 🙂
- Hovedpine: Det er frustrerende at gå rundt med hovedpine. Husk at få nok at drikke og spise, så du kan komme hovedpine i forkøbet. Skulle den komme alligevel kan det tyde på din krop har brug for en pause.
- Ømme fødder: Du skal reagere, hvis du mærker ømme fødder. Giv dine fødder et velfortjent hvil, hvor du smider både vandrestøvler- og sokker. Husk at kigge efter øm hud og/eller vabler så du kan forbygge og behandle.
- Ømme skuldre eller hofte: Hvis du får ondt i skuldre eller hofte kan det tyde på at din rygsæk sidder forkert, at den er for tung eller at din krop trænger til en pause fra belastningen.
5. Distance og tempo
Det kan være fristende at tage ud på en lang vandretur selvom man aldrig har prøvet det før. De fleste tænker ikke det bliver hårdt at gå, da det jo er noget kroppen gør hver dag. Men det er faktisk meget hårdt og belastende for kroppen at gå 20-30 kilometer med oppakning på ryggen i alsidigt terræn. Det er derfor en god idé at træne op til at kunne gå længere distancer. Du kan pakke rygsækken og tage på endagsture i dit nærområde, så kroppen får en smagsprøve på vandringen. Akkurat som du ikke ville løbe et maraton uden at træne op til det, vil vi heller ikke anbefale at give dig i kast med lange vandreruter uden at have trænet kroppen op til udfordringen.
Det er også vigtigt at være realistisk omkring hvilket tempo du kan holde på de længere distancer. Du kan ikke forvente at gå i samme tempo, som du kender fra hverdagen, hvor du måske har en fast rute i skoven du går uden oppakning. Det vil kræve ekstra af din krop at bære din rygsæk, at stabilisere i udfordrende terræn og at gå lange distancer. Det kan betale sig at forsøge at holde et stabilt tempo hele dagen. Det nytter ikke noget at starte alt for hurtigt ud, hvis du så får trætte ben efter frokost. Et lille huskeråd er at man typisk går 1 kilometer på 12 minutter i moderat gangtempo med oppakning på ryggen.
Ofte stillede spørgsmål om begynderfejl vandring
Typisk vil en vandretur være mellem 10-40 kilometer om dagen alt efter niveau, terræn og oppakning.
Vandrestøvler er en type af sko, som er designet specifikt til at støtte og aflaste fødder, ankler og underkroppen under vandring.
Et godt huskeråd er at din rygsæk ikke bør veje mere end 20% af din kropsvægt. Hvis du vejer 80 kilo bør din rygsæk altså masimalt veje 16 kilo.
Skriv et svar