Stor guide til vinterbadning (2024) – Sådan kommer du i gang

i: Tips | 0

Vinterbadning bliver kun mere og mere populært. Den danske befolkning kaster sig frivilligt hver vinter ud i det iskolde vand for at få øget sundhed og et ægte adrenalin-kick! Er du en af dem, der gerne vil i gang med den friske vinteraktivitet? Så læs med her, hvor vi kommer ind på, hvorfor det er fedt at vinterbade, hvad du skal have på, og hvordan du kommer i gang.

Vinterbadning
Vinterbadning er i stigende kurs og flere og flere tager et dyk i de kolde danske vande.

Hvorfor skal man vinterbad?

Du har sikkert hørt det før fra dine venner – “Vinterbadning er bare så sundt og godt for din krop!” Og det kan de faktisk have en pointe i. For når du udsætter din krop for det kolde gys, kan det give flere positive effekter.

Når kroppen bliver udsat for ekstrem kulde, sætter det gang i vores stresshormoner. Adrenalin bliver pumpet ud gennem vores årer og sætter kroppen i alarmberedskab. I den forbindelse bliver de hvide blodlegemer hidkaldt, som er klar til at nedkæmpe enhver trussel. Så når du dypper dig, sættes immunforsvaret i gang, som bekæmper infektioner, og nogle undersøgelser peger på, at kontinuerlig vinterbadning styrker dit immunforsvar. Andre undersøgelser viser også at vinterbadning muligvis kan forebygge type 2-diabetes, såvel som hjertet. Desuden er vinterbadning som motionstræning for dine blodkar, der trækker sig sammen i kulden, og bagefter i varmen udvider sig igen.

Foruden sundhedsperspektivet er der hele velvære-perspektivet! For det chok din krop får idet den rammer det kolde vand, udløser både adrenalin og endorfiner, der kan give dig en stor lykkerus. Du vil føle dig forfrisket, glad og måske næsten høj efter en tur i det iskolde blå. Og så bliver du bedre til at holde varmen. De fleste vinterbadere fryser mindre, når de er ude i det kolde vintervejr.

Hvor længe skal man være i vandet, når man vinterbader?

Du behøver ikke at ligge og dase ned i det iskolde vand for at få den gode oplevelse og de sunde effekter. De fleste bader højst 20-40 sekunder, før de går op igen, får varmt tøj på og drikker noget varmt at sunde sig på.

Hvor mange gange om ugen skal man vinterbade?

Ifølge forskningen anbefales det at bade tre gange om ugen for at få den bedste effekt. Med det sagt handler det i allerhøjeste grad om at finde sin egen rytme og gøre det man har det tilpas med. Om det er en gang om ugen, en gang om måneden eller en gang om året. Gør, hvad du har det godt med.

Vinterbader
Det kan godt kræve lidt mod at hoppe i vandet, men når du kommer op igen, har du det meget bedre.

Hvordan starter man med at vinterbade?

Det kan i det hele taget være svært at starte på en ny fritidsaktivitet. Når fritidsaktivitet så går ud på, at man skal dyppe sig i iskoldt vand – ja, så kan det godt være lidt sværere at gå i gang med. Men bare rolig vi har et par råd til, hvordan du kommer i gang.

Start med en ven. Vinterbadning er på mange måder en social aktivitet. Man er fælles om at opleve det kolde gys, og når man er ved at være få varmen igen enten i saunaen eller med kop varm te, kan man jo lige vende verdenssituationen med hinanden.

Meld dig ind i en klub. Det kan godt være nemmere at komme afsted, hvis man har meldt sig ind i en vinterbadeklub. Der er foreninger over hele Danmark, såsom Mols Vinterbadere, Mullerup vinterbadere og Nappedam Vinterbadere. På den måde bliver du en del af et fællesskab, og kan samtidig nyde godt af faciliteterne som klubben tilbyder som f.eks. bad og sauna.

Start langsomt ud. Start eventuelt tidligt på sæsonen, så dit første bad ikke bliver et kæmpe chok. Start ud med at tage bade i slutningen af sommersæsonen og få opbygget din kulderesistens.

Vigtigt: Bad aldrig alene! Om du er erfaren eller nybegynder, så kan man, når kroppen bliver udsat for ekstrem kulde, opleve svimmelhed. Hvis man skulle komme til at besvime, er det godt at have hjælp lige ved hånden.

Bliver man forkølet af at vinterbadning?

Du bliver ikke forkølet af at vinterbade, hvis du ellers holder badet kort, og sørger for at blive varm og tør lige bagefter. Det er også meget vigtigt at understrege, at du ikke bør vinterbade, hvis du er forkølet. At vinterbade mens du er forkølet er en dårlig ide, da du ikke er på toppen og kroppen ikke har brug for yderligere udfordringer, som den skal tackle. Bliv i stedet derhjemme under den varme dyne.

Vinterbader kommer op fra det isdækket vand
Vinterbadning kræver også tilvænning, så start stille og roligt ud.

Hvad skal man have på til vinterbadning?

Der er ikke én rigtig måde at klæde sig på til vinterbadning, men der er nogle generelle tips, som du bør tage med dig inden du hopper i.

Badehåndklæde

Det vigtigste at have med er selvfølgelig et godt håndklæde! Når du har været i, handler det om at komme op og blive tør og varm så hurtigt som muligt. Derfor bør du også vælge et godt stor håndklæde, du kan vikle omkring dig, og som dækker det meste af kroppen.

Badekåbe

Det kan også være en ide at tage badekåben med, du efter at have tørret dig selv med dit håndklæde, kan bevæge dig rundt i din tørre badekåbe. Med din badekåbe behøver du heller ikke at fryse (så meget) på vej ud til nedstigningen.

Badetøj eller nøgen?

De fleste vinterbadere vælger at bade nøgen. Det gør de, fordi det er nemmere og for nogle mere befriende. Når du bader nøgen, har du ikke noget badetøj på, der kan suge det kolde vand til sig. Det er også hurtigere at tørre sig og blive varm, når det våde badetøj ikke klæber sig til en. Vil du dog hellere bade i badetøj, kan du overveje at vælge noget, der suger mindst muligt vand til sig. Du kan også vælge at bade i våddragt, som holder vandet ude – men så får du heller ikke på samme måde det kolde gys.

Badehætte eller hue

Du kan også overveje, om du skal tage badehætten på. Badehætten holder dit hår tørt, som er noget af det sværeste at få tørt igen, når først det er blevet vådt. Og vidste du godt, at du mister op mod 70 procent af din samlede kropsvarme alene gennem afkøling af dit hoved. Hvis du ikke har hovedet under vand, kan du også overveje at tage en varm hue på.

Badesko

De fleste kender den smerte, der kan være, når fødderne bliver sænket i koldt vand. Hvis du gerne vil undgå at få for kolde fødder, kan du erhverve dig et par neopren badesko. Samtidig giver et par badesko bedre fæste, når du skal ned ad stigen eller går på glatte sten.

Afslutning

Så er du klar til at starte din nye friske fritidsaktivitet. Husk at starte langsomt ud og aldrig bade alene. Og gør hvad der passer dit humør og dit temperament. Det skal være en positiv oplevelse at vinterbade. Vi ønsker dig de bedste vinterdyp og god fornøjelse!

5/5 - (8 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *