River Rafting – Ekstremsporten for alle (2024)

Hop i en oppustelig gummibåd og få skumsprøjt og vand i hovedet, alt imens du trodser flodens brusende bølger. River rafting er en ægte adrenalin-sport, hvor man hele tiden skal være på mærkerne og koncentrere sig om flodens næste sving.

River rafting
Der kan være fart på ned ad floden – og så er det bare med at padle!

Hvad er river rafting?

Når vi siger river rafting, er der tale om det samme som white water rafting. Med en gummibåd sejler du og dit team ned ad vandløbet eller floden. På nogle ruter får du dig en afslappende sejltur, mens du lader dig flyde med vandet. På andre ruter skal du være mere på vagt, når du får fart på i mindre fald og med store klipper spredt i floden.

River rafting deles op i seks kategorier. Kategori 1 er den nemmeste, mens kategori 6 er den sværeste.

  • Kategori 1: Stille vand. Her kan alle være med. Godt til familier og børn.
  • Kategori 2: Lidt mere stærk strøm og sten i floden. Her skal du have styr på at padle.
  • Kategori 3: På dette niveau er det bedst, at du har noget erfaring inden for rafting.
  • Kategori 4: I denne kategori skal du have en vis erfaring, da du skal kunne manøvrere i de udfordrende passager med medium store bølger.
  • Kategori 5: Kun professionelle bør river rafte på dette niveau, hvor floden har store bølger og fald. Det kræver erfaring og øvelse inden for manøvrering gennem de svære og urolige fald.
  • Kategori 6: Kategori 6 er den farligste af kategorierne, og på en sådan strækning er det svært at have kontrol over båden – selv for professionelle. Her kan udstyr også let beskadiges.

Fælles for alle rafting-oplevelserne er, at det handler om at komme helskindet fra punkt A til punkt B ved at manøvrere og navigere gennem vandløb og floder.

Hvem kan river rafte?

Alle kan tage på river rafting! Unge som gammel. Det handler udelukkende om, at man vælger et niveau, der passer en. Det er således også en aktivitet, som hele familien kan gøre sammen.

Hvad skal man have på?

Det er en god ide at have badetøj på inden under din våddragt, når du skal river rafte. Selv om målet ikke er at tage en dukkert i vandet, er det ikke usædvanligt, at nogen ryger i under turen. Alt efter vejret er det en god ide at have en syntetisk trøje på, der tørrer let. Og hvis vejret er koldere, skal du have endnu mere tøj på.

Husk også at vælge nogle sko, der bliver på dine fødder og som kan tåle vand. Vælg f.eks. vandsko, et par sandaler eller nogle sneakers, du alligevel vil smide ud.

Derudover er det en god ide at have ekstra tøj med, solcreme og et hurtigtørrende håndklæde med sig.

Hvor kan man river rafte?

River rafting er en populær sport, der bliver gjort i alle dele af verden som f.eks. Australien, Malaysia, Nepal og Sri Lanka. Det giver nok sig selv, at lande med floder og bjerge har de helt optimale forhold for river rafting, og hvis man ikke vil om på den anden side af jorden, er der også mange muligheder i Europa.

Østrig er f.eks. fyldt med store floder, der har noget for enhver. Om du er nybegynder eller erfaren, så har Østrig, hvad du har brug for. Knap så kendt er der også muligheder for river rafting i Tjekkiet og Slovenien. I Tjekkiet kan du bl.a. dyrke rafting omkring Krkonose Natoionalpark og Vltava-floden, og i Slovenien er Triglav Nationalparken bestemt et visit værd.

Læs også om canyoning i Triglav: Canyoning – Din næste rejseaktivitet (2024)

Du havde måske ikke tænkt det, men Island har også helt fantastiske river rafting ruter. Oplev Islands vilde natur fra et andet perspektiv. Du kan også nøjes med at tage et smut over Øresund. Sverige tilbyder flere river rafting muligheder. Bor du i København, kan du tage afsted om morgenen og gøre det til en dagstur og nå hjem til aften igen i egen seng.

White water rafting
Rafting handler i høj grad om samarbejde. Kan du gøre din del, for at I kommer godt gennem næste sving?

Er der mulighed for rafting i Danmark?

På grund af vores mangel på vilde floder, er der ikke mulighed for river rafting i Danmark. Ikke medmindre man tæller Djurs Sommerlands Rio Grande eller Fårup rafting med – men det er noget helt andet…

Er river rafting farligt?

Det er ikke et “ja” eller “nej” spørgsmål. River rafting i kategorierne 1-2 kan ikke siges at være farligt, da der er meget lille risiko for at noget går galt, men du kan regne med, at risikoen ved river rafting stiger i takt med kategorierne. Derfor er det vigtigt ikke at vælge river rafting, der går ud over ens niveau. Samt at have det rigtige sikkerhedsudstyr på som f.eks. redningsvest og hjelm.

5/5 - (8 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *