Van life: Stor guide med alt du bør vide om et liv på vejen i 2024

De fleste backpackere har nok drømt om at opsige lejligheden, sælge sofaen og kun pakke rygsækken med det mest essentielle for bare at rejse væk. Men har du nogensinde drømt om at gøre det ved at leve i en ombygget varevogn? Van life har i mange år været populært i Amerika, men tendensen er også ved at gøre indtog blandt mange danskere. I dette blog indlæg vil vi gøre dig klogere på alt du behøver at vide om den alternative livsstil.

Van life
Van life giver mulighed for at skifte adresse hver dag. En dag kan du bo i skoven, mens du en anden dag kan bo lige ned til havet.

Hvad er van life?

Van life er kort sagt en livsstil, hvor eventyrlystne mennesker lever enten deltid eller fuldtid i en ombygget varevogn. Dette kategoriserer altså mennesker, der sover, spiser, arbejder og slapper af i deres varevogne. Varevognen er så at sige ‘et hjem på hjul’.

Mange van lifers anser sig selv som moderne nomader, der har vendt ryggen til den “almindelige” måde at leve livet på med hus og have. I stedet lever de efter minimalistiske principper, hvor fokus er på bæredygtighed, downsizing, nærvær og frihed.

Van life giver muligheden for at slippe bekymringen om husleje og huslån, og i stedet fokusere på muligheden for selv at vælge sin egen adresse hver dag. Der er også penge at spare ved at leve på denne måde, da man har meget få faste udgifter. Derfor giver livsstilen også mulighed for at rejse ud i verden oftere end ellers.

Populære produkter til van life fra vores shop

Hvordan kommer jeg i gang?

Det kan virke uoverskueligt at komme i gang med van life, da der er mange forskellige ting man skal tage højde for. Vi anbefaler dig at spørge dig selv om de næste spørgsmål for at komme i gang med processen omkring livet op fire hjul.

Deltid eller fuldtid?

Hvis du gerne vil i gang med van life skal du først og fremmest overveje om du vil gøre det deltid eller fuldtid. Dét at gøre det på deltid kræver knap så meget planlægning, og kan være en god og sjov måde at komme hurtigt på eventyr henover weekender og ferier. Denne mulighed minder en smule om den klassiske camping-ferie, men i dette tilfælde bestemmer du selvfølgelig selv din slutdestination. Du kan sagtens nå rundt i Danmark eller tage et smut til Sverige eller Tyskland på en forlænget weekend.

Men hvis du i stedet drømmer om at leve som van lifer på fuldtid kræver det en smule mere overvejelse. Her skal du nemlig både opsige din bolig og kunne se dig selv leve i en varevogn 24 timer i døgnet. Dette er en sej og modig beslutning, som flere og flere begynder at tage. I Danmark er der dog nogle lovmæssige begrænsninger for overnatning i biler, der gør denne løsning til en udfordring. Men læs med senere i artiklen for at finde ud af både fordele og ulemper ved fuldtids van life.

Ny eller brugt bil?

Det næste du skal overveje er hvilken slags varevogn du kunne tænke dig at investere i. Den nemme og dyre løsning er at købe en ny autocamper, der allerede er optimalt indrettet til van life. Denne løsning er optimal, hvis du ikke er særlig handy, og derfor ikke har lyst til at springe ud i en istandsættelse af en gammel bil. Du skal dog her have sparet en del mere op til investeringen, da en spritny model sagtens kan koste en del.

Den billigere og sværere løsning er at købe en brugt autocamper eller varevogn du selv sætter i stand. Hvis du har hænderne skuret rigtigt på og har modet til at kaste dig ud i projektet kan du helt selv skabe det rigtige hjem for dig. Du har her muligheden for at spare penge, men også indrette dig som du synes er bedst. Og man kan altså lære det meste på YouTube 🙂

Det er nemt at møde ligesindende på vejene, og du kan skabe venskaber for livet over et lejrbål.

Fordele ved van life

Der er mange fordele ved at vælge denne alternative livsstil, der blandt andet giver dig stor frihed til selv at vælge hvor og hvordan du vil leve livet. For grundlæggende at få en god oplevelse med van life skal du gå til det med åbent sind og lysten til at prøve et mere simpelt liv.

Frihed, frihed, frihed

Når man lever et nomadisk liv er man hele tiden på vej ud i det ukendte. Du kan køre hen lige hvor du har lyst til når du har lyst til det. Dette betyder, at hver dag kan blive anderledes, og det tvinger dig til at leve i nuet og nyde alle øjeblikke. Mange vælger van life som et led i jagten på en større frihedsfølelse. Van life er sprunget ud af minimalistiske principper omkring downsizing og nærvær som et modstykke til nutidens stress og jag. I van life kan du derfor finde tid og plads til fordybelse på et andet plan.

Spar penge – og brug dem på rejse

Du er ikke bundet til en bestemt adresse og du har ikke mange faste udgifter. Dette giver både personlig og økonomisk frihed til at lave de ting du brænder for. Du kan også finde ekstra penge til at rejse på denne måde, og derfor kommer van lifers tit rundt omkring i verden. Det simple liv giver mulighed mulighed for at strukturere dit arbejdsliv på en anden måde. Mange van lifers arbejder freelance og kan derfor tage arbejdet med hen hvor vejene bringer dem. Dette giver større tid til at dyrke hobbyer og nyde fritiden.

Mød nye og spændende mennesker

Det er let at finde nye bekendtskaber, når du rejser på denne måde. Dette kunne være lokale i det land du er kommet til, men det kunne også være andre van lifers. Vær åben og nysgerrig og du vil hurtigt finde en masse spændende mennesker omkring dig. Der findes også et stort fællesskab på Instagram under hashtagget ‘#vanlife’, som du kan bruge til inspiration og sparing.

van life
Van life giver dig frihed til at dyrke dine hobbyer. Det er nemt at komme til havet, hvis du er vild med surfing.

Ulemper ved van life

Fascinationen er van life er nem at forstå, men måske sværere at udføre end som så. Der skal meget mod og vilje til at opsige fast bolig og måske endda sige farvel til job og familie. Også er hverdagen måske alligevel ikke så poleret som det ser ud på sociale medier.

Hverdagen kan være hårdt arbejde

Van life handler i høj grad om at planlægge og strukturere sin tid optimalt. Det kan være svært at finde indkøbsmuligheder, vaskemaskiner og bade, så man skal hele tiden planlægge, hvornår man næste gang skal bruge dette, så man ikke kører for langt. Der er derfor meget mere planlægning end de fleste skulle tro, og man skal vænne sig til ikke at lade dette gå ud over eventyret.

Det er besværligt at overnatte i Danmark

I Danmark er det besværligt at skulle overnatte i sin bil. Det er ikke tilladt at campere frit som i vores nabolande, og derfor kan det ende med at være en dyr fornøjelse at skulle betale for campingpladser. En mulig løsning på dette ville være at køre nord- eller sydpå, så du har ubegrænsede muligheder for at sove, hvor du har lyst til. Mange europæiske van lifers drager mod Portugal, da varmen, havet og gode overnatningsmuligheder trækker i dem.

Det kan være svært at have fast indkomst

Som van lifer kan det være svært at have et fast job, som du skal møde fysisk op på hver dag. Du skal derfor enten have sparet en masse penge sammen inden eller have modet på digitale freelance jobs, der giver større fleksibilitet. De såkaldte digitale nomader er ved at blive meget populært blandt eventyrlystne voksne, der gerne vil kombinere rejse og arbejde. Du kan også tage sæsonjobs rundt omkring i verden, men dette kræver du har lyst og mulighed for at blive det same sted i længere perioder.

van life
En roadtrip kan give dig en fornemmelse af hvad van life er. Lej en autocamper og kør ned igennem Europa for den fulde oplevelse.

Tag på roadtrip og prøv livsstilen

Det er en stor beslutning, at springe ud i van life fuldtid og du skal tage dig god tid til at overveje dette nøje. Men hvis du har fået lyst til at prøve det af, kan vi anbefale dig at tage på roadtrip, da det vil give dig en smagsprøve på livsstilen. Et roadtrip kan du planlægge på mange måder. Her kan du enten låne dine forældres bil og smide telt, sovepose og stormkøkken på bagsædet og køre ned gennem Europa.

Du kan også leje dig til en van eller en autocamper gennem private eller firmaer. Dette vil minde en smule mere om egentlig van life, da du også får en fornemmelse for størrelsen på køretøjet her. Den sidste mulighed er at rejse ud i verden og tage på roadtrip. De klassiske destinationer ville her være Østkysten i Australien eller Route 66 i USA. Men det kan også sagtens gøres billigere i syd- eller østeuropa.

Du kan på vores blog finde meget mere inspiration til dine næste rejser. God fornøjelse hvor end du ender 🙂

Populære produkter til roadtrip fra vores shop

Ofte stillede spørgsmål om van life i 2024

Hvad er van life?

Van life er kort sagt en livsstil, hvor eventyrlystne mennesker lever enten deltid eller fuldtid i en ombygget varevogn. Varevognen er ‘et hjem på hjul’.

Er det dyrt at købe en varevogn?

Det er dyrt at købe en spritny varevogn eller autocamper, men du kan spare penge ved at købe den brugt og selv sætte den i stand.

Skal man bo fuldtid i sin van?

Nej, der er ikke noget rigtigt og forkert i van life. Mange bruger deres van deltid, så de kører på tur i weekender og ferier.

4.7/5 - (6 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *