Sikkerhed under backpacking rejsen

Når man er af sted som førstegangsrejsende, og specielt hvis man kun er vant til trygge Skandinavien og ens vante ferietype er charterrejser, så skal man være opmærksom på tricktyveri og folk der prøver at snyde en. Generelt er lokalbefolkningen super søde, rare, nysgerrige og har let til smil, men brug din sunde fornuft! Virker situationen forkert, så find en måde at komme ud af den på. Vi har samlet nogle eksempler på hvad du skal være opmærksom på når du rejser.

Brug din sunde fornuft

Der findes mange flere svagere stillede mennesker i fjerne verdensdele end i Danmark. Lyder det for godt til at være sandt, så er det næsten med garanti også tilfældet. Vær eksempelvis opmærksom på Tuk-Tuk’er og taxier når du rejser i Asien.

Et eksempel vi selv har oplevet, er i Hanoi, Vietnams hovedstad, hvor mange taxachauffører vil påstå at dit hostel/hotel er lukket/overbooket. I stedet vil de køre dig til et hotel, hvor de får kommission ved at tjekke dig ind. De forsøger på den måde at snyde dig, og løsningen her vil være at sige, at man har booket og betalt et hotel (ikke kun reserveret) – så synes taxachaufføren hurtigt at du er uinteressant at prøve at narre.

Tuk-tuk taxi som bare venter på at fragte turister 

Andre “scams”

Et andet eksempel på snyderi er ”border-scams” hvor du vil blive fortalt, at du skal betale et ekstra-beløb for at krydse grænsen. Det er hellere ikke tilfældet – selvom din buschauffør eller tour guide vil fortælle dig anderledes inde i selve bussen. I Thailand skal man eksempelvis bare gå ud af bussen og gå gennem tolden, når man krydser landegrænserne fra enten Laos, Cambodia eller Myanmar.

Et sidste eksempel på et klassisk ”scam” er ”Paladset-har-lukket-pga.-helligdag/højsæson/vandskade/osv.”. Du vil opleve at blive bildt alverdens ting ind som grund for, at netop den turistattraktion du er på vej til, er lukket. Men ”heldigvis” har Tuk-Tuk chaufføren et helligt tempel som alternativ. Tuk-Tuk chaufføren vil måske tilbyde dig at køre Tuk-Tuk i flere timer for 50 baht, hvilket svarer til 10 kroner. Dette lyder for godt til at være sandt – som det i tilfældet også er her! Han vil forsøge at køre dig hen til steder, hvor han får kommission, fx en butik der laver skræddersyet jakkesæt, hvor der står sælgere klar til at måle dig og sælge dig et skønt jakkesæt du ikke har brug for. Løsningen er at sige nej (no stops) og være specifik i hvor du vil køres hen.

Når det så er sagt er Tuk-Tuk en meget spændende måde at komme rundt på, og kan give dig nogle meget interessante indblik i den lokale kultur. Og ikke all chauffører vil forsøge at snyde dig!

Konkrete råd så du kan føle dig mere sikker under rejsen

  1. Lav din research på typiske former for snyd og ”scams” i det område du rejser til via Google-søgninger
  2. Kør altid på taxameter. Ni ud af ti gange vil den ”faste billige pris” være meget dyrere
  3. Rejs med et førstehjælpskit til nødsituationer
  4. Gem dine penge væk og brug et pengebælte
  5. Pas på din drink når du er i byen
  6. Overvej hvilket område du går rundt i når du flasher dit 10.000 kroners spejlreflekskamera.

Det kræver noget tilvænning at kunne spotte disse typer af svindlere, men at bruge sin sunde fornuft og mavefornemmelse er et godt sted at starte, når man er ny på backpacking rejser og i andre kulturer.

Til sidst vil vi dog sige, at selvom der er flere svindlere i udlandet – så er der stadig ti gange så mange søde lokale, som kun ser, at du får den bedste og fedeste rejseoplevelse og vil gerne fremvise deres land og deres by på den bedst mulige måde. Husk: Et smil taler alle sprog, og man møder rigtig mange smil på sin backpacking rejse! Også fra mennesker der ikke vil prøve at lokke penge ud af dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *