Canyoning – Din næste rejseaktivitet (2024)

Er du på udkig efter dit næste adrenalin rush? Og er du ikke bange for hverken højder eller vand? Så har vi fundet din nye yndlingsaktivitet – canyoning! Den våde og vilde sport tager til i popularitet og er den helt perfekte kombination af fysiske udfordringer og udforskning af uberørt natur. Hop ud fra klipper og rappel ned ad vandfald på din næste rejse. Canyoning beviser, at vi kan meget mere, end vi tror!

Canyoning
Vildt og vådt! Det beskriver sporten canyoning meget godt.

Hvad er canyoning?

Canyoning er betegnelsen for udforskningen af smalle, dybe kløfter med stejle vægge ved hjælp af flere forskellige teknikker. Som f.eks. vade, vandre, flyde, glide, rutsje, klatre og rappelle. Og hvad betyder det så? Det betyder, at du f.eks. skal komme gennem en kløft ved at vandre i bunden, rappelle ned af vandfald, klatre op af stejle vægge og rutsje nedad naturlige vandrutsjebaner.

Hvorfor canyoning?

“Hvorfor ikke?” kan man også spørge. Canyoning har det hele! Adrenalin, teknik og masser af udfordringer. Og efter hver tur, vil du føle dig helt høj og være fyldt med den største fornemmelse af succes. Du klarede det! Du kom igennem alle udfordringer!

For ikke at nævne det vilde og smukke landskab du kommer igennem i din vej gennem kløfterne. Søer og vandfald kombineret med stejle klipper, der er blevet formet af vind og vejr til smukke skulpturer.

Desuden er canyoning virkelig alsidigt. Hver kløft er forskellig, og selv hvis du prøver den samme kløft, vil du opleve, at du aldrig kommer igennem turen på helt samme måde.

Hvem kan dyrke sporten?

Canyoning er ikke aldersbegrænset, og i princippet kan alle gøre det. Det eneste det kræver er mod og almindelige fysiske færdigheder. Der findes ruter i forskellige niveauer, så vælg en rute, der passer til dit niveau. Vær dog opmærksom på, at canyoning er en meget fysisk sport, og at der kan opstå uheld. Hav derfor altid det rigtige udstyr med og på.

Skal man have noget specielt udstyr?

Canyoning bliver gjort med hjelm, klatreudstyr og skridsikre sko (og i våddragt, hvis der er vand). Booker du din tur gennem et selskab, skal de nok sørge for, at du har alt, hvad du skal bruge.

Canyoning in action
Rappelling og svømning er normale aktiviteter ved canyoning.

Canyoning i Danmark ?

Canyoning er som sagt gjort i stejle kløfter – noget vi desværre ikke har meget af i Danmark. Der er heller ikke nogen, der udbyder natursporten, som det er lige nu. Men hvis du vil have klatreoplevelsen, kan vi anbefale at tage til Bornholm, hvor du kan klatre og rappelle ad stejle klippesider nær Hammershus.

Læs også: Vandreture Bornholm: 5 fantastiske vandreture i 2024

Hvor kan man gøre canyoning?

Canyoning bliver mere og mere udbredt, og der åbnes op for flere og flere muligheder for at prøve sporten. Sporten er mest populær i de varmere lande, da det kolde vand kan lede til hypotermi i de koldere egne. Så hvis du skal ud at rejse, kan du jo passende planlægge en dag med canyoning.

5 populære canyoning steder i Europa:

Gardasøen, Italien

Rundt omkring Gardasøen finder du masser af fantastiske canyoning-ruter. Det er et af de mest populære steder i Europa, og det skyldes nok, at du finder niveauer, der passer til alle. Du finder både nybegynderruter og ruter, der kan give dig kuldegysninger bare ved tanken. En af de sværere ruter er Vajo dell’Orsa, som er 7 timer lang. Ruten udsætter dig blandt andet for flere hop og glidestykker på op til 13 meter.

Nationalpark Triglav, Slovenien

I Slovenien er en af de smukkeste gemte juveler i form af Triglav Nationalpark. Parken har massere af grotter, og det er blevet et populært spot for conyoning. Du kan f.eks. prøve turen gennem Mostnica Gorge og Susec Canyon, der er perfekt for begyndere. Ellers har parken også mange andre ruter, der uden tvivl vil tilfredsstille de erfarne og professionelle canyoer.

Triglav Nationalpark
Mostnica Gorge i Triglav Nationalpark, Slovenien

Azorerne

Den vulkanske øgruppe Azorerne danner de perfekte rammer for canyoning i særklasse. Især naturparken Ribeira dos Caldeirões på øen São Miguel har et betagende landskab med masser af vandfald og floder i urørte regnskovsområder, som er klar til at blive udforsket. Ruterne byder på mange billedskønne udsigter og masser af muligheder for at rappelle og tackle de vilde vandfald på vej nedover.

Fort William, Skotland

Man behøver ikke at tage syd på for at finde fede canyoning-ruter. Besøg Fort William i Skotland, der har massere af grotter og kløfter inde for et mindre område. Er du begynder eller skal du have hele familien med, er Allt Van Halen en god rute. Denne rute introducerer dig til glæden ved canyoning, men uden ekstremerne som hop og store rutsjeture. Skal du have den ultimative canyoning-oplevelse, skal du tage Ben Nevis-ruten. Her er du garanteret et ordentligt adrenalin kick.

Nationalpark Peneda-Geres, Portugal

I det nordlige Portugal finder du Nationalparken Peneda-Geres, der med sine søer, daler, bakker, slotte og grotter, intet mangler. På grund af sin placering i det lune Portugal, er dette sted et af de eneste steder, du kan tage på canyoning året rundt. Et par af de mest populære områder er floden Arado Gerês og Poco do Mouro.

Peneda-Geres, Portugal
Nationalparken Peneda-Geres, Portugal
4.8/5 - (9 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *